Ja бих баш тврдио супротно, да је сада видно лакше и боље организовање људи баш зато што је значајан број незапослености упио приватни сектор који режим није у стању да уцењује ни контролише. Штавише, услед корупције, лоповлука и хроничне неспособности кадрова који се бирају по погодности а не по знању, долазимо до ситуације да су државне инстутиције толико девастиране да држава није у стању ни да радницима ишта више пружи што рађа незадовољство и губитак подршке.Hvala ti za ovaj podatak. To najbolje pokazuje zasto je zapravo tesko organizovati ljude na neke dugorocnije akcije. Metode koje si spomenuo su bile pogodne za neki drugi period (2000ta ili 2012a kada je verovatno % nezaposlenih bio x5-x10 u odnosu na danasnje stanje). Video sam da neki ljudi na forumu pisu da je za brz kraj ove vlasti neophodno samo da se ekonomska situacija zemlje pogorsa (NIS, sankcije ili tako nesto) i onda ce se ljudi dosta lakse organizovati i biti istrajniji da vlast sruse na ulici.
Zasto ovo navodim? Pa zapravo sve da se i desi takav nekakav losiji sled dogadjaja i da ekonomska siutacija u Srbiji naglo postane losija, % nezaposlenih koji si spomenuo ce ubrzo biti x5-x10 u odnosu na tu brojku. Ono sto, rekao bih, mnogi ne vide, to je da su Srbi morali otprlike 8 godina da pate u besparici (1992-2000) i uz to da prezive bombardovanje i sankcije da bi ih to trigerovalo da vlast pobede na izborima (tek 2000te SPS i Sloba nisu imali vecinu).
Ja mislim da je upravo medju ovih 8% nezaposlenih koje spominjes dobar deo onih koji sada izlaze na ulice u radno vreme, i prosto takva situacija zahteva neke druge metode kako bi se vlast promenila, a ne one metode koje su koriscene 2000te godine.
Gledam samo da budem maksimalno racionalan i svestan svih okolnosti. Budimo realni, da je 2000te procenat nezaposlenih u Srbiji bio 8% i da je prosecna plata bila 500 maraka (moja laicka procena koliko trenutna prosecna plata u Srbiji vredi kada bi je prebacili u 2000tu godinu), Sloba bi vladao do smrti, nevezano za ratove, vizni rezim, sistem vrednosti, retoriku... jednostavno nikad ga ne bi sklonili
Jasno mi je da ljudi koji su rodjeni posle 2000te i koji imaju vrednosti drugacije od starijih generacija (pre svega odsustvo razmisljanja kako je u komunizmu bilo bolje), ali postoje neki drugi izazovi sa kojima se neki od njih bore, sto vidis uostalom i po kapuljasima, navijacima i slicnim grupama koje takodje sacinjavaju ljudi u proseku rodjeni posle 2000te. Isto tako imas i brojne entertaiment influensere/tiktokere i slicne takodje rodjene posle 2000te, ali sumnjam da se na primer te 2 grupe po sistemu vrednosti gadjaju sa ljudima koji su sada na ulicama i rodjeni su posle 2000te, ako me razumes.Оно што власт и пензионери суштински не схватају јесте да ове промене предводе људи рођени после 2000., који немају везе са социјализмом, ЈУЛ-ом, СПС-ом, Шешељем итд,., они нити желе нити очекују да држава њих запошљава или се меша у њихове животе. Само желе да држава ради свој посао и склони им се са очију да се САМИ богате кроз приватни сектор. Стога те приче да ће да толеришу корумпиране старе комуњаре јер имају лепу плату у приватној фирми просто не пије воду.
