Šta je novo?

Stambeno-Poslovni Kompleks "Savska Terasa" u Železniku

Rejcelka, u potpunosti te razumem kad si napisala ono sto ti se mesecima skupljalo, ali treba biti oprimista i iskoristiti situaciju sto su majstori na gradjevini i sto ce firma Graditelj inzinjering biti tu jos barem tri godine i sesti im na glavu dok sve ne rese.
Cinjenica da zivimo u drzavi kakva jeste, gde su gradjani prepusteni sami sebi u borbi protiv svega i svacega. Zbog cega se odredjuje taj rok izgradnje kad nikoga ne obavezuje? Sta reci za privatnike kad se ni drzava ne drzi toga (u kompleksu Stepa Stepanovic). Imam srecu da nisam u problemu da moram da se uselim da ne bi placao i kiruju i ratu kredita tako da mi i nije stalo do tog datuma zavrsetka, ali licno cu svaki dan da naplatim preko suda ukoliko se ne pridrzavaju odredbi ugovora (zavrsetak 18 meseci od 11.04.2011. godine). Mada koliko znam i izvodjac radova (Graditelj inzinjering) ima obavezu prema banci koja finansira projekat kreditom da zavrsi u zadatom roku ili da obrazlozi kasnjenje i trazi produzetak roka.
Sto se tice kavaliteta radova i ja imam dosta primedbi ali cu dobro da se "pripremim" pre nego napravimo primopredajni zapisnik a onda cu na "glavu da im se popnem" da to rese. Iskreno milsim "koliko para toliko i muzike" i ne treba ocekivati nesto spektakularno ali milsim da je i ovo pitanje vezano za vec pomenutu drzavu u kojoj zivimo i u kojoj kad treba da ti uzmu pare za to postoji milion nacina a kad treba da dobijes nesto za svoje pare onda je to mukotrpan posao.
Sto se tice unutrsnje stolarija milsim da je i ispod navedenog kriterijuma, moleri su dosta lose odradili krecenje i kod mene ce sigurno da krece i farbaju cevi od grejanja barem jos jednom (milom ili silom ... :D ). Do sada su sve moje primedbe i zahteve uradili bez posebnih problema. Sto se tice parketa nisam bas zadovoljan ali jos ga nisu ishoblovali niti lakirali, tako da milsim da ce to biti bolje kad se zavrsi.

Inace da vas sve obavestim da sam danas bio na gradilistu i da su radovi oko prakinga skoro zavrseni a da je na redu priprema za asfaltiranje trotoara i ulica, verujem da ce to biti gotovo do kraja meseca ovom dinamikom, inace dosli su i stubovi javne rasvete... :)
Pozdrav za sve buduce komsije, i cekam da se javi meri sa svojim utiscima koja je vec u svom stanu ..

Dejanceja, i ja se slažem sa tim "koliko para, toliko muzike", ali dali smo mi dosta para za naše stanove. Svesna sam koliko se kreće kvadrat stana u Beogradu, ali je sve to nerealno, i to što smo mi plaćali 1020 EUR/m2 nije uopšte malo, ruku na srce. Slažem se i sa tim da će oni neke (ne sve) stvari ispraviti koliko je god moguće, ali zašto treba po nekoliko puta da im se kaže šta da urade, a i kad urade opet nije to to :( A što se tiče naplate preko suda ako ne završe u roku, bojim se da od toga nema ama baš ništa, oni su sebe ogradili maksimalno u ugovoru, nigde nam u ugovoru ne piše da ako se ne uselimo u predviđenom roku, da će nam isplaćivati onu prosečnu kiriju, koja ne znam kolika je?

Ja sad razumem da su ovi koji su kupili Stepu bili prinudjeni od strane drzave da potpisuju ugovor koji im se podmetne. Ali ne razumem da set vi kupovali stan od privatnog lica bez dobrog Ugovora?!
Pa sta vam je advokat rekao kad ste mu dali da procita Ugovor (kupovina stana je toliko pipava stvar da ne mogu ni da pomislim da neko nije angazovao advokata ili nekog prijatelja da mu dobro rastumaci Ugovor i zbog knjizenja, provere dokumentacije i sl.). Cak je i Stankom u prethodnom periodu dok nije izbila frka sa Delta Legalom uvek imao ugovore sa penalima, to ima i west 65 i svi ozbiljni. Samo mi nemojte reci da ste potpisali ugovor sa privatnikom bez penala. Ustvari oni to tako rade, ko ne trazi, njemu ne daju, da ste zahtevali, mozda bi dobili penale u ugovoru.

