Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

Što se NISa tiče, rusi ako ne budu zadovoljni otkupnom cenom, mogu slobodno da se naplate od onih para što su dudlači iznosili iz Srbije pljačkanjem državnih fondova i budžeta.

1000017138.jpg

Treba neko da javi Vucicu da procita, juce je penio u JA "Evo nek mi kazu sta nisam ispunio, nek dodju".
Mada, on nije nadlezan, ali kad vec pita.

Sada vec zaista deluje da je neka tacka predjena i tesko je zamisliti da stvari ikako mogu nekim trivijalnim ustupkom da se razrese. Pod trivijalnim ustupkom smatram i objavljivanje kompletne dokumentacije. Iskreno, ne verujem da ona direktno ugrozava Vucica ali verovatno ukopava par bitnih ljudi. Opet, ocekivati da recimo Vesic zaglavi pravi zatvor je pre tri meseca delovalo previse, a sada mislim da je premalo da bi se sve zaustavilo. Car je go, i sad kad su svi to izgovorili nema nazad.

Dolazimo do onoga o cemu se za sada izbegava pricati, a to je politicka konkretizacija ovih protesta. Ne moze se vecito bezati od stranaka i politicara, mora se nekako doci do (sto slobodnijih) izbora. Ako je konsenzus da je najbolji put ka tome prelazna vlada, onda to treba da postane jasno formulisan zahtev.

Na zalost, u trenutnoj opoziciji ne vidim stranku ili licnost sa dovoljno legitimiteta da uspesno kanalise ovo narodno nezadovoljstvo. I oni su toga svesni pa se za sada drze sa strane, ali to ne moze tako vecno. Najmanje sto mogu da urade je skupljanje u jedinstven front, mislim da y ovom trenutku ni podela na levu i desnu kolonu vise nije potrebna.

I ja se isto tako osećam. I uvek se setim one slike "Evo i Opovo na ulicama, a oni se nisu dizali od 1964. kad je Vasa Kockar pokrao selo". 🤣

A ovog Youtubera Belog Bombardera su naprdnjaci skembali 2023. kad je snimio punu veličinu masa u protestima zbog masakra i sredili (mislim, flagovali i prijavili) da mu se skinu klipovi. Pošto YT ima retardirane kriterijume i možeš lako da uništavaš tuđe klipove bez argumenata i dokaza, samo zakmečiš (lažeš) da su govor mržnje ili da imaju copyright-ovan sadržaj i DEI ekipe u YT odmah skidaju, bez ikakve provere i istrage.

I onda je odlučio da im se osveti pa je napravio novi nalog i sad opet kači snimke.

Ali ako ako, samo neka naprdni talog ređa neprijatelje... Samo nek se što pre smuče što većem broju ljudi.

P.S.
Imam sačuvan njegov dronski snimak najveće kolone posle Kecmana i Dubone, ono kad smo napunili sve od Skupsline do Mostara. Baš zato što sam sumnjao da će ga ovdašnje džukele prijaviti i YT džukele skinuti.

Poslednja izmena:
Neverovatan trenutak u našoj istoriji. Ne mogu da verujem da se dešava
Koliko su nas dugo jahali i koliko vlada ovaj kolektivni neizdrž da bi na kraju samo odjedanput otislo sve u bestraga
Ostaje mi utisak od sinoć, kad su se ucenjeni ekspresno strpali u autobuse i u roku od par minuta nestali iz grada. Jedna sasvim nadrealna scena. Imao sam osećaj kao da prisustvujem nekoj perverznoj iluziji lošeg mađioničara

Sada vec zaista deluje da je neka tacka predjena i tesko je zamisliti da stvari ikako mogu nekim trivijalnim ustupkom da se razrese. Pod trivijalnim ustupkom smatram i objavljivanje kompletne dokumentacije. Iskreno, ne verujem da ona direktno ugrozava Vucica ali verovatno ukopava par bitnih ljudi. Opet, ocekivati da recimo Vesic zaglavi pravi zatvor je pre tri meseca delovalo previse, a sada mislim da je premalo da bi se sve zaustavilo. Car je go, i sad kad su svi to izgovorili nema nazad.