Pa nije lustracija supa iz kesica. Izgleda da ne razumes bas sta to znaci, iako mislim da sam nacrtao na nivou osnovne skole.Lepo sam napisao, granica je tamo dokle sledeci bude isao. S tim sto je bolje da ta granica bude sto dalje, jer ce onda biti svesni da onda i oni tamo posle njih mogu dotle ici pa nece praviti sranja. Cuj, je l imamo tacnu granicu za lustraciju? Pa nije lustracija supa iz kesice. Najjace da bude, krademo mi, evo sklanjamo se al nemojte da nas lustrirate, kradite i vi, pa onda trazite od sledecih da ni oni vas ne lustriraju... Hahah, razmisljanje na nivou prvoklasnih kriminalaca
Pa verovatno bi, sto bi samo dokazalo da su vecina ljudi imbecili koji u svojoj ostrascenosti vide sve crno-belo.I evo sad tebi, opet na kraju, jedno novo DA/NE pitanje. Kada bi se ovde na temi organizovalo glasanje da li ste ti i ovaj sa puno zivotnog iskustva premijum internet jurisnici ove vlasti, sta mislis, da li bi opcija koja kaze da jeste pobedila dvotrecinskom vecinom?
Не разумем те, млади су и више него довољно показали да имају далеко бољи систем вредности него Вучићева генерација која је итекако позната по капуљашима, хулиганима и сл. Штавише објективни подаци потврђују од 2000. па надаље има мање криминала него раније, када су актуелни политичари били млади и њихова генерација чинила криминал. То само по себи је довољно да дође до смене генерација и престанемо да будемо малтене једина држава на континенту коју воде политичари из прошлог миленијума.Jasno mi je da ljudi koji su rodjeni posle 2000te i koji imaju vrednosti drugacije od starijih generacija (pre svega odsustvo razmisljanja kako je u komunizmu bilo bolje), ali postoje neki drugi izazovi sa kojima se neki od njih bore, sto vidis uostalom i po kapuljasima, navijacima i slicnim grupama koje takodje sacinjavaju ljudi u proseku rodjeni posle 2000te. Isto tako imas i brojne entertaiment influensere/tiktokere i slicne takodje rodjene posle 2000te, ali sumnjam da se na primer te 2 grupe po sistemu vrednosti gadjaju sa ljudima koji su sada na ulicama i rodjeni su posle 2000te, ako me razumes.
Наравно да има, решење лежи или у томе да власт испуни свој део друштвеног уговора и поступи по закону или ће да падне. Лопта је у њиховом дворишту.Zbog toga ne uzmam to sto trenutne studentske proteste vode mladji od 2000tog godiste kao nesto sto ce samo po sebi napraviti breakthrough u promeni majndseta i sistema vrednosti, jer prosto ti ljudi i dalje nisu vecina glasackog tela.
Na kraju krajeva da bi se ovo sve kapitalizovalo na izborima, neophodno ce biti da se nekako (kilava) opozicija ukljuci, jer bez izbora ne postoji mogucnost da se situacija resi. A ti politicari ipak su u najboljem slucaju ljudi rodjeni 70tih i 80tih, a verovatno i dalje ima bumera rodjenih 60tih koji su u pozicijama decision maker-a.
Особа која је у животу прочитала само књигу "Чујте Срби од Арчибалда Рајса": Ово је баш као у књизи "Чујте Срби од Арчибалда Рајса"I kada ubacim sve to u jednacinu i dodam na to istorijske cinjenice politikanstva u Srbiji u prethodnih 100 godina (ono sto sam citao pre svega u Cujte Srbi od Arcibalda Rajsa) + kada na sve to dodam i sopstveno bogato zivotno iskustvo, meni je jasno sta je moguci autput ove situacije, a sta su samo lepe zelje.
Sto kaze jedan moj poznanik, vremenski prag od "zivim za ideale" do "prodajem svoje ideale" je otprlike vreme od upisivanja na fakultet do prve plate. Posle prve plate stvari, nazalost, uvek idu drugacije. Pogledaj ucesnike studentskih demonstracija 96/97 koji su tada ziveli za svoje ideale samo 5-10 godina posle tih protesta, i jasno ce ti biti kako ce dobar deo i danasnjih idealista odigrati kada im se bude ukazala prilika.
