Ali prvo pricamo o tome da nema presuda sada raspravljamo o tome da li su presude odgovarajuce.
Zalimo se da nema ko da nas leci a istovremeno ocekujemo sta, da lekare streljaju zbog gresaka?
Hocemo uredjen sistem, a histerisemo na svaki dodar sa birokratijom.
Ja ne kazem da je sve sjajno, daleko od toga, samo to sjajno na zalost ne postoji izgleda nigde. Mog su drugara u Nemackoj slali od jednog do drugog specijaliste godinu dana i na kraju kod psihijatra a covek imao limfom (kog su mu dijagnostifikovali tek kad je na kraju dosao kod privatnika u Srbiju). Znaci bukvalno scenario iz Monti Pajtona. A to je samo najekstremniji od brdo primera preko koje znam iz prve ruke.
Ja i kazemxsvakome da tuzi ako misli da treba da tuzi. Ne moze mi neko pricati da nema odgovornosti a nije ni pokusao tu odgovornost da izdejstvuje. Ona se gotovo nogde ne uspostavlja sama od sebe. Naravno tebi radi tebe zelim da do tuzbe uopste ne mora da dodje. Kad je necije dete u pitanju, nemam ja sad nikakvo pravo da pametujem dalje.
Lečimo decu preko jer nam se zdravstvo raspada, daj Bože da dostignemo nivo Nemačkog zdravstva. Evo kontra primer, ženina tetka je imala rak dojke, na VMA su joj rekli da mora hitna mastektomija. Nakon operacije koja je jako loše odrađena dobija sepsu, sa kojom se bori više nedelja ali na kraju uspešno. Izlazi iz bolnice i u narednih godinu dana joj je stanje isto ili još gore. Doktori je ubeđuju da je to samo postoperativno, i da će proći vremenom. U tih godinu dana je išla po svim mogućim bolnicama u Srbiji, što državnim što privatnim jer je osećala da nešto nije u redu. Sreća je da su dobro situirani i na kraju je otišla u bolnicu nadomak Minhena, gde su utvrdili da joj na VMA nisu uklonili svo metastazirano tkivo. Šta više, na osnovu originalnih snimaka sa VMA su joj rekli da nije bilo potrebe za tako invazivnom operacijom. Hvala Bogu da je otišla u Nemačku, jer sada nakon 10 godina ima priliku da dočeka i uživa sa svoja 4 unučeta.
I nigde nije savršen sistem, ali kod nas je metastazirao u poslednju fazu kancera. Poenta je da je kod nas akušersko nasilje normalna stvar, da 15 tek porođenih žena leži u jednoj sobi, a njih 60 deli jedan prljav wc i to u Narodnog fronta u samom centru Beograda. Da bez mita nema izlečenja, da se bolnice pompezno renoviraju da bi se raspale nakon slikanja, da predsednik države kontaminira prostor gde se leče žrtve požara, da kad se postupak pokrene protiv nekog doktora to je tek nakon što se digne medijska hajka, da nam deca leže u rđavim krevetima, da je van Beograda odlazak u bolnicu skoro pa suicid. Sestre bahate, bez trunke emocije čak ni prema deci. Da mladi doktori ne mogu da nađu specijalizaciju i da moraju mito da daju da bi dobili specijalizaciju, a čak i kad odu sve se svede da rade birokratiju i doktori ih ignorišu.
Doživeo sam da nepokretnu babu sa dva drugara unosim u auto i vozim u bolnicu jer je bio Božić i nisu hteli da pošalju sanitet ili nekoga da dođe, zvali inspekciju i na kraju nikom ništa. Baka mi je nakon toga preminula jer je praktično nisu ni lečili jer je bio praznik. Doživeo sam da mi deda umre nakon vađenja žučne kese, u toku noći je dobio visoku temperaturu a nijedna dežurna sestra ga nije ni obišla a kamoli dodirnula, možda bi i preživeo posetu Zemunskoj bolnici. Doživeo sam kao klinac da nas dežurni doktor u Zemunskoj bolnici tera napolje, odbija da me operiše jer je bilo 5.45 a njemu se dežurstvo završava u 6. Pa su me tako roditelji vozili na Bežanijsku Kosu sa rupturom slepog creva, ležao sam tamo skoro 3 nedelje i imam ozbiljan ožiljak jer mi je puklo dok su smo išli ka B.Kosi pa se sve izlilo u stomak.
Skidam kapu čestitim doktorima, kojima je stalo do ljudi, a ovi ostali su kao pušteni sa lanca jer znaju da u 99% slučajeva nema posledica. Čitam tvoje komentare i uz dužno poštovanje zvučiš kao moj tast - Sistem je dobar, sistem funkcioniše, ljudi su razmaženi, itd. a sa druge strane u državnu bolnicu nije ušao 40 godina leči se isključivo u Bell Medic-u, pa mi posle prodaje maglu kako je SNS dobar i sistem je dobar. Želim da mi članovi porodice prežive i budu tretirani kao ljudska bića, a ne kad umru da ih tužim i razvlačim se godinama po sudovima, potrošim hiljade eura. Mi inspekciju nemamo, to sam na ličnom primeru video, i onda ostaje na nama da odbacimo svoj normalan život i postanemo inspektori sakupljajući dokaze protiv doktora u nadi da će ga sud osuditi. je*** ti ja takav sistem.