Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Drugar i njegova zena su nakon krajnje ocajnog i bezobraznog ponasanja lekara sa pregledima dok je trudna na kraju odustali od drzavnih lekara.
Placaju sve iz dzepa, iskoristice "pomoc drzave" za prvo dete da plate porodjaj, tj da vrate kes kredit koji ce dignuti za porodjaj privatno.
Hahaa pa to ti kažem.

A posle kad napišeš da je i to jedan od razloga što se sve manje ljudi odlučuje za decu, političmarine, država, lažne patriote i natalitet meraklije prvi doleću da se poseru i da mudruju. Masa njih i sami bez dece. Ali uvek spremni da seru i pametuju drugima.

Razlika je sto u inostranstvu gde sistem funkcionise barem postoji sansa da neko ce da odgovara za nehat, neprofesionalno ponasanje, losu uslugu, privatnu tuzbu itd.
Ovde je to apsolutno nemoguce, slozices se.

Ne gajim ja iluzije da je drugde med i mleko ali hoces mi reci da je situacija opisana u mom postu racionalna, umesto da medicinska sestra samo kaze "primicemo vas ovaj put jer niste upuceni u startu da to obavite, ali molim vas odradite to pre sledeceg previjanja".
Ne, kod nas su medicinske sestra kao sto je spomenuo drugi clan toliko dobile polet sto imaju trunku moci da te je*******u u mozak da je to strasno.
Sad se setih. Kada smo došli na pregled i stigli na red dočekala nas je sestra da pripremi sve za doktorku. U jednom trenutku dete pada na pod od bolova i žena ga podiže. Na to će sestra "Nemojte mu davati da sedi na podu, to Vam je sve od poda Ja da Vam kažem, zato mu je loše". Nisu imale pameti da budu lekari, zaposlili se preko k ili stranke pa sad misle da su neko i nešto. Ima i dobrih ali nažalost većina je katastrofa. Konkretno ove u ovoj bolnici su ološ koji te ne bi pogledao ni da umireš. Nijednu nisam sreo da je ok tamo.

Kako ono beše, ako hoćeš porođaj u kome sve prođe kako treba, tarifa je od 500 evra pa naviše... ?
300-500e u zavisnosti od mesta i načina porodjaja, može i više naravno.

Super, ako sa time dolazi ODGOVORNOST onda cu da se bakcem sa papirima.

Kod nas nema odgovornosti ljudi koji te lece, ako ti daju pogresan lek i ubiju te nece niko odgovarati.
Mi vec imamo sulude scenarije kao iznad sto sam opisao sa birokratijom ali nemamo odgovornost koja bi trebala da dolazi sa njom.
Zasto ih ne tuzis ako mislis da ima osnove za to?

Hahaa pa to ti kažem.

A posle kad napišeš da je i to jedan od razloga što se sve manje ljudi odlučuje za decu, političmarine, država, lažne patriote i natalitet meraklije prvi doleću da se poseru i da mudruju. Masa njih i sami bez dece. Ali uvek spremni da seru i pametuju drugima.
Danska ima manji fertilitet od Srbije, mora da je zbog ocajnog zdravstva. Zato u Nigeriji uslovi fantazija.

Gde ti decko zivis tacno? Jel pratis ti u vestima sta biva kada ljudi tuze lekare sto su im iz nehata ubili nekoga ili osakatili?
Jesi ti ikada cuo da je neki lekar zavrsio u zatvoru kod nas bilo privatno ili sa vesti? Jel to zato sto su nepogresivi ili zato sto su zasticeni kao beli medvedi a odgovornosti nema?

Mislis da bi u nasem zdravstvu drzavnom radili nasi lekari da znaju da imaju odgovornost a nemaju velika primanja?

Gde ti decko zivis tacno? Jel pratis ti u vestima sta biva kada ljudi tuze lekare sto su im iz nehata ubili nekoga ili osakatili?
Jesi ti ikada cuo da je neki lekar zavrsio u zatvoru kod nas bilo privatno ili sa vesti? Jel to zato sto su nepogresivi ili zato sto su zasticeni kao beli medvedi a odgovornosti nema?

