Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Драго ми је да је почетак производње новог модела јако близу:

Intenziviranje priprema za početak proizvodnje novih Fijatovih automobila
Krajem meseca prva školjka za novi model

AUTOR: ZORAN RADOVANOVIĆ
Kragujevac - Prva školjka za jedan od predviđena dva nova modela, sa proizvodnih linija Fijat automobila Srbija (FAS) sići će, saznaje naš list, krajem meseca, najverovatnije 29. septembra. Radi se, naravno, o startu proizvodnje karoserijskih delova i sklopova i početku uhodavanja proizvodne opreme za njihovu izradu.


Prototipovi novih modela koji će se proizvoditi u Kragujevcu napravljeni su, i moći će da se vide (ne i da se fotografišu) u Fijatovom razvojnom centru u Torinu, sredinom narednog meseca. Svetsku promociju novih automobila, koji će izlaziti iz pogona kragujevačke fabrike, imaće na Sajmu automobila u Ženevi, u martu naredne godine, nakon čega bi, kako se najavljuje, trebalo da počne njihova serijska proizvodnja u FAS-u.
Većje poznato da će se u Kragujevcu proizvoditi automobili „B“ klase (ili segmenta), da će jedan imati pet, a drugi sedam sedišta. Prvi model će biti, uslovno rečeno, gradski, a drugi porodični automobil, a proizvodiće se u godišnjim serijama od 200.000 do 300.000 vozila. Očekuje se ba bi godišnja produkcija od 200.000 automobila u kragujevačkoj fabrici trebalo da bude ostvarena u 2013. godini, dok će puni kapacitet biti dostignut nejverovatnije do 2015. godine.
Kako se građevinska rekonstrukcija pogona nekadašnje Zastavine fabrike i njihovo opremanje savremenom proizvodnom opremom privode kraju, to će krajem meseca u rad biti puštena jedna rekonstruisana hala. Potom bi, svakog meseca do kraja godine, u rad trebalo da se pušta po jedan, ili dva rekonstruisana proizvodna pogona, da bi u prvoj polovini decembra počela probna proizvodnja jednog od od dva najavljena modela. Nakon toga uslediće pauza do početka serijske proizvodnje koja će, kao što je uobičajeno u automobilskoj industriji, biti iskorišćena za „štelovanje“ opreme i otklanjanje eventualnih propusta i grešaka u proizvodnom procesu, te za merketinšku promociju novog modela, koji će se prodavati na svetskom tržištu, pre svega američkom i evropskom.
U međuvremenu, očekuje se da će novi generalni menadžer FAS-a Antonio Ferara, u sredu, 21. septembra, prvi put da se obrati domaćoj javnosti. Naime, prema informacijama našeg lista, on će u razgovoru sa novinarima govoriti isključivo proizvodnim planovima kragujevačke fabrike. Podsetimo, Antonio Ferara je prošlog meseca na mestu prvog čoveka u FAS-u zamenio Đovanija de Filipisa, koji je priveo kraju posao vezan za rekonstrukciju pogona nekadašnje Zastavine Fabrike automobila. Ferara, koji je do sada uspešno rukovodio Fijatovom fabrikom u Monte Klasinu, blizu Napulja, u Kragujevcu treba da organizuje proizvodnju novih modela.
Kragujevački radnici u Japanu
Grupa radnika FAS-a uskoro će otputovati u Japan, gde će se obučavati za rad na savremenim presama marke „Komacu“, koje će biti instalirane u pogonu „Preseraj“ u čije je opremanje uloženo 200 miliona evra. Rečje o najsavremenijoj opremi za proizvodnju otpresaka od lima koja trenutno može da se nabavi na svetskom tržištu. I tokom leta je bila organizovana obuka različitih profila, pa je veći broj radnika proveo po nekoliko nedelja u Fijatovim fabrikama u Poljskoj i Italiji, dok se, istovremeno, stručno usavršavanje organizuje i u kragujevačkoj Politehničkoj školi, kao i na ovdašnjem Mašinskom fakultetu.


http://www.danas.rs/danasrs/ekonomi...?news_id=223903&param=jclmbab^]if^jYRemnkqmk8
 
Srbija izabrana za člana Komiteta Uneska za zaštitu svetske baštine
Beta | 07. 11. 2011. - 20:55h | Foto: AFP-Ilustracija | Komentara: 0

Srbija je danas na zasedanju Generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) u Parizu izabrana u Komitet za zaštitu svetske kulturne baštine.

