Šta je novo?

Srbija - zlatna strana medalje

У мојој школи су графити у тоалетима били забрањени. Имали смо теткицу незгодне нарави која је била спремна метлом да те млати ако се усудиш да нешто нашкрабаш. Жврљотина је било на зидовима зграде школе, али одмах су се такви деликвенти кажњавали, а графити брисали брусилицом.

Свака част професору. Разбио их је!
Код нас је неко у школи написао у тоалету "ко је ј€б0 теткицу нек удари рецкицу" :D

Kako se uopste zabranjuju radikali, sem eventualnog hapsenja pojedinaca? kKoje to simbole, ideologiju ili delove programa mozes da zabranis, kad ih prakticno i nemaju?
Zabrana vrsenja javnih funkcija na 30 godina

To je kao da si ih iskljucio iz politike posto je njima jedini cilj politickog delovanja da se docepaju neke sinekurice, pa makar morali po nadvoznjacima da dezuraju pored kurice

Ne, teoretski, lustracijom mogu biti obuhvacene i cistacice po opstinama jer su i one javni delatnici

U praksi zavisi samo od toga koliko je daleko neko novi spreman da ide u procesu lustracije

Pojedinaca koji su prodefilovali kroz "vrh" za ovih 13 godina ima sigurno 20 000, mislim da je znatno vise. Sto se mene tice, to bi bio odlican pocetak

Pritom, u procesu lustracije se ispituje i da li je nacinjena materijalna steta, pa se podnose i tuzbe za naknadu iste sto bi moglo lepo da dopuni budzet

Sve to, u kombinaciji sa jednom sabljolikom policijskom akcijom, bi ovoj drzavi pruzilo neku minimalnu sansu da se izvuce iz sranja u koje nas je ova tvoja sekta uvukla

Ne, teoretski, lustracijom mogu biti obuhvacene i cistacice po opstinama jer su i one javni delatnici

U praksi zavisi samo od toga koliko je daleko neko novi spreman da ide u procesu lustracije

Pojedinaca koji su prodefilovali kroz "vrh" za ovih 13 godina ima sigurno 20 000, mislim da je znatno vise. Sto se mene tice, to bi bio odlican pocetak

Pritom, u procesu lustracije se ispituje i da li je nacinjena materijalna steta, pa se podnose i tuzbe za naknadu iste sto bi moglo lepo da dopuni budzet

Sve to, u kombinaciji sa jednom sabljolikom policijskom akcijom, bi ovoj drzavi pruzilo neku minimalnu sansu da se izvuce iz sranja u koje nas je ova tvoja sekta uvukla
Plus treba dodati da imaju ideologiju, a to je ideologija fašizma. Izjave Šešelja, Vučića i ostalih su dovoljne za jedan proces u kom bi bili zabranjeni.

I dela. Da se 6. oktobar desio SRS bi definitivno bila zabranjena, samo na osnovu paravojnih formacija i etničkog čišćenja.

Kad su nacisti u pitanju, ti zabranjujes brdo simbola, pesme, pozdrave, antisemitski govor itd. Sve sto ne upada u te konkretne zabrane, pojavilo se kasnije ponovo. Sta zabranjujes u slucaju radikala?
Posto SNS nema ideologiju, cak ni ikonografiju tu nema sta da se zabrani.
Medjutim moguce je zabraniti recimo svim clanovima SNS da se bave politikom na 10 godina.

Ne treba nama nikakva lustracija, samo izvesnost kažnjavanja krivičnog dela. Pa u budućnosti svaki koji se usudi da se upusti u bilo kakve kriminalne radnje, da zna da će da robija, i da mu neće pomoći ni najjača politička veza u zemlji.

Potrebna nam je i lustracija i revansizam.
Da nikom u buducnosti ne padne na pamet da ovako nesto radi.