Ja stvarno i dalje ne razumem ljude kako naivno kupe neku stvar, danas u soku citam pitanje jednog koji je kupac Stepe gde pita da li svaki stan ima kalorimetar?! On ne zna ni kakav je sistem grejanja uzeo, pa to stvarno nije normalno. Zato su cene ovolike, zato sto su takvi kupci, preplaseni i osecaju se priteranim uz zid kao da nekom duguju neke pare, a ne da nekom treba da daju ogromne pare. Stvarno ne razumem.

Meni u ugovoru piše penali u iznosu od 225€/mes za svaki mesec kašnjenja (u konsultaciji sa advokatom) i posle pregovora sa investitorom oko sastavljanja ugovora.
Danas sam bio na gradilištu i završno mi kreče stan. Sa radovima sam zadovoljan. Bitna je priprema pred krečenje (popravke, gletovanje, šmirglanje ..) da bi bilo dobro. A i zavisi koji ti majstori zapadnu, ima više ekipa.
Pozdrav

Nikola011, očigledno je da nisi uzeo stan u ovom naselju, zato i ne razumeš. Ovde se radi o malo drugačijoj prodaji, ne znam kako bih ti to objasnila, jednostavno nama nije trebao advokat, nama je banka završavala sve. Naravno da smo svi pročitali ugovore pre potpisivanja! A to što kažeš da su u Stepi morali da potpišu šta im se poturi pod nos, ne slažem se, i oni su morali da pročitaju i ako im se ne sviđa da odustanu, niko nikog ne tera da kupi stan, ako mu uslovi ne odgovaraju. A i to što misliš da možeš da tražiš nešto da ti piše u ugovoru, bojim se da od toga nema ništa, njihova forma ugovora je takva kakva jeste i neće je sigurno menjati kako kome odgovara.

Svsavic, kako je moguće da imamo različite forme ugovora????? :shock:

Rejcelka":2i0iu9ja je napisao(la):
Nikola011, očigledno je da nisi uzeo stan u ovom naselju, zato i ne razumeš. Ovde se radi o malo drugačijoj prodaji, ne znam kako bih ti to objasnila, jednostavno nama nije trebao advokat, nama je banka završavala sve. Naravno da smo svi pročitali ugovore pre potpisivanja! A to što kažeš da su u Stepi morali da potpišu šta im se poturi pod nos, ne slažem se, i oni su morali da pročitaju i ako im se ne sviđa da odustanu, niko nikog ne tera da kupi stan, ako mu uslovi ne odgovaraju. A i to što misliš da možeš da tražiš nešto da ti piše u ugovoru, bojim se da od toga nema ništa, njihova forma ugovora je takva kakva jeste i neće je sigurno menjati kako kome odgovara.
Ovo nije istina, ja sam tražio određene stavke da se promene i dodaju u ugovoru, i pristali su uz odobrenje banke inteze.

Pa sad je meni jasno zašto ih ti stalno hvališ i imaš razumevanja. Blago tebi, ti si pravi srećnik, tebi su napravili ugovor kakav si tražio, a mi ostali.......tebi veeeeliko hvala što si ovu informaciju podelio sa nama ovde, veruj da si nam mnoooogo pomogao :wink:

Rejcelka":34xmgrpd je napisao(la):
Pa sad je meni jasno zašto ih ti stalno hvališ i imaš razumevanja. Blago tebi, ti si pravi srećnik, tebi su napravili ugovor kakav si tražio, a mi ostali.......tebi veeeeliko hvala što si ovu informaciju podelio sa nama ovde, veruj da si nam mnoooogo pomogao :wink:

Sad vidis o cemu ja sve vreme brundam ovde po forumu. Ja razumem da nesto odaberes za neku cenu. Nisam rekao da je ovo naselje u ovom momentu skupo, da mi se dopada lokacija i ja bih verovatno to uzeo zbog uslova inteze, projektno finansiranje i sl. Ja sve vreme govorim o naivnom potpisivanju Ugovora. Vidis da je svsavic upravo uradio ono bez cega ni ja ne bih pomislio da kupim stan, a to je striktni Ugovor sa tacno definisanim stavkama, detaljima oko izbora, a ne kasnije nekog za nesto da molim. Platio sam i to hocu da dobijem. Ono sto bih ja uradio, a to je sigurno i svsavic, sve detaljno precizirao oko rokova, penala, izmena u stanu, dodatnih troskova ako nesto zahtevam i sl. Problem je sto je svsavic jedan od retkih, mozda i jedini koji je sa njima pravio takav ugovor pa je zadovoljan, verovatno bih i ja bio.

