Šta je novo?

Stare i napuštene železničke stanice i pruge u Srbiji i republikama bivše SFRJ

Да ли си сигуран да је то била станична зграда? Нешто сам мислио да је објекат у позадини некада био станична зградамада не верујем да би тако велелепни обејкат био напуштен.
На овај сам мислио:
Батајница
Станичне зграде које се користе у Старој Пазови и Инђији су оригиналне из времена изградње пруге. Чак постоји и сачуван објекат старе станице Војка између две Пазове.
Војка

Да ли си сигуран да је то била станична зграда? Нешто сам мислио да је објекат у позадини некада био станична зградамада не верујем да би тако велелепни обејкат био напуштен.
На овај сам мислио:
Батајница
Станичне зграде које се користе у Старој Пазови и Инђији су оригиналне из времена изградње пруге. Чак постоји и сачуван објекат старе станице Војка између две Пазове.
Војка
Ne znam, ovaj veliki objekat pored silosa mi deluje preglomazno za malo mesto kakva je bila Batajnica u vreme prolaska prve železnice, a i arhitektonski stil nekako ne odgovara devetoj deceniji 19. veka, više potseća na najstarije železničke objekte na tlu Srbije, Bela Crkva, Jasenovo, Banatsko Aranđelovo, Mokrin, Kikinda koji su nastali 30 godina ranije. Dosta je i udaljena od pruge, sa druge strane Matrozove ulice, ako je najstarija pruga Novi Sad-Beograd većinom imala istu trasu kao današnja, mislim da je jedina izmena bilo izmeštanje pruge u Bežanijski Tunel i zemunske stanice iz centra zbog izgradnje novobeogradskih blokova početkom sedamdesetih.

Mislim da su ovo stare stanične zgrade u Novoj i Staroj Pazovi, današnji renovirani objekti imaju nekih pedesetak godina. Isti je stil kao u zgradi iz Batajnice čiju sliku sam postovao, manje-više sve stanice iz 1880-tih i 1890-tih izgledaju ovako.

Poslednja izmena:
Нису то старе станичне зграде, то су тзв. Стражаре. Скоро свака, ако не и свака, станица је имала по један такав објекат на обе стране станице, код Блока I и II. Познате су као Стражаре, а да ли су заиста коришћене за стражу не знам али знам да у њима одувек живи железничко особље.

Vrh