Npr, svaki novinar i uredenik Informera/RTS/Pink mogao bi biti optuzen za sejanje panike i sirenje laznih vesti. 3 godine zatvora.
Slusao sam jednom Srdjana MIlivojevica. On je rekao da bi progalsenjem SNS za zlocinacku organizaciju svi clanovi mogli da se sude samo za clanstvo u istoj.

Pa za namestanje izbora... pa za Expo....

Crtaci kara po skolama za seksualnu zlostavu nad maloletnicima u smislu izlaganja neprikladnim sadrzajima. Par meseci zatvora.

Sbve je to u okvirupostojecih zakona. Ali opozicija cuti o tome. Opozicija je ta koja ne zeli lustraciju jer je ni 2012 ni 2000. nije bilo. Oni cekaju svoju p riliku da se nakradu.

Није реално судити десетинама хиљада људи само због чланства. Али јесте реално судити свима који су чинили противзаконите радње.

Sve to, u kombinaciji sa jednom sabljolikom policijskom akcijom, bi ovoj drzavi pruzilo neku minimalnu sansu da se izvuce iz sranja u koje nas je
OK, sta ako SNS sa istim takvim argumentima pokrene lustraciju nekakvih 'zutih'?

Ili ne SNS ali sigurno neka kontra sledecoj vlasti koja dolazi posle ove? Znaci li to da pravimo osnovu za ukidanje mirnog predavanja vlasti?

Sta je osnova za lustraciju? Korupcija, nepostovanje institucija? Jel imamo neku tacnu granicu dokle je to za lustraciju a dokle ne, posto sam prilicno siguran da to nece nestati u potpunosti nakon ovih?

Za naciste je bilo lako, mislim izazvali su svetski rat i pobili milione ljudi u koncentracionim logorima. Koliko mozemo da spustamo tu lestvicu a da ne otvaramo Pandorinu kutiju i krug revansizma?

Mislim ok, pitanja su retoricka jer kada vidim ovo na kraju:
ova tvoja sekta uvukla

kapiram da pricam sa nekim ko je sa razmisljanjem na Vi.

@ Došljak Upravo tako. Koliko je samo članova obmanuto u kampanjama koje su bile usmerene na saradnju i prijateljstvo s Rusijom, da nikad nećemo priznati Kosovo i da nećemo kopati litijum. A sad će da najure Ruse i sližu se s Amerima, na Kosovu ostale samo srpske škole, a litijum će da se kopa. Doduše, možda ne Rio Tinto, ali Ameri sigurno.

Није реално судити десетинама хиљада људи само због чланства. Али јесте реално судити свима који су чинили противзаконите радње.
ne treba suditi svim clanovima, samo od predsednika opstinskih odbora pa navise.
To je najvise 200 ljudi.

Ako se radikali provuku bez sudjenja, onda Srbija ne treba da postoji.
Najgore je sto ce tako i biti. Vecina gradjana uopste ne razume sta se ovde desava. Da ne govorimo o opoziciji koja jedva ceka da se njima ponudi da oni organizuju kopanje litijuma.

Svi citamo ovde sta pisu njihovi botovi, svi vidimo kakav je to nivo.

Moguce je suditi i za samo clanstvo u zlocinackoj organizaciji.

Forms of participation in an organized criminal group​

Law provides for the following forms of participation in an organized criminal group:
  1. establishing a criminal group,
  2. managing a criminal group,
  3. participation in a criminal group.

Poslednja izmena:

Iskreno, mislim da je to nemoguće, ma koliko da nova vlast bude osvetoljubivo nastrojena.

Prvo iste su gazde (i formalno i neformalno) pa ĉak i ako se krene sa nekim masovnim revanšizmom neko na zapadu će zavrnuti slavinu/naterati ih da prikoče

Drugo, kada bi odjednom 20000 državnih službenika ostalo bez posla u okviru lustracije, to bi prouzrokovalo socijalni problem, jer bi to značilo da 20000 porodica ostaje bez prihoda.

Treće, nije u biti našeg naroda da pravi tako velike otklone, što nam pokazuje bliža i dalja istorija.