Zato me GDS izludjuje, ima Ugovor "Uzmi ili ostavi"

Ne hvalim ih, to što je ovako to sam i očekivao. Pred potpisivanjem pred-ugovora, detaljno sam analazirao cenu, lokaciju, projekat stana, zgrade izd. Ja sam pred-ugovor potpisao u oktobru 2011 i tada sam od prodavca (Ivice) dobio informaciju kako će otprilike biti. Tada sam i od Ljubiše i Miće dobijao informacije da će biti roletni, pločice po izboru itd, ali oni nisu bili merodavni za to (oni i nemaju prave informacije, oni su izvođači radova), tj. od prodavca (Ivice) se dobijaju merodavni podaci.
Sa potpisivanjem ugovora sam ušao veoma oprezno sa ciljem zaštite sebe (slušajući tuđa iskustva) i investitor mi je izašao u susret. Krupna izmena je ova oko penala i nekoliko sitnijih kojih se više i ne sećam.
Mislim da su fleksibilni i da će da izađu u susret zahtevima i molbama, ali i treba biti uporan.
Kakvo je stanje u državi i besparica, produženje roka me ne bi čudilo. U Stepi iza koje stoji država sa gotovim parama, se uveliko kasni, da ne pričam o ostalima. Ja i dalje mislim da za ove pare nema bolje, ako i ima neka neko iznese gde ima.
Pozdrav

Svsavic, ti verovatno imaš veliko iskustvo, pa si se debelo pripremio, svaka čast. NIje takav slučaj sa ostalima. Moja drugarica je uzela stan pre 4 godine, u sasvim nekom drugom kraju i od drugog investitora, ali je tada kod nje stajalo u uogvoru da će im investitor u slučaju produženja roka plaćati mesečno 150 EUR, ali bez da je ona to tražila, tu stavku je njen ugovor već imao u sebi. Meni jeste zaparalo oči to što kod nas u ugovoru nije postojala takva stavka, ali zaista nisam znala da ja mogu da tražim i postavljam uslove, šta će i kako će biti, nadam se da razumeš? Što se bar nismo upoznali ranije, pa da nas posavetuješ, kad već imaš iskustva :D No dobro, biće šta će biti.....videćemo :wink:

Ugovor je pismeni dogovor izmedju dve strane. Tako da svaka strana moze svoje predloge da ugradi u ugvor, a ova druga strana da prihvati ili ne. Ja sam trazio da se unese odredba o penalima i Graditelj je to prihvatio. Naravno da ce uvek da predloze tipske ugovore koji idu njima u prilog, mada mislim da je ugovor izmedju Graditelj inzinjeringa i kupaca korektan i da uz klauzulu o penalima za kasnjenje dosta dobar i za kupca. Inace i ako su po ugovoru imali pravo da uzmu kaparu nakon raskida ugovora od strane kupaca u dva slucaja znam sigurno da nisu uzeli kaparu vec su je vratili, sto govori o fer odnosu.
Inace pre ove kupovine sam bio u prici za kupovinu stana u Stepi, rezervisao stan i trazio sam primerak ugovora na uvid pre nego sto ga potpisem. Mogu da kazem da su ugovori vrlo ne fer prema kupcu (a drzava prodaje..?) i da su sebe zastitirli trostruko. Kad sam trazio da se unese klauzula za penale, njihova pravnica mi je rekla da su to tipski ugovori i da se ne menjaju. Ja sam vise puta insistirao na tome i nisam nasao zajednicki dogovor (doslovce uzmi ili ostavi...) pa sam zbog toga i jos nekih drugih razloga odustao, mada su mi svi advokati rekli da je to moguce ali da je stvar prodavca da li ce to da unese a stvar kupca da li ce da prihvati ugovor ili ne sto je i bilo u mom slucaju. Sada cujem da je ministar Velja obecao da ce svim kupcima kojima se kasni sa stanom u Stepi biti isplaceni penali. Inace milsim da postoji zakonska obaveza ugovornih strana da se pridrzavaju odredbi ugovora a da se svi sporovi resavaju pred sudom tako da dobar advokat sigurno moze da izvuce pare kao materijanu stetu nastalu zbog nepostovanja ugovora u ovom slucaju nepostovanja roka zavrsetka, samo pitanje je koliko se to isplati pre svega zbog vremena i zivaca potrosenih u ovom nasem pravosudju.
Danas sam bio ponovo na gradilistu radovi spolja su nesto usporili zbog jucerasjne kise, mada sam sreo Ljubisu, iako nedeljom ne radi, kako se sprema za dolazak gazde u kontrolu... Rekao mi je da unutra u lameli 1 od sutra krecu sa povecanim brojem molera i majstora za parket. Asfalt bi treabao da bude ako vreme posluzi za najvise deset dana.
Pozdrav za komsije ... :D

