Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

Jel mozes malo da mi objasnis to sa zapisnikom i o duznosti ispravljanja tih fuseraj sitnica s njihove strane?

U pitanju je zgrada B.2.3.1, samo sudopera se nalazi u kuhinji, dok je u ostavi ugradni plakar od zida do zida i od poda do plafona. Kupatilo/wc je , kao sto se moze na jednoj slici videti, kompletno opremljeno.

Prilikom dodele kljuceva svako od nas ce uci u stan i proveriti da li je sve u redu. Mnogi ljudi ce biti uzbudjeni, jer nakon decenija podstanrskog staza konacno useljavaju u svoj stan (to je potpuno razumljivo), pa ce potpisati zapisnik samo da bi sto pre zavrsili sve formanlnosti. Ali, iako zgrada prodje tehnicki prijem nijedna komisija nije toliko revnosna da bi otklonila sve nedostatke. Na primer, neka roletna mozda neci moci da se spusti do kraja, neki prekidac nece raditi, vrata nece moci da se lepo zatvore... Sve to cemo sami proveriti, nedostaci ce uci u zapisnik i to ce biti otklonjeno u kratkom roku. To je uobicajena procedura kada su novi stanovi u pitanju.
Evo samo jedan primer. Moji prijatelji su uselili u stan u Vojvodjanskoj pre nekoliko meseci i tom prilikom nisu obratili paznju da ove detalje o kojima govorim. Konkretno, u jednoj sobi im je nedostajala parket lajsna na jednom zidu. Ali, posto to nisu odmah primetili morali su sami da je kupe i sami da je ugrade. Sve to oduzima i vreme i novac, a ne mora da bude tako.
vsr":3q7mjjlf je napisao(la):
Jel mozes malo da mi objasnis to sa zapisnikom i o duznosti ispravljanja tih fuseraj sitnica s njihove strane?

U pitanju je zgrada B.2.3.1, samo sudopera se nalazi u kuhinji, dok je u ostavi ugradni plakar od zida do zida i od poda do plafona. Kupatilo/wc je , kao sto se moze na jednoj slici videti, kompletno opremljeno.

Jao, ovi balkoni, terase u prizemlju su toliko glupe da nemam reci, kao neki obori za stoku, potpuno nefunkcionalno, a sve ce to lepo da naplate. Da su bar ostavili ispred malo zemlje da mozemo posaditi neko drvo ili nesto, kao neki redic zemlje ima unutar ali to je sve bezveze, strasno.
Potpuno razumem ljude kojima smeta igraliste za decu, smatram da mu nije mesto bas tu, mali je to prostor za tako nesto, ali ko jos nas nesto pita.
Hvala na slikama uvek se obradujem da vidim sta se tamo desava. Mene takodje brine ovaj kurs evra, koliko ce to da iznosi dok dodje red na nas Boga pitaj. Racunam da ce sve to imati u vidu kada budu odredjivali cenu kvadrata.
Pozdrav svima!!

Zasto su u nekim stanovima stavili sve kuhinjske elemente, a u nekim samo sudoperu? Ima li neko neku informaciju vezanu za to?

Uvek nesto zaboravim (plavusa :) , koliko vidim na ovim radijatorima nema meraca, da li ste mozda pitali za to, pretpostavljam da ce biti svuda postavljeni, zapravo bilo bi potpuno nelogicno da nege ima a negde nema?

vsr":i8y8h52f je napisao(la):
nema tih famoznih meraca:

Mogu samo da vam kazem da to mozda i nece ispasti tako lose ako ste dobili klasicno grejanje koje je i u starim zgradama bez nekih meraca. Tamo BG elektrane odrzavaju sve, cak i hitne intervencije poput curenja ventila u stanu.

Naime, u Stepi je napravljen takozvani sistem ustede energije, silna skalamerija provucena kroz podove, sa nenormalno puno meraca protoka energije i nekih ventila na ulazu u stan.
Sta se zapravo desilo? Oni koji su se uselili u stan dobili su obavestenje da njihov sistem nece odrzavati BG elektrane, samo podstanicu u zgradi. Sistem preraspodele grejanja, naplatu, odrzavanja svih instalacija u celoj zgradi ce raditi neka privatna firma koja je taj sistem i ugradila, a koju ce prve dve godine da placa GDS, a u vezi odrzavanja daljeg sistema grejanja dogovorice se Skupstina stanara.

Samo Bog zna koliko ce to da kosta, vidi se da ce to biti energetski efikasno za BG elektrane. Ako vam je vruce, otvorite prozor i cutite, bar ne mora i to da vam postane nocna mora da li cete se sloziti ko ce vam odrzavati sistem grejanja i po kojoj ceni. U Srbiji ce izgleda uvek biti najefikasniji stari sistemi, bar za gradjane :)

Неправилности у изградњи, опремању и финализацији наших зграда и станова могу бити пријављене и касније, а не само приликом примопредаје кључева. Постоје могућности разних скривених мана, које се открију тек после неколико лета или зима. Сада важећи републички ''Правилник о минималним гарантним роковима за поједине врсте објеката односно радова'' предвиђа за станове ПЕТ ГОДИНА гаранције. Правилник је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 93/2011 од 9.12.2011. године.
Као становник последњих спратова, на којима су ''случајно'' заборавили да уграде спољашње ПВЦ ролетне (какве имају сви остали станови) ћу то да упишем на првом месту, црвеним словима.