Najverovatniji scenario je da će prilikom promene vlasti možda i doći do nekih hapšenja, neki će možda i pobeći, ali bitni igrači će se brzo prebaciti na drugu stranu. Naravno, kao i kod svake promene vlasti, doći će i do stvaranja nekih novih igraĉa, nekih novih državnih/tender biznismena, mediji će prilagoditi retoriku novim vlastima identično kao što je Zakerberg momentalno po dolasku Trampa na vlast ukinuo woke mehanizme (ukidanje fact čekera i ostalo što sledi) i to je to.

Ko god očekuje tektonske promene, bojim se da će na kraju biti silno razočaran.

Srbi ostaju Srbi, jednostavno stvari koje su u našem biću, u našem DNK (da se lako delimo, da smo uvek crno belo, da trebamo vođu i nekog da nas gura i povlači, da smo potkupljivi i prevrtljivi) neće se rešiti niti bitno promeniti dolaskom nove vlasti.

Ko misli da sam pesimista neka slobodno pročita knjigu Čujete Srbi od Arčibalda Rajsa i biće mu jasno koje su promene moguće, a koje su promene nemoguće, jer su u našoj biti jednostavno (kao celine, društva...). Stvari koje su se ponavljale i zadržavale u prethodnih 100+ godina (dakle bile su tu i u vreme naših prađedova) neće se rešiti promenom trenutne vlasti.

Moj predlog je da ljudi pre nego što stvore sebi neka očekivanja u vezi promene društva i sistema vrednosti prvo pročita spomenutu knjigu, i da prosto testira svoja očekivanja, da li su te promene uopšte moguće spram istorijskih faktora koji su se ponavljali.

Jednostavno, tako će ljudi biti mnogo manje razočarani kada se nešto ne desi, to jeste kad su očekivanja izneverena.

Nisam ja bot, kako me mnogi ovde zovete, samo sam neko sa jako mnogo životnog iskustva, i zbog svega toga mislim da lakše nego neki drugi mogu situaciju sagledam u nekom širem kontekstu, bez uplitanja emocija, pa samim tim da smanjim ili potpuno izostavim oĉekivanja spram bilo kakve bitne društvene promene.

Najverovatniji scenario je da će prilikom promene vlasti možda i doći do nekih hapšenja, neki će možda i pobeći, ali bitni igrači će se brzo prebaciti na drugu stranu. Naravno, kao i kod svake promene vlasti, doći će i do stvaranja nekih novih igraĉa, nekih novih državnih/tender biznismena, mediji će prilagoditi retoriku novim vlastima identično kao što je Zakerberg momentalno po dolasku Trampa na vlast ukinuo woke mehanizme (ukidanje fact čekera i ostalo što sledi) i to je to.

Mislim da si pravu.
Da je Hulja samo krao, ili da je ubijao samo politiucke protivnike, da nije ubijao po slucajnom izboru ljude na stanici i u starackim domovima, ljudima bi bilo svejedno. Ali ljudi su se uplasili, prevashodno za sebe.
Narod je pokvaren, podao i zao, ali Hulja se preigrao, nije imao granica.

Nova vlast bice jednako lopovska, ali ce moarti da bude zadovoljna manjim plenom da ne bi ljudi ginuli.
I to ce biti neki pomak. Za 300-400 godina Srbija ce biti normalna drzava.

Ma treba samo procesuirati vrh hobotnice, kada skoro svi iz vlade, predsednik, svi iz Rema, iz vrha pravosudja zavrse na optuzenickoj klupi, a mnogi i sa kaznama, to ce biti veliki pomak napred. Cenim da je to stotinak njih.
Lustracija ratnim huskacima, raznim Seseljoidima, takodje.
Unormaljivanje medija, rasformiranje Pinka i Hepija da ne ostanu dugmici, i prikazivanje kriminala u udarnom terminima udaljice dosta glasaca od SNS-a.