187957_unesko--afp_f.jpg


Agenciji Beta je vest o izboru Srbije u to najvažnije telo Unesko potvrđena u Vladi Srbije.

Pored Srbije, koja je dobila 86 glasova, danas su u prvom krugu glasanja izabrani još i Nemačka, Indija, Japan, Alžir, Senegal i Malezija.

Komitet Uneska za zaštitu svetske baštine ima 21 člana i najvažnije je telo zaduženo za sprovođenje Konvencije o svetskoj baštini.

Taj komitet na godišnjoj sednici odlučuje o ulasku kulturnih i prirodnih dobara na listu svetske baštine.

Da se nadamo da ćemo se opametiti konačno sa očuvanjem nasleđa
 
Zlatna strana medalje - Vatrogasci -
Vatrogasci tokom ove godine spasili 770 života . . . . :kk: :) :kk:
 
Dragan Tomić, direktor Simpa zauvek
IZVOR: B92, TANJUG
Vranje/Beograd -- Kompanija Simpo iz Vranja postoji 48 godina, od čega samo četiri na njenom čelu nije bio Dragan Tomić (1937), koji je uz to dobio još jedan petogodišnji mandat.

3269808734ed49d924bab6251929547_orig.jpg

(foto: bizlider.org)
Naime, delegati Skupštine akcionara Simpa iz Vranja odlučili su da Tomić i narednih pet godina bude na čelu najvećeg srpskog proizvođača nameštaja.

Delegati su ovu odluku doneli na sednici Skupštine koja je održana na 48 rođendan kompanije.

Tomić je na čelu Simpa u kontinuitetu – od 1967. godine, kada je kao tridesetogodišnjak doveden "sa ciljem da od propasti spasi četiri godine staru fabriku nameštaja".

Vlasnici skoro 60 odsto akcija Simpa su mali akcionari, dok država kontroliše paket ostatak akcija, 10 odsto preko Fonda PIO, a 30 odsto preko akcionarskog fonda. Prema finansijskim podacima iz prospekta beogradske berze, Simpo je u prošloj godini ostvario neto dobit od 37 miliona dinara, sedam miliona dinara više nego u 2009. godini.

Pod Tomićevim rukovodstvom, fabrika je narasla na kompaniju u kojoj radi oko 6.000 zaposlenih i u okviru koje posluje 80 malih i srednjih, uglavnom proizvodnih preduzeća.

Na 48. rođendan kompanije, Tomić je posle izbora na mesto predsednika poručio da će Simpo naredne godine povećati proizvodnju ni manje ni više nego za 45 odsto, izvoz za 65 procenata, a plasman na domaćem tržištu 35 odsto.

„U uslovima teške ekonomske krize mi ćemo napraviti još jednu uspešnu godinu koja će nam omogućiti da bolje živimo“, poručio je Tomić akcionarima.

Kako se navodi na sajtu kompanije, svojinska transformacija Simpa završena je 2002. godine, kada je Institut za tržišna istraživanja iz Beograda procenio vrednost preduzeća na 80 miliona evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=11&dd=29&nav_id=561561
 
Ставио сам у ову тему због одлично постигнутог успеха нашег тима који учествује први пут на овом такмичењу:

„Друмску стрелу” одапињу донатори

Да би чланови тима студената Машинског факултета наступили на престижном такмичењу „Формула студент”, треба им 85.000 евра до краја године како би на време направили болид, а за сада немају ни гаражу за рад

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Drumsku-strelu-odapinju-donatori.sr.html
 
петак, 02. дец 2011, 07:28 -> 13:04
„Вива вокс“ Јутјуб заменио Центром „Сава“
---------------------------------------------------------------------------------
Препуна Велика дворана Центра „Сава“ доказ је да је велики број оних који су песме у извођењу хора „Вива вокс“ слушали на Јутјубу желели да их чују и виде и уживо. Поп и рок композиције у пратњи „битбоксера“ добиле су духовито и маштовито прилагођен сценски наступ и одушевиле београдску публику.