Mislis da bi u nasem zdravstvu drzavnom radili nasi lekari da znaju da imaju odgovornost a nemaju velika primanja?
Znaci neces da ih tuzis jer si se ubedio unapred da ne vredi?

Ko je ikada dobio tužbu protiv zdravstvene ustanove? Daj neki primer. Evo u staroj firmi smo hteli da tužimo doktorku koja je pisala lažna bolovanja radnicima. Odmah smo dobili preporuku od državnih organa da se manemo ćoravog posla i pretnje inspekcijama. Plus sastavljena komisija lekara koja će dokazati da bolovanja nisu lažna. Misliš da vlast svako malo smanjuje vreme za komisiju zbog bolovanja jer svi svakog lako tuže i dobiju, pogotovo se strane firme ne bune? Ajde malo realnosti. Evo i Ja sam hteo da tužim doktore zbog lošeg porodjaja. Dobio sam odgovor da ne mogu ništa jer je bila korona tj vanredno stanje i da ću baciti novac. Srećom dete je živo, da nije do tužbe ne bi ni došlo.

Daj ti sad neki primer da vredi. Nemoj samo da banalizuješ jer spuštaš nivo diskusije.

Ko je ikada dobio tužbu protiv zdravstvene ustanove? Daj neki primer. Evo u staroj firmi smo hteli da tužimo doktorku koja je pisala lažna bolovanja radnicima. Odmah smo dobili preporuku od državnih organa da se manemo ćoravog posla i pretnje inspekcijama. Plus sastavljena komisija lekara koja će dokazati da bolovanja nisu lažna. Misliš da vlast svako malo smanjuje vreme za komisiju zbog bolovanja jer svi svakog lako tuže i dobiju, pogotovo se strane firme ne bune? Ajde malo realnosti. Evo i Ja sam hteo da tužim doktore zbog lošeg porodjaja. Dobio sam odgovor da ne mogu ništa jer je bila korona tj vanredno stanje i da ću baciti novac. Srećom dete je živo, da nije do tužbe ne bi ni došlo.

Daj ti sad neki primer da vredi. Nemoj samo da banalizuješ jer spuštaš nivo diskusije.
Evo npr, brza internet pretraga:

Ja se nadam da necu morati ikada da pokusavam da tuzim lekare jer to znaci da su mi ili osakatili ili ubili clana porodice.

Za izgubljen dan je*******avanja po institucijama necu da ih tuzim jer je to suludo, ali ja ne znam zasto si ti od mog primera uzeo da se hvatas sada.
Nije svaka odgovornost tuzba i zatvor, odgovornost je i otkaz.

Super, ovaj prvi ce da se zali i smanji kaznu, pa cak i mozda uspe zalbama da smanji sve na uslovno i to samo jer je slucaj u zizi javnosti bio.
Drugi primer je tek pakao, osakatili coveka za zivot jer lekar NIJE PROCITAO NALAZ i dobio covek pare, super, a sto niko nije zavrsio u zatvoru i dobio otkaz?

Jel imas primer da je covek odsluzio zatvorsku kaznu

Evo iz tvog samog clanka:
Odbačena prijava protiv doktora

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu Južne vesti saznaju da je protiv ortopeda prokupačke Bolnice advokat pacijenta G. Đ. 2018. godine podneo krivičnu prijavu koja je, nakon utvrđivanja svih okolnosti, 2020. godine odbačena.

Prijava se odnosila na delo protiv zdravlja ljudi.

Ovo prvo je N1, znači nije istina. A ako izbacimo banalizaciju osudjen je lekar koji je odgovoran za smrt reprezentativke, dakle verovatno solidno povezane osobe i to slučaj u žiži javnosti.

Što se drugog primera tiče greška doktora jer je upisao onako kako je mislio, a svakako nije odgovarao već će navodno bolnica isplaćivati ali i to ko zna jer ide žalba

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu Južne vesti saznaju da je protiv ortopeda prokupačke Bolnice advokat pacijenta G. Đ. 2018. godine podneo krivičnu prijavu koja je, nakon utvrđivanja svih okolnosti, 2020. godine odbačena.
Lekar napravio invalida od čoveka, srećom je nekim čudom dobio ali bolnicu, ne lekara. Svakako iole pozitivna vest. Daj još neke. možda ima nade za majku koja je izgubila bebu.

