Šta je novo?

Stanovi - naselje Dr Ivana Ribara - konkurs 2008

U ovom Aneksu ugovora sve je napisano korektno. Jedino bi volela da neko ekonomske i pravne struke protumaci prvi stav cetvrtog clana. Cini mi se da je drugi stav dovoljan, ali verovatno je po sredi nerazumevanje ovakvih akata.
Prema ovome sto ovde pise, nama se ipak mnogo vise isplati promena zakona o PDV-u, jer ovako placamo 28% od vrednosti stana odmah, sto nije uopste lako skupiti.
Mile, poslala sam Vam na mail svoje podatke
 
Aneks ugovora je u potpunosti uredu, svakako za sve nas je bolja varijanta povracaj pdv-a.Tako nebi bilo kalkulacija u vezi vrednosti evra u odnosu na dinar.
Ali svejedno ,veoma sam zadovoljna za pomak koji smo postigli.U toku dana saljem vam podatke na meil.
Imam i neke slike ali ne snalazim se kako da ih okacim,ako neko zna neka mi javi.Pozz!
 
Za nas je svakako bolja varijanta da nam se pdv vrati sto je moguce pre, ali i ako se usvoji ova inicijativa (o promeni zakona o PDV-u) to bi svakako znacilo da treba da se uplati 28% odmah sto je slazem se mnogo. A ako cena kvadrata ode u nebo mozda bi mogli i da nam daju kredit na 25/30 god.?

Sto se tice Aneksa ne vidim da nam je to neka posebna usluga jer ce se novac koji smo izdvojili za placanje PDVa svakako obzvrediti za 20 godina a Gradu cemo morati da uplatimo ne ono sto nam je Poreska uprava vratila vec mnogo vise. Uglavnom Grad zna da zastiti svoj novac a nasim neka se sluze pa ce nam ga vratiti obezvredjenog.

Citav projekat koji je zapoceo pok. gradonacelnik Bogdanovic i delimicno ga realizovao (u njegovo vreme stanovi su kostali 750-850 e ), sada je izgubio smisao jer to vise nisu neprofitni stanovi, sto je pokazao i poslednji konkurs, tako da verovatno ce se sa nama i zavrsiti. Jos jedna lepa ideja koja je propala.
 
Inace na na sajtu Deneze M koja je gradila objekat B3.B.2-3 stoji da je cena kvadrata 202 e ako se ne izuzmu poslovni prostori koji se nalaze u prizemlju(ako se izuzmu trebalo bi da bude jos niza).
Posto svaka zgrada ima svoju cenu kvadrata, pitala sam Agenciju kako ce obracunavati cenu, da li ce kvadrat stana u ovoj zgradi biti jeftiniji u odnosu na neku koju je gradio Interkop, i dobila odgovor da ce cena biti ista za sve.(znaci neka srednja vrednost).
 
Mislim da ovim Aneksom nisu precizno definisani datumi koji se koriste prilikom obračuna dinarske protivvrednosti.

Naime, članom 2 se definiše broj rata koji je potreban da se dostigne ukupan iznos u EUR (protivvrednost dinara koji su isplaćeni po osnovu PDV-a). Pitanje je koji kurs će se primenjivati prilikom utvrđivanja navedenog iznosa EUR - kurs na dan uplate PDV-a ili kurs na dan potpisivanja aneksa... ili neku treći?

Ukoliko je neko 29.12.2011. godine uplatio PDV od 8% u dinarskoj protivvrednosti EUR 4.500,00 po srednjem kursu NBS na taj dan morao je uplatiti 467.397,90 dinara (103,8662*4,500).

Članom 4 utvrđeno je da kupac po ostvarenju prava na povrat PDV-a gradu mora izvršiti jednokratnu uplatu ukupnog iznosa EUR-a koji je obustavljen po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Samo tri meseca kasnije za tih EUR 4.500,00 potrebno je izdvojiti 32.998,50 dinara više (današnji srednji kurs dinara iznosi 111,1992 pa *4.500 = 500.396,40 dinara).

Po ovom aneksu kompletna kursna razlika se prevaljuje na teret kupca!

Mislim da bi bilo mnogo pravičnije da se makar onaj deo koji nastane u periodu od početka obustava do jednokratne uplate sredstava po dobijenom povratu PDV-a od strane države fiksira na određeni datum (npr. potpisivanja Aneksa), kako ne bi došli u situaciju da sredstva koja dobijemo po povratu PDV-a budu značajno manja od onih koje jednokratno moramo da uplatimo gradu zbog obustava!