Slažem se da je ugovor sačinjen prilično korektno za obe strane, sem te stavke o penalima, smatram da je ugovor trebao to da sadrži sam po sebi, a ne mi kao kupci to sami da zahtevamo! To je moje mišljenje, ne morate se složiti sa mnom. A što se tiče kapare, u slučaju povraćaja kupcu, Graditelj inženjering je naveo da zadržava 10%, ne celu kaparu, e sad ako je vratio celu tom nekom kupcu i nije zadržao ni tih 10%, svača čast, pozdravljam.

Danas na gradilištu nije bilo majstora, informaciju koju sam dobila je da ih nema još od četvrtka, zašto? E, pa zato što ne primaju platu već 3 meseca, i što bi ljudi radili za "DŽ"?! Ni ja ne bih. Ali to ne treba da bude naš problem, a očigledno je da samo mi kupci ispaštamo! Kao što reče Dejanceja, od sutra startuje ekipa molera i parketara i koliko znam gazda je rekao da sve mora biti završeno do 01.10.2012. godine :lol: ..... paaaaaa živi bili, pa videli :wink: Pozz

@Rejcelka

Sta je tu je, zivot ide dalje, ali da znas da se za sve u zivotu cenka i nema nista fer.
Sad samo gledaj da to sto si platila ispadne sto bolje, sto vise ih prati i sugerisi da bi ti useljenje bilo lepse i lakse. Sto se tice Ugovora i penala, sta ces, nisi razmisljala, u zivotu se gube gore stvari od novca, cuvaj zivce.

Reklama za tebe, malo da se nasmejes :)

http://www.youtube.com/watch?v=e3nWMr4d_8w

Поздрав свима који су купили стан у овој згради, а и онима које ова тема занима.

Данас сам био на градилишту, будући да сам и ја један од купаца. Градилиште активно обилазим од зимус. Све ово што наводи Rejcelka је мање-више тачно, али такво стање је од првог дана. Никада тамо није било нешто много радника. Увек њих 5-10 у врх главе. Тако да сам ја огуглао на то. Свестан сам да раде споро.

Докле се стигло? Праве паркинге, сређују паркет (постављају лајсне и врата) и прикључују зграду на струју. Не сумњам да ће сам простор испред зграде лепо изгледати, да ће бити паркинг места, стазе за пешаке и улице у средини. Али, брине ме како ће се до тог дела доћи. Иако праве паркинге и улицу испред саме зграде, део који повезује Улицу Жарка Васиљевића и зграду уопште не дирају. Тамо је и даље блато. Реч је о неких 20-30 метара, по слободној процени.

Дакле, то је први проблем. Ако неко зна нека каже да ли је тачно да ће се до тих паркинга и зграде долазити преко блата? Како сада ствари стоје, делује ми да је тако.

Други проблем би могао да буде лифт. Постављена су врата од лифта, али нисам сиугран да унутра има и самог лифта. Ако сте приметили, тамо нема ни дугмади на која се зове лифт. Сад, знам да је процедура таква да прво мора да се формира Скупштина зграде да би пустили лифт, али под условом да лифта има. Ја не знам да ли га тамо има. Да ли неко зна?

