Šta je novo?

Studija visokih objekata grada Beograda

Довољно су далеко.. али кад унеско запрети.. Занима ме на шта ће личити кад их "делимично" сруше

dsc00685.jpg

Ова фотографија ставља тачку на причу о БГ визурама

14788660017_5ca8164158_h.jpg

Pa delija i ovo je vizura moze da ti se svidnja ili ne mogli bi malo skratiti palatu jadran , a a ovo cudo veze telekoma da navuku neku fasadu

Ode grad nebu pod oblake

Autor: M. Beljan 15.09.2014. - 00:02 0:32 Gradska skupština u četvrtak će izmeniti Generalni urbanistički plan Beograda, čime će „pasti” studija visokih objekata koja je ograničavala gradnju oblakodera. Time se otvaraju vrata izgradnji velelepne kule „Beograda na vodi” i drugih nebodera

OBLAKODER – Radi se o izmenama koje otvaraju mogućnost da se realizuje projekat „Beograd na vodi”. Te izmene omogućiće ukidanje studije o zabrani izgradnje visokih objekata o kojoj smo na skupštini već ranije razgovarali. Naime, veliki broj investitora je tražio i ima projekte izgradnje visokih objekata. Stručno mišljenje o tome zašto je ovakva odluka u prošlosti donesena nikada nismo dobili, a jedan od mogućih razloga je bio stav da se tako zaklanja pogleda ka reci iz određenih delova grada. Beograd ne može biti prestonica od nekoliko miliona stanovnika, a da nema nijedan objekat koji je viši od 20 spratova – izjavio je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada.

On je dodao da se ostale izmene GUP-a odnose na izmeštanje Železničke stanice, uspostavljanje Prokopa kao železničkog centra, izmeštanje Autobuske stanice na Novi Beograd i drugi tehnički i formalni uslovi koji omogućuju realizaciju projekta „Beograd na vodi”, a prve građevinske radove Nikodijević je najavio za početak 2015. godine.

Po svemu sudeći, prvi beogradski oblakoder posle izgradnje Zapadne kapije 1980. godine nići će u kompleksu “Beograd na vodi” i biće to “Kula Beograd” koja će se vinuti 180 metarau visinu.

Ako se brojni najavljeni projekti realizuju kod Hotela “Jugoslavija” nići će dve kule od 133 metara, investitor kompleksa „West 65” planira kulu od 146 metara na uglu Omladinskih brigada i budućeg Unutrašnjeg magistralnog poluprstena (bulevar u nastavku mosta na Adi), postoji i ideja o gradnji kule u Bloku 34, a prema projektu ona bi imala 50 spratova, a bilo je planirano i da zgrada TC “Ušće” dobije bliznakinju.

Izvor: novine 24 časa, 15.09.2914

...не зна ни праву висину зграде.. Која зграда се помиње у блоку 34?

Ta zgrada u bloku 34 mora da je ona sto je trebao da gradi Verano pa je umesto nje napravljena ona p + 6-7 sa heliodromom uz autoput, drugaciji scenario naravno nije ni mogao da zazivi, a i ona je jos uvek nedovrsena...Ne znam samo gde oni sad misle da smeste zgradu od 50 spratova u tom bloku to mora da je neka greska u pitanju

Zanimljivo je da niko vise ne pominje blok 26 a delimicno i 25, dva bloka koja su po svim planovima odredjena da budu poslovni centar Novog Beograda. Ako vec ima zainteresovanih investitora kao sto kazu zar nije prioritetno da se raspise arhitektonsko urbanisticki konkurs za ta dva bloka. Sve ovo sto se u ovom izvestaju pominje je periferija za ova dva bloka a nikakvih planova ni u najavi za njih nema!

I na kraju pitam se hoce li se vec jedanput dogovoriti kolika ce biti visina kule u SA, da li 180, 210 ili 220m? Dajte vec jedanput red je da i sami znate sta treba da gradite!

Evo da potvrdim za blok 34 kula Verano upravo sam proverio na sajtu 24sata.