Ja se nadam da necu morati ikada da pokusavam da tuzim lekare jer to znaci da su mi ili osakatili ili ubili clana porodice.

Za izgubljen dan je*******avanja po institucijama necu da ih tuzim jer je to suludo, ali ja ne znam zasto si ti od mog primera uzeo da se hvatas sada.
Nije svaka odgovornost tuzba i zatvor, odgovornost je i otkaz.

Super, ovaj prvi ce da se zali i smanji kaznu, pa cak i mozda uspe zalbama da smanji sve na uslovno i to samo jer je slucaj u zizi javnosti bio.
Drugi primer je tek pakao, osakatili coveka za zivot jer lekar NIJE PROCITAO NALAZ i dobio covek pare, super, a sto niko nije zavrsio u zatvoru i dobio otkaz?

Jel imas primer da je covek odsluzio zatvorsku kaznu

Evo iz tvog samog clanka:
Znaci prvo je bilo da li si ikada cuo da je neko osudjen a sada raspravljamo o prirodi samih presuda (koje su samo eto prve dve koje su mi u usputnoj pretrazi naletele).

Evo jos jedne sa druge strane:

Znaci prvo je bilo da li si ikada cuo da je neko osudjen a sada raspravljamo o prirodi samih presuda (koje su samo eto prve dve koje su mi u usputnoj pretrazi naletele).

Evo jos jedne sa druge strane:

Sve su ovo presude bez neke preterane odgovornosti.

Prva
Proces protiv odgovornih lekara još traje

Druga
Kako se radi o prvostepenoj presudi, Opšta bolnica, lekar i pacijentkinja imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.
Parničnom postupku, kojim je L.R. potraživala naknadu štete, prethodio je krivični tokom kojeg je lekar 2019. godine pravnosnažno osuđen na godinu dana zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u naredne tri godine ne učini novo krivično delo.
Dakle evo okrivili smo nekoga ali kao da nismo. Budi srećan, ubili smo ti ženu, napravili smo invalida od tebe i sad si 95% slep ali bar si dobio 20000e.

I dalje misliš da je sve tako lako. Nadam se da nećeš morati da iskusiš pa da nam potvrdiš da je stvarno tako. Moje iskustvo iz prošle firme govori drugačije, a i moje lično iskustvo kada sam hteo da tužim zbog nemarnog porodjaja gde su se vadili na koronu, a problem je nastao jer su ženu koja ima težak oblik epilepsije poradjali 36 sati i to prevremen porodjaj jer "ne poradja neurolog već ginekolog, šta on zna kakav porodjaj treba da bude". Imala dva napada tokom porodjaja jedva se porodila ali, vanredno stanje(čitaj nisam mogao da udjem da dam pare verovatno). No kažem, da je bilo nešto drugo do sudjenja ne bi ni došlo, bar ne ovog gde se kao sudim sa bolnicom. Dete je bar živo, 5godina ima, od toga 4 godine po lekarima da ispravimo ono što su zeznuli. Sad smo konkurisali za tudju negu, da nam bar isplate deo novca koji smo davali privatno jer u državnom "ne gledaju decu ispod 4 godine" pa ćemo videti šta će biti. Ako odbiju onda ide tužba sa nalazima pa ćeš imati info iz prve ruke kako to ide.

Sve su ovo presude bez neke preterane odgovornosti.

Prva

Druga

Dakle evo okrivili smo nekoga ali kao da nismo. Budi srećan, ubili smo ti ženu, napravili smo invalida od tebe i sad si 95% slep ali bar si dobio 20000e.

I dalje misliš da je sve tako lako. Nadam se da nećeš morati da iskusiš pa da nam potvrdiš da je stvarno tako. Moje iskustvo iz prošle firme govori drugačije, a i moje lično iskustvo kada sam hteo da tužim zbog nemarnog porodjaja gde su se vadili na koronu, a problem je nastao jer su ženu koja ima težak oblik epilepsije poradjali 36 sati i to prevremen porodjaj jer "ne poradja neurolog već ginekolog, šta on zna kakav porodjaj treba da bude". Imala dva napada tokom porodjaja jedva se porodila ali, vanredno stanje(čitaj nisam mogao da udjem da dam pare verovatno). No kažem, da je bilo nešto drugo do sudjenja ne bi ni došlo, bar ne ovog gde se kao sudim sa bolnicom. Dete je bar živo, 5godina ima, od toga 4 godine po lekarima da ispravimo ono što su zeznuli. Sad smo konkurisali za tudju negu, da nam bar isplate deo novca koji smo davali privatno jer u državnom "ne gledaju decu ispod 4 godine" pa ćemo videti šta će biti. Ako odbiju onda ide tužba sa nalazima pa ćeš imati info iz prve ruke kako to ide.
Ali prvo pricamo o tome da nema presuda sada raspravljamo o tome da li su presude odgovarajuce.