Хор „Вива вокс", чији је снимак на Јутјубу последњих месеци био међу најгледанијим музичким снимцима, одржао је концерт у Центру „Сава". Концерт је био распродат две недеље унапред и сасвим је оправдао популарност на интернету и интересовање публике.

Иако је снимак са концерта који су одржали у мају, на Јутјубу за само десетак дана погледало више од милион људи, чини се да нико није очекивао да ће Велика дворана Центра „Сава" бити препуна.

Али енергију наступа, која, такорећи запљусне слушаоца, ниједан медиј није могао да забележи, енергију коју је још додатно оснажила огромна подршка публике са свих страна света.

„Вива вокс" (Viva vox) првобитно је био хор Земунске гимназије. Од традиционалног хорског репертоара до обрада поп и рок песама дошло је спонтано.

„У жанр обрада попа и рока дошли смо током тренутака после проба из разних импровизација. До идеје је дошло кроз покушаје да гласом подражавамо звуке појединих инструмената", објаснила је диригенткиња Јасмина Ловрен.

И тако популарне песме, звуке инструмената, па и звуке које производи само електроника чланови хора „Вива вокс" изводе гласовима.

Имају одличне имитаторе тако да песмама не недостаје ни ритам ни хармонија.

Ту је и сценски наступ, духовито и маштовито прилагођен свакој нумери. Ако су се у авантуру обраде популарне музике упустили из забаве, како кажу, резултат је високог квалитета и сасвим у складу са називом хора „живео глас".​
[box]Од Елтона Џона до „Рамштајна"

Највеће одушевљење, потпуно очекивано, изазвало је извођење песме Du hast немачког индустријал метал бенда „Рамштајн", којом су и привукли велику пажњу јавности.

Публику су изненадили и интерпретацијом неколико нумера сајбер панк састава "Prodigy" и песмом Chop Suey! групе "System of a Down".

Ефектан наступ и одлична изведба композиција Ameno групе „Ера" и Bohemian Rhapsody састава „Квин" чини се да су оставили највећи утисак на посетиоце.

Са скоро истим жаром публика је поздравила и песме Mamma Mia (ABBA), Africa (Тото), Billy Jean (Мајкл Џексон), Don't Worry Be Happy (Боби Мекферин), Simply the Best (Тина Тарнер), Tears in Heaven (Ерик Клептон), The Circle of Life (Елтон Џон), која је одабрана за сам почетак концерта.[/box]
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: RTS
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=528&p=16
 
петак, 02. дец 2011, 18:19 -> 18:33
Џаја међу најбољима
---------------------------------------------------------------------------------
Драган Џајић уврштен у идеалну поставу Европских првенстава у избору фудбалског портала goal.com. Поред Џајића, међу најбољих 11 налазе се Зидан, Зоф, Платини, Бекенбауер, Ван Бастен...

Уочи жреба за Европско првенство 2012. године, престижни фудбалски портал goal.com направио је избор најбољих играча који су играли на континенталним шампионатима. Међу једанаест најбољих место је нашао и Драган Џајић, некадашњи репрезентативац Југославије.

"Неки га сматрају за најбоље лево крило свих времена. Џајић је био најбољи играч Европског првенства 1968. године. У полуфиналу против Енглеске, Џајић је постигао прелеп гол, а био је стрелац и у финалу против Италије. Играо је и на Европском првенству 1676. године, када је, после вођства од 2:0, Југославија изгубила 4:2 у полуфиналу од Западне Немачке. Џајић је био мајстор дриблинга, са опаком левом ногом", објашњење је портала.