Ipak da su "imali više sluha" za probleme na koje smo ih upozoravali poprilično dugo - ne bi ni morali da pravimo ovu gimnastiku!!!

Po principu bolje išta nego ništa - i ovaj Aneks je bolji nego povrat PDV-a za 20 godina... ali daleko je to od fer odnosa prema onima koji su ostvarili pravo kupovine neprofitnih stanova i uslova koji su dati tim konkursom!!!
 
Bar neki pomak, šaljem mail.
Mile, mislim da bi za nas još neuseljene stanare bila mnogo bolja prva opcija, tj. izmena zakona o PDV u Narodnoj Skupštini. Tako da ako si već u kontaktu sa Kostićem, treba to gurati, koliko god se može.

Pozdrav svim forumašima!
 
Наравно да је прва и најбоља опција повраћај ПДВ-а што пре, свима. Застој у отплатама је само резервно решење, мање лоше од повраћаја за 20 година. Треба гурати, слажем се. Хајдемо сви, за почетак, са много мејлова са захтевима на праве адресе:

Председница Народне скупштине:
http://www.parlament.gov.rs/народна-скупштина/састав/председник/питајте-председника.6.html

Председник владе - предлагач измена закона о ПДВ:
predsednikvladesrbije@gov.rs

Градоначелник Ђилас:
gradonacelnik@beogradsg.rs

Било би добро да свако ко учествује на форуму упути по један мејл на ове, сада најбитније адресе за нашу ствар. Питајте, молите, захтевајте, објашњавајте - само покажите да нас има и да нам је ово веома важно. По информацијама из кабинета градоначелника, данас је требало да предлог измена закона о ПДВ-у за опрему за бебе оде из владе у слупштину, а са њим у пакету и наш амандман. Ко је баш вредан, нека пише и редакцијама - за сада Блиц, Б-92, Политика и Танјуг прате ову ситуацију.
 
Promena zakona o PDV-u u Skupštini Srbije je rešenje našeg problema i na tome treba da insistiramo. Ja sutra šaljem mailove.

„Rezervno“ rešenje, sa ovim aneksom, meni se nimalo ne sviđa, mnogo toga se komplikuje, a na kraju bi ispalo skupo.
 
Како ћемо ми ''форумаши'' оне који ''нису на форуму, а тиче их се'' да упознамо са догађањима??? да оснујемо ТВ станицу???

Наш највећи проблем није ни лоша власт, ни лоши прописи, него то што, као и обично, 90 процената људи само пасивно чека да се нешто догоди!

Да је на први протест изашло 1.000 породица, као што би било логично, гарантујем да би већ тада сви захтеви били испуњени!
 
И на крају питање....када се очекује усељење коначно??? :grand:
 
Zatrpajte e-mail predsednice Skupstine Srbije!
Valjda ce se smilovati!
 
Evo ja sam već poslala mail-ove!!! :kk:
Nadam se da ćemo uspeti....
 
Šaljem mailove.

Uradićemo nešto, ja sam optimista. Dobar je predlog da se šalju mailovi, što više poslatih, to bolje.
 
Повраћај ПДВ је свакако најбоље решење и циљ свих ових напора.
Анекс уговора, као резервно решење, је јасно за станаре који су се већ уселили, односно платили ПДВ.
Међутим, намеће се питање, да ли се анекс уговора за будуће комшије који ће се тек уселити и у јулу потписивати уговоре, уз добру вољу градоначелника и Скупштине града, може формулисати да у 20% учешћа буде урачунато и спорних 8 % ПДВ ?!?




tatica":3olwk0u0 je napisao(la):
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!!!!

Управо сам од члана Градског већа Зорана Костића добио текст анекса уговора којим би се, уколико на скупштини не прође предлог измена закона о ПДВ-у, регулисао застој у отплатама кредита, .....
--- Веома је важно да га што више купаца станова прочита и да о томе своје мишљење. Судећи по досадашњим одзивима, немам амбиција да нас се већина негде и окупи и продискутује о томе. Посебно је важно да правници дају своје мишљење о целини или детаљима. Молим Вас да у наредним постовима изнесете Ваше ставове о овоме, и да при томе наведете име и презиме носиоца уговора, групу којој припадате и обавезно мејл-адресу за контакт. Напомињем, овде имамо предлог РЕЗЕРВНОГ решења за проблем повраћаја ПДВ-а, а због околности треба да реагујемо без оклевања. Молим да се у одговорима концентришете само на то. Поздрав, Миле Вукашиновић.
 