Nova vlast bice jednako lopovska, ali ce moarti da bude zadovoljna manjim plenom da ne bi ljudi ginuli.
Slazem se, to su realna ocekivanja. I neki pomak je bolji od da nema pomaka. Ali treba biti svestan koje su nam granice kao drustvu u celini. A treba biti i svestan kakve su okolnosti na svetskoj politicko-drustvenoj sceni i jednostavno se ne nadati previse i ocekivati cuda (tektonske promene) posle pada vlasti. Ako ljudi prihvate takav odnos prema zivotu i budu bazdarili svoja ocekivanja prema mogucem ishodu, mislim da ce u celini biti mnogo zadovoljniji i ispunjeniji, u odnosu na kada imaju prevelika ocekivanja i kada se nadaju cudu, pa se nista ne desi, i onda budu razocarani (kod nekih to razocarenje predje u tugu i depresiju, kod nekih u prezir i mrznju, a ni jedno ni drugo nije dugorocno dobro po kolektivno mentalno zdravlje)

Код нас је неко у школи написао у тоалету "ко је ј€б0 теткицу нек удари рецкицу" :D
Је ли се открило ко је то урадио?

Свака част!
1737477422219.png

Само уведи законе и устав какав има Кина, и држава ће бити боља за пет година.

Ma treba samo procesuirati vrh hobotnice, kada skoro svi iz vlade, predsednik, svi iz Rema, iz vrha pravosudja zavrse na optuzenickoj klupi, a mnogi i sa kaznama, to ce biti veliki pomak napred. Cenim da je to stotinak njih.
Lustracija ratnim huskacima, raznim Seseljoidima, takodje.
Unormaljivanje medija, rasformiranje Pinka i Hepija da ne ostanu dugmici, i prikazivanje kriminala u udarnom terminima udaljice dosta glasaca od SNS-a.
Po meni su cak i to previsoko setovana ocekivanja. Ja bi to bazdario ovako:

1. Procesuriati i lustrirati nekoliko bitnih igraca (stotinak ljudi je ipak prevelik zalogaj)
2. Dogovoriti se sa upravom Pinka i Hepija za prelazak na stranu nove vlasti (verujem da ce oni sami predloziti novoj vlasti mirni prelazak u nove okolnosti, koga ce sikanirati, od koga ce se ograditi, sta ce i koga zadrzati, kako ce prilagoditi uredjivacku politiku novim vlastima)

To je po mome misljenju realna postavka ocekivanja i to je nesto sto ce se verovatno desiti.

Drugo, kada bi odjednom 20000 državnih službenika ostalo bez posla u okviru lustracije, to bi prouzrokovalo socijalni problem, jer bi to značilo da 20000 porodica ostaje bez prihoda.
I da i ne. Da je velika nezaposlenost pa da se zabrinu ali posla ima. Tih 20k ne bi se osetilo jer su to uglavnom ljudi koji ništa ne rade i verovatno ne znaju gde im je firma.

OK, sta ako SNS sa istim takvim argumentima pokrene lustraciju nekakvih 'zutih'?

Ili ne SNS ali sigurno neka kontra sledecoj vlasti koja dolazi posle ove? Znaci li to da pravimo osnovu za ukidanje mirnog predavanja vlasti?

Sta je osnova za lustraciju? Korupcija, nepostovanje institucija? Jel imamo neku tacnu granicu dokle je to za lustraciju a dokle ne, posto sam prilicno siguran da to nece nestati u potpunosti nakon ovih?

Za naciste je bilo lako, mislim izazvali su svetski rat i pobili milione ljudi u koncentracionim logorima. Koliko mozemo da spustamo tu lestvicu a da ne otvaramo Pandorinu kutiju i krug revansizma?