Најбољи тим Старог континента чинили би још и италијански голман Дино Зоф, дефанзивци Матијас Замер, Франц Бекенбауер и Паоло Малдини, у везном реду били би Вилфрид Ван Мер, Гинтер Нецер, Зинедин Зидан, Мишел Платини, док би за голове били задужени Герд Милер и Марко ван Бастен.​
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: RTS
http://www.rts.rs/page/sport/ci/story/31/Фудбал/1001862/Џаја+међу+најбољима.html
 
субота, 03. дец 2011, 10:45 -> 12:59
Отпор, један од успешних брендова
---------------------------------------------------------------------------------
Ненад Зафировић, дописник РТС-а из Вашингтона

Срђа Поповић, један од оснивача "Отпора", нашао се на листи 100 "Глобалних мислилаца" магазина "Форин полиси", због ангажовања у "Арапском пролећу". То је признање српској ненасилној револуцији као бренду, оцењује Поповић.

Један од најугледних америчких спољнополитичких магазина, Форин полиси трећу годину за редом објављује листу такозваних "Глобалних мислилаца", људи који су својим идејама или радом допринели променама у свету. Ове године, на листи се нашао и један од оснивача покрета "Отпор" у Србији, Срђа Поповић.​

Srdja-Popovic-527.jpg


Директор Центра за примењењу ненасилну акцију Срђа Поповић на листу је уврштен због свог ангажовања у такозваном "Арапском пролећу", а посебан куриозитет је чињеница да је он једини Европљанин, који уз једног Американца и 12 Арапа дели прво место на листи.

Поповић за Интернет портал РТС-а говори о значају награде за њега, идеју Отпора и саму Србију. Признање, како каже, доживљава више као признање српској ненасилној револуцији као бренду и сматра да је то од велике важности.

"Ми смо 2000. године урадили један велики посао који у овом тренутку много више поштују, изучавају и цитирају активисти широм света него што је он стварно на једном правом историјском месту у земљи која се зове Србија. Мени је јако жао због тога, мислим да је он заслужио много већу домаћу пажњу", каже Поповић.

Поповић, међутим, истиче да му је драго што Срби измислили и инспиришу толике људе и активисте широм света, од Венцеуеле до Малдива и каже да на то треба да будемо поносни.

Србија, осим Новака Ђоковића има јако добре брендове, попут Отпора, кајмака и ајвара, али како каже Поповић, Срби као народ, али и држава јако мало раде на њиховој промоцији.

"Ми смо на жалост још увек као народ више окренути обележавању неких поразних дана као што су почетак НАТО бомбардовања или годишњце Косовске битке, чиме на неки начин правимо мит о поразима", каже Поповић.

Ми нажалост, каже Поповић, још увек живимо у земљи у којој постоји огромна маса људи која ће вам рећи да 5. октобар 2000. године уопште нису направили Срби, него нека ЦИА, неки Легија, нека тајна полиција а не пола милиона људи који су тај дан мислили на своју децу а не себе.

Ову годину обележавају ненасилне револуције широм света, које, како каже Поповић брзо мењају свет.

"Све је почело у јануру у Тунису, продужило се у Египту и захватило практично цео Блиски исток. Међутим, оно што је важно је да стасава цела једна нова генерација, такозвана 'генерација Y', која подразумева и многе европске земље, па чак и Америку, која је добила неку врста имуплса да се бори за социјалну правду на један прилично ненесилан начин. Мислим да то, дугорочно гледано, може да промени свет", каже Поповић.

Да ли ће ти клинци од Кира до Вол Стрита имати једниство у планирању да ту ствар истерају до краја друго је питање, каже Поповић и истиче да је чињеница да свет све мање може да се објасни добрим старим реалполитичким алаткама где велике силе свирају а мале земље играју.

Све долази у ситуацију у којој нетипични политички играчи као што су студентске, омладинске, међунардоне и Фејсбук групе утичу на политичку реалност земаља много више него политичке партије или владе, оцењује Поповић.

