Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Замена теза. Поента грађанске непослушности је да погађа државни апарат а ова и оваква грађанска непослушност погађа сад већ искључиво саме грађане.

У овом тренутку студенти ефективно раде на срозавању сопственог рејтинга. Хуља по свему судећи паметно дозира борбу режима против истих. Неку одмах разбије, неку пусти да траје, негде буде конфликта да се народ ложи, негде театрално повуче полицију да се грађани екстазирају...

Захтевом за изборе дошли смо му на његов терен а он ту има судије, публику, хулигане и ВАР собу.

Има ли 5 дана ових блокада ?
Два дужа враћања са посла су ми изгледа довољна да кажем "хм да, СНС је одиста једини нормалан овде".

Јбт солидарност је вљд и: "да, путујем дуже данас, сутра, и ове недеље". Неће овакве блокаде да трају заувек, али ови коментари ће остати заувек.
Али изгледа да махање са терасе и 200рсд за ноблице су жртва коју могу да поднесем, а једна сјебана недеља ми је превише.

Razumem da neki od vas očekuju da se ljudi žrtvuju "zarad višeg cilja", samo mislim da to ne nailazi na univerzalno pozitivan odziv i da se ovim akcijama de fakto gubi podrška, a uz to, kao što je pomenuo @Delija, ove akcije najviše pogađaju najsiromašnije građane Beograda dok za vlast gotovo da nema štete.

Trebalo je organizovano ići na institucije, na Ćacilend, na njihove medije, na državne organe i slično, ali zašto blokirati saobraćaj i time najviše štete nanositi ljudima od kojih upravo očekujete da vas sutra podrže na izborima, nisam pametan.

Podržavam studente od početka, ali blokade saobraćaja su odluka sa možda najmanje sluha od svih dosad.

Idu idu...aham kako da ne....pa u informeru gostuje putem telefonske slusalice.
I jos nesto dragi Beograđani, niste vi Srbija, ajmo malo siru sliku, vi ste samo deo dtugih blokada.
Trece, sada vec i nema ad-hok blokada toliko, ako policija pomeri, ali se zna sta je blokirano u glavnom, a od 18h mnogo vise toga.
Hocete na institucije i cacilend, izvolte, to je bio cilj 28. Znamo kako je proslo.
Natod je BESAN i reaguje, a ako mislite da ce ti koji sad kukaju zbog blokada trajno okrenuti leđa....nema sanse ako trpe nepravdu, opet ce se okrenuti.
Neka polićaci malo trckaraju, i vezbaju noge, sta je problem

Poslednja izmena:
Мени никад лепше у блокадама (у смислу безбедности и комфора путовања градом, никад горе у смислу друштвеног стања) јер свакодневно путујем бициклом. Чак и примећујем додатно страхопоштовање возача јер на бициклу изгледам као неко ко у сваком тренутку може да блокира нешто ако се неки возач избахати.

И опет, био сам преоптимистичан. Тврдио сам да је ово време примарних облика солидарности али не! Ово сад постаје време примарних, нагонских облика саможивости.

Још која година овог агента Смита и имаћемо хиљаде ако не и милионе малих Хуља. Неки у лажно-патриотским рукавицама, неки у оним (мало)грађанским.

Poslednja izmena:
Иду аци србину у корист код слабих људи. Не напаћених сиромашних богоугодних људи, него код оних што нису спремни трунку нелагоде да издрже.

Пон и уто превоз више не иде него што иде, ајде 2 дана по 2 сата да пешачиш - дакле 4 сати изгубљено.
5 година је превоз баш у распаду, да кажеш да је само 15 мин дуже дневно у превозу (а више је), за месец дана се накупи та разлика лагано.

Издржите још 3-4 дана без да правдате људе који већи део свог живота гласају за власт, ко год та власт била.

Али човече размисли о томе што пишеш! Сиротиња трпи и извлачи дебљи крај и због тога ће Хуља да поклекне и распише изборе за који дан?

А да не причам о томе што је политичка борба у Србији последњих 26 година у суштини борба за срца и умове 10% сиротиње која из изборе у изборе врши ту превагу.

moralisanje stiglo

sto je u stvari najgora zamka. signal virtue i ig story.
a sto rece gojica, treba racio i pragmatizam.
sutra da raspise izbore, mi bi bili ko muva bez glave i verovatno izgubili, tj nismo ni svesni koliki je daleki put. za taj put blokade deluju nebitno

Иду аци србину у корист код слабих људи. Не напаћених сиромашних богоугодних људи, него код оних што нису спремни трунку нелагоде да издрже.
Ko je taj koji odlucuje sta je trunka nelagode? Ti?