Dolazimo do onoga o cemu se za sada izbegava pricati, a to je politicka konkretizacija ovih protesta. Ne moze se vecito bezati od stranaka i politicara, mora se nekako doci do (sto slobodnijih) izbora. Ako je konsenzus da je najbolji put ka tome prelazna vlada, onda to treba da postane jasno formulisan zahtev.

Na zalost, u trenutnoj opoziciji ne vidim stranku ili licnost sa dovoljno legitimiteta da uspesno kanalise ovo narodno nezadovoljstvo. I oni su toga svesni pa se za sada drze sa strane, ali to ne moze tako vecno. Najmanje sto mogu da urade je skupljanje u jedinstven front, mislim da y ovom trenutku ni podela na levu i desnu kolonu vise nije potrebna.
Treba cela opozicija jasno da formulise par zahteva:
- mediji
- biracki spiskovi
- kontrola izbora

I nista vise, nema Kosovo, nema Nato, Rusija, kurci palci, samo ovo.
I da svi stanu iza ovoga, da daju neki rok da se ispuni. I studenti i proglas.
Ko ne stane, zna se on je Vucicev.

Bold 1 – apsolutno netačno. Pričati možeš o čemu god hoćeš, međutim političari nisu učinili ništa konkretno kako bi poboljšali uslove i omogućili slobodnije izbore.

Prošle velike protestete su oteli, postavili zahteve, od kojih nijedan nije ispunjen. Ušli su u skupštinu, a sada te iste zahteve više ni ne pominju.

Rezultat = 0. Što bi se onda takvim obraćali i tražili da oni ovo vode?

Studenti se bore za svoje zahteve, koji su široko postavljeni, ali njihovo ostvarenje donosi brojne promene, uključujući i slobodnije izbore.

Koja je ključna razlika? Tri meseca nakon masovnog ubistva u Novom Sadu, studenti intenziviraju pritisak - juče smo imali generalni štrajk, a prekosutra nas čeka 24-časovna blokada.

Protesti se šire širom Srbije.

S druge strane, tri meseca nakon tragedija u Ribnikaru i Mladenovcu, opozicija je već bila na letovanju, uz priče da će borbu i proteste nastaviti po završetku godišnjih odmora i vrućina - što se nije dogodilo, ili se desilo u tako malom obimu da nije vredno pomena.

Najvažnije je reći da – apsolutno niko ne sprečava opoziciju da deluje!

Zašto se ne ujedinjuju i ne pripremaju? SNS je u konstantnoj kampanji. Ne, ne želimo izbore pod ovim uslovima, ali opozicija mora biti spremna kao da su izbori sutra.

DS i Zajedno su se ujedinili (moš' misliti kakvo ujedinjenje), ali se priča na tome završila.

Studenti i građani rade svoje, dok opozicija ne radi ništa, i niko ih, pod svetim Bogom, ne sprečava da rade.

Oni nas godinama ubeđuju da bez njih ništa nije moguće. Međutim, vidimo da jeste, i tek će biti!

Savo Manojlović je pre nekog vremena napisao: Potrebno je da cela opozicija ima najmanje 50.000 ljudi u svojim strukturama, koji će postati pokretačka snaga promena i premrežiti celu Srbiju.

Kako napreduju s tim? Odgovor je jasan - ne napreduju nikako. Uključujući i Kreni-Promeni i Sava koji je to napisao.

Da li ih neko sprečava? Da li im studentski protesti odmažu? Naprotiv, pomažu im, jer popularnost SNS-a opada, međutim oni to opet nisu iskoristili da ojačaju, ujedine se, privuku nove članove...

Ovo su protesti studenata, koji se šire i uključuju srednjoškolce, prosvetne radnike, građane… ali ne i političke partije.

Niko ne brani opoziciji da se organizuje, udružuje, sklapa koalicije ili organizuje sopstvene proteste.

NDSS je, na primer, juče imao svoju blokadu.

Studenti su se ogradili od nje, ali je ona doprinela atmosferi blokada i generalnog štrajka. Sve politčke partije su slobodne da čine isto.

Evo, trenutno je vikend i lepo vreme za ovo doba godine, a studenti nemaju ništa veliko planirano za ova dva dana. Pa što nemaju neki protest negde? Nek grmi svaki dan sa svih strana. Eno ih oni se bore za most, pa neka ih, nek se bore, odlično. Niko im ne brani.

