Šta je novo?

Stari mlin

Najbolje u neki mesoviti trzni,svasta nesto centar
 
Odvratno resenje, ovo ni macka s maslom ne bi pojela. Ne znam sta me vise nervira, ove dve krmacice pozadi ili ova staklena krmaca ispred, pogotovo njen vrh i ovaj deo pozadi sa nekim horizontalnim prugama a la BIGZ.

PS Sto se ove austrijske ***** tice, mozda to koliko su "Srbi ljuti" ima veze sa time koliko hiljada ljudi je proterano i sa Kosova a pre toga i iz Krajine? A njegova zemlja je to implicitno podrzala, sto me navodi na pomisao da medju njima nema nikakve iskrene grize savesti ni zbog genocida nad Jevrejima, samo su na to primorani zbog odnosa snaga u svetu. Pravo lice se pokazuje po tome kako se ponasas kada imas moc, i oni su eksplicitnim nastavkom Hitlerovog izivljavanja na Balkanu jasno pokazali ko su i sta su.
 
Uf, uf, polako sa tim zapaljivim i uvredljivim izjavama. Mislim da se iz malo opširnijeg teksta u "Novostima" da zaključiti da Austrijanac, iz nekog razloga, smatra da su birokratske procedure odraz svojevrsne "političke odmazde" lokalnih vlasti. Lično mislim da greši i da smo mi jednostavno samo jedna loše uređena država i da to nema mnogo veze sa politikom, ali on je čovek izgleda stekao takav utisak.

Hotel "Radison blu" tek 2014. godine
N. N. KNEŽEVIĆ | 18. decembar 2012. 21:06 | Komentara: 3
Izgradnja hotela kod zgrade BIGZA pomerili otvaranje luksuznog objekta za dve godine. Ukupna vrednost investicije iznosi oko 60 miliona evra
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bg-stari-mlin.jpg

Nekadašnji stari mlin / Foto Arhiv VN

OTVARANjE dugo najavljivanog hotela lanca "Radison blu" na lokaciji nekadašnjeg Starog mlina, između Mostarske petlje i zgrade BIGZ, odloženo je za 2014. godinu. U predstavništvu austrijske kompanije "Soravia" rečeno je da će građevinski radovi biti najranije završeni za malo više od godinu pa bi se prvi gosti mogli očekivati u prvoj polovini 2014. godine.

- Radovi na temelju su okončani i sada počinju viskograđevinski radovi - rečeno je u beogradskom predstavništvu kompanije "Soravia". - Ukupna vrednost investicije iznosi oko 60 miliona evra i obuhvata hotel sa 255 soba i 3.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora za iznajmljivanje.

Vlasnik austrijske firme "Soravia grup" Hano Soravia smatra da se Beograd još razvija kao turistička destinacija i kaže da on računa na poslovni turizam u novom objektu. Soravia je istakao da poslovna klima nije naklonjena investitorima koji "kao nigde u Evropi moraju da plate skupe troškove pripreme lokacije kao i priključenje na infrastrukturu".

- To su još komunističke okolnosti, a u Srbiji se smatra da je to rezultat politike. To nije tako i mi investori ne želimo da imamo sa politikom ništa, već želimo da gradimo. Takse za priključenja na infrastrukturu su prepreka za investitore i sprečavaju ih da dođu i investiraju - kritikovao je on.


I pored svih problema Soravia najavljuje spremnost da investira i u drugi hotel sa tri zvezdice, ističući da je potražnja za takvom vrstom smeštaja velika. Takođe on želi da investira i u izgradnju stanova.

KULA OD 12 SPRATOVA

POVRŠINA novog objekta biće 25.000 metara kvadratnih. Sadržaće poslovnu kulu od 3.900 kvadratnih metara sa staklenom fasadom i, prema projektu, imaće 12 spratova, a biće osmišljen i manji trg ispred objekta. Hotel će imati 255 soba. Ispred bi trebalo da se nađe etaža sa 150 parking mesta. Partneri "Soravia grupe" na ovom projektu su Evropska banka za obnovu i razvoj i Erste bank.

Izvor: Novosti
 
Homer Jay":3mjtzohh je napisao(la):
............
Soravia je istakao da poslovna klima nije naklonjena investitorima koji "kao nigde u Evropi moraju da plate skupe troškove pripreme lokacije kao i priključenje na infrastrukturu".

- To su još komunističke okolnosti, a u Srbiji se smatra da je to rezultat politike. To nije tako i mi investori ne želimo da imamo sa politikom ništa, već želimo da gradimo. Takse za priključenja na infrastrukturu su prepreka za investitore i sprečavaju ih da dođu i investiraju - kritikovao je on.

mala digresija:
Sa jedne strane tačno, ali sa druge strane - ni ovim investitorima ne smeta činjenica da grade na zemljištu i u okviru objekta koji su predmet restitucije...
 
И даље не разумем смисао задржавања димњака.

Не видим архитектонску вредност тог индустријског објекта а ни урбанистичку вредност визуре индустријског димњака поготово у новом окружењу.

Може ли неко ово објаснити?
 
исправите ме ако грешим, али ако инвеститор управо гради део "старе" фасаде коју заклања ова кула, зар то не значи да је можда та предња кула укинута?

то би била сјајна вест. иако нису нарочито лепе, ове две куле иза су довољно апстрактне да се не мешају у архитектуре бигза и млина
 
Puno je verovatnije da dodaju jos jednu zgradu nego da nesto ne grade. Investitorska logika u prisustvu potklupljivog regulatora. Mrak.
 
Na gradilištu se montira veliki plavi kran što znači da će objekat polako početi da izranja iz zemlje :)
 
Повремено се дешава, али мислим да дим заправо излази из неког другог извора, врло близу тог димњака. Да ли си 100% сигуран да је дим излазио из димањка на Старом млину?
 