Даље, гаражу и даље раде. И делује ми да има да се ради и-ха-ха. А док то не заврше, не могу да добију употребну дозволу. А док не добију употребну дозволу, ни ми не можемо да укњижимо станове. И није ми јасно како то да у Степи људи не могу да се уселе док се све комисије не изгређају и док се не добију све дозволе, а овде људе пуштају да се уселе на грађевинску струју. Нешто ми то смрди.

Чудна ми је ствар и са ПДВ-ом. Наводно, пре 20-ог октобра не могу да нам дају сва документа која после треба да предамо да бисмо поднели захтев за повраћај. Зашто? По ком то закону?

Извињавам се свима ако сам превише ширио дефетизам постављајући сва ова питања. Ја и даље имам осећај да ће на крају све бити у реду, и да ћемо се сви уселити ове године, али ми многе ствари ипак нису јасне.

Što se tiče broj radnika uglavnom ih ima dosta, ali se ne vide, sećam se jednom da ih je bilo preko 60 a nekih dana do 10. Ali to nije bitno, bitno je da završe posao.
Biće asfalta ka ulici Žarka Vasiljevića (to je njihova obaveza iz građevinske dozvole), iako je sama raskrsnica u nadležnosti gradske direkcije za izgradnju prema rečima izvođača. Kasnije bi trebalo da se ulica Žarka Vasiljevića spoji sa ulicom Luke Spasojevića. Bilo bi dobro bar da se privremeno spoji naša ulica (pešačka staza) sa gornjom ulicom 1. maja/titovom. Evo kako bi trebalo konačno da izgleda naselje po DUP-u i ulice(zelenkasto):

EIig.jpeg

Za lift neznam dokle se stiglo, ali bez njega nema upotrebne dozvole a lifta nema bez skupštine stanara.
To što ljude puštaju pre upotrebne dozvole da se usele je njihova dobra volja.

Sto se tice veze sa ulicom Zarka Vasiljevica i ja imam informaciju da ce biti asfalta, ali to ce biti samo privremeni prikljucak bez trotoara koji ce tu biti sve dok se ne napravi pomenuta raskrsnica koja je u nadleznosti gradske direkcije.
I meni su cudni liftovi nema dugmica za povezivanje, nece valjda ponovo da buse zid kao sto su busili po hodniku za prekidace za svetla, zvonce i PP alarme a nakon toga ponovo krpili rupe sto je bas ruzno... :shock: :shock: :shock:

svsavic":23xk7rmj je napisao(la):
Za lift neznam dokle se stiglo, ali bez njega nema upotrebne dozvole a lifta nema bez skupštine stanara.

Ни без гараже нема употребне дозволе. А она се још гради и ко зна кад ће бити завршена. Употребне дозволе нема ни док комисија не прегледа сваки стан и док се не заврши технички преглед коме претходи технички пријем. Мислим да овде то није случај и да се нешто мути.

Како може комисија да обави технички преглед ако су се станари већ уселили?

И како могу станари (поготово они на вишим спратовима) да се уселе ако нема лифта? Поготово ако знамо да без лифта нема употребне дозволе. И тако се вртимо у круг.

Читао сам шта се овде писало на првим страницама. Говорило се о Степи, па су се правила нека поређења. То насеље има доста недостатака, али је макар све урађено по пропису и сви станови и све зграде ће бити укњижене. Како ствари стоје, бојим се да са зградом у Железнику то није случај.

Нека ме неко исправи ако има више информација.

sačekajte da se naselje završi pa onda kupujte stanove.

u današnje vreme teško da neko proda toliko stanova u izgradnji...

Drage komšije sapatnici. Do sada sam samo čitala vaše komentare ali evo malo i ja da se javim.
Meni su rekli da se mogu useliti 01. septembra i da slobodno otkažem stan u kome živim. Na svu sreću nisam to uradila, ali sam ga otkazala od 01.oktobra i sada sam u panici.
Činjenica je da je sve bilo med i mleko dok nisu uzeli novce. Činjenica je da ošljare. Doduše ne svi, Parketari kada uđu i završe, ali su moleri katastrofa. U stvari svi tamo gledaju da vam uzmu neke pare, kada kažete da ste to već platili oni se povuku, ali kukaju kako ih gazda ne plaća. Ali to nije naš problem, zar ne? A gazda im je podizvođač izabran burazerskom metodom.
Nedostatak roletni me je zapanjio sa beogradskim letima od 40 stepeni. Unutrašnja vrata su užasna. Ali nedostatak tuš kabine je šlag na tortu. Stavili su samo kadicu, kažu kabina nije standard. Zamislite? Ali zato tamo stoji baja koji vam odmah nudi kabinu, bolju kadicu i ugradnju za samo 300 eura. Hvala Graditelju. Kakvi li su onda bili standardi za dosadašnju gradnju.
Nastaviću ovih dana.
Ali, ne sekirajte se, ima načina da se sve sredi.