Zalimo se da nema ko da nas leci a istovremeno ocekujemo sta, da lekare streljaju zbog gresaka?

Hocemo uredjen sistem, a histerisemo na svaki dodar sa birokratijom.

Ja ne kazem da je sve sjajno, daleko od toga, samo to sjajno na zalost ne postoji izgleda nigde. Mog su drugara u Nemackoj slali od jednog do drugog specijaliste godinu dana i na kraju kod psihijatra a covek imao limfom (kog su mu dijagnostifikovali tek kad je na kraju dosao kod privatnika u Srbiju). Znaci bukvalno scenario iz Monti Pajtona. A to je samo najekstremniji od brdo primera preko koje znam iz prve ruke.

Ja i kazemxsvakome da tuzi ako misli da treba da tuzi. Ne moze mi neko pricati da nema odgovornosti a nije ni pokusao tu odgovornost da izdejstvuje. Ona se gotovo nogde ne uspostavlja sama od sebe. Naravno tebi radi tebe zelim da do tuzbe uopste ne mora da dodje. Kad je necije dete u pitanju, nemam ja sad nikakvo pravo da pametujem dalje.

Majka preminula u Kovid bolnici. Podnela sam prijavu za ubistvo ministru zdravlja. Poslata je vanredna inspekcija nakon mesec dana od prijave. Dobila sam izveštaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru posle nekoliko meseci. Utvrdili su nepravilnosti u vođenju bolničke dokumentacije, ali nisu utvrdili nesavesno lečenje koje je dovelo do smrti. Štite lekara koji je odgovoran time što pišu da je lečio po protokolu. A protokol je bio da ginekolog Petar Š. određuje kako se leči navodna upala pluća tako što zbog neznanja nije dao transfuziju krvi jer ne zna da čita labaratorijsku analizu krvi. I što mu je naloženo da sve starije stavi na respirator kako bi bolnica izvukla pare od države upotrebom iste u svrhu masovnog ubijanja, da ne kažem, planiranog genocida.

Ali prvo pricamo o tome da nema presuda sada raspravljamo o tome da li su presude odgovarajuce.

Zalimo se da nema ko da nas leci a istovremeno ocekujemo sta, da lekare streljaju zbog gresaka?

Ja ne kazem da je sve sjajno, daleko od toga, samo to sjajno na zalost ne postoji izgleda nigde. Mog su drugara u Nemackoj slali od jednog do drugog specijaliste godinu dana i na kraju kod psihijatra a covek imao limfom (kog su mu dijagnostifikovali tek kad je na kraju dosao kod privatnika u Srbiju). Znaci bukvalno scenario iz Monti Pajtona. A to je samo najekstremniji od brdo primera preko koje znam iz prve ruke.

Ja i kazemxsvakome da tuzi ako misli da treba da tuzi. Ne moze mi neko pricati da nema odgovornosti a nije ni pokusao tu odgovornost da izdejstvuje. Ona se gotovo nogde ne uspostavlja sama od sebe. Naravno tebi radi tebe zelim da do tuzbe uopste ne mora da dodje. Kad je necije dete u pitanju, nemam ja sad nikakvo pravo da pametujem dalje.
Niko nije ni tvrdio da je drugde sjajno ali je svakako mnogo bolje nego kod nas i to se zna. Ne mora niko da nas ubedjuje kako je ovde super i kako je svuda isto, a koristi svaku priliku da se leci u inostranstvu. Svi imamo nekog na trulom zapadu. Ne mora da ih streljaju zbog gresaka, mogu samo da ih naprave invalidom. Banalizovanje po strani ako je odgovornost takva mars u zatvor i dozivotno placanje za ubistvo i zabrana bavljenja praksom. No prvo treba da se uredi sistem, smanji korupcija, povecaju plate, otpuste dzabalebarosi koji pojma nemaju… Kod zenine sestre na odeljenju su dve prekvalifikovane frizerke koje su zavrsile kurs i bez prakse zaposlene. Gde je unutrasnja kontrola i ocenjivanje necijeg rada? Pa nema jer nema lekara. Svi otisli “tamo gde je isto”, a mnogi i ne uce kad znaju da moraju koruptivnim metodama zaradjivati platu.