Otkad su izašli iznad zemlje, napreduju velikom brzinom. Brzo će ovo da se stavi pod krov :)
 
Niče hotel kod starog mlina
I. PREKOVIĆ | 09. april 2013. 22:30 |
Pogled sa Mostarske petlje polako popunjava još jedna moderna građevina. Poslovna kula stigla do petog od dvanaest predviđenih spratova
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bg-stari-mlin.jpg


IZMEĐU Mostarske petlje i zgrade BIGZ, nekadašnji Stari mlin uveliko poprima novi izgled, pošto na njegovim temljima izrasta prvi hotel lanca "Radison blu" put oblaka. Planirana poslovna kula od 12 spratova već doseže visinu petog i uveliko pobuđuje interesovanje zakupaca sa raznih strana.

Iako je tek 2011. godine zaključen ugovor za luksuzni objekat, još od 2008. investitor "Soravija" se susretao sa mnogim problemima, kao što su administracija, finansijska kolebanja, pa i nerešena imovinska pitanja parcela. Ipak, iz dugo odlaganog "kamena temeljca" svakog dana niče velelepno zdanje na površini od 25.000 kvadratnih metara, koje će svoje goste smeštati u rekonstruisani Stari mlin kao hotel od 255 soba, a poslovnica u obliku staklene kule je već sada atraktivna za otvaranje predstavništava, kako domaćih, tako i stranih firmi. Kraj radova očekuje se u maju 2014. godine ako sve bude išlo po isplaniranim fazama gradnje.

- Za sada na gradilištu ima 80 radnika koje vodi izvođač radova, austrijska firma "LSG Building Solution d.o.o". Očekujemo da će broj biti veći za još 100 ljudi, kako posao bude odmicao - kaže za "Novosti" Ana Marković iz "Soravija grupe" - Pored kule koja je skoro na pola puta od planiranih 3.400 metara kvadratnih, napreduje i rekonstrukcija Starog mlina. Pažljivo se skida i čuva svaka opeka, a sve je pod nadzorom i u kordinaciji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Stari mlin je, inače, našao mesto među kulturnim spomenicima prestonice. Njegova spoljašnja forma ne sme se menjati, ali posle požara 1994. opština Savski venac ustupila je lokaciju preduzeću "Koling" za izgradnju 800 kvadratnih metara stambenog prostora. U međuvremenu, kompleks je prodat kompaniji "Soravija grup" čiji će se idejni projekat hotela uklopiti u već postojeće zdanje.

HRVATSKA FIRMA, SRPSKI RADNICI

PRI prvim temeljima gradilišta digla se prašina oko toga zašto su hrvatske firme "Mucić" i "KFK tehnika" podizvođači na ovom projektu, ali iz "Soravije" uveravaju da je to bila odluka izvođača radova i uveravaju da su zaposleni naši radnici. Po otvaranju objekta, računica govori da će biti stalno zaposleno najmanje 150 radnika, kako u hotelu, tako i u kuli na raznim pozicijma ugostiteljstva i održavanja.

"SORAVIJA" GRADI JOŠ JEDAN HOTEL

NI ovde neće biti kraj investicijama austrijskog giganta, pa je posle okončanja ovog projekta "teškog" 60 miliona evra, rukovodstvo najavilo izgradnju još jednog hotela sa tri zvezdice - jer su, kapaciteti smeštaja gostiju u Beogradu mali, a potencijal turističke i poslovne destinacije veliki. Izgradnja i stambenih jedinica je takođe jedno od budućih ulaganja ove kompanije.

Izvor: Večernje novosti

Samo jedna ispravka - nije poslovna kula došla do petog sprata, već hotelske kule koje se grade iza mlina. Na poslovnoj kuli se trenutno radi treća etaža. Uglavnom, gradilište zaista brzo napreduje i vrlo brzo će ceo kompleks biti stavljen pod krov.
 
Kao kompleks sa hotelom i poslovnim prostorom jasno je da te potreban jednostavan i sirok prilaz za vozila zaposlenih, gostiju kao i dostavnih vozila. Taj plac trenutno ima prilaz samo sa zadnje strane tj. iz Sitnicke ulice ili Manasijeve koja se cak i vidi na slici sa leve strane...Vidim na nekim slikama da je planirano da se ulazi iz Manasijeve i sa prednje strane gde je ulaz u BIGZ...Sitnicka ulica je dosta uska i stvorio bi se haos po tim ulicama kada svi dolaze/odlaze sa posla, a sa prednje strane ne mogu direktno da izadju na Vojvoda Misica zbog petlje i tramvajskih sina. Da li neko zna kako su osmislili prilaz ili ima render na kome se vidi kako su resili ovaj problem?

Ovo je sve sto sam nasao za sada:
mlin.jpg
 
кула испред млина заклања те огромне континуалне прозоре бигза, прве такве у београду. зато мислим да је та "кула" баш вишак. слажем се да би у том делу легло нешто савремено да обухвати објекат, тачно између великог забата лево и бигза десно, међутим баш сам гледао, то ће бигз потпуно да заклони... куле иза су сасвим ок, и чак су много лепше од те (по оним старим рендерима).

чини ми се да та "кула" у основи није као што је ибла на рендерима...да није елипсоидна у основи (одлична вест), да ли има новијих рендера?
 
Ta "kula" kakva god na kraju bila vise je nego dobrodosla da barem sa jedne strane zakloni pogled na onaj bigz
 
Немо' си такав. БИГЗ је ипак једна од најважнијих зграда у граду. Замисли ако/кад га једног дана обнове...?
 
Nisam znao da ove kule iza i ova pored bigza ovako brzo napreduju. Svaka cast. Za kad ce bese biti gotove?
 
Vrh