Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Kako je ovo bolja varijanta u odnosu da nacionalizujemo NIS i nastavi da radi normalno?
Pa uradi to. Dok si tu usput nacionalizuj i RT Bor, čujem da i sa kinezima ne treba u posao.

Čisto da ti ponovim, ako nisi razumeo, Srbija može da kupi naftu i derivate sa sto strana, gas ne može, pa ti vidi šta ti je bolje.

Gore o rusofilstvu i eurofilstvu si napisao da je razlika što prvi podržavaju Rusiju i na štetu Srbije, dok drugi ne.
A ti (i većina eurofila) si taj kome je važno samo da se ispunjavaju evropski i američki interesi bez obzira na cenu za nas, bilo da je to u parama ili teritoriji.
Nisam te video da pišeš traktate odakle Srbiji pare za Rafale, kao što ni Ar4 nije pisao svakodnevno da li država može da plati 4 milijarde za avione koji ne služe ničemu.

Ako i dalje misliš, nakon što su ti rusi poručili da nacionalizacija nije prihvatljiva, da je to najpametnije što možemo da uradimo onda me baš interesuje kako to može da se završi pozitivno za Srbiju.

Slažem se. A u tome može donekle da pomogne i članstvo u EU, ILI želja da se uđe u EU, ILI želja da se sarađuje i da se ugledamo na EU.

Dakle bilo koje od ta tri. Ali ti i tvoji istomišljenici ne želite nijedno od toga.

Šolc, Makron i još par drugih glava i frakcija nas ne žele. Kada bi pretražio forum (mislim ne ti bukvalno, nego kad bi mogao da imaš na dlanu sve moje postove) video bi da sam ja pisao da deo njih tamo ne želi nas, da nas stalno stavljaju pred ultimatume, da su druge, mnogo gore, puštali pre nas i da su nam sve slabiji izgledi da tamo uđemo.

E da, mislim i da sam ludak koji je najviše na forumu pominjao Šolca i Makrona i najviše rafalisao po njima. Ali bukvalno. Jer mi neopisivo idu na onu stvar.

Ali i pored toga ne mislim da nas cela EU ne želi tamo. Jer znam da to tamo nije jedna homogena struktura, nego vrh možda misli i kaže to i to, i ima najveću moć. Ali to ne znači da nema tamo drugih frakcija i delova moći koji ne žele i nas i ne bi voleli da smo i mi u Šengenu i EU.

E sad, ono u čemu se ti i ja razmimoilazimo je shvatanje i prihvatanje da EU okružuje Srbiju, da zavisimo od nje, i da na kraju više koristi imamo od vezivanja za nju nego od vezivanja za Rusiju i Kinu.

Ništa čudno, svi iz Istočne Evrope su prošli kroz to pred ulazak i neposredno posle. Pa kad bi se posle izmenili, izmenio bi se i pogled ostalih Evropljana prema njima.

Mi se zapravo ne slažemo samo u nekim stvarima. Ali ključnim. Najveće razmimoilaženje je što bi ti da radiš kontra jedne unije i imperije koja nas okružuje i da se vezuješ za druge dve koje su em daleko, em ne mogu da iskontrolišu i zavedu ni svoje susede, a kamoli nekoga 1000 i više km daleko. I što misliš da biti kolonija pod Rusijom i Kinom je bolje nego biti kolonija pod EU.
Dodao bi da sam ja uveren sam da je 95% naroda da ih pitas na ulici u bilo kojoj drzavi svejedno dal bi im smetalo da nas prime u EU. Druga stvar je vlast doticnih drzava. Verujem da EU zeli da doda jos drzava jer to su nova trzista koja otvaraju nove mogucnosti razmene i poslovanja. Svi koji misle da nas mrze su opijeni happy/pink/informer i rts propagandom koja uspesno radi posao svih ovih godina. Sta da vam kazem sto vec nisam rekao............putujte malo, pricajte s lokalcima, ne verujte domacim klosarima koji pljuju po EU a ne znaju ni sami zasto nego tako culi da treba

Poslednja izmena:
Pa uradi to. Dok si tu usput nacionalizuj i RT Bor, čujem da i sa kinezima ne treba u posao.

Čisto da ti ponovim, ako nisi razumeo, Srbija može da kupi naftu i derivate sa sto strana, gas ne može, pa ti vidi šta ti je bolje.

Gore o rusofilstvu i eurofilstvu si napisao da je razlika što prvi podržavaju Rusiju i na štetu Srbije, dok drugi ne.
A ti (i većina eurofila) si taj kome je važno samo da se ispunjavaju evropski i američki interesi bez obzira na cenu za nas, bilo da je to u parama ili teritoriji.
Nisam te video da pišeš traktate odakle Srbiji pare za Rafale, kao što ni Ar4 nije pisao svakodnevno da li država može da plati 4 milijarde za avione koji ne služe ničemu.

