Gledam kakve lobanje šetaju danas ulicama, ali ne samo oko Skupštine i ne samo SNSovi. Evo prolazio sam blizu Autokomande i vidim nekako neprirodan broj muškaraca, i mlađih i u godinama, u ljakse stilu, kako hodaju u grupama. Ono, Er Ljaks, trenerka, prsluk, duks, torbice... svi nešto brzi, svi ko neki pajseri večno zaostali u pubertetu. Zamisliš prosečnog džibera s kraja 2000ih, e sve isto samo što neki džiberi sad imaju 50ak godina ali na njima sve isto kao pre 20. Reko šta je bre ovo, otkud ovolika koncentracija seljačina a tako daleko od Skupštine. Onda posle saznam da je bila utakmica Titovih blizanaca pa se vraćaju pubertetlije kućama. Ili idu ispred Skupštine na besplatne premium pljeskavice.
A paralelno sa njima grupice socijalnih, a vala i psihijatrijskih slučajeva koji čekaju svoje autobuse po travnjacima, zidićima, klupama. Romovi, beskućnici, ludaci, pijanci, seljoberi, džiberi...
I onda mi se posle čude ljudi što kažem da se ne očekuju prevelike promene u Srbiji, ko god da dođe umesto ovih i sve i da se Srbi slože (a neće nikad) i dovedu sve najbolje Isuse i Da Vinčije za tehničku vladu. Čude mi se kad kažem da se ne očekuje da se sa pozicije dupeta kontinenta skače na novu Švajcarsku.
Sa toliko takvih ljudi i takvim mentalitetom kao ovi danas, ne može ovde nikad da bude drastično bolje i drukčije. Može da bude bolje i normalnije nego što je sada, ali i dalje daleko od neke sređene zemlje i društva. Mogu ljudi da se dure sad do mile volje, ali tako je. Ko ne veruje, neka pogleda kroz prozore ili po javnom prevozu danas. Nisu samo Ćaciji ispred Skupštine problem. Problem je i gomila kromanjonaca koji imaju na dohvat prsta sve informacije, znanje i kulturu sveta a odlučuju da sa 30, 40, 50 godina i dalje žive, govore, rezonuju i zanimaju se kao da imaju 15. Kao da su i dalje u MOCu i nadmeću se ko će da bude veći džiber i navijač. I biće to tako još bar nekoliko decenija, a verovatno i duže od toga.
P.S.
Sećam se kad je odjeknula vest da je Lelekom kupio deo SBBa. Oni s malo mozga oko mene su se, normalno, odmah zabrinuli šta kad se još više pojača medijski mrak i monopol. Ali bilo je i par onih kojima je najveća briga bila gde će sad da gledaju milionere koji pomeraju loptu. I šta sad, kao treba s takvim ljudima jednog dana da gradiš novo i bolje društvo i da postaješ Balkanska Švajcarska... ma idi begaj...