Не може, иако би то било најлепше. Тако се директно крше правила конкурса по којима је учешће 20%, а не 12. Ђилас то не сме да уради, све и да смо му најрођенији род. Хајде да останемо у оквирима оне старе изреке ''уметност могућег''.
 
Поздрав свим форумашима! :D

Пошто ми неке ствари нису јасне, око ПДВ-а, може ли на заокруживање

1) Ко не потпише УГОВОР, плаћа ПДВ у целости, а враћа му се за 20 година.
2) Ко потпише УГОВОР, плаћа првих 8 месеци или година(???) ПДВ, док не докаже да је ослобођен плаћања истог па му се за толико умањује отплата кредита
3) Ко пре потпише УГОВОР(ако сматра да је повољан) имаће привилегије јер је број ограничен због буџета града.
4) Или ништа од свега овога, осим смарања :bash:
 
ljudi, ovo je REZERVNA varijanta! naravno da ima nekoliko nedoumica u vezi sa kursom po kojem ce biti izracunat iznos, ali to je rizik koji mozemo da snosimo. nadam se da ce biti izglasan amandman na zakon o PDV-u. to bi bilo najbolje resenje, ali i ova rezervna varijanta ce biti nacin da premostimo taj period dok se dame i gospoda iz Skupstine ne smiluju da izglasaju Zakon
 
Nema nikakvih nedoumica u vezi kursa

Члан 4.
Износ од _______Еур-а, у динарској противредности по званичном средњем курсу Народне банке Србије на дан уплате, за које је овим Анексом одређен застој – одлагање плаћања доспелих месечних рата, Купац ће једнократно уплатити Продавцу у року од 15 дана од дана када Купац оствари право на повраћај ПДВ-а.

Znaci posle 20 godina i n-meseci kada se stan u potpunosti isplati i kada se Poreskoj upravi podnese sva potrebna dokumentacija (jos neki mesec) i oni u roku od 40 dana donesu odluku da vrate uplaceni porez (ako za to postoje zakonom propisani uslovi a ko zna sta ce se sve desiti za 21 ili 22 godine sto se moze odraziti na procenat povracaja Pdv). I onda na taj vraceni novac u roku od 15 dana treba dodati jos koju hiljadu evra i uplatiti Gradu...
 
Члан 4. Анекса односи се на ситуацију када је, рецимо, већ одређен и тече застој – одлагање плаћања доспелих месечних рата, а, у том времену, у Парламенту изгласају промену Закона о ПДВ-у, те ми тада остваримо право на повраћај ПДВ-а.
Тада би Купац једнократно уплатио Продавцу, у року од 15 дана од дана када Купац оствари право на повраћај ПДВ-а, износ од _______Еур-а, у динарској противредности по званичном средњем курсу Народне банке Србије на дан уплате.

Ја се надам да ће промену Закона о ПДВ-у изгласати на овом последњем заседању у садашњем сазиву Парламента и да нам Анекс неће ни требати.

Писала сам госпођи Ђукић Дејановић
 
Koliko vidim u vestima,ukinut PDV na bebi opremu.Sta je sa nama?
 
Прочитао сам Анекс уговора и у први мах ми није било баш јасно о чему се ради, али читајући и анализирајући више пута ипак сам чини ми се схвато.
По потписивању Основног уговора и резервног уговора о повраћају ПДВ-а, не плаћају се месечне рате у оном броју месеци до износа уплаћеног ПДВ-а, затим у случају повраћаја уплаћеног износа ПДВ-а, једнократно морамо у року 15 дана купцу уплатити онолико колико је било потребно рата уплатити до повраћаја уплаћеног ПДВ-а. Ако нисам добро схватио, молио бих да ме неко исправи ко је боље упознат и да на једноставнији начин објасни. А што, ако се не одобри повраћај ПДВ-а?
Даље, не знам да ли је баш паметно да се сви преко E-mail-a обраћамо надлежнима, јер би постојала могућност да се свако на свој начин обраћа и да каже ко зна шта. Можда би било боље да имамо неки приближан образац шта рећи приликом обраћања E-mail-ом (то се мени само чини).
Мислим да би требало организовати још један скуп само за нас (нерадни дан) да се договоримо још један пут о свему ако све ово не крене како ми желимо (предизборне трикови- неће поцрвенити од стида ако се не испуни обећање), али, да кад један говори да га сви чују. Не сумњам у наше представнике и свакако ћу се сложити како већина одлучи.
С поштовањем!
Миле Допуђ, група 2, mdopudj@hotmail.com
Још један пут наводим да преко 50% људи не користи интернет и да не прате што се дешава на форуму. Потребно их је покренути на други начин, преко медија или на неки други начин.
 