Ako i dalje misliš, nakon što su ti rusi poručili da nacionalizacija nije prihvatljiva, da je to najpametnije što možemo da uradimo onda me baš interesuje kako to može da se završi pozitivno za Srbiju.
Aaaaaargh koliko si ostrašćen... Aaaaa za tuđu zemlju.

Neverovatno koje pomračenje uma. Pošto ti se sve svodi na gas, biće gasa. Imaju ga Bugari i Rumuni biće ga i u Srbiji po sličnoj ceni. Nemaš potrebe da paničiš.

Poslednja izmena:
Ovo je i političko pitanje jer nije poznato koliko dugo NIS i kompanije u vlasništvu NIS-a neće raditi i šta će biti s radnicima.

Svakako mi deluje da država ne pristupa ovom problemu dovoljno ozbiljno.

Aaaaaargh koliko si ostrašćen... Aaaaa

Neverovatno koje pomračenje uma. Pošto ti se sve svodi na gas, biće gasa. Imaju ga Bugari i Rumuni biće ga i u Srbiji po sličnoj ceni. Nemaš potrebe da paničiš.

Tako je. Imaju ga i rumuni i bugari.
Rumuni imaju svoj gas, teško da bi nama dali svoj a oni da ostanu bez istog.

Što se bugara tiče, rat traje 3 godine, njima nije palo na pamet da nacionalizuju Lukoil koji drži njihovu jedinu rafineriju. Pitam se zašto nisu, a članica su NATOa.

I teško da se sve svodi na gas, ali je interesantno kad se postavi pitanje gasa onda nema frke sve je pod kontrolom. A za naftu, jaaaaoj šta ćemo da radimo, propada država, kuku lele.

Ja ostrašćen? Kako si to zaključio, na osnovu ovih postova večeras? Može biti. Šta onda reći za vas dvojicu koji skoro mesec dana svaki dan drobite o nacionalizaciji i o sudnjem danu gde je jedino rešenje otimanje NISa.

Bas ste me zainteresovali da potrazim kako je Bugarska resila to sa Lukoilom - pocevsi od kazne za monopol

In April 2023 Lukoil Bulgaria and Lukoil Neftohim Burgas were fined 195 million Lev (€100m) for abuse of a dominant position on the oil market contrary to national and European competition law.[8]

On 15 August 2023 Bulgaria took operational control of the Burgas Rosenetz oil terminal from Lukoil by terminating the concession contract.[9]

In October 2023 Bulgaria imposed a punitive tax rate on the owner of the refinery of 60% to encourage the Russian owner to sell the refinery.[10] The tax rate will drop to 15% for a new owner.

On 5 December 2023, Bulgaria announced that exports of Russian processed oil will cease by 1 January 2024.[11] The refinery will need an investment of €500m to reconfigure to process lighter grade crude oil.

Bulgaria has announced that imports of Russian crude will cease on 1 March 2024, earlier than the EU concession date.[12][a]

Bugarska je odavno započela kontrolisano izbacivanje Rusa iz rafinerije, tako da se ista nije našla pod Američkim sankcijama.

NIS se našao pod sankcijama jer Srbija nije uradila ništa.

Ja ne mislim da je otimanje NIS-a rešenje. Možemo da uradimo isto što i Bugarska, raspišemo tender za Ruski udeo pa ko ponudi najviše.

In October 2023 Bulgaria imposed a punitive tax rate on the owner of the refinery of 60% to encourage the Russian owner to sell the refinery.[10] The tax rate will drop to 15% for a new owner.

Samo je pitanje ko će smeti to da uradi i koliko dugo će to trajati.

I šta raditi u međuvremenu.

Poslednja izmena:
Bas ste me zainteresovali da potrazim kako je Bugarska resila to sa Lukoilom - pocevsi od kazne za monopol

In April 2023 Lukoil Bulgaria and Lukoil Neftohim Burgas were fined 195 million Lev (€100m) for abuse of a dominant position on the oil market contrary to national and European competition law.[8]

On 15 August 2023 Bulgaria took operational control of the Burgas Rosenetz oil terminal from Lukoil by terminating the concession contract.[9]

On 5 December 2023, Bulgaria announced that exports of Russian processed oil will cease by 1 January 2024.[11] The refinery will need an investment of €500m to reconfigure to process lighter grade crude oil.

Bulgaria has announced that imports of Russian crude will cease on 1 March 2024, earlier than the EU concession date.[12][a]
Svaka čast Bugarima.

Koliko bi tek NIS morao biti kažnjen kada bismo bili u EU.

