Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Ovo je takva glupost ako je istinito. Nije na Srbiji da kontroliše ko i kako ulazi u Nemačku.

Vlada Republike Srbije objavila je 31.12. na svom sajtu na engleskom i srpskom jeziku da gradjani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu za Nemačku, a trenutno, za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, borave u Srbiji da pre povratka u Nemačku, vazdušnim ili drumskim putem, dužni su da se najranije 48 sati pre polaska testiraju na prisustvo virusa Sars/kovid 19. Prilikom izlaska iz Srbije neophodno je da se na graničnom prelazu pokaže negativan rezultat testa. Prihvaćaju se svi PCR- ili brzi antigenski testovi uradjeni u referentnim laboratorijama u Srbiji

A kako će oni dokazati na našoj granici da ti imaš boravišnu dozvolu za Nemačku? Naime, kažeš da je nemaš i šta onda? Idem u Nemačku turistički (to nije zabranjeno koliko znam.

Plus, šta ako idem kolima? Kažem da idem u Mađarsku ili Hrvatsku.

А, делегирало ти из Рајхсканцеларије да контролишеш аусвајс, оће то у систему Бундесбабе.

Posle alarmiranja na FB i TW stvari su postale jasnije.

Ne samo što to je nasa Vlada stvarno donela tu odluku, nego je pride donela odluku da se mi koji spadamo u ovu grupu ljudi, mozemo besplatno testirati.

Ipak nisu bezobraznl kako sam prvo pomislio jer sam mislio da su hteli da uzmu pare ljudima, već samo glupi jer test nama za ulazak u Nemacku ne znači ništa.

https://euprava.gov.rs/usluge/6221

Sl put kada procitate "argumente" kako bi trebalo abolirati obrazovni sistem i preci na youtube i slicne "edukacione" platforme, zatim da visi procenat obrazovanih ljudi u drustvu negativno utice na natalitet istog...

“Među nama”: U Srbiji 850.000 ljudi nema osnovnu školu

Kada pročita da iz godine u godinu sve veći broj ljudi nema osnovno obrazovanje, a država o tome ne vodi računa, Katarina Popović kaže da to za nju nije bio šok, pošto kao andragozi već dugo prate tu statistiku.

“Ona se čak na prethodnom popisi i nešto poboljšala. Ukupan broj kompletno nepismenih se čak i smanjio. To nije za nikakvu utehu. Sam broj ljudi koji nisu donekle završili osnovnu školu je ogroman, ali broj onih koji su maksimalno završili osnovnu školu, kada saberete podatke o stanovništvu koje ima maksimalno osnovnu školu je negde ispod 34 odsto”, rekla je ona.

Znači, dodala je Popović, imamo trećinu stanovništva koje ima maksimalno osnovnu školu, a srednju školu nije ni pokušalo.

https://nova.rs/nova-rs-emisije/medu-na ... vnu-skolu/

Veći problem su oni što imaju visoko obrazovanje i šire priču o zaverama.

Hej, završio si fakultet (nebitno koji) i veruješ da nas zaprašuju iz vazduha nekim otrovima. Nema to veze sa fakultetom. To što si završio ekonomiju, ne znači da moraš da znaš disperziju i kretanja u atmosferi, ali ako ne možeš da ukapiraš da tamo gore duvaju vetrovi, da nema šanse da taj otrov dođe do nas u nekoj znčajnoj koncentraciji... Ma ne vredi

Nije da branim nekog i da ne shvatam poentu, ali treba imati u vidu da su to podaci od pre 10 godina, iz 2011.

Teorije zavere su izbile na povrsinu paralelno sa masovnom upotrebom interneta. Mi sada bolujemo od decjih bolesti digitalne globalizacije.
U Srbiji imamo jos dodatnu gomilu medija koji truju populaciju sa takvim teorijama svakodnevno, tako da su neke od njih postale "common sense".
Svako bira svoju sferu interesovanja, i onda ih, uz pomoc odredjenih algoritamai i svojom slobodnom voljom, sve vise produblje, pa se tako od fikcija stvara kompleksna nauka, a nepoverenje u autoritete sve vise raste.

Teorije zavera, u najsirem znacebju te reci, su posledica desavanja i saznanja 20. veka, kada su ljudi cinili svakakva zlodela jedni drugima a to bi bilo bolje i masovnije dokumentovano nego ranije u istoriju.

Internet je svakako doprineo sirenju teorija zavera ali je doprinelo i to sto se sirenje interneta poklopilo sa periodom skidanja oznaka tajnosti sa mnogih tajni i arhiva.

Hohštaplerska država sa hohštaplerskim ''pravosuđem'':

PLjAČKAŠ TRAŽI ODŠTETU OD POKRADENOG! Petogodišnje muke Hranislava Dimitrijevića (65) iz sela Progorelica zbog sudskih odluka

KADA je 2016. pokušao da odbrani porodičnu imovinu od pljačkaša, Hranislav Dimitrijević (65) iz sela Progorelica kod Kraljeva nije mogao ni da nasluti da će ga praktično samoodbrana koštati zdravlja, ugleda, časti i - mnogo novca.