Mislim ok, pitanja su retoricka jer kada vidim ovo na kraju:

kapiram da pricam sa nekim ko je sa razmisljanjem na Vi.
Lepo sam napisao, granica je tamo dokle sledeci bude isao. S tim sto je bolje da ta granica bude sto dalje, jer ce onda biti svesni da onda i oni tamo posle njih mogu dotle ici pa nece praviti sranja. Cuj, je l imamo tacnu granicu za lustraciju? Pa nije lustracija supa iz kesice. Najjace da bude, krademo mi, evo sklanjamo se al nemojte da nas lustrirate, kradite i vi, pa onda trazite od sledecih da ni oni vas ne lustriraju... Hahah, razmisljanje na nivou prvoklasnih kriminalaca

I evo sad tebi, opet na kraju, jedno novo DA/NE pitanje. Kada bi se ovde na temi organizovalo glasanje da li ste ti i ovaj sa puno zivotnog iskustva premijum internet jurisnici ove vlasti, sta mislis, da li bi opcija koja kaze da jeste pobedila dvotrecinskom vecinom?

Na ove budalastine da je nekoliko stotina ljudi tesko procesuirati ne treba se ni osvrtati. Ta drzava ne postoji, kao sto ova nasa zapravo i ne postoji.

20000 porodica koje su se nakrale za sve pare ostavljamo bez prihoda, mukice male, izgubile se, postace socijalni slucajevi... Hoce tuki... Sta ce da rade... Pa necemo ih ostaviti bez prihoda zato sto su ruzni nego zato sto su se nakrali da ne moraju da rade ni njihova deca

A i ja sam bu**** s kakvim tandemom ulazim u diskusiju. Idem da isecem jednu scenu iz Drzavnog Sluzbenika pa da postavim ovde, da vidi narod kako zapravo funkcionisu sektaske internet falange

Iskreno, mislim da je to nemoguće, ma koliko da nova vlast bude osvetoljubivo nastrojena.

Prvo iste su gazde (i formalno i neformalno) pa ĉak i ako se krene sa nekim masovnim revanšizmom neko na zapadu će zavrnuti slavinu/naterati ih da prikoče

Treće, nije u biti našeg naroda da pravi tako velike otklone, što nam pokazuje bliža i dalja istorija.

Srbi ostaju Srbi, jednostavno stvari koje su u našem biću, u našem DNK (da se lako delimo, da smo uvek crno belo, da trebamo vođu i nekog da nas gura i povlači, da smo potkupljivi i prevrtljivi) neće se rešiti niti bitno promeniti dolaskom nove vlasti.

Ko misli da sam pesimista neka slobodno pročita knjigu Čujete Srbi od Arčibalda Rajsa i biće mu jasno koje su promene moguće, a koje su promene nemoguće, jer su u našoj biti jednostavno (kao celine, društva...). Stvari koje su se ponavljale i zadržavale u prethodnih 100+ godina (dakle bile su tu i u vreme naših prađedova) neće se rešiti promenom trenutne vlasti.

Moj predlog je da ljudi pre nego što stvore sebi neka očekivanja u vezi promene društva i sistema vrednosti prvo pročita spomenutu knjigu, i da prosto testira svoja očekivanja, da li su te promene uopšte moguće spram istorijskih faktora koji su se ponavljali.

Jednostavno, tako će ljudi biti mnogo manje razočarani kada se nešto ne desi, to jeste kad su očekivanja izneverena.

Nisam ja bot, kako me mnogi ovde zovete, samo sam neko sa jako mnogo životnog iskustva, i zbog svega toga mislim da lakše nego neki drugi mogu situaciju sagledam u nekom širem kontekstu, bez uplitanja emocija, pa samim tim da smanjim ili potpuno izostavim oĉekivanja spram bilo kakve bitne društvene promene.
Толико се смејем пре годину и по дана сте ликовали како ћете заувек владати сад апелујете да "неће бити казни за злочине када дође нова власт јер то Србима није у генетици"

64144-5f5d9b481fe5863c196d3441322ab983.jpeg

Колико је само пута овде било не само реваншизма него крвопролића над губитницима и издајницима / колабораторима, ако би један народ могао да спроведе дебелу лустрацију то је овај