Eto iskreno nisam znao za ove primere iz Leskovca i Prokuplja. Drago mi je da je bar neko uspeo nesto da izdejstvuje ali se vecinom to zavrsi kao veliko nista (ima propusta u birokratiji ali ne u nesavesnom lecenju) mada mi nije jasno kako je bolnica blokirana. Bolnica je drzavna, gradska valjda je normalno da odstetu placa grad ili drzava i da licno odgovara doktor, a ne doktor nije kriv ali ce bolnica isplatiti neku sicu. Svakako slazem se, treba tuziti sto vise i ako je potrebno ici u medije.

ne znam za trenutno, ali ja znam primer iz 2010. godine, u kgu. otac mog drugara je zavrsio zatvor i ostao bez licence, jer su ga roditelja deteta tuzili da nije odradio posao kako treba, i izgubio je na sudu.

drzavno. to dete je umrlo btw, zato su ga i tuzili.

edit: cale tog drugara, je pricao da nije bio odgovoran, i da su ga namestili jer nije hteo da se uclani u ds

Lečimo decu preko jer nam se zdravstvo raspada, daj Bože da dostignemo nivo Nemačkog zdravstva. Evo kontra primer, ženina tetka je imala rak dojke, na VMA su joj rekli da mora hitna mastektomija. Nakon operacije koja je jako loše odrađena dobija sepsu, sa kojom se bori više nedelja ali na kraju uspešno. Izlazi iz bolnice i u narednih godinu dana joj je stanje isto ili još gore. Doktori je ubeđuju da je to samo postoperativno, i da će proći vremenom. U tih godinu dana je išla po svim mogućim bolnicama u Srbiji, što državnim što privatnim jer je osećala da nešto nije u redu. Sreća je da su dobro situirani i na kraju je otišla u bolnicu nadomak Minhena, gde su utvrdili da joj na VMA nisu uklonili svo metastazirano tkivo. Šta više, na osnovu originalnih snimaka sa VMA su joj rekli da nije bilo potrebe za tako invazivnom operacijom. Hvala Bogu da je otišla u Nemačku, jer sada nakon 10 godina ima priliku da dočeka i uživa sa svoja 4 unučeta.

I nigde nije savršen sistem, ali kod nas je metastazirao u poslednju fazu kancera. Poenta je da je kod nas akušersko nasilje normalna stvar, da 15 tek porođenih žena leži u jednoj sobi, a njih 60 deli jedan prljav wc i to u Narodnog fronta u samom centru Beograda. Da bez mita nema izlečenja, da se bolnice pompezno renoviraju da bi se raspale nakon slikanja, da predsednik države kontaminira prostor gde se leče žrtve požara, da kad se postupak pokrene protiv nekog doktora to je tek nakon što se digne medijska hajka, da nam deca leže u rđavim krevetima, da je van Beograda odlazak u bolnicu skoro pa suicid. Sestre bahate, bez trunke emocije čak ni prema deci. Da mladi doktori ne mogu da nađu specijalizaciju i da moraju mito da daju da bi dobili specijalizaciju, a čak i kad odu sve se svede da rade birokratiju i doktori ih ignorišu.

