Резерват се створио природно, вештачки фактор - Ђердап је допринео једним делом, али птице су саме дошле ту.Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.
Takve površine zapravo nisu nikakvi rezervati, to su samo zone gde skoro nema ljudske aktivnosti odnosno NENASELJENE su. I kao takve naravno da je priroda došla po svoje.
Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.
I da zamislimo neki ektremni scenario gde bi se urbanizovalo celo ratno ostrvo sa 5 mostova i 200 zgrada te ptice ne bi nestale samo bi se preselile na levu obalu i napravile nova staništa.
Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reku.
Ako izuzmemo savski amfiteatar i centar Zemuna koji su jedini urbanizovani delovi naših reka, sve obale su nam na nivou amazonske prašume ili na nivou zapuštenih livada, totalno nesredjene ili magacini i stovarišta.
Beograd je jedinstven primer u evropi kako smo uspeli da upropastimo naše obale da ovaj grad zapravo ne liči na grad.
Svaka druga civilizacija koja bi vladala ovim prostorom bi znala da uredi Beograd bolje od nas nažalost jer smo mi narod koji se plaši reke (Istorijski dokazano po uredjenju svih nasih gradova koji su na nekoj obali)
Nesposobni smo i to ne samo sada već posmatrano 1000 godina unazad koliko zivimo na ovim prostorima.
PRAVI RAZLOG zasto uopste postoji to ratno ostrvo u ovom obliku je sto mi ne znamo sta da radimo sa njim a ne zato sto zelimo da zastitimo tamo neke ptice.
Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Ali pošto smo mi lenji ljudi i lažni ekolozi, još lakše nam je da proglasimo to mesto prirodnim rezervatom, i tako ne moramo ništa da diramo da bi ispali "pametni".
Samo mogu da konstatujem da se ni u jednoj tački ne slažemo po ovom pitanju / tematici.Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.
Takve površine zapravo nisu nikakvi rezervati, to su samo zone gde skoro nema ljudske aktivnosti odnosno NENASELJENE su. I kao takve naravno da je priroda došla po svoje.
Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.
I da zamislimo neki ektremni scenario gde bi se urbanizovalo celo ratno ostrvo sa 5 mostova i 200 zgrada te ptice ne bi nestale samo bi se preselile na levu obalu i napravile nova staništa.
Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reku.
Ako izuzmemo savski amfiteatar i centar Zemuna koji su jedini urbanizovani delovi naših reka, sve obale su nam na nivou amazonske prašume ili na nivou zapuštenih livada, totalno nesredjene ili magacini i stovarišta.
Beograd je jedinstven primer u evropi kako smo uspeli da upropastimo naše obale da ovaj grad zapravo ne liči na grad.
Svaka druga civilizacija koja bi vladala ovim prostorom bi znala da uredi Beograd bolje od nas nažalost jer smo mi narod koji se plaši reke (Istorijski dokazano po uredjenju svih nasih gradova koji su na nekoj obali)
Nesposobni smo i to ne samo sada već posmatrano 1000 godina unazad koliko zivimo na ovim prostorima.
PRAVI RAZLOG zasto uopste postoji to ratno ostrvo u ovom obliku je sto mi ne znamo sta da radimo sa njim a ne zato sto zelimo da zastitimo tamo neke ptice.
Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Ali pošto smo mi lenji ljudi i lažni ekolozi, još lakše nam je da proglasimo to mesto prirodnim rezervatom, i tako ne moramo ništa da diramo da bi ispali "pametni".
Pa dobro, sve je to ok i poštujem druga mišljenja, to nas ne čini neprijateljima ni u kom slučaju niti ja sad zbog toga imam razloga da ne uvažavam tebe kao sagovornika. Pritom moje mišljenje kao arhitekta je sigurno subjektivno u pogledu da ja imam više tendenciju da razmišljam na način da se neki prostor transformiše/unapredi više nego da ostane u nekom postojećem zapuštenom stanju, što bi se reklo: profesionalna deformacija. No bilo kako bilo siguran sam da u globalu ima mnogo više tema gde se slažemo nego onih gde se ne slažemo.Samo mogu da konstatujem da se ni u jednoj tački ne slažemo po ovom pitanju / tematici.
Jedu taj prostor uveliko, niču vikendice a i trajne kuće. Pogledaj malo, vidi se čak i golim okom sa Ušća odnosno 25. maja i sa Zemunskog keja.Meni ne bi smetalo da postoji takvo ratno ostrvo negde dalje od centra grada, ovako imamo kao neki "rezervat" koji se stvorio sam od sebe a zaboravljamo da odmah prekoputa na levoj obali dunava postoji ista takva prašuma i leglo komaraca i "rezervat" nekih ptica samo na dužini od nekoliko desetina kilometra.
Aha, znači moramo da imamo bliski kontakt i stručno poznavalaštvo svih tih jedinki i ekosistema da bismo smeli da kažemo da su bitni i da ih ne treba narušavati?Non stop se pominju te neke ptice a niko od nas ih nije ni video uživo niti znamo kako izgledaju.
Zato što ljudi koji vode Beograd ne umeju to, već decenijama. Ali nije prepreka zelena površina već dakle neznanje i neiskustvo.Ono sto mi smeta u Beogradu je količina tih "rezervata" koji zauzimaju desetine kilometara obale a grad nikako da se spusti na reke
Dobro evo, a šta bi ti napravio na VRO?Dobar naš srpski izgovor kao i uvek: kad ne znaš sta da uradiš sa nekim prostorom, ti tu napravi park/zelenu površinu.
Što se tiče ureðenja grada, tu sam da to bude izmeðu ureðenih zelenih površina i stanogradnje / poslovne gradnje umerenog tipa, sa akcentom na povećanju javnih obrazovno - zdravstvenih ustanova, uključujući tu i vrtiće, a isključujući crkve i hramove na način na koji se trenutno promovišu i planiraju.
Bez brige, jer to se neće dogoditi. Kada se rastavi Stari most to će biti samo jedna velika gomila starog gvoždja.. . nikako ne podrzavam da se ta metalna ogromna konstrukcija prebaci na kej, jer ti ogromni lukovi izgledaju grozno i nije im tu mesto.
Nadam se. Ne umemo da resimo problem pasa lutalica decenijama, kako bi tek bilo sa svinjama lutalicama...Bez brige, jer to se neće dogoditi. Kada se rastavi Stari most to će biti samo jedna velika gomila starog gvoždja.
Nego, već sam pitao gde odvoze skinute delove mosta. Jel to neko zna?