Slazem se sa Miletom da mnogi ne koriste internet i da ne znaju za ovaj forum. Ja znam jednu osobu koja je nas buduci komsija a ne cita ovaj forum, takodje sam na gradilistu sretala ljude koji ne znaju nista o organizuvanju i protestima buducih komsija. Treba razmisliti kako te ljude informisati. A, onda zakazati i taj sastanak neradnim danom radi dogovora.
 
Данас нас је контактирао Зоран Костић и пренео поруку градоначелника Ђиласа да је потребно да се изјаснимо о предлогу анекса уговора и да га о томе обавестимо сутра, да би већ у понедељак стручне службе Града почеле да интензивно раде на њему. Одговорио сам, у име свих, да је анекс у начелу прихватљив, али да инсистирамо да је примарно решење за нас измена закона и хитан повраћај ПДВ-а.
Костић је такође сугерисао и да је потребно додатно известити - замолити председнике посланичких група Народне скупштине да иницирају код председнице стављање ''нашег'' амандмана на дневни ред. Данас је такав мејл послат у скупштину, са приложеним писмима следеће садржине:

*****

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Председнику посланичке групе


Поштована/и:
Група од 1.000 грађана – учесника на конкурсу Скупштине Града Београда за куповину социјално-непрофитних станова Вам се 23. марта ове године обратила са молбом да, уколико буде на дневном реду наредне седнице Народне скупштине, подржите предлог измена закона о ПДВ-у који у једном делу, у вези прописаног повраћаја износа ПДВ-а за купце првог стана, дискриминише само нашу групу.
Обзиром да је, мимо духа и намере закона који предвиђа да грађанин Србије при куповини првог стана буде ослобођен плаћања ПДВ-а у износу од 8 процената, исти већ наплаћен купцима првих 270 усељених станова – са предвиђеним повраћајем тек после 20 година, по исплати последње рате отплате стана – многи од њих су у изузетно тешкој материјалној ситуацији и великим дуговима – јер су иначе већ морали да уплате и 20 процената вредности стана као учешћа.
Одређени број породица се још није уселио у своје станове које су чекали деценијама – јер због наведене финансијске ситуације нису у могућности да обаве основно опремање истих.
Обзиром да се крајем јула ове године очекује усељење највећег дела ове групе (преко 700 станова у насељу западно од улице др Ивана Рибара), било би веома битно да се дуго припремани амандман на Закон о ПДВ-у усвоји пре тог рока.
Из одговора које смо већ добили од неких посланичких група, у којима се изражава разумевање за наш проблем и најављује подршка таквом предлогу измена закона, закључујемо да је неспорно да су представници народа у законодавном телу решени да ову својеврсну неправду исправе.
Из Скупштине Града Београда, који је инвеститор и кредитор купаца социјално-непрофитних станова и који нас подржава у нашим захтевима, смо добили сугестију да Вас замолимо и да у наредном периоду председници Народне скупштине госпођи Славици Ђукић-Дејановић иницирате и стављање овог предлога на дневни ред, поред већ исказане спремности да гласате за такав предлог.
Уверени да ћете помоћи да 1.000 породица оствари своју највећу жељу и потребу – свој дом, срдачно Вас поздрављамо.

Представници купаца 1.000 социјално-непрофитних станова по конкурсу Скупштине Града Београда из 2007. Године
1000neprofitnihstanova@gmail.com
Контакт: Миле Вукашиновић, 063 240 ххх

*****

Данас ме је телефоном позвао представник посланичке групе ПУПС и пренео поруку да ће њихови посланици, уколико буде гласања, сигурно подржати наш амандман. Истовремено је изразио и извесну скепсу да ће предлог доћи на дневни ред.

Иначе, после тачно месец дана скупштина је данас поново почела да ради и донела је поприличан број нових закона или њихових измена.

Вести које су се данас појавиле у новинама да је наводно изгласана измена закона о ПДВ-у за опрему за бебе није тачна - само је ВЛАДА као предлагач истог тај амандман доставила скупштини (која тек треба да о томе одлучи).

Миле Вукашиновић

P.S. Ситуација је ''врућа'', ко нема интернет нека се распитује, а ко има нека користи! Мејлови свим раније поменутим факторима, али и политичким странкама, изборним штабовима, новинарима...
 
Vrh