@татица, то је нови моменат за који нисам знао. У сваком случају би требало све проверити. Ова лајсна је нешто што одмах боде очи и нервира при свакој помисли на њу. И мој стан је на последњем спрату и тај "превид" везан за ролетне ће сигурно бити уписан црвеним словима. Не могу да објасним зашто прозори на последњем спрату немају ролетне.

То са ролетнама је, највероватније, мућка за уштеду инвеститора (или градитеља). Не верујем да је неки архитекта био толико г..п да мисли да највишим спратовима сунце и олује не представљају никакав проблем. Не би ме чудило да у финишу то покушају да испеглају некаквим венецијанерима (који су иначе пет пута јефтинији од ролетни и представљају неупоредиво лошије решење.)
Најгоре је што је накнадна уградња ролетни сада много компликованија и изискује монтажу спољашњих кутија, када већ нисмо добили фабрички интегрисане ролетне у оквире прозора као остали станари.

Sta je sa spustenim plafonom u kupatilu kojeg na @vsr fotografijama nema?! Sto se tice zapisnika o primopredaji stana pored navedenih stvari od strane drugih na forumu skrenuo bih svima paznju da je jako bitno napraviti presek svih meraca, kao sto su strujomeri, vodomeri, kalorimetri... Verujem da ste razumeli zbog cega.
@vsr, kada je ovaj stan zavrsen? Jel u poslednje vreme ili jos ranije? Cestitam!

Мислим да укупна уштеда у разлици између ових и прозора са интегрисаним ролетнама није ни 5000 евра за цело насеље. Ни ја не мислим да је архитекта то тако замислио. Да бар постоји нека настрешница изнад тих прозора, па мих можда могао да разумем. Овако ће киша, а посебно сунце, јер стан гледа на јужну страну, да "бију" цео дан. Свака накндна уградња је скупа и технички тешко изводљива. Наравно, и опасна јер се ради о шестом и седмом спрату.
tatica":1k9yhwiq je napisao(la):
То са ролетнама је, највероватније, мућка за уштеду инвеститора (или градитеља). Не верујем да је неки архитекта био толико г..п да мисли да највишим спратовима сунце и олује не представљају никакав проблем. Не би ме чудило да у финишу то покушају да испеглају некаквим венецијанерима (који су иначе пет пута јефтинији од ролетни и представљају неупоредиво лошије решење.)
Најгоре је што је накнадна уградња ролетни сада много компликованија и изискује монтажу спољашњих кутија, када већ нисмо добили фабрички интегрисане ролетне у оквире прозора као остали станари.

cyberserb hvala puno na tim informacijama, nisam to znao.

pored ovih lajsni i cevi u kupatilu primetio sam da ni jedna ulazna vrata u citavoj zgradi ne dihtuju lepo, kako je hodnik zgrade mracan lepo se okolo svih vrata, negde manje negde vise, vidi svetlost, negde i pola centimetra sirine.
ima jos nekih sitnica koje, bar meni bodu oci, tipa da ima po malo korozije na nekim mestima na cevima za grejanje u stanovima (obratiti paznju na varovima, krivinama i mestima gde cevi izlaze iz plafona/zida)
Tako da cu sigurno iskoristiti svoje pravo da pre potpisivanja ugovora ukazem na to kako bi popravili.

zidovi su okreceni tako da ostaje belo na rukama kad ih pipnes, tako da nam ne gine poludisperzija

nikola011 verovatno ste u pravu, bolje da je gradska elektrana odgovorna za grejanje i naplatu nego kojekave privatne firme.

evo jednog snimka naseg naselja http://www.youtube.com/watch?v=lfME_ii8C2g

Abaxial":282o9f81 je napisao(la):
Sta je sa spustenim plafonom u kupatilu kojeg na @vsr fotografijama nema?! Sto se tice zapisnika o primopredaji stana pored navedenih stvari od strane drugih na forumu skrenuo bih svima paznju da je jako bitno napraviti presek svih meraca, kao sto su strujomeri, vodomeri, kalirometri... Verujem da ste razumeli zbog cega.
@vsr, kada je ovaj stan zavrsen? Jel u poslednje vreme ili jos ranije? Cestitam!

Zgrada u kojoj je slikani stan je zavrsena medju prvima, ako ne i prva, ali ne mogu da preciziram tacno kada. Gradila je Zlatobor gradnja.
Sto se tice spustenih plafona u kupatilu to, bar u mojoj zgradi, nije moguce jer su bojleri podignuti skroz do plafona kao sto mozete videti na slici koju sam gore postavio.