E evo i mene, konacno sam pocela da radim. U stanu mi je los net, ne mogu da se konektujem, los bre ovaj wireless komsija :). Uselili smo se 3.septembra i jos se nismo navikli na novi stan i na osecaj da je NAS. Sto se tice stana, mogu samo da pohvalim sefa gradilista Micu, jer bez njega ne znam kako bi izgledao stan. Propusta je bilo, ali kod mene u stanu je sve popravljeno u rekordnom roku. Dosli su drugi moleri i fantasticno odradili svoj posao, svaki majstora koji mi je zatrebao se pojavio za 5 minuta. A i malo mi je komsija SvSavic otvorio oci-hvala ti puno komsija i mnogo mi je drago da smo se upoznali :). Rejcelka, bas mi je zao da si toliko razocarana, ali veruj mi sve moze da se ispravi i to vrlo brzo. Ja sam sada prezadovoljna, a SvSavic zna kakva sam bila. Otisla sam kod prijatelja u Visnjicku Banju koji je kupio lux stan -novogradnja i blago receno ja sam sokirana. Pa moj stan je bombonica , sta su oni njemu uvalili i za koje pare. Uzas. Ali nebitno je , ja razumem da te ne interesuje drugi stan, vec samo tvoj, ali sve mozes resiti, samo malo strpljenja. Ja sam za roletene znala od pocetka da ih nece biti, ne pise ni u ugovoru. Sto se tice prilaza, radi se, istina malo sporije, jer se trenutno kopa kanal za grejanje do zgrade. lift je radjen za vikend, i ja sam mislila da u njemu nema lift, vec samo vrata, ali sam videla coveka koji stoji u njemu i nesto radi. Pretpostavljam da nema dugmice da ljudi ne bi pritiskali i zvali lift, koji ne moze da se pusti u rad, bez skupstine stanara. Juce su iza zgrade stavljali ventilaciju za garazu.
Za povracaj PDV-a: Graditelj je tromesecni obveznik PDV-a i ne moze nam dati papire i fakture dok ne preda PDV, a to je do 9.oktobra. To nije nista zbunjujuce, radila sam u takvoj firmi, pa znam kako to ide. Sve sto vas jos interesuje, pitajte, ne znam da li sam odgovorila na sva pitanja.
Trenutno nas je 4-5 porodilce u lameli 2 i mislim 2 u lameli 1

Станар":ljhczley je napisao(la):
svsavic":ljhczley je napisao(la):
Ни без гараже нема употребне дозволе. А она се још гради и ко зна кад ће бити завршена. Употребне дозволе нема ни док комисија не прегледа сваки стан и док се не заврши технички преглед коме претходи технички пријем. Мислим да овде то није случај и да се нешто мути.
Како може комисија да обави технички преглед ако су се станари већ уселили?
И како могу станари (поготово они на вишим спратовима) да се уселе ако нема лифта? Поготово ако знамо да без лифта нема употребне дозволе. И тако се вртимо у круг.
Читао сам шта се овде писало на првим страницама. Говорило се о Степи, па су се правила нека поређења. То насеље има доста недостатака, али је макар све урађено по пропису и сви станови и све зграде ће бити укњижене. Како ствари стоје, бојим се да са зградом у Железнику то није случај.
Нека ме неко исправи ако има више информација.

Moj šurak se uselio u Stepi, kvalitet je dobar ali i njemu je bilo pucanja cevi iznad i drugih nedostataka.
Glavni nedostatak Stepe je nemogućnost izmena u toku gradnje (moguće uz debelu vezu u GDS), ugovor,
loša struktura stanova i globalna saobraćajna situacija do/oko naselja.
Ja mislim da priča oko nedobijanja up. dozvole ne pije vodu jer je ovo ipak projektno finansiranje
banke i moraju se poštovati rokovi i zahtevi. Koliko ja znam za up. dozvolu je bitna infrastruktura
(struja, voda, kanalizacija, liftovi, statika, PP zaštita itd) a ne ureðenje stanova i ko je u stanu.
Mislim da oko ovoga vode puno računa i da ne treba da brinemo.

