Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 201 35,3%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 74 13,0%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 35 6,1%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 176 30,9%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 56 9,8%
  • Ne znam

Glasovi: 28 4,9%

• Ukupno glasača
    570
NIje logika da rušiš da bi izgradio još starije, već je logika da čuvaš ono što već imaš.
Pošta i Generalštab su na mestima gde je bilo nešto i to nismo sačuvali nego smo divljački srušili ili zazidali.

Vodeći se tvojom logikom, ako propadnemo kao nacija i dozvolimo Tramp kulčine, moj neki unuk treba da kuka i bori se ako neko odluči da ih ruši da bi sagradio nešto drugo ili obnovi Generalštab odnosno ,,gradi starije".

Za nekoliko meseci smo ostali bez nekoliko istorijski vrednih građevina u Beogradu - prvo hotel Jugoslavija, zatim Pošta na Savskom trgu i sad pred našim očima nestaje i Stari savski most. Nakon toga sledi konačno uklanjanje ostataka Generalštaba i rušenje Sajma. Bukvalno ceo jedan period arhitektonske istorije Beograda nestaje i siguran sam da će se u budućnosti ovaj period pamtiti kao period uništenja arhitektonske baštine Beograda, i ljudi će se pitati kako smo dozvolili tako nešto.

Kao suprotan primer kako neki narodi uspešno čuvaju svoju arhitektonsku baštinu imamo primer Mađarske, i upravo sad pre neki dan kad su studenti na biciklima prolazili kroz Mađarsku na svom putu do Strazbura sam primetio u reportaži most u gradu Đeru koji je veoma sličan ovom našem Starom savkom mostu - https://maps.app.goo.gl/BgSPWJkoAaucUahTA. Taj most je izgrađen između 2 svetska rata i nacisti su ga srušili krajem 2. svetskog rata prilikom povlačenja ali su Mađari nakon rata izvadili srušenu konstrukciju iz reke i obnovili most koji i dan danas stoji. Na ovom linku je opisan istorijat mosta, samo je tekst na mađarskom pa upotrebite google translate da prevedete tekst.

Ruši se u Beogradu mnogo starije i mnogo vrednije, bar u tome ne diskriminišu, potpuno im je nebitan vremenski period i istorijska važnost. Takođe i sve nabrojane stvari su iz različitih perioda. Stari savski most nema neku arhitektonsku vrednost, istorijsku možda i ona može da se sačuva i na drugom mestu.

Što se tiče generalštaba, to bi pre svega bila velika sramota da se dozvoli za ceo naš narod i (još jedna) izdaja svih nevinih žrtava bombardovanja. Ali modus operandi nije nov, maršalat je srušen da bi američka ambasada dobila mesto pored Belog dvora i iznad nekoliko kasarni...

Jugoslavija je možda imala istorijsku vrednost, ali je realno bila zid pored reke, ništa specijalno. Pošta će biti obnovljena (nadajmo se) kakva je bila, što zapravo i jeste ono što Mađari rade. Ono što je strašno je što se ignoriše rušenje sajma koji ima ogromnu istorijsku i arhitektonsku vrednost, ali ljude baš briga, pa nije ni političarima interesantan. Na kraju krajeva, sve zavisi od ljudi i ono što ostane ili ne iz ovog perioda će biti odličan pokazatelj njegovih odlika.

Pošta i Generalštab su na mestima gde je bilo nešto i to nismo sačuvali nego smo divljački srušili ili zazidali.

Vodeći se tvojom logikom, ako propadnemo kao nacija i dozvolimo Tramp kulčine, moj neki unuk treba da kuka i bori se ako neko odluči da ih ruši da bi sagradio nešto drugo ili obnovi Generalštab odnosno ,,gradi starije".
Jedino što možemo da sačuvamo jeste ono što sad, u ovom trenutku postoji. Svaka relativizacija tog stava sa pričom o tome šta u prošlosti nije sačuvano, pa zašto bi se uzbuđivali zbog rušenja kulturno istorijske baštine koja trenutno postoji, je i dovela do ideje o Trampovim kulčinama.

Jedino što možemo da sačuvamo jeste ono što sad, u ovom trenutku postoji. Svaka relativizacija tog stava sa pričom o tome šta u prošlosti nije sačuvano, pa zašto bi se uzbuđivali zbog rušenja kulturno istorijske baštine koja trenutno postoji, je i dovela do ideje o Trampovim kulčinama.
Jok, do Trampovih kula vode samo kriminal i korupcija.

Za nekoliko meseci smo ostali bez nekoliko istorijski vrednih građevina u Beogradu - prvo hotel Jugoslavija, zatim Pošta na Savskom trgu i sad pred našim očima nestaje i Stari savski most. Nakon toga sledi konačno uklanjanje ostataka Generalštaba i rušenje Sajma. Bukvalno ceo jedan period arhitektonske istorije Beograda nestaje i siguran sam da će se u budućnosti ovaj period pamtiti kao period uništenja arhitektonske baštine Beograda, i ljudi će se pitati kako smo dozvolili tako nešto.

Kao suprotan primer kako neki narodi uspešno čuvaju svoju arhitektonsku baštinu imamo primer Mađarske [...]

NIje logika da rušiš da bi izgradio još starije, već je logika da čuvaš ono što već imaš.
Meanwhile u Budimpešti
5h10egwm82u51-2.jpg

Ako već tražiš most sličan našem mostu ima u Mađarskoj i takvih mostova. I ne planiraju da ih ruše.

kossuth_hid03.jpeg

Nema pravila. I oni su nešto pravili novo, nešto obnovljali, nešto rušili. Kriterijumi bi trebalo da budu estetika, arhitektonski, kulturno-istorijski značaj i funkcionalnost. Moje subjektivno i laičko mišljenje je da bi Kornovićevu poštu trebalo obnoviti (mada je pitanje da li će uopšte obnoviti iako je to navodno plan, a i ako obnove, kakav će da bude kvalitet), a istovremeno mislim da da bi Dobrovićev Generalštab trebalo sačuvati. Od Trampa svakako, ali ne bih ni predratne zgrade tu obnavljao.

Vrh