1. To je minimum minimuma, bez toga ce biti poraz, ali treba teziti onoj stotini koju pominjem. Jer 5. oktobra osim Slobe niko nije odgovarao, a i Slobu su uhapsili jer ga je jurio Hag, da je ostao ovde, razne Kostunice ga nikad ne bi procesuirale.Po meni su cak i to previsoko setovana ocekivanja. Ja bi to bazdario ovako:
1. Procesuriati i lustrirati nekoliko bitnih igraca (stotinak ljudi je ipak prevelik zalogaj)
2. Dogovoriti se sa upravom Pinka i Hepija za prelazak na stranu nove vlasti (verujem da ce oni sami predloziti novoj vlasti mirni prelazak u nove okolnosti, koga ce sikanirati, od koga ce se ograditi, sta ce i koga zadrzati, kako ce prilagoditi uredjivacku politiku novim vlastima)
To je po mome misljenju realna postavka ocekivanja i to je nesto sto ce se verovatno desiti.
Sve to kad tako strastveno navedes deluje kao neki cvrst kriterijum a zapravo je pausalno naklapanje koje se moze primeniti na svaku vlast do sada, i verovatno svaku buducu vlast.@Defke
Lustracija mora biti sprovedena kao jedna od mera diskontinuiteta sa ovim autoritarnim rezimom. Tacka. Ne moras ti da mi objasnjavas sta je lustracija i da pomeras stative kako ti odgovara pominjuci samo kradju. Gde je politicki progon neistomisljenika, politicka ubistva, stavljanje bezbednosnih sluzbi u sluzbu polticke stranke, krsenje ustava, zloupotreba politicke moci itd itd itd? Velika vecina(posto je nemoguce svi) ljudi koja je ucestvovala u ovim procesima mora biti iskljucena iz vrsenja javnih funkcija bar na 30 godina.
Nisu svi ti likovi samo "ukrali neke pare", ima tu jos gomila kriminalnih i parakriminalnih dela i organizacija i ti si vrlo dobro svestan svega toga nego, eto, umislio si da samo ti znas sta je lustracija i kako je treba sprovesti, a ti bi je sproveo blaze nego da sad uzmemo i pitamo neizlecenog kako bi je on sproveo da dodje na vlast posle sebe. Moram priznati da je to krajnje cudna tacka gledista
Mnogo sebi dajes za pravo sa ovim perfidnim vredjanjem, moram da uzvratim samo sledecom recenicom. Svako ko u danasnjoj situaciji pise bilo sta sto ide sekti u korist, a ti to neprekidno radis opstemestaskim svisuistasenjem, nije nista drugo do-imbecil
Sacuvaj nas Boze, kuge, Hrvata, gladi i Defketovog opozicionog delovanja
Ja se ne bih cudio da na kraju zaista uvedu prelaznu vladu i da to bude resenje ove situacije. Vecina ljudi koji su na ulicama ili nisu na ulicama ali su opozicioni glasaci, verovatno ce biti zadovoljni tim korakom. I to ce zaista na prvi pogled biti korak u pravom smeru. Medjutim jasno je da se prelazna vlada ne moze odrzati do u beskonacnosti. Prelazna vlada bi u ovoj situaciji bila nacin da se ova situacija deeskalira, ali imajuci u vidu kako stoje stvari u glavama ljudi, verujem da ce i to biti jos jedno u nizu razocarenja za decu, njihove roditelje i sve ostale koji su ostrasceno protiv ove vlasti.Ко ће после чинити прелазну владу је најмање битно, једино што је важно да ти обезбеде здраве и поштене услове да се следећи политичари такмиче и они који победе узму да владају по закону. Ако то не ураде пашће и они. И тако колико год пута било потребно.