Bold 2 – narodno nezadovoljstvo je već uspešno kanalisano u borbu protiv zla i biće do kraja kanalisano pobedom protiv tog zla.

Posao političara je da ponude normalne opcije na sledećim izborima. Njihov zadatak nije da kanališu nezadovoljstvo, jer plenumi to rade daleko bolje nego što su političari ikada mogli ili će moći.

Lično bih voleo da se studenti, profesori, poljoprivrednici i ostali okupe u jedan široki pokret, dok bi zadatak trenutne opozicije bio da se makar ujedine kako bi prešli cenzus, čime bi se sprečilo bacanje tih nekoliko procenata glasova koje bi pojedinačno osvojili. U svakom slučaju, bilo novih opcija na političkoj sceni ili ne, ova trenutna opozicija ima puno posla i treba da se ujedinjuje i radi i niko ih živ ne sprečava u tome.

Bold 1 – apsolutno netačno. Pričati možeš o čemu god hoćeš, međutim političari nisu učinili ništa konkretno kako bi poboljšali uslove i omogućili slobodnije izbore.
Ne znam sta je u izjavi apsolutno netacno. Do nekakve politicke konkretizacije mora doci.

AKo to ne uradi ova opozicija, i ne pojavi se neka nova, formulisace i konkretizovace SNS sam.

Moj post uopste ne govori 'hej ajde sada da stanemo iza trenutne opozicije', moj post upravo govori o tome da se na tom polju slabo sta radi.
Bold 2 – narodno nezadovoljstvo je već uspešno kanalisano u borbu protiv zla i biće do kraja kanalisano pobedom protiv tog zla.
Ne znam kako zamisljas da izgleda ta pobeda, ako zahtevi i ucesnici ostanu onakvi kakvi su sada. Evo sutra Vucic objavi svu dokumentaciju, sta se desava?

Krene proces, krenu optuznice (vec je krenuo al aj kazemo sad krene bas transparentno), ali taj proces traje mesecima i godinama. Ljudi izgleda misle da je to samo po sebi dovoljno da Vucic padne, ja sam siguran da nije.

Očigledno da će pre ili kasnije pristati na prelaznu vladu.

Опозиција треба да ради више свакако и треба отписати сваког ко одбије да се удружи али исто тако је презаморно више слушати тај наратив, као и наратив о самом бојкоту. СНС је бар половину своје владавине провео штетан али на власти баш због разних бојкота, сви-су-они-исти критичара, трагача за длаком у јајету итд. итд.

Остаје само да се гласа за новоудружену коалицију опозиције каква год да је и игноришу сви који одбију да се удруже јер су они очигледно Вучићеви. Као што су на крају крајева и сви који у таквом стању узму да бојкотују, обезбедивши СНС-у наставак владавине. Каква год да је опозиција, нема ниједне партије из ње да је била на власти а исту одбила да преда тако да гори свакако не могу да буду

Иначе ја сам мање оптимистичан и пре се слажем са Гораном да неће ни под који случај признати пораз нити предати власт мирним путем, не сме. То је већ тренутак за паковање кофера и бег у Русију код своје Мире и Карића, они просто не смеју да дозволе да се открије шта су радили ни да неко дође у позицију да им суди. Мислим да им је тренутно стратегија да игноришу шта се дешава у нади да ће људи изгубити вољу а ако то не успе покушаће да направе неки дил са Ђиласом или нешто слично да "прелазна влада" не забада нос тамо где јој није место и помилује их у замену за власт

Da li možda negde ima spisak svih mesta u Srbiji koja su ušla u proteste ovih dana? Ako nema, i ako niko do sad nije izradio, mogli bismo mi ovde na BB da probamo da ga sastavimo?

Mislim da kad bi se to stavilo na spisak i na jednu mapu, da bi to bio podstrek mnogim ljudima u drugim mestima da se i oni okupe i uđu u proteste. Očigledno je da nas kojima je pun kufer ovih ima mnogo, mnoooogo više nego što je iko mislio, pa čak i mi sami.

@chiko i ko god je još voljan, javite se ako ste za...

Vrh