55043_kraljevo-hranislav-dimitrijevic-sa-sinovima-igorom-d-i-ivanom-l-kraljevo-1101-foto-goran-sljivic_f.jpg

Hranislav je naime, pre četiri i po godine, hicem iz pištolja ranio jednog pljačkaša koji je sa svojim saučesnikom, tokom noći, obio prodavnicu u dvorištu porodične kuće Dimitrijevića. Za navodni pokušaj ubistva i nanošenje telesne povrede, Hranislava je Viši sud u Kraljevu osudio na godinu dana kućnog pritvora bez elektronskog nadzora. Nakon izdržane kazne, Hranislavu je, kako kaže, nedavno stigla nova tužba na osnovu koje oštećeni, odnosno pljačkaš prodavnice, zahteva odštetu od ukupno dva miliona dinara.

- Kada vratim film unazad, sva suđenja, presude i žalbe u ovom mom slučaju ličili su na farsu. Odslužio sam tih godinu dana, advokatima sam ukupno platio 11,5 hiljada evra i, evo, sada moram da platim i odštetu "oštećenom". Da platim onome koji je pokušao da opljačka našu prodavnicu - nemoćno šireći ruke, pita se Hranislav.

Te kobne noći, nastavlja svoju priču, Hranislav je spavajući u kući čuo da se uključio alarm u prodavnici u porodičnom vlasništvu i uzevši pištolj krenuo da vidi šta se događa. Izašavši iz svog dvorišta zatekao je dvojicu lopova kako izlaze iz obijene radnje.

- Jedan je odmah pobegao, a ovaj drugi što je u naručju nosio ukradene cigarete me je snažno odgurnuo. Pao sam na zemlju, a lopov je krenuo da me udari nogom. Strahujući za svoj život tada sam ispalio dva hica iz pištolja. Jedan je lopova pogodio, a drugi promašio - priseća se Hranislav. - Ubrzo su pristigli moji sinovi Ivan i Igor, potom i policija i Hitna pomoć. Ranjeni lopov je ponavljao da sam u njega pucao iz čista mira i da on nije ništa ukrao, iako su svi dokazi, pa i svedoci govorili suprotno. Na sebi je imao obučene čak četiri trenerke, a krvavih tragova nije bilo.

Nedugo posle ovog nemilog događaja koji je Hranislavu potpuno promenio život, počelo je suđenje.

- Našao sam se na optuženičkoj klupi, a sudija za svedoke nije hteo da prihvati moje sinove jer su, kako je rekao, pristrasni, kao ni komšiju koji je sve video, jer on, navodno, nije merodavan. A lopov je i dalje ponavljao da je on tuda samo prolazio i da ništa nije pokušao da opljačka - naglašava Dimitrijević. - Tužilac je tražio da me osude na čak tri godine zatvora, ali posle žalbi Apelacionim sudu i novog suđenja dobio sam kućni pritvor bez elektronskog nadzora. Jedan advokat koji me je zastupao je u međuvremenu preminuo, a drugi sada zastupa tog oštećenog koji traži odštetu od dva miliona dinara. Valjda da podele, ne znam...

Iako ozbiljno narušenog zdravlja, Hranislav kaže da će i on podneti tužbu za naplatu odštete.
- Zahtevaću tri miliona dinara. I za pretrpljeni strah, pogoršano zdravlje i duševno stanje i za štetu u prodavnici...Pa neka se sudimo, da vidimo da li je pravda dostižna svima ili samo nekima.

UGLEDNA PORODICA, POMAŽU SVIMA

MEŠTANI Progorelice za porodicu Dimitrijević imaju samo reči hvale. I Hranislav, i njegovi sinovi, kako kažu, uvek su spremni da pomognu i izađu u susret.

- Dobri ljudi, nema tu šta mnogo da se priča - jednoglasne su komšije. - Tu smo, upućeni jedni na druge. Nikada nisu odbili da nekome iz našeg sela daju robu na veresiju. Pa, pun im je tefter takozvanih recki.

https://www.novosti.rs/vesti/hronika/95 ... kih-odluka

Kako je moguce da coveka koji je pucao u samoodbrani i odbrani svoje imovine ovako muce?
Ipak, u Srbiji postoji ocigledan neki defekt, endemaak bolest duha ili mozda nedostatak u vaspitanju.

Koliko je lopov odslužio i za šta ?
Sud bi trebao da odbaci tužbu jer je ranjavanje nastalo u samoobrani.