U ovom trenutku, mislim da bi SNS izgubio i na regularnim izborima (pod izgubio mislim ne mogao da napravi vladu sa SPS-om samo), tako da je mala verovatnoca da bi izasli jos jaci posle prelazne vlade.Ja se ne bih cudio da na kraju zaista uvedu prelaznu vladu i da to bude resenje ove situacije. Vecina ljudi koji su na ulicama ili nisu na ulicama ali su opozicioni glasaci, verovatno ce biti zadovoljni tim korakom. I to ce zaista na prvi pogled biti korak u pravom smeru. Medjutim jasno je da se prelazna vlada ne moze odrzati do u beskonacnosti. Prelazna vlada bi u ovoj situaciji bila nacin da se ova situacija deeskalira, ali imajuci u vidu kako stoje stvari u glavama ljudi, verujem da ce i to biti jos jedno u nizu razocarenja za decu, njihove roditelje i sve ostale koji su ostrasceno protiv ove vlasti.
Obrazlozicu zasto tako mislim:
Posle prelazne vlade moraju doci izbori, to ne moze da se izbegne. SNS je svidjalo se to nekom ili ne realno najjaca politicka partija u Srbiji i sa najvecim aktivnim glasackim telom i jako mnogo pasivnih podrzavaoca. Nemojte da zavaravate da su SNS glasaci presli na stranu opozicije, niti da su nestali. SNS bi svakako bez ikakvih malverzacija dobio svake izbore do sada, kao sto su i dobijali. Malverzacije su radili iskljucivo kao dodatnu garanciju da ce razlika biti jos veca i da ce moci da formiraju vlast bez ikakvih koalicija. To je prosto fakt. I sama opozicija koja je izlazila na izbore svesna je toga, i svi mi ovde smo svesni toga nevezano ko je za koga.
Opoziciono nastrojeni glasci su ubedjeni da ce posle prelazne vlade SNS morati da padne na izborima, ali pri tome potpuno previdjajuci ovo gore sto sam napisao. Jednostavno u ovome sto ljudi ovde pisu na forumu, deluje mi da su apsolutno ubedjeni da posle 6 meseci prelazne vlade SNS pada na izborima, medjutim sta ako ne bude tako?
Sta ako SNS ne padne na izborima posle prelazne vlade? Da li ste svesni i te mogucnosti? Ja jesam i te kako svestan toga, i zato nisam ni optimista ni pesimista. Ono u cega sam siguran, da ako bi se desila prelazna vlada, koja ce u 6 meseci da rezultuje izborima, da ce SNS i dalje biti najozbiljniji kandidat za pobedu, jer gro glasackog tela SNS-a nece promeniti svoju stranu, gradjanisti sigurno nece uspeti da privuku veliki broj apstinenata i razocaranih SNS glasaca, i bojim se da scenario o koje niko nije govorio, moze biti i najizvesniji posle takvih izbora.
Ja cu samo pitati ljude jedno: i sta cete tada?
Sta cete raditi ukoliko se desi uvodjenje prelazne vlade i na izborima posle te prelazne vlade SNS ponovo bude vecina? Sada vam mozda to ne deluje moguce, ali nije delovalo ljudima ni 2000te moguce da ce 2004te SPS sa Slobom u Hagu uci ponovo u vlast. A ovde je vremenska linija jos i dosta kraca, to jeste po zakonu ja mislim (neka me neko ispravi ako gresim) prelazna vlada ne moze da traje vise od 6 meseci. To je suvise kratak period da bi SNS toliko oslabio da je nemoguce da se vrati. A ja sam ubedjen, da ako bi posle prelazne vlade na novim izborima SNS ponovo imao vecinu, da bi ih to bukvalno zacementiralo na vlasti.
Ne bih se cudio da tu taktiku evaluiraju jer imajuci u vidu da su ovi protesti sada u biti dosta dugacki (ako gledamo period od Ribnikara do danas, prakticno skoro pa 2 godine traje situacija sa protestima i blokadama) i moguce je da jedina opcija za deeskalaciju situacije upravo prelazna vlada, a SNS imajuci u vidu objektivne okolnosti i realnu jacinu, mislim da moze lagano da ide na sve ili nista opciju i da jednostavno tih 6 meseci rizikuje sa prelaznom vladom, kako bi se na novim izborima vratio jos jaci.