Doživeo sam da nepokretnu babu sa dva drugara unosim u auto i vozim u bolnicu jer je bio Božić i nisu hteli da pošalju sanitet ili nekoga da dođe, zvali inspekciju i na kraju nikom ništa. Baka mi je nakon toga preminula jer je praktično nisu ni lečili jer je bio praznik. Doživeo sam da mi deda umre nakon vađenja žučne kese, u toku noći je dobio visoku temperaturu a nijedna dežurna sestra ga nije ni obišla a kamoli dodirnula, možda bi i preživeo posetu Zemunskoj bolnici. Doživeo sam kao klinac da nas dežurni doktor u Zemunskoj bolnici tera napolje, odbija da me operiše jer je bilo 5.45 a njemu se dežurstvo završava u 6. Pa su me tako roditelji vozili na Bežanijsku Kosu sa rupturom slepog creva, ležao sam tamo skoro 3 nedelje i imam ozbiljan ožiljak jer mi je puklo dok su smo išli ka B.Kosi pa se sve izlilo u stomak.

Skidam kapu čestitim doktorima, kojima je stalo do ljudi, a ovi ostali su kao pušteni sa lanca jer znaju da u 99% slučajeva nema posledica. Čitam tvoje komentare i uz dužno poštovanje zvučiš kao moj tast - Sistem je dobar, sistem funkcioniše, ljudi su razmaženi, itd. a sa druge strane u državnu bolnicu nije ušao 40 godina leči se isključivo u Bell Medic-u, pa mi posle prodaje maglu kako je SNS dobar i sistem je dobar. Želim da mi članovi porodice prežive i budu tretirani kao ljudska bića, a ne kad umru da ih tužim i razvlačim se godinama po sudovima, potrošim hiljade eura. Mi inspekciju nemamo, to sam na ličnom primeru video, i onda ostaje na nama da odbacimo svoj normalan život i postanemo inspektori sakupljajući dokaze protiv doktora u nadi da će ga sud osuditi. je*** ti ja takav sistem.

ovo da se odnose prema pacijentima dosta lose, je istina, pogotovo u manjim mestima. dete od zenine sestre zavrsi u bolnici, to je bilo klasicno izivljavanje. dok nismo otisli da podmitimo sestre, onda je bila kao princeza. u tu je zaj****, sto ti ne zelis da budes taj koji daje mito i ostala sranja, ali za neke stvari jednsotavno ne mozes.

keva skorije slomila rame, da je cekala drzavno jos bi bilo nepokretno. srecom nadju se pare, pa se zavrsi kod privatnika. fora je u tome sto ne moze sve kod privatnika.

edit: mislim, fora sto u zdravstvu misle svi da je lose, samo je pitanje ko sta uzima kao uzrok.
ono sto je svima isto, je kada cujes neko mnogo dobro iskustvo, to je ipak event svima, i svi su kao pozitivno iznenadjeni.
mislim zamisli odes u pekaru, i gledas dal ces virslu ili kiflu, i radnica ti kazes, sta se prenemazes

Ovo sam napisao skoro na ovoj temi povodom peticije inženjera za puštanje na slobodu njihovog kolege. Mnogo nama stav zavisi od dnevne politike i toga da li imamo neku sitnu korist od nekog slučaja ili ne, a ustvari kao društvo smo u živom blatu.

Inženjeri čuvaju leđa inženjerima, lopovi/političari lopovima, doktori doktorima i onda se čudite što nema nikakve odgovornosti i što niko nikad nije ni za šta kriv. Kakva peticija, kakve zaje*******ancije, dokaži ti da si radio savesno i nema nikakvog problema.

Inženjeri čuvaju leđa inženjerima, lopovi/političari lopovima, doktori doktorima i onda se čudite što nema nikakve odgovornosti i što niko nikad nije ni za šta kriv. Kakva peticija, kakve zaje*******ancije, dokaži ti da si radio savesno i nema nikakvog problema.

Pa odlika toga je da kad odeš na SerbiaLive instagram profil, i uđeš na snimak nekog prekršaja, uvek je najlajkovaniji komentar "Drukare, samo snimate. Gledajte svoja posla.". Prijaviš kršenje zakona - drukara. Ubiće nas gledanje svog posla.

Edit: Evo malo pre uđem na instagram, snimak gde klinci kradu sladoled u vrednosti od 600E. Ne samo da su obili katance, nego su se i drugi put vratili da uzmu ono što nisu mogli prvi put da ponesu. Dobar deo komentara - "Svi smo to radili kao mali", "haha dečiji nestašluk", "pustite decu da budu deca, to je samo nestašluk", itd. Sramno

Poslednja izmena:
Vrh