"Да је то нова политича релалност сведочи и чињеница да је магизин Форин полиси на првих 14 места своје листе ставио управо људе који се баве тим феноменом", каже Поповић.

Поповић каже да не би био изненађен ако следеће године у ово време, с обзиром на догађања од Блиског истока преко Европе до Сједињених Држава, будемо причали о некој новој студентско-омладинској 1968. години.

"Мислим да ће теме, око које би таква 1968. могла да се мобилише, бити управо теме коју су почели да формулишу људи на улицама Туниса, а које су после преузели људи широм света до Зукоти парка у Њујорку. То је социјална правда и борба 99 одсто становништва против корпоративне похлепе и 1 процента елите која контролоши највећи део ресурса у друштву", закључује Поповић.​
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: RTS
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1002054/Отпор,+један+од+успешних+брендова.html
 
Kako nam je posle 2000. ovo i nije baš za zlatnu stranu medalje.
 
Добили смо демократију и слободне изборе. Шта смо с њима урадили друга је ствар.
 
Vidim da im je i u Tunisu i Egiptu isto super proslo...Da ne govorimo o Libiji...
 
уторак, 27. дец 2011, 08:19 -> 15:07
Јована у свемиру
---------------------------------------------------------------------------------
Таленат за фотографисање 15-годишње Јоване Ракезић из Врњачке Бање недавно је потврдила и Наса, јер је једну од њених фотографија одабрала да се међу десетинама из целог света нађе у спејс-шатлу „Атлантис 8“ приликом његовог последњег лета.

Међу десетинама фотографија које су током последњег лета спејс-шатла запловиле космосом био је и аутопортрет 15-годишње Јоване Ракезић из Врњачке Бање. Средњошколка са оштрим оком и талентом за ову уметност који је потврдила и комисија у Наси, направила је аутопортрет јер је, како каже, имала идеју, али не и модел за сликање.

Јована је са том фотографијом конкурисала за Насин програм Face in Space (Лице у свемиру), неколико месеци пре последње мисије спејс-шатла.

Колико зна, први пут су у америчкој Националној ваздухопловној и свемирској администрацији прегледали приспеле фотографије не само из САД, већ из целог света и, на њену велику срећу, одабрана је за украшавање кокпита „Атлантиса 8".

„Не знам колико је тачно фотографија одлетело, претпостављам много, јер је конкурс био међународни, али сам можда једна од млађих. Не знам да ли сам једина из Србије, али сам вероватно најмлађа", каже Јована Ракезић.

Слика ове дивне девојке лебдела је неколико дана у васиони, а након што је мисија окончана, из Насе је стигао и сертификат о њеном учешћу у програму Face in Space.

Талентована 15-годишњакиња осећа посебно задовољство, јер је фотографију сама направила. Већ годину дана бави се уметничком и модном фотографијом. Најчешће слика саму себе или другарице. То није промакло ни уредницима часописа Вог (Vogue).​

Jovana-box.jpg

Италијанско издање тог престижног светског модног часописа објавило је већ шест Јованиних фотографија.

„Најчешће радим сама зато што ми се чини да имам специфичну визију како би та фотографија требало да изгледа. Некако мислим да, када су у питању захтевне фотографије, најбоље могу да сарађујем 'сама са собом'", објашњава млада уметница.

У гимназији знају за њен успех и професори је подржавају. Учествовала је на неколико заједничких изложби фотографија, она за спејс-шатл јој је омиљена, јер је са њом обишла, не само цео свет, већ и васиону.​
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: RTS
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/Занимљивости/1016086/Јована+у+свемиру.html
 
Jel mogu ja opet da spomenem naše sportiste? Vidim da ih ni na ovom forumu ljudi baš ne obožavaju. Ali to je jače od mene, a i sigurno jedna od najboljih stvari koje ova zemlja ima. :vops:
 