СНС дај боже да има 20 000 активних штеточина у јавном сектору које би не само ваљало већ би било неопходно елиминисати и погасити толико радних места, остали су претежно нормални људи који немају другог избора него да их толеришу а томе се ближи крај. Ако ишта друго то управо видимо сада када запослени масивно отказују послушност разоткривају напредњачку мањину итд. Вучић мора пар хиљада истих бедника да вози са једног краја државе на други

У Србији се број незапослених само у протеклих годину дана смањио за 31 000 (са 288 900 на 257 100) , па у трећем кварталу 2023. смо имали стопу незапослености од 8.1% а годину дана пре тога 8.9%

Па и да отпустимо тих 20.000 одједном не би се чак ни вратили једну годину уназад што се тиче броја запослених, о каквој друштвеној кризи ти причаш? То не само да је изводљиво већ је и непходно, утолико пре што би ослободило новца за остале, нормалне раднике у јавном сектору

Што се тиче тога што би такав реваншизам поткачио и жуте то не само да није лоше већ је јако добро и коначно ће вратити ову мучену земљу на пут који је загубила 2008.

У Србији се број незапослених само у протеклих годину дана смањио за 31 000 (са 288 900 на 257 100) , па у трећем кварталу 2023. смо имали стопу незапослености од 8.1% а годину дана пре тога 8.9%
Hvala ti za ovaj podatak. To najbolje pokazuje zasto je zapravo tesko organizovati ljude na neke dugorocnije akcije. Metode koje si spomenuo su bile pogodne za neki drugi period (2000ta ili 2012a kada je verovatno % nezaposlenih bio x5-x10 u odnosu na danasnje stanje). Video sam da neki ljudi na forumu pisu da je za brz kraj ove vlasti neophodno samo da se ekonomska situacija zemlje pogorsa (NIS, sankcije ili tako nesto) i onda ce se ljudi dosta lakse organizovati i biti istrajniji da vlast sruse na ulici.

Zasto ovo navodim? Pa zapravo sve da se i desi takav nekakav losiji sled dogadjaja i da ekonomska siutacija u Srbiji naglo postane losija, % nezaposlenih koji si spomenuo ce ubrzo biti x5-x10 u odnosu na tu brojku. Ono sto, rekao bih, mnogi ne vide, to je da su Srbi morali otprlike 8 godina da pate u besparici (1992-2000) i uz to da prezive bombardovanje i sankcije da bi ih to trigerovalo da vlast pobede na izborima (tek 2000te SPS i Sloba nisu imali vecinu).

Ja mislim da je upravo medju ovih 8% nezaposlenih koje spominjes dobar deo onih koji sada izlaze na ulice u radno vreme, i prosto takva situacija zahteva neke druge metode kako bi se vlast promenila, a ne one metode koje su koriscene 2000te godine.

Gledam samo da budem maksimalno racionalan i svestan svih okolnosti. Budimo realni, da je 2000te procenat nezaposlenih u Srbiji bio 8% i da je prosecna plata bila 500 maraka (moja laicka procena koliko trenutna prosecna plata u Srbiji vredi kada bi je prebacili u 2000tu godinu), Sloba bi vladao do smrti, nevezano za ratove, vizni rezim, sistem vrednosti, retoriku... jednostavno nikad ga ne bi sklonili

Лустрација целог врха, али не само ове гарнитуре, него претходних 35, па и више година. Провера порекла имовине за топ гарнитуру, а то су сигурно стотине људи, али и силазак ниже, откази и забрана запошљавања у јавном сектору за све те које су радно време проводили у тврђави, чуваре Qрчева и сл, по потреби и кривична одговорност. Без милости за власнике медија и остале прелетаче! Престанак са праксом не дирај ме да тебе сутра неко не би дирао.

Укратко то би била опција за коју бих гласао на првим слободним изборима и то пре идеолошке (то долази на онима после њих).

Vrh