Koliko dana blokada je trunka, a koliko je previse? Pitam. Ne razumem se.

Али човече размисли о томе што пишеш! Сиротиња трпи и извлачи дебљи крај и због тога ће Хуља да поклекне и распише изборе за који дан?
А последњих 13 година су извлачили кеша уместо дебљег краја или шта.

Jа сам написао да разне будале због 2 сјебанија дана кренуле да правдају СНС. Ако може да се трпи деценија+ распада, може и ова недеља да се истрпи.
Ништа додатно нисам писао, нити колико је ово добар начин, нити да ли ће правити резултате.
Пишеш о замени теза, а питаш нешто о чему нисам причао, нечег око чега се врв и слажемо.

Ако је некоме 2 дана симптома, горе од 13година болести онда јбг.

А последњих 13 година су извлачили кеша уместо дебљег краја или шта.

Jа сам написао да разне будале због 2 сјебанија дана кренуле да правдају СНС. Ако може да се трпи деценија+ распада, може и ова недеља да се истрпи.
Ништа додатно нисам писао, нити колико је ово добар начин, нити да ли ће правити резултате.
Пишеш о замени теза, а питаш нешто о чему нисам причао, нечег око чега се врв и слажемо.

Ако је некоме 2 дана симптома, горе од 13година болести онда јбг.
Ствар је прилично једноставна. Оваквим блокадама гнев обичног човека се пребацује са Хуље на студенте и опозиционе грађане. Уопште није питање да ли неко може или хоће да истрпи него питање рејтинга пошто, подсетио бих те - Захтев су избори.

Ko je taj koji odlucuje sta je trunka nelagode? Ti?

Koliko dana blokada je trunka, a koliko je previse? Pitam. Ne razumem se.
Ево ја одлучујем за мене. Мени пешачење од Фонтане до блока 70 јуче је трунка нелагоде. Пешачио сам пре и од етфа до медака 3 када сам ишао на факс, па нисам заволео ацу србина.

Али ево, ако ти блокаде узимају више времена недељно, него што ти годишње узме деградација јавног превоза последње деценије врв можеш да се жалиш.

Надам се да се сад разумеш мало боље.

Како занимљиво како сад неки "ви" хоће изборе, и "ви" хоће да се победи на изборима. До сад смо били "ми".
Мени је ванелелторална борба и боља, јер тако је лакше да пробудиш локалну заједницу, али сумњам да сви који пишу "ви" имају тај поглед.

Ове блокаде скоро сиг неће донети изборе, али бар је фин лакмус тест за оне које не разумеју шта је узрок, а шта последица.

дабл пост јбг, али превише за норм едит

Ево ја одлучујем за мене. Мени пешачење од Фонтане до блока 70 јуче је трунка нелагоде. Пешачио сам пре и од етфа до медака 3 када сам ишао на факс, па нисам заволео ацу србина.

Али ево, ако ти блокаде узимају више времена недељно, него што ти годишње узме деградација јавног превоза последње деценије врв можеш да се жалиш.

Надам се да се сад разумеш мало боље.
Ja prvi radim od kuce, i sto se mene licno tice, blokade mogu da traju i godinu dana, meni ce eventualno wolt dostava da okasni malo.

Pa opet, imam dovoljno zdravog razuma da shvatim da maltretiranje dugorocno oduzima snagu pokretu.

Blokade su imale inicijalni pozitivan efekat vracanja morala i inicijative, ne treba ih razvlaciti toliko da postignu suprotno. Rezim se ovome vec polako prilagodjava i okrece priccu na svoju vodenicu. Moralisanje ne dobija izbore, samo pragmatizam.

Како занимљиво како сад неки "ви" хоће изборе, и "ви" хоће да се победи на изборима. До сад смо били "ми".
Мени је ванелелторална борба и боља, јер тако је лакше да пробудиш локалну заједницу, али сумњам да сви који пишу "ви" имају тај поглед.

Ове блокаде скоро сиг неће донети изборе, али бар је фин лакмус тест за оне које не разумеју шта је узрок, а шта последица.

Ja kažem vi jer neću da preuzimam nikakve zasluge niti smatram sebe delom studentskog protesta. Izlazio sam na najveće proteste, ali moja životna dinamika mi ne dozvoljava da budem deo svakodnevnih akcija koje se organizuju. Kad studentska lista bude izašla na izbore, glasaću za nju, u tom smislu ne moraš da brineš da sam ubačeni SNS element na BB forumu. Svakako opet kažem "vi" jer neki od vas su uključeni u plenume, akcije, planiranje i sutra će biti deo te liste koja se bude osnovala - ja neću.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika

Ја сам од почетка против захтева за изборе.

