Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 26.440
Jedna ideja za razmišljanje. U gradu imamo veliki broj raznih spomenika u obliku bista ili ljudskih figura. Time se slavi nečije delo, neka politika ili ratna pobeda. Ali nešto drugo, od univerzalnije i trajnije civilizacijske vrednosti, nevezano za lokalnu situaciju, za Srbiju i za nas same, skoro da i ne postoji. Naprimer spomenik nekom sasvim opštem moralnom ili duhovnom principu ili samoj prirodi. Zbog toga predlažem da se u novo rekonstruisanom Trgu Republike, u malom parku ispred staklenca, napravi jedna mikro lokacija gde bi se ljudi na trgu međusobno nalazili i mogli da sednu (konkurencija "Konju"), u obliku kombinacije moderne skuplture i Sunčanog časovnika. Ali ne bilo kakvog, nego "preciznog", onog koji uzima u obzir i sezonske promene položaja Sunca i zato nudi ne samo tačno očitavanje vremena, nego i očitavanje datuma. To bi imalo sledeće prednosti:
Dobili bi jednu lepu, apstraktnu i modernu skulpturu.
Dobili bi ukrasni objekat koji nije pasivan, samo ukras, nego stvarno radi nešto korisno.
To što radi, radi stalno, precizno, bez ikakve energije i bez održavanja, zauvek. Apsolutno savršena ekološka mašina.
Za nijansu veća kompleksnost očitavanja datuma bi služila kao stalna provokacija i izazov, tema za razgovor, Časovnik bi uvek bio zanimljiv.
Građane, ljude potpuno otuđene od prirode, bi bar jednom niti ponovo povezao sa Suncem, sa Zemljom i prirodnim ciklusima. Sa naukom i astronomijom.
Turiste, pa i nas same, bi potsetilo da je Beograd i grad svetlosti, jer je južnije i sa više Sunca od većine Evropskih gradova. I da to treba koristiti.
Proverio sam da lokacija ima dovoljno Sunca u toku najvećeg dela dana. Ovde se dobro vidi pravi oblik tog prostora:
A idealna lokacija je negde kod spomenika Nušiću.
Kao podsticaj za razmišljanje o najzanimljivijem obliku Sunčevog časovnika skupio sam veliku zbirku slika. To ima i vrlo velikih, pogodnih za velike poljane, i vrlo malih, napravljenih za privatne vrtove.
Dobili bi jednu lepu, apstraktnu i modernu skulpturu.
Dobili bi ukrasni objekat koji nije pasivan, samo ukras, nego stvarno radi nešto korisno.
To što radi, radi stalno, precizno, bez ikakve energije i bez održavanja, zauvek. Apsolutno savršena ekološka mašina.
Za nijansu veća kompleksnost očitavanja datuma bi služila kao stalna provokacija i izazov, tema za razgovor, Časovnik bi uvek bio zanimljiv.
Građane, ljude potpuno otuđene od prirode, bi bar jednom niti ponovo povezao sa Suncem, sa Zemljom i prirodnim ciklusima. Sa naukom i astronomijom.
Turiste, pa i nas same, bi potsetilo da je Beograd i grad svetlosti, jer je južnije i sa više Sunca od većine Evropskih gradova. I da to treba koristiti.
Proverio sam da lokacija ima dovoljno Sunca u toku najvećeg dela dana. Ovde se dobro vidi pravi oblik tog prostora:
A idealna lokacija je negde kod spomenika Nušiću.
Kao podsticaj za razmišljanje o najzanimljivijem obliku Sunčevog časovnika skupio sam veliku zbirku slika. To ima i vrlo velikih, pogodnih za velike poljane, i vrlo malih, napravljenih za privatne vrtove.