Šta je novo?

Stambeno-Poslovni Kompleks "Savska Terasa" u Železniku

Vazi lutko, samo ti setaj kratku suknjicu po gradilistima ;) :D

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=377209#p377209:hsmp2k8t je napisao(la):
Novi stanar » Mon Mar 21, 2016 7:14 pm[/url]":hsmp2k8t]Razmisljam o kupovini stana u jednoj od lamela ali me brinu svakakve price koje sam cuo o racunima za grejanje koji su poslednji stigli. Da li je moguce da za najtopliji mesec od kada se meri temperatura za stan od 53 km2 stigne racun za grejanje od 14-17000 RSD? Kakva su vasa iskustva?

Tema grejanja uopšte nije laka, ali ću ja probati što kraće da objasnim (ni nama stanarima nije još uvek sve jasno):
- Kao prvo, postoji elaborat na osnovu koga se određuje kolika je angažovana snaga za svaki pojedinačni stan (to zavisi od veličine stana, spratnosti, orijentacije, rasporeda prostorija i cevi,...), Po nama, taj elaborat je OK i taj obračun angažovane snage.
- Kada nije grejna sezona plaća se samo ta angažovana snaga
- U prvoj godini plaćanja (za nas iz ovih 5 lamela, to je ova sezona) godišnja vrednost angažovane snage se deli na 6 meseci, a od sledeće sezone na 12 meseci). To će reći da ove sezone svu angažovanu snagu plaćamo samo dok je grejna sezona, a van grejne sezone neće se plaćati ništa za grejanje (zbog toga je ta vrednost na računu duplo veća ove grejne sezone, nego što će inače biti od sledeće pa na dalje). Ovo je jedan od razloga zašto su računi veći nego što se očekivalo-u grejnoj sezoni
- Drugi deo računa čini utrošena energija, koja se plaća samo dok traje grejna sezona
- Ona se opet sastoji od 2 dela: 1 deo zajednička potrošnja zbog zajedničkih cevi za grejanje u kupatilima i hodnicima , jer na tim vertikalama nema ugrađenih kalorimetara + gubici u prenosu toplotne energije od podstanice do stanova, 2. deo očitane vredosti sa kalorimetara
- Centralni kalorimetar je jedan za svih 5 lamela (što je po nama glupo, trebalo bi da svaka lamela ima svoj, bilo bi pravednije) i ta očitana vrednost se shodno elaboratu i očitanim vrednostima na kalorimetrima preraspodeli na svaki stan i to je to.

Pošto ste se do sada već smorili od čitanja :) evo konkretnih vrednosti (pošto to svakog najviše interesuje):

Stan 43 kvm grejne površine (terasa se ne računa), 3. sprat, dvostrano orijentisan severoistok-jugoistok, grubo, mrzi me da tražim račune:

Oktobar: 4.000 din
Novembar: 6.000 din
Decembar:9.500 din
Januar: 10.500 din
Februar: biće oko 7.000 din
Mart i April staviću isto kao Novembar i Oktobar

Pola Aprila, Maj, Jun, Jul, Avgust, Septembar i pola Oktobra neće se ove sezone ništa paćati.

E sad, nije teško izraćunati uštedu:

Da je u pitanju klasičan način plaćanja po kvadratu tokom cele godine to bi bilo 43 kvm x 1432 din = 61.576 din, ili mesečno po oko 5100 din.
Na ovaj način biće nam oko 47 000 din godišnje.
Ušteda je dakle oko 14 000 din godišnje, tj.oko 23%, i iskreno očekivali smo veću uštedu.
Ali mi ne pazimo uopšte, ne gasimo radijatore kada nismo kod kuće, ne smanjujemo noću, sve termoventile držimo na trojci i temperatura u stanu je 23 C sve vreme.
Ako bi se pazilo, moglo bi još dosta da se uštedi,...
Kada se još više useli zgrada (sada je oko 50-60% naša lamela), biće nešto niži računi jer stanovi koji ne troše po kalorimetrima ništa (neuseljeni) ne plaćaju angažovanu snagu uopšte, tj. investitor za njih ne plaća angažovanu snagu, nego samo zajedničke vertikale u hodnicima i kupatilima.

Nadam se da sam nekome pomogao. 8)
 
Realno, stim što mi iz prve zgrade nemamo elaborat, tek treba da se napravi (investitor nije imao obavezu da napravi isti) za oko 500€.
 
Pitanje za stanare. Da li na nešto treba posebno da obratim pažnju kada budem dolazio da gledam stan? Imali razlike među lamelama i da li je neku iz nekog razloga bolje izabrati odnosno izbeći? Koja je po vama bolja strana na koju gleda stan. Ako mogu da biram dali uzeti stan koji gleda na dvorište ili sa pogledom na Savu?
 
Gledaj sve detaljno, parket, stolariju, keramiku, sanitarije...
Što se strane tiče, stvar je tvojih želja i naklosnosti, a za tvoju zgradu moje mišljenje je:
sever: hladnije, panoramski pogled, severozapadni vetar
jug: toplije, pogled dobar, košava
istok: mirnije, umereno toplo/hladno, košava, pogled u dvorište
zapad: leti pretoplo, panoramski pogled, severozapadni vetar.
Moj izbor bi bio jug ili sever.
 
Gledao sam ovaj stan u lameli 3.
037877711572e842a92bb5ed50f7f74c.jpg

Stan je od 62.23 kvadrata, da li može neko da mi da savet kako bi ovakav stan mogao da se pregradi i da se dobije još jedna soba?
Ja imam neku ideju ali bih želeo da čujem još neki savet.
 