A koga bi pogodio štrajk zdravstva, gspa, epsa ako ne običnog čoveka?
Koga pogađa štrajk u prosveti?

Da li je obustava rada u Kolubari 2000. bila uperena protiv najsiromašnijih ili protiv režima?

Da je lako to sve istrpeti, nije, ali je isto odgovor vlasti na njihove konstantne poruke da je gotovo.

@Delija Ti si bio jedan od prvih koji je pozivao na radikalizaciju protesta. Sad kad se nešto događa, opet ne odgovara.
Ako poziv za raspisivanje izbora nije rešenje šta jeste?

Ponavljam opet, studenti su uradili više nego bilo ko za poslednjih 13 godina. Do sada su na svaku naznaku krize/bunta/revolta odmah raspisivali izbore i ulazili u izborni ciklus koji je za cilj imao maskiranje situacije.
Jesmo imali vanredne (da Vučić preuzme više vlasti od Ivice i Tome) izbore 2014?
Jesmo imali vanredne izbore 2016? 2022?

I svaki put, na bilo kakvu kritiku odgovor je bio hoćete izbore da ga merimo.
I sad kaže ne može. To dosta govori.

Ja prvi radim od kuce, i sto se mene licno tice, blokade mogu da traju i godinu dana, meni ce eventualno wolt dostava da okasni malo.

Pa opet, imam dovoljno zdravog razuma da shvatim da maltretiranje dugorocno oduzima snagu pokretu.

Blokade su imale inicijalni pozitivan efekat vracanja morala i inicijative, ne treba ih razvlaciti toliko da postignu suprotno. Rezim se ovome vec polako prilagodjava i okrece priccu na svoju vodenicu. Moralisanje ne dobija izbore, samo pragmatizam.
и написао сам недељу дана, ово неће да траје дуго сигурно, значи 5 дана нек људи буду солидарни и тјт.
Људи су јуче већ кренули да кукају, један радни дан буквл и на њих се односило ово моје.
Иначе и ја радим од куће, али ове недеље ми се некако удесило да морам сваки дан на посао лол.
Са свиме се слажем у принципу.

Блокирање махом сиротиње није никаква радикализација. На крају ће чак и да пасивизује покрет.

A ti bi blokirao elitu? Institucije koje ne postoje, sednice na kojima se glasa na zvonce, vile po Dedinju? Ili aerodrom, autoput, granicne prelaze?

Meni je jasno kad neko kaze "ne vidim poentu blokiranja nocu" i tako to, kad je vise zurka i zezanje nego neka smetnja, ali kad cujem "izaziva kontraefekat, gubi se podrska, raste gnev prema studentima i opoziciji" to mi deluje kao Caci logika.

Poslednja izmena:
I malo je degutantno što je odgovor na kritiku koji se konstantno plasira "trpeli ste SNS 13 godina, možete malo trpeti i nas". Malo mu fali pa da zaliči na argument.

Smeta vam nešto što ne traje ni PET dana, uglavnom u večernjim časovima i sada već na istim mestima/raskrsnicama? To i dalje ne može da se poredi sa tromesečnom metastazom Ćacilenda. Ali pošto Ćacilend nije na vašoj putanji, a ovo je čačnulo vaš komfor, namećete svoje lokalne probleme čitavoj zajednici koja je bukvalno u vanrednom stanju. Izvolite gospodo pred Andrićev Venac koji je srž svih problema pa tamo izbacite sav bes, ne bavite se više posledicama svega ovoga.

Čim primetim u argumentaciji taj čuveni veznik ALI, sve odlično razumem. Jedan ovde podržava studente, pa ih par postova pre toga slučajno ili namerno naziva blokaderima. Nemojte samo Vi da pričate kome podrška raste, a kome opada. Ne budite bar toliko sebični i kratkovidi da unosite crv sumnje ostalima.

Ili se prilagodite maksimalno situaciji ili odustanite od borbe! Ako ne slušam kuknjavu kolega i drugih studenata kako im je propala cela godina, ne moram ni vaše mikroprobleme koji su nebitni za opstanak društva i države. Dozovite se bre već jednom da rešimo svi ovaj haos što pre.

Da li je obustava rada u Kolubari 2000. bila uperena protiv najsiromašnijih ili protiv režima?
Да је то трајало до децембра било би сиротињи без агрегата хладно и само би ишли слоби на руку.

Vrh