Nina66":ljhczley je napisao(la):
Drage komšije sapatnici. Do sada sam samo čitala vaše komentare ali evo malo i ja da se javim.
Meni su rekli da se mogu useliti 01. septembra i da slobodno otkažem stan u kome živim. Na svu sreću nisam to uradila, ali sam ga otkazala od 01.oktobra i sada sam u panici.
Činjenica je da je sve bilo med i mleko dok nisu uzeli novce. Činjenica je da ošljare. Doduše ne svi, Parketari kada uđu i završe, ali su moleri katastrofa. U stvari svi tamo gledaju da vam uzmu neke pare, kada kažete da ste to već platili oni se povuku, ali kukaju kako ih gazda ne plaća. Ali to nije naš problem, zar ne? A gazda im je podizvođač izabran burazerskom metodom.
Nedostatak roletni me je zapanjio sa beogradskim letima od 40 stepeni. Unutrašnja vrata su užasna. Ali nedostatak tuš kabine je šlag na tortu. Stavili su samo kadicu, kažu kabina nije standard. Zamislite? Ali zato tamo stoji baja koji vam odmah nudi kabinu, bolju kadicu i ugradnju za samo 300 eura. Hvala Graditelju. Kakvi li su onda bili standardi za dosadašnju gradnju.
Nastaviću ovih dana.
Ali, ne sekirajte se, ima načina da se sve sredi.

Malo se strpi, ja mislim da će biti kako treba. Oko kukanja radnika ne bih da komentarišem (i ja kukam i svi oko mene),
a to su radnici podizvođača čiji je drugi gazada. Oko tuš kabine 90x90, ima cela da se kupi za 10000 dinara pa do 150.000 i samo ugradiš umesto ove.
To što ti neko nudi ne moraš da prihvatiš, inače mogli su da ugrade kabine nije to neka para ali šta je tu je, bitno da može da se ugradi.
Svako ko je hteo je mogao da ugradi svoju opremu (pločice, parket, vrata itd) i da bude po njegovom

meri":ljhczley je napisao(la):
E evo i mene, konacno sam pocela da radim. U stanu mi je los net, ne mogu da se konektujem, los bre ovaj wireless komsija :). Uselili smo se 3.septembra i jos se nismo navikli na novi stan i na osecaj da je NAS. Sto se tice stana, mogu samo da pohvalim sefa gradilista Micu, jer bez njega ne znam kako bi izgledao stan. Propusta je bilo, ali kod mene u stanu je sve popravljeno u rekordnom roku. Dosli su drugi moleri i fantasticno odradili svoj posao, svaki majstora koji mi je zatrebao se pojavio za 5 minuta. A i malo mi je komsija SvSavic otvorio oci-hvala ti puno komsija i mnogo mi je drago da smo se upoznali :). Rejcelka, bas mi je zao da si toliko razocarana, ali veruj mi sve moze da se ispravi i to vrlo brzo. Ja sam sada prezadovoljna, a SvSavic zna kakva sam bila. Otisla sam kod prijatelja u Visnjicku Banju koji je kupio lux stan -novogradnja i blago receno ja sam sokirana. Pa moj stan je bombonica , sta su oni njemu uvalili i za koje pare. Uzas. Ali nebitno je , ja razumem da te ne interesuje drugi stan, vec samo tvoj, ali sve mozes resiti, samo malo strpljenja. Ja sam za roletene znala od pocetka da ih nece biti, ne pise ni u ugovoru. Sto se tice prilaza, radi se, istina malo sporije, jer se trenutno kopa kanal za grejanje do zgrade. lift je radjen za vikend, i ja sam mislila da u njemu nema lift, vec samo vrata, ali sam videla coveka koji stoji u njemu i nesto radi. Pretpostavljam da nema dugmice da ljudi ne bi pritiskali i zvali lift, koji ne moze da se pusti u rad, bez skupstine stanara. Juce su iza zgrade stavljali ventilaciju za garazu.
Za povracaj PDV-a: Graditelj je tromesecni obveznik PDV-a i ne moze nam dati papire i fakture dok ne preda PDV, a to je do 9.oktobra. To nije nista zbunjujuce, radila sam u takvoj firmi, pa znam kako to ide. Sve sto vas jos interesuje, pitajte, ne znam da li sam odgovorila na sva pitanja.
Trenutno nas je 4-5 porodilce u lameli 2 i mislim 2 u lameli 1