Kokos":38dj7oxz je napisao(la):
Jel mogu ja opet da spomenem naše sportiste? Vidim da ih ni na ovom forumu ljudi baš ne obožavaju. Ali to je jače od mene, a i sigurno jedna od najboljih stvari koje ova zemlja ima. :vops:
Može :D +
 
nedelja 29.07.2012 | 17:00
Pula: Zlatna arena za Dragojevićevu "Paradu"
---------------------------------------------------------------------------------
Dodelom nagrada sinoć je zatvoren Filmski festival u Puli. Nekada glavna filmska manifestacija bivše Jugoslavije ponovo je imala nagraðene iz Srbije. Zlatnu arenu za najbolji scenario u sekciji manjinskih koprodukcija dobio je reditelj "Parade" Srðan Dragojević, dok je Hristina Popović priznanje dobila za najbolju žensku ulogu u istom filmu.
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: B92
http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905&yyyy=2012&mm=07&dd=29&nav_id=630536
 
Ponedeljak 30.07.2012 | 16:04
Srbi privlače turiste igricama?
---------------------------------------------------------------------------------
Beograd -- Kongresni biro Srbije u Frankfurtu na IMEKS-u, sajmu kongresne industrije, promovisao je dva nova rešenja za promociju Srbije i turizma u Srbiji.

1319900343501500e817cda445579517_640x360.jpg


Reč je o Fejsbuk igricama pod nazivom "Tour de Serbia" i "Make an event in Serbia".

Prva igra je raj za one željne adrenalina, u kojoj takmičar prolazi kroz jednu od pet destinacija-Beograd, Novi Sad, Subotica, Palić, ili planinske predele Zlatibora i Kopaonika.

Cilj je da igrač svlada razne prepreke, dok se u pozadini smenjuju pejzaži i turističke atrakcije koje su u vezi sa izabranom destinacijom.

Druga igra pripada kategoriji logičkih igrica, a namenjena je organizatorima događaja.

Takmičar bira destinaciju među pet ponuđenih i u skladu sa izborom odredišta dobija i budžet u okviru koga treba da organizuje neki sastanak koji varira u broju delegata.​
---------------------------------------------------------------------------------
Izvor: B92
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=30&nav_id=630805
 
BRAVO, SRBINE: Naterao 25 stranaca s Tajlanda da se dive našoj zemlji! (FOTO)

Boraveći u tajlandskoj prestonici Bangkoku, Vojkan Dimitrijević je ugostio 25 putnika iz najrazličitijih krajeva sveta. Goste je na sve moguće načine pokušao da upozna sa zemljom iz koje dolazi, a oni su mu se zahvalili na originalan način


Foto: GlobalSerbFoto: GlobalSerb

- Ovo je priča o tome kako je zahvaljujući jednom sajtu ( http://www.couchsurfing.com), dobroj volji i ideji, i ljubavi prema sopstvenoj zemlji jedan Srbin uspeo da izbriše granice među narodima, rasama i kontinentima, bar na kratko – navodi se na početku ove priče.

Boraveći u tajlandskoj prestonici Bangkoku, Vojkan Dimitrijević je ugostio 25 putnika sa najrazličitijih krajeva sveta. Svoje goste je na sve moguće načine pokušao da upozna sa zemljom iz koje dolazi (Srbijom), deleći sa njima impresije, prepoznatljivo gostoprimstvo i utiske o svojoj zemlji.

Jedino što je naš domaćin tražio zauzvrat je da na odlasku gosti napišu po jednu poruku, a jedini uslov koji je postavio je da ta poruka sadrži reč “Srbija”.

-Morate priznati, ovo ne košta puno, ne zahteva sastanke državnika na visokom nivou, gomilu para i udžbenik istorije, ovo je humana ideja da se jednom porukom izbrišu granice sa nadom da ako bar jedan čovek nauči nešto lepo o našoj zemlji, jednog dana bi to mogao da zna i ceo svet – kaže autor ovog bloga.

Fotografije ostalih stranaca koji su pozdravili Srbiju možete pogledati OVDE http://www.globalserb.com/

(Telegraf.rs / Izvor: Global Serb / Vojkan Dimitrijević)
http://www.telegraf.rs/vesti/878268-bra ... emlji-foto
https://www.couchsurfing.org/
 
Vrh