Ranjeni lopov je ponavljao da sam u njega pucao iz čista mira i da on nije ništa ukrao, iako su svi dokazi, pa i svedoci govorili suprotno
Slična stvar se desila mom poznaniku pre par godina. Došao čovek kući sa posla i zatekao lopova kako pokušava da mu obije kuću. Naravno, čovek šta će, nema pojma da li ovaj ima nož ili pištolj, niti se to u takvim situacijama proverava, nego uzeo neku motku iz bašte i udri po lopovu sve dok ga nije onesposobio. Znači, nije u pitanju prekomerna upotreba sile, jer je morao da ga bije dok ga ne onesposobi, pošto nije mogao da zna da li ovaj kod sebe ima neko oružje, a bio je mrak. U svakom slučaju, policija došla, uhapsila lopova i sve super, ali kad je došlo do suda tad počinje igranka jer nisu mu mogli ništa jer niti je šta ukrao, niti je uopšte provalio u kuću (bez obzira što je razlog za to taj što nije stigao da provali), tako da su ga odmah pustili.
Međutim, tu se stvar ne završava, nego baja lopov uzima advokata i tuži čoveka za nanošenje teških telesnih povreda, pa je na kraju maltene ispalo da je on šetao ulicom i gledao svoja posla, a ovaj psihopata ga iz čista mira uvukao u dvorište i krenuo da ga bije. Epilog svega je da čovek više nije mogao da se smara po sudovima i piše žalbe, nego je uzeo i platio odštetu samo da skine to s vrata.
Kaže čovek da je znao šta će da se desi, lepo bi ga pustio da provali u kuću i uzme šta hoće pošto bi ga ta krađa koštala mnogo manje para i živaca....pa sad vi vidite u kakvoj nenormalnoj državi živimo.

Градски одбор Странке слободе и правде (ССП) у Новом Саду је саопштио да су "кривичне пријаве због сумњивог и астрономски преплаћеног опремања Клинике за интерне болести КЦ Војводине", коју је пре три недеље свечано посетио министар здравља Златибор Лончар, "откриле да је опрема папрено преплаћена - и до 30 пута више у односу на стварну цену".

sta ako je ovo gore istinito?

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlj ... nju-hotela
Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratnu pomoć od 10,14 miliona evra kompaniji Milenijum resorts iz Beograda, za realizaciju investicije "Resort" u Vranjskoj banji. Milenijum resorts je ćerka firma kompanije Milenijum tim (Millennium Team), koja se dovodila u vezu s nezakonitim rušenjem objekata u Savamali i sa Predragom Malim, bratom ministra finansija Siniše Malog.

Sta fali tome, treba proveravati imovinu svim optuzenima, pa ce dobro razmisliti pre nego pocnu da se bave kriminalom :)
Jednog dana, ako Vulina optuze za nesto, i on ce isto tako morati da dokazuje.
Potpuno podrzavam, jer da nema ovoga verovatno ce se izvuci bez kazne.

Demagogija. Prazne priče za plitkoumne zaokruživače.

Niko od njih ne bi mogao ni kliker da opravda a ne patike. O nekretninama ni da pomislim.

Naravno da ne bi, ali ako ih osude po tom osnovu, to bi bilo jako pozitivno.

Mislim i na ove kojima su zasmetali, koje su branili sa policijskim značkama. Mislim i na tužioce, advokate sudije i sve u sistemu vlasti.
Iskreno ne vidim razliku svi su isti dinar delili.

Ajd polako, da pocenmo prvo sa kriminalcima, ako hocete odmah Svajcarsku, od toga mrka kapa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821256#p821256:37ebqoo9 je napisao(la):
chiko » Sun Feb 07, 2021 11:20 pm[/url]":37ebqoo9]Ajd polako, da pocenmo prvo sa kriminalcima, ako hocete odmah Svajcarsku, od toga mrka kapa.
znaci ove sto su u dilu sa kriminalcima ne dirati narednih 5-10 godina?? bar do ne zastare predmeti...poput Vucelica i Vezure koji su placali svog "radnika" 5000 evra mesecno.

"Kao radnik FK Partizana, piše "Srpski telegraf", Belivuk je mesečno na ime plate dobijao čak 5.000 evra! Belivuk je čak, preko posrednika koji su mu služili kao paravan, bio menadžer pojedinim fudbalerima, a svakodnevno je na raspolaganju imao luksuzni službeni klupski automobil....- Belivuk je u pravom smislu te reči bio gospodar na stadionu u Humskoj. Njemu su, bukvalno, članovi uprave polagali račune i podnosili raport. Iz klupskih papira i dokumentacije smo saznali da je tamo bio i fomralno zaposlen. Zbog toga su, između ostalog, na saslušanje pozvani predsednik Milorad Vučelić i generalni direktor Miloš Vazura"
https://www.blic.rs/vesti/hronika/velja ... an/ph6p2kc

Никола Селаковић: Србија опредељена уклањању свих граничних препрека и пуној примени "мини Шенгена"

Vrh