Ovo je i političko pitanje jer nije poznato koliko dugo NIS i kompanije u vlasništvu NIS-a neće raditi i šta će biti s radnicima.

Svakako mi deluje da država ne pristupa ovom problemu dovoljno ozbiljno.
Nis ce raditi cim ga Srbija preuzme.

Sto se tice EU i stava "da nas neko u EU ipak zeli", stav je krajnje infantilan. Zasto bi nas zeleli? Zbog nase lepote, zbog smisla za humor, jer igramo kosarku, jel smo dobro je*******..ci?
Koje to interese sada ne mogu da ostvare ovde, a mogli bi da smo clanica?
Pa, lakse im je da kopaju litijum sada kad nismo zbog toga sto odredjeni ekoloski propisi ne vaze.
Pa mogu da nam prodaju mleko sa viskom aflatoksina jer je kod nas granica podignuta u odnosu na onu u EU.
Pa mogu ovde lako da peru pare, a ne bi mogli toliko lako i jeftino da smo u EU.
Renomirani kriminalci tipa A Sorosa ili Jareda Kushnera ovde peru svoje pare.

Itd.

Sve je to slicnu stavu tzv rojalista "Ako dodje kralj postacemo kao Danska.

No, posto je ovo crna tema, da se vratimo 12 godina unazad. Setimo se strasti sa kojom su se uposlednjim nedeljama Djilasove vlasti ugradjivali tzv podzemni kontejneri sto je ispostavilo se bila velika korupcionaska tema, a vecina tih kontejnera je propala. Kada je SNS dosao na vlast, nepsorazumi su reseni i ispostavilo se da i nije bilo razloga za zurbu i ova koruptivna sema je nastavljena.

Ova pricica nam pomaze da shvatimo sta nam ne treba, a ne treba nam kontinuitet zuti - SNS zuti.
Ako nismo u stanju da stvorimo nove partije i pokrete koji manje kardu, dobicemo opet ekipu Vesic - Mali u novom pakovanju.

Poslednja izmena:

I na današnji dan rafinerija je i dalje u vlasništvu Lukoila.

Nisam za rat, nisam opasan, niti imam oružje, niti umem da upotrebim oružje, nisam ni išao u vojsku, ali umem da prepoznam pravog neprijatelja Srbije. Ti ljudi žive sa nama.
Što ti nisi služio vojsku? Ti kada si bio u godinama za vojsku, još je bila obavezna 😁
Upravo ovo bi trebalo da bude tema, na ovoj - temi. :)
Na ostatak onoga što si napisao odgovoriću ti na temi 'svetska politika', da ne gušimo ovde.
Ti znaš da te ja volim i poštujem, ali moram ti reći da ne pišeš tamo jer ne mogu da čitam tu temu i neću pročitati 😁

Obožavamo da vodimo autodestruktivnu politiku. Ne mrzi Srbe niko više od samih Srba.

Dovoljno je bilo da sprece da moskva izvlaci profit. I nisu dobili sankcije.
Dok su se nasi gadjali ordenjem sa kremljom.

Razlika je u firmi vlasniku, Lukoil i Gaspromnjeft, a ne u Bugarskoj ili Srbiji.

Hoćeš da kažeš da smo dobili sankcije zbog nekog ordenja? Par stotina miliona evra naoružanja za Ukrajinu nije pomoglo? Rafali nisu pomogli? Možda treba da se sve to pojača.

Ovo što je MC napisao je i najverovatnije, Vučić je to sam tražio, kako bi inače to znao pre svih drugih skoro mesec dana. Jedino da ima krticu u bivšoj američkoj administraciji.

Btw. Sudeći po društvenim mrežama i kako i koliko se dele protesti iz Srbije po Evropi, stav EU će biti promenjen u narednih par meseci, garantujem.
To se mozda i desi, jer biznis je to, a i treba im stabilna Srbija...
Litijum svakako neće dobiti.
... a to se svakako nece desiti jer ce i nova vlast mortati da saradjuje sa eu i amerikom, i to je deal done, nema pojma to da se sada revidira. Nova vlast ce jednostavno morati da nastavi saradnju sa eu, a to ukljucuje i odnos u kojsm srbija nece svoje prijatele iz eu da ostavi na cedilu

... a to se svakako nece desiti jer ce i nova vlast mortati da saradjuje sa eu i amerikom, i to je deal done, nema pojma to da se sada revidira. Nova vlast ce jednostavno morati da nastavi saradnju sa eu, a to ukljucuje i odnos u kojsm srbija nece svoje prijatele iz eu da ostavi na cedilu
Hajde malo nacionalnog ponosa. Uzdigni glavu Srbine.

Vrh