Šta je novo?

Stari savski most - Most Miladina Zarica

Gde sa Starim savskim mostom?

• Povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom

Glasovi: 205 35,2%
  • Povezati Veliko ratno ostrvo sa Zemunom

Glasovi: 76 13,1%
  • Neka druga gradska lokacija

Glasovi: 37 6,4%
  • Pokloniti most drugoj opštini u Srbiji u skladu sa potrebama

Glasovi: 176 30,2%
  • Most treba da ide u staro gvožđe

Glasovi: 60 10,3%
  • Ne znam

Glasovi: 28 4,8%

• Ukupno glasača
    582
Očekivao sam da će metalna ojačanja biti tačno iznad onih tački na koje će se preneti sva težina konstrukcije, tj u kojima se most podiže. Pa recimo još vertikalno ojačanje od donje ravne grede do gornje lučne, da bi se bolje raspodelila težina na obe bočne noseće grede. Ali nije tako. Pošto je dodato HORIZONTALNO ojačanje na krajevima, a ne tamo gde će biti oslonac prilikom podizanja. U svakom slučaju, to sad ovako izgleda.

Radovi na mostu. Zabranjen prolaz :)

2025.07.29_182016_IMG_6587.JPG

2025.07.29_182001_IMG_6586.JPG

2025.07.29_182124_IMG_6591.JPG

2025.07.29_182203_IMG_6594.JPG

2025.07.29_182634_IMG_6607.JPG

2025.07.29_182614_IMG_6606.JPG

2025.07.29_182231_IMG_6596.JPG

Hidraulične dizalice

2025.07.29_183014_IMG_6620.JPG

Nije ovo mali posao, ali ipak ostaje utisak da je 21. vek i da sigurno ovo može sve brže.

Mislim na ceo proces, ne na današnje uklanjanje.

Sad nekako treba da se zarotiraju za 90 stepeni, a da pritom održavaju savršeno isti razmak i međusobno odnos dve barže. To baš nije jednostavno.

Pomereni most.png

A zatim da luk mosta prebace na nosače na obali. Po planu, ovako:

Plan demontaze mosta, faza 5.png

Ali oni nisu dovoljno dugački u svom delu nad vodom, pa ne mogu prosto da se barže podvuku pod nosače i zatim spuste most na njih, kao što je bilo u planu.

2025.07.21_075111_IMG_5541.JPG

Sem toga, to bi verovatno zahtevalo i dodatnu rotaciju mosta na obe barže, u odnosu na njih, takođe za 90 stepeni, zbog rastojanja od pramca barži do tačke gde je konstrukcija na koju se sada oslanja most. Jer bi inače nosači na kopnu morali da budu baš dugački. A ne da nisu dugački nego im vrh čak i nije nad vodom. Znači verovatno će raditi dizalicama. Recimo dve sa obale ili jedna velika u reci. Ali gde su te velike dizalice? Trenutno ne vidim ni jednu dovoljno veliku. Nije mi baš jasno kako će da izvedu to prebacivanje.

Poslednja izmena:
Sad sam pročitao intervju sa inženjerom Lazarom Pavićem iz kompanije Pauer Čajna:

"Tu će konstrukcija mosta na baržama ostati nekih mesec dana da bi se izvršili dodatni radovi na spuštanju same konstrukcije na visinu lansirnih greda koje će se koristiti za izvlačenje, kao i da bi se na mestima gde će konstrukcija mosta prilikom izvlačenja na lansirnim gredama biti oslonjena na kolica izvršila potrebna ojačanja", rekao je on.
Kako je naveo, u toku je završetak i lansirnih greda koje će se koristiti za izvlačenje mosta, da bi sledeća faza otpočela za mesec dana kada će uslediti izvlačenje mosta na obalu i njegovo sečenje. "

Znači most ostaje na baržama MESEC DANA, a oni tek treba da završavaju lansirne grede na obali !!!

Tj ipak se radi po planu, a ne dizalicama, jedino što oni kasne pa nisu završili gradnju nosača (lansirnih greda) na obali.

Pa šta su radili do sada?

Ma kojih 90 stepeni. Ovde može na jednu lansirnu rampu da se osloni pa se onda spusti prva baraža i onda se samo ceo most nagura skroz do onog stadiona preko cele rampe.

Ne verujem da će barže da se rotiraju. Moje mišljenje je da će luk paralelno sa pozicijom mosta biti spušten na prvu rampu najbližu mostu po kojoj će se navući na obalu normalno na tok reke.

Takođe, gde će da pomere sve ovo tokom tih mesec dana?

Ne mogu barže da ostanu na mestu gde su sada (pa da recimo prolaz za brodove bude uži) jer je most već spušten pa nema propisanu visinu da bi rečni saobraćaj mogao nesmetano da se odvija ispod njega. Znači moraju i da se pomere i da se zarotiraju kao komplet dve povezane barže. Ali gde? Uz obalu? Koliko su barže dugačke i koliko će njihov kraj da ulazi u plovni put ako budu orjentisane pod 90 stepeni u odnosu na obalu? I šta ako se vodostaj još smanji, pa moraju JOŠ više da se odmaknu od obale da im pramac ne bi ostao na suvom? Onda bi još više ušli u plovni put. Ili barže ipak nisu toliko dugačke koliko izgleda, da bi to bio problem? Zna li neko njihovu dužinu?

Vrh