Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 203 35,3%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 75 13,0%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 36 6,3%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 176 30,6%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 57 9,9%
  • Ne znam

Glasovi: 28 4,9%

• Ukupno glasača
    575
Krenuli su sa demontazom u froncle.
Pa se samo nadam da ce pravilno da obeleze segmente.
1A-2200-D-64/06
Verujem da ce biti lakse kada ga budu sklapali.

Nadam se da su dobro proracunali težinu segmenata kao i nosivost plovnih objekata i dizalica

Krenuli su sa demontazom u froncle.
Pa se samo nadam da ce pravilno da obeleze segmente.
1A-2200-D-64/06
Verujem da ce biti lakse kada ga budu sklapali.
Izvor: Vlogzzila
Screenshot_2025-04-25-13-20-20-035_com.google.android.youtube.jpg

Kad su uklanjali segmente što su dizali sa kamionskim kranovima verovato su saznali težinu tereta. Na osnovu toga može da se propračuna i težina ostali celina pa i samog luka.
Težima celine 4 (luka) je verovatno teža ~30% od zbira celina 5+6 a možda i do 50%.
Luk ne mora ni da digne C.Adam. Uvežu se ove barže pokraj glavnih stubova i napune se balastom(vodom) tako da delimično potonu. Napravi se potpora ispod mosta sa barži i na kraju se upale pumpe da ispumpaju balast tako da jedna barža preuzme teret pola luka a druga drugu polovinu. Ako su barže dobro vezne a i sam most tako da se ne dozvoli kretanje po drugim osama, luk može samo da ide gore. Kada se stabilizuje teret i balast, barže i most se razvežu i sve se pogura mimo stubova. Težina luka bi bila koliko i ispumpani balast. Druga metoda je da C. Adam asistira podižući jednu stranu luka pa drugu ili čak ceo luk dok se ne uzdignu potpore na barži ispumpavanjem balasta i preuzmu teret.
Ovo je čista fizika. Naravno da bi došlo do podizanja ispumpavanjem balasta ima mnogo faktora. Od vodostaja do toga da je potrebno upumpati vode više od 50% težine luka u jednoj barži. Ako se uzmu da su potpore ispod fiksne visine onda se balastom kontroliše sve. U jednom trenutku prilikom ispumpavanja balasta , barža će početi da se podiže a samim tim i most. Barža u principu ne zna da li je puna vode ili drži pola mosta. Ako si je potopio više od te težine i onda oslonio na most pa krenuo da izbacuješ vodu i onog trenutka kad izbaciš dovoljno balasta barža će vršiti pritisak na most na gore tako da ga odlepi od stubova.

Nadam se da ce se naci neko pametan i da majstoru 100e ispod ruke da podigne freestyler.
Pa Clark Adam je dizao potonuli turistički brod u Budimpešti al bojim se kad pi povukao Freestyler da bi se isti možda i raspao. Ne znam koliko bi bio veliki cim da pokuša al baš za 100€ teško. Mislim kad je već kran tu. Ako se bude čekalo ili će Sava da se povuče pa da ga onda sklone ili da pokušaju nešto treće, Ako sam splav leži na šupljim buradima isl čim ga izvuku on bi trebao opet da pluta ako se butrad nisu probušila ili spljoštila. Onog trenutka kad je težina vode(hidrostatički pritisak) koja je ušla u splav bila veća on nosivosti buradi ispod on je otišao na dno. Naravno splav ne zna da li su ljudi ili voda na njemu. Preopterećenje je dovelo da voda prodre ali kako su ljudi bežali voda je zamenila njigovu težinu i nastavila da još više pritiska splav. Da je bilo moguće brže napustiti splav možda voda ne bi imala šanse i splav bi bio sačuavan ali tačka bez povratka se brzo stiže jer ne može toliki broj ljudi brzo da napusti splav kako bi se isti brže podigao dok ga voda ne proguta.

Normalno prirodno stanje reke posle kiša. Nije prljavo.

verovatno, nisam znao da bila kisa.
mada meni je sava prljava uvek kada pogledam da li bilo leti lli ne
pogotovo kada se vozis camcem, deo od marine na adi do usca, se jasno vidi. sada dali je do neceg drugoga, meni je taj vajb, mozda i gresim

a i kada pogledas na google mapama, deluje da je padala kisa nedeljama :D

Сава је због Ђердапа спорија и муљевита. А скоро се изливала и покупила свакакав седимент.

Vrh