Што се тиче лифтова, у питању је још једна превара Града. Писмено сам се обратио градоначелнику са захтевом да се лифтови одмах активирају и да то тог момента НЕЋУ да се уселим у стан и НЕЋУ да плаћам рате кредита. Наиме, употребна дозвола и технички преглед подразумевају и ФУНКЦИОНАЛНОСТ лифтова, а по прописима све зграде висине преко четири спрата морају да их имају.
Добио сам одговор градске управе, Агенције за инвестиције и становање (М. Благојевић), у коме се наводи да по Закону о одржавању стамбених зграда и Уредби о одржавању стамбених зграда ''лифт не може да се прикључи док се не формира скупштина станара, која потом треба да закључи уговор о одржавању истог...''.
Наравно, пронашао сам и проучио поменуте прописе, и, гле чуда, у њима пише управо супротно! Законодавац, свестан реалности да у Србији више од половине зграда нема скупштину станара (или оне не функционишу) у члану 29 прописује ОБАВЕЗУ ОПШТИНЕ ИЛИ ГРАДА да без одлагања и без обзира да ли скупштине постоје, одржава лифтове, кровове (прокишњавање) и фасаде (могуће обрушавање). После потребне интервенције, град се онда по закону обраћа станарима за надокнаду трошкова. Уколико град у таквим случајевима не би реаговао, надлежна инспекција би га приморала на то.
Дакле: да би избегао своју законску обавезу у случају квара наших лифтова (који су, иначе, и у фабричкој гаранцији две године!) град нас незаконито уцењује да прво формирамо скупштине станара, па да са неком фирмом закључимо (и плаћамо) уговор о одржавању, па ће се смиловати да нам укључе НАШЕ лифтове. То реално значи да још неколико месеци идемо пешице.
Ово је само нова илустрација како нас градска власт (продавац по уговорима) третира као стадо које због до сада ''добијеног'' треба да буде пресрећно, а после неког приговора маше прописима који у суштини говоре сасвим супротно и доказују њихово кршење истих.
Успут... да ли вам се чини да је квадратура наших станова по уговорима већа него што реално јесте??? То је због тога што су нам обрачунали тзв. ''бруто грађевинску површину'', у коју улазе и фасадни и сви остали зидови, стубови, вертикални канали за инсталације и друго. Иначе, када будемо плаћали порез на те исте станове, закон који то регулише признаје само тзв. ''нето корисну површину стана''. Шта ћемо са разликом???