67fbcff989a1d3e5b039bf26c869c73e.jpg

Hvala na predlogu.
Mislim da u ovom slučaju ne bi bilo dovoljno prostora za neki bračni krevet u ovoj dole sobi.
Ako ima još neko neki predlog bio bih mu zahvalan.
 
Modifikuj raspored zidova prema tvojim potrebama.
 
Ljudi, pravite humane sobe.

Napravicu ti plan kako da prepakujes ovo bolje ali sutra, sad je kasno.
 
Evo kao sto sam ti obecao nocas, prepakovao sam ti stan da dobijes funkcionalnije prostorije.
Oborio sam zid izmedju kuhinje i dnevne sobe, na taj nacin sam dobio na prostoru i takodje vise svetla u kuhinji.
Ovo je otvoren tip stana tj americki tip sa sankom, ako ne zelis sank, mozes da stavis umesto njega trpezarijski sto nije nikakav problem.
Smanjio sam ti ulaz, jer ti ne treba toliki, napravio plakar za stvari.
Na taj nacin soba u kojoj si zeleo da smestis krevet je veca i samim tim i funkcionalnija a dnevni boravak je takodje prostran.

 
Hvala puno. Ovako stvarno najbolje izgleda. Samo imaš li predstave koliko ovakva intervencija može da košta?
 
Ne bi znao da ti kazem cene za Srbiju, ja projektujem objekte u Francuskoj tako da je tamo mnogo skuplje.
Najjeftinije bi ti bilo da dovedes ekipu drugara i da sami izvrsite obaranje zidova.
Onda ce ti ostati da montiras zidove sa metalnim ramovima na kojima kacis 2 gipsane ploce sa jedne i druge strane a izmedju je staklena vuna.
To se montira najlakse i najjeftinije je resenje, struju sprovodis unutar tih zidova i to mozes sam da uradis ili sa nekim majstorom.

Podove ne bi imao da menjas mnogo jer sam zadrzao kuhinju na istom mestu tako da ce tiostati jedan metar da doradis do vrata kuhinje i to bi bilo to.
 
Bravo za intervenciju, jednostavan zadatak a velika razlika izmedju onog kako bi resio laik i neko skolovan. U prevodu mislim da bi hektor morao da casti pivo za ovo.
 
Vidim da ste strucni u projektovanju
Imate li neku dobru ideju za iste ovakve stanove samo okrenute kao u ogledalu, lamela 4, stan 7, 12, 17, 22. Soba nije levo od ulaza vec desno, a kuhinja je levo
Ne umem da ubacim sliku
 
Da li se zna dokle se stiglo sa upotrebnom dozvolom? Da li su pristupne saobracajnice zavrsene, vise se nista ne radi tamo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380413#p380413:2ignf4or je napisao(la):
Novi stanar » 10 Apr 2016 08:12 pm[/url]":2ignf4or]Vidim da ste strucni u projektovanju
Imate li neku dobru ideju za iste ovakve stanove samo okrenute kao u ogledalu, lamela 4, stan 7, 12, 17, 22. Soba nije levo od ulaza vec desno, a kuhinja je levo
Ne umem da ubacim sliku

Za ubacivanje slike vrlo je jednostavno, ispod dela gde unosite tekst ima jedan meni koji se zove "attachment", kad kliknete na njega javi vam se opcija "add files", tu kliknete i otvori vam se prozor gde treba da pronadjete sliku stana na vasem kompjuteru. Kliknete onda na "open" i onda vam se pojavi opcija "place inline", tu kliknete i vasa slika se pojavljuje u zonu teksta. Posle vam samo preostaje da posaljete post na "submit".
Ako niste uspeli, kontaktirajte admina da vam ubaci sliku.

Aha sad videh da je clan Hektor Ruiz ubacio vas stan tako da cu moci da ga uradim.
Koliko mogu da primetim samo je potrebno mirorovanje i to bi bilo to.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=380316#p380316:17xwomso je napisao(la):
spatiotecte » 10 Apr 2016, 11:17[/url]":17xwomso]Evo kao sto sam ti obecao nocas, prepakovao sam ti stan da dobijes funkcionalnije prostorije.
Oborio sam zid izmedju kuhinje i dnevne sobe, na taj nacin sam dobio na prostoru i takodje vise svetla u kuhinji.
Ovo je otvoren tip stana tj americki tip sa sankom, ako ne zelis sank, mozes da stavis umesto njega trpezarijski sto nije nikakav problem.
Smanjio sam ti ulaz, jer ti ne treba toliki, napravio plakar za stvari.
Na taj nacin soba u kojoj si zeleo da smestis krevet je veca i samim tim i funkcionalnija a dnevni boravak je takodje prostran.


file.php

Ja sam dao predlog neznajući dokle može da se ide u modifikaciju i potreba za veličinu ps. soba.


Na ovom predlogu dn. soba je baš mala i kuhinja nije odvojena (stvar ukusa i potrebe). Najveća mana je nedostatak svetlosti dn. sobe u oba predloga (balkonska vrata), a pogotovo u drugom predlogu (efekat tunela). Bolje je da se uštine od obe sp. soba u korist dnevne, ipak se u dnevnoj provodi većina vremena.

Savet za kupca, sam određuj raspored prvenstveno prema potrebama i funkcionalnosti, a estetski aspekt stavi u drugi plan.
 
Upravu si za sve mada bi me mnogo više koštalo da moram spavaću sobu da rušim odnosno zid između spavaće i dnevne.
 
Vrh