Drago mi je što su ti sredili stan, sve može, a i ja da pohvalim Ljubišu i Miću. I meni je drago što smo se upoznali.
Što se tiče internata, koji bežični operater imaš? Ja imam Orion (internet za poneti) i neznam da li ima prijema??!!
Inače pre sam dobio sam informaciju da će kablovski operater biti SBB. Možeš li neku sliku da prikačiš?
Ako neznaš oko slika, idi npr. na http://imm.io/ i odabereš sliku i dobićeš link. Na link dodaš ekstenziju ".jpeg" i ubaciš u post. Selektuješ link i pritisneš komandu "Img".

Bitno je i da što pre formiramo skupštinu stanara, ali je rano još pričati o tome.
Ja imam ideju da napravimo dvored oko zgrade da nam što pre pravi hladovinu, video nadzor i još neke ideje.
Ali, otom potom...

Pozdrav za komsije.
drago mi je sto se meri ponovo prikljucila tako da imamo informacije iz prve ruke za nas koji se jos nismo uselili (ocekujemo po koju sliku).
Zeleo bih da vas obavestim da sam se danas cuo sa Ivicom i da je rekao da je bio u obilasku gradilista i da je video propuste, neke o kojima se ovde vec pisalo, ali da ce se to vrlo brzo ispraviti i dovesti u stanje kako treba da bude. Probleme im prave uglavnom podizvodjaci, tako da su primorani da ih u toku rada i menjaju. Sve u svemu ja sam optimista i milsim da ce na kraju sve biti ok, mada znam i to da nas ima svakojakih i da ce uvek biti nezadovoljnih.
Sto se tice ideje svsavcica da se krene sa drvoredom oko zgrade vrlo rado je prihvatam samo treba da se vidi kako i gde da se posade,obzirom da ce se jos uvek graditi okolo (jos dve zgrade). Ja bi na to dodao da se resi i neka klupica pod obavezno, ako ima neko veze u gradskom zelenilu da pogura nek se javi... :wink:
Sto se tice skupstine stanara i to treba uraditi odmah nakon useljavanja stanara obzirom da je velika vecina stanova prodata ili u postupku prodaje tako da postoji uslovi za formiranje. Da li skupstina stanara treba da se pravi za svaki ulaz posebno?
Pozdrav.

dejanceja":1dmpqa0h je napisao(la):
Zeleo bih da vas obavestim da sam se danas cuo sa Ivicom i da je rekao da je bio u obilasku gradilista i da je video propuste, neke o kojima se ovde vec pisalo, ali da ce se to vrlo brzo ispraviti i dovesti u stanje kako treba da bude. Probleme im prave uglavnom podizvodjaci, tako da su primorani da ih u toku rada i menjaju. Sve u svemu ja sam optimista i milsim da ce na kraju sve biti ok, mada znam i to da nas ima svakojakih i da ce uvek biti nezadovoljnih.

Lepa informacija :)

Sto se tice ideje svsavcica da se krene sa drvoredom oko zgrade vrlo rado je prihvatam samo treba da se vidi kako i gde da se posade,obzirom da ce se jos uvek graditi okolo (jos dve zgrade). Ja bi na to dodao da se resi i neka klupica pod obavezno, ako ima neko veze u gradskom zelenilu da pogura nek se javi... :wink:

Mislio sam na našoj strani zgrade, ako neko ima vezu u zelenilu neka se javi, ili da skupljamo pare :x

Sto se tice skupstine stanara i to treba uraditi odmah nakon useljavanja stanara obzirom da je velika vecina stanova prodata ili u postupku prodaje tako da postoji uslovi za formiranje. Da li skupstina stanara treba da se pravi za svaki ulaz posebno?

Da, za svaki ulaz (lamelu) se prvi skupština i potrebno je ja mislim 51% stanara, da se formira.
Evo linka "Skupština stanara stambene zgrade":
http://www.besplatnapravnapomoc.rs/tekstovi/stvarno-pravo/skupstina-stanara-stambene-zgrade/

Vrh