Somi303":yliiuzb6 je napisao(la):
Дакле зграда изграђена 1908 године је више од наше највише :violina:
APwK76.jpg

Sky city vidim ima i bolnicu,neobicno, bas me zanima na kojim spratovima :roll:

Na sednicu Skupštine grada upali mladići sa transparentom "Stop investitorskom urbanizmu"

R.B., Tanjug | 18. 09. 2014. - 12:57h | Foto: Kontrapres | Komentara: 18
U salu gde se danas održava sednica Skupštine grada Beograda upala je grupa mladića sa transparentom "Stop investitorskom urbanizmu".

515107_kontrapres-sednica-foto-fejsbuk_f.jpg

Kako saznajemo, mladići su iz građanske inicijative "Ne davimo Beograd", koja se protivi izmenama i dopunama Generalnog plana Beograda, koju su odbornici danas usvojili.

Sednica Skupštine bila je na kratko prekinuta, a obezbeđenje je mladiće izvelo iz sale.

Članovi ove građanske inicijative lako su prošli obezbeđenje, jer su bili prijavljeni da će prisustvovati sednici, a onda su u jednom trenutku razvili transparent.

Dobrica Veselinović iz te inicijative rekao je da su oni na simboličan način želeli da pokažu kako pokušava da se prikaže da se radi o sasvim običnom činu, a da je reč o izglasavanju izmena i dopuna generalnog urbanistickog plana koje predviđaju veliku sistemsku promenu za grad.

Kako je rekao, ta inicijativa ima i primedbe na to što se "neimenovanom arapskom investitoru dozvoljava da bez ikakvog plana gradi na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu".

Predstavnici te inicijative su rekli i da su dobili odobrenje da danas pristvuju sednici Skupštine grada.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/496065 ... -urbanizmu

Свакакви људи постадоше којекакви активисти.

Какво друштво такви и активисти, част изузетцима, којих на срећу има овде.

Понављам, камо лепе среће да је овде на снази био макар и тај инвеститорски урбанизам. На снази је био монопол повлашћених и рекеташтво политичара у спрези са "афирмисаном струком". А сплавови, Калуђерице, Миријева...То урбанизам као наука не може ни да дефинише.

Слажем се. Да је и у једном моменту уопште постојао "инвеститорски урбанизам", Кампински и Плаза би били изграђени, Веранова кула не би била стопирана због Генекса, не би се десио паланачки булевар Милутина Миланковића и толико тога још.

Као што рече Делија, једино је постојао урбанизам повлашћених локалних тајкуна у спрези са корумпираним политичарима - јајарама.

Moram se i ja sloziti sa Delijinom konstatacijom u vezi investitorskog urbanizma. Ovaj potez aktivista ne podrzavam u ovom vidu radnje tj prekida sednice jel sam misljenja da je to pogresan nacin trazenja medijske paznje pomalo kontraporoduktivan.

Stop Investitorskom urbanizmu po meni predstavlja i stop investicijama, a moglo ih je biti jos vise u Beogradu, ali raznorazne interesne grupe su odradile svoje :roll: .

Svaki buduci investitor treba da bude dobrodosao u Bg (definisati lokacije gde se mogu graditi visoki objekti, a ima ih dosta SA,N.Bgd,Borca itd), plati zemljiste po trzisnoj ceni (mogu mu se napraviti odredjeni ustupci i popusti) i pocne da gradi.

Taj plakat se stop investitorskom urbanizmu neodnoasi se na ukidanje studije o visokim objektima , vec na nakardne i brzinske izmjene plana za beograd na vodi mimo ucesca gradanja , i uz totalno ignorisanje primjedbi , i postvanje zakonskih odredbi ,u ovom slucaju investitor seik a mi smo dali igraliste da se on igra , pa od njegove procejene i dobre volje zavisi ocemo li imati sinski sitem korz anfiteatar kakvog tipa i gdje ce pocinjati i gdje ce se zavrsavati , ja to tako gledam

Na temi SA sam se zalagao da se to igralište zvano SA proda po tržišnoj ceni od 450 mil.evra. Što se tiče budućeg Metroa kako sam shvatio nadležne buduća linija metroa bi imala krak ka SA (najverovatnije 1 stanica, zavisi od stepena izgradnje BnV-a+ manje stanica za tu prvu liniju što bi smanjilo troškove sa 800 na 400 mil.evra, o trošku grada)

Ovaj protest se upravo odrzao zbog ove sramote oko SA, tako da nemojte sada da se potura da ovde neko tera investitore. To je bar jasno.

