Ne, teoretski, lustracijom mogu biti obuhvacene i cistacice po opstinama jer su i one javni delatnici
U praksi zavisi samo od toga koliko je daleko neko novi spreman da ide u procesu lustracije
Pojedinaca koji su prodefilovali kroz "vrh" za ovih 13 godina ima sigurno 20 000, mislim da je znatno vise. Sto se mene tice, to bi bio odlican pocetak
Iskreno, mislim da je to nemoguće, ma koliko da nova vlast bude osvetoljubivo nastrojena.
Prvo iste su gazde (i formalno i neformalno) pa ĉak i ako se krene sa nekim masovnim revanšizmom neko na zapadu će zavrnuti slavinu/naterati ih da prikoče
Drugo, kada bi odjednom 20000 državnih službenika ostalo bez posla u okviru lustracije, to bi prouzrokovalo socijalni problem, jer bi to značilo da 20000 porodica ostaje bez prihoda.
Treće, nije u biti našeg naroda da pravi tako velike otklone, što nam pokazuje bliža i dalja istorija.
Najverovatniji scenario je da će prilikom promene vlasti možda i doći do nekih hapšenja, neki će možda i pobeći, ali bitni igrači će se brzo prebaciti na drugu stranu. Naravno, kao i kod svake promene vlasti, doći će i do stvaranja nekih novih igraĉa, nekih novih državnih/tender biznismena, mediji će prilagoditi retoriku novim vlastima identično kao što je Zakerberg momentalno po dolasku Trampa na vlast ukinuo woke mehanizme (ukidanje fact čekera i ostalo što sledi) i to je to.
Ko god očekuje tektonske promene, bojim se da će na kraju biti silno razočaran.
Srbi ostaju Srbi, jednostavno stvari koje su u našem biću, u našem DNK (da se lako delimo, da smo uvek crno belo, da trebamo vođu i nekog da nas gura i povlači, da smo potkupljivi i prevrtljivi) neće se rešiti niti bitno promeniti dolaskom nove vlasti.
Ko misli da sam pesimista neka slobodno pročita knjigu Čujete Srbi od Arčibalda Rajsa i biće mu jasno koje su promene moguće, a koje su promene nemoguće, jer su u našoj biti jednostavno (kao celine, društva...). Stvari koje su se ponavljale i zadržavale u prethodnih 100+ godina (dakle bile su tu i u vreme naših prađedova) neće se rešiti promenom trenutne vlasti.
Moj predlog je da ljudi pre nego što stvore sebi neka očekivanja u vezi promene društva i sistema vrednosti prvo pročita spomenutu knjigu, i da prosto testira svoja očekivanja, da li su te promene uopšte moguće spram istorijskih faktora koji su se ponavljali.
Jednostavno, tako će ljudi biti mnogo manje razočarani kada se nešto ne desi, to jeste kad su očekivanja izneverena.
Nisam ja bot, kako me mnogi ovde zovete, samo sam neko sa jako mnogo životnog iskustva, i zbog svega toga mislim da lakše nego neki drugi mogu situaciju sagledam u nekom širem kontekstu, bez uplitanja emocija, pa samim tim da smanjim ili potpuno izostavim oĉekivanja spram bilo kakve bitne društvene promene.