Abaxial":1sec6atg je napisao(la):
@zzolja,hvala za informaciju, Vasa zgrada je krenula nesto ranije sa postavljanjem keramike i parketa, ali predpostavljam da nece zgrada B3A.3.1 puno kasniti. Znate li kako su postavljali parket u Vasem stanu - riblja kost ili kao brodski pod, meni licno za ovaj "rustik parket" koji je dosta saren neujednacene boje bolje izgleda riblja kost. Video sam da su primenjivali oba nacina postavljanja parketa u naselju.

U B3A2.1 parket je uradjen kao brodski pod kod mene ne znam, nisam uspela da udjem u stan, ali pretpostavljam da ce biti isto mada se i meni licno vise svidja riblja kost.

vsr":1rwh1sfu je napisao(la):
Zgrada u kojoj je slikani stan je zavrsena medju prvima, ako ne i prva, ali ne mogu da preciziram tacno kada. Gradila je Zlatobor gradnja.
Sto se tice spustenih plafona u kupatilu to, bar u mojoj zgradi, nije moguce jer su bojleri podignuti skroz do plafona kao sto mozete videti na slici koju sam gore postavio.

Na slici se ne vide cevi od bojlera ali verujem da bojler moze da se spusti za toliko da se spusti plafon u kupatilu.

Ja vam iz iskustva savetujem da odmah proverite pancirna creva narocito na protocnom boileru u kuhinji, kod nas u Jurija Gagarina su bila nikakvog kvaliteta, tako da je doslo do pucanja i poplave nekoliko stanova a ja sam imao srece da se desilo u toku noci pa sam mogao blagovremeno da intervenisem, razgovarajte sa komsijom iznad da ta creva zameni a ako on to nece isplati se da mu vi koji ste sprat ispod to uradite.

Bio sam sa radnikom koji ispituje energetsku efikasnost zgrade. Merenje je vršio na stanu koji se nalazi na severnoj strani i kako on reče, rezultati su veoma dobri. Kaže da je sticajem oklnosti pre neku godinu vršio merenja u belvilu i da su rezultati neuporedivo bolji na ovim našim zgradama.

terkif":3cbdzb7t je napisao(la):
Ja vam iz iskustva savetujem da odmah proverite pancirna creva narocito na protocnom boileru u kuhinji, kod nas u Jurija Gagarina su bila nikakvog kvaliteta, tako da je doslo do pucanja i poplave nekoliko stanova a ja sam imao srece da se desilo u toku noci pa sam mogao blagovremeno da intervenisem, razgovarajte sa komsijom iznad da ta creva zameni a ako on to nece isplati se da mu vi koji ste sprat ispod to uradite.

Bilo bi pametno da se to odmah zameni i to sa rebrastim cevima koje mogu da izdrze pritisak a nisu porozne kao impregnirana gumena creva. Nije to skupa investicija a mnogo znaci na duze staze. :)

Obisao sam i jedan stan u prizemlju koji je pravljen za komsije invalide pa sam slikao jer verovatno neki od njih nisu u mogucnosti da prodju kroz gradiliste i obidju svoje stanove. Pod je svuda ravan, nema pragova nigde.

A evo i liftova, tacnije vrata:

Strujomer:

Zajednicka terasa:

Zajednicke terase, svetlarnik:

Ranije sam od mnogo ljudi masu puta cuo kako je Zlatibor Gradnja neuporedivo kvalitetnije izvodila radove od Inter Kopa. Sve vise pomisljam da su to bile ne proverene informacije, pocecu da branim Inter Kop.

Hausmajstor":1q0dbar3 je napisao(la):
Zna li neko jesu li predvideli mesto za montazu klima uredjaja?

Kladim se da ce biti kao i svuda - GDE GOD NADJES ZGODNO MESTO TU KLIMU POSADI

Pre svega hvala vsr sto je mislio i na tu kategoriju stanara, bas lepo od vas. Jedno pitanje za vas, nisam dugo bila u nasem stanu a vidim da ste vi obilazili invalidske stanove, da li mi se cini ili u kupatilu ne postoji kada tus kabina niti ista slicno? Nama su rekli da ce ugraditi neke specijalne kade za invalide, a ovo sto vidim je jako zanimljio, neka najsavremenija tehnologija potpuno su nevidljive, sta li??
Mozda je i to nacin da pored roletna na visim spratovima ustede i na kadama, tus kabinama ili sta vec?

Nije bas tako. Predvidjeno je mesto za klimu iznad balkonskih vrata i bas na tom mestu je postavljena uticnica.

mislim da se vidi na ovoj fotografiji ta uticnica
vsr":3oo2hcpw je napisao(la):
Hausmajstor":3oo2hcpw je napisao(la):
Zna li neko jesu li predvideli mesto za montazu klima uredjaja?

Kladim se da ce biti kao i svuda - GDE GOD NADJES ZGODNO MESTO TU KLIMU POSADI

Kao i svaki majstor u svojoj struci tako i ja imam profesionalnu deformaciju, cim sam usao u nas stan odmah sam video najbolje mesto za klimu. Na zidu izmedju dva prozora naspram ulaza u stan. Neko ima jedan veliki prozor ali to ne mora da menja polozaj klime. Sa tog mesta ce imati najveci efekat jer se klima uredjaj montira u najvecoj prostoriji u stanu.

Vrh