Razmisljajte i o toj opciji, da ne bude posle ponovo novo razocarenje i "sta bi ovo" momenat.
Ja sam pod "pobeda" mislio da SNS moze da formira vlast u nekoj koaliciji. Ali mislim da je mala sansa da bi posle prelazne vlade SNS postao toliko slab protivnik koga ce lagano da gradjanisti i druge opozicione opcije izbace iz igre, na to sam mislio.U ovom trenutku, mislim da bi SNS izgubio i na regularnim izborima (pod izgubio mislim ne mogao da napravi vladu sa SPS-om samo), tako da je mala verovatnoca da bi izasli jos jaci posle prelazne vlade.
Da, slazem se. Ako pogledamo i okruzenje, kada su Mila skinuli u CG svi su mislili krecu u CG bolji dani, kad ono i ovi novi se pokacise medjusobnoOpet, i cudnije stvari su se desavale, i jaci ziceri su se masili. Ucestvovanje u prelaznoj vladi u sred jos uvek neobuzdane inflacije, potencijalnih geopolitickih posledica, moze oboriti i rejting stranaka koje budu ucestvovale u njoj. Plus ako se desni i levi blok opozicije ponovo zavade toliko da ne mogu zajedno, ovi opet mogu da izbunare neku novu koaliciju i onda je stvarno kraj.
Po meni ko glasa za SNS nije njega medijski mrak obojio u SNS boje. Probaj da zamisliš prosečnog SNS glasača u situaciji da nije medijski mrak, misliš li da bi on seo i sagledao racionalno kako stoje stvari? Da bi pogledao i šta druga strana kaže pa onda doneo odluku? Da bi doživeo katarzu i rekao sebi "ne mogu da verujem da sam njima sve vreme davao glas"SNS ce pobediti na bilo kojim izborima koje organizuje uz ovakav medijski mrak.
Evo, moja tetka, 85 goidna. Tvrdokorni glasac SNS-a. Ne koristi interenet.Po meni ko glasa za SNS nije njega medijski mrak obojio u SNS boje. Probaj da zamisliš prosečnog SNS glasača u situaciji da nije medijski mrak, misliš li da bi on seo i sagledao racionalno kako stoje stvari? Da bi pogledao i šta druga strana kaže pa onda doneo odluku? Da bi doživeo katarzu i rekao sebi "ne mogu da verujem da sam njima sve vreme davao glas"
LolTo je Vaša krivica, kad niste uspeli da ubedite Vaše najbliže ko je ko u ovj napaćenoj državi.
SBB ima 900.000 korisnika - domaćinstava.SNS ce pobediti na bilo kojim izborima koje organizuje uz ovakav medijski mrak.
O ovome se malo govori. Veliki broj studenata plaća školarinu i stanarinu, s obzirom da je broj mesta na budžetu i u domovima vrlo ograničen. Oni su sad u vrlo nezgodnoj pozicji jer ih preglasavaju studenti koji ne plaćaju školarinu i žive kod mame i tate.zloupotrebi dugoročne interese dece da pohađaju nastavu
Zbog svega toga oni koji sebe nazivaju opozicijom moraju da deluju i povecaju napetosti u drustvu da bi se prelomilo.O ovome se malo govori. Veliki broj studenata plaća školarinu i stanarinu, s obzirom da je broj mesta na budžetu i u domovima vrlo ograničen. Oni su sad u vrlo nezgodnoj pozicji jer ih preglasavaju studenti koji ne plaćaju školarinu i žive kod mame i tate.
Hoće li oni solidarno da nadoknade kolegama štetu?
I sam sam plaćao i školarinu i stanarinu godinama kao student. Verovatno bih odustao od fakulteta da su se blokade tada zadesile, jer ne bih mogao finansijski taj trošak da podnesem.
Najviše krivim državu jer decenijama ne širi kapacitete u domovima, a školarinu smatram da ne bi smeo niko da plaća na državnim fakultetima i da se može naći novac za to kada bi bilo volje. Ali to je sada druga tema.