A ove bajke o kulama po Beogradu, pa niko od investitora ko ima para nije ni hteo dozvolu da gradi ikakve nebodere, ljudima se ne isplati sa 15e po kvadratu rentiranje. Razumite da smo mi i dalje palanka po ovom pitanju i svi ovi izvikani projekti su uglavnom samo to. sansa da se izgrade u ovim kvadraturama i visinama prakticno nije postojala do sada pa cak i da su im davali dozvole. Jedino bi se mozda zaleteli ovi kod Juge (a i tu se promenilo x investitora), ovi ostali ne bi nikad skupili pare. Verano, PSP Farman i slicni, ne bi skupili pare za oybiljan neboder sledecih 10 godina. Jedino da se javi neko ko ovi Marbovci pa iz hira da digne isti, ali nije slucajno da oni imaju pare - ne gone ih hirovi. Plaza ima par lokacija u Beogradu za razne projekte i mogla bi sutra da krene samo da imaju para, a evo da vidimo koliko ce sada godina proci do njihog nebodera.

Pogledajte zgrade koje su se do sada pravile, pa na sekundarnoj lokaciji kao Milutina Milankovica mozemo mi samo da sanjamo solitere, ali GTC bi sigurno pravio soliter da im se isti isplati. Posto ovo prave, ocigledno se ne isplati, tacka. Soliter bez jedno bar 50 hiljada kvadata tesko da bi bio soliter, a kome sada zavaljati 50.000 kvadrata, pa puta koliko vec solitera u najavi. Ako nista drugo ja ne znam kakva prepreka postoji za drugu kulu Usce, da ima toliko traznje juce bi je napravili.

Svaki urbanizam je investitorski urbanizam. Da nije investicije ne bi bilo ni realizacije objekta.
Sposobnost urbanog planiranja ne zavisi od investitora kao takvih, već od opšteg nivoa civilizacijskog napretka građana nekog grada.
Ne očekujem skoro neke preterane solitere sa poslovnim prostorom, ali u stanogradnji ima mesta za njih, jer bi se sa spratnošću i brojem kvadrata donekle amortizovala bolesno visoka naknada za građevinsko zemljište.

NE DA(VI)MO BEOGRAD!
Poslanici Skupštine grada Beograda usvojili su u četvrtak, kako je i očekivano, izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Beograd 2021, kojima država i grad isključivo pogoduju pojedincu i projektu „Beograd na vodi“, na uštrb javnog interesa građana Beograda i Srbije. Iako nisu hteli da nam daju reč, ipak smo im rekli šta mislimo o tome.
Više na:
http://www.kontrapress.com/clanak.php?r ... e-Beograda

Naknadu obracunavaju prema broju izgradjenih kvadrata, tako da spratnost na istu ne utice. A ni izmenama zakona se ovo nece mnogo promeniti, mozda je nesto smanje, ali ponovo ce ostati u skladu sa brojem kvadrata.
Sa druge strane svi sa kojima sam pricao imaju problem da prodaju stanove preko 4 sprata, tako da investitori u stambene nekretnine i dalje strahuju od toga da se usude da grade neboder.

Čisto sumnjam da bi na Vračaru imali problem sa tim, uz to sada je najveći rast tražnje u Bg za hotelskom prostorom, mada to ne verujem da će dugo potrajati, ali se može desiti da neko uleti i sa nekim 15spratnim hotelom. Što se tiče stambenog prostora, neki upadljivi soliter bi možda bio i prestižan za kupce, oni koji imaju više para su obično provodili vreme i u onom delu sveta u kome tražnja za stanovima raste sa spratnošću...

"Стоп инвеститорском урбанизму" није транспарент новије производње па да прође та прича о томе да се односи на "Београд на води". Тај транспарент се провлачи већ дужи период за сваку иоле озбиљнију грађевинску идеју у БГ и некако по правилу за стране инвестиције. Још да помислим да се та прича финансира и гура од домаћих тајкуна. То бих и помислио да не познајем поједине активисте лично.

Vrh