Dobro, OK, ne sporim. Dobro smo igrali tada, ne znam kako izgubiše od Nemaca.
Ja hoću drugu stvar da kažem. Jokić je vanserijski igrač koji se rađa jednom u ne znam koliko godina. Njegov Denver je dugo gradio tim oko njega i u godini kada su bili šampioni su ga napokon izgradili. Tada su delovali i igrali najbolje. I on je bio odličan. Desilo se ono što se dešava u toj ligi da su morali da dignu plate i njemu i Mareju i onda nije bilo za druge, pa su rasturili tim I više to nije to. On jeste MVP, ali uspeha nema, ispadaju rano.
Još bolji primer je možda Golden Stejt, ja sam njihov navijač i dosta ih pratim. Oni su uspostavili ono što se tamo najviše ceni a to je dinastija. Da budu šampioni i finalisti na duži rok. Svemu dodje kraj pa i toj dinastiji. Jedan od razloga već su stari, a drugi više nisu mogli da podnesu finansijski teret. Karija su masno platili, isto i Drejmonda, para nije više bilo za Tompsona i on je otišao. OPet imaju dobar tim ali dinastija je zbačena.
A koliko je kolektiv važan u timskim sportovima mogu bolje da ilustrujem sportom koji sam trenirao - bio sam rukometni golman. Igrač koji je dosta potcenjen je čovak na crti, pivot ili piker kako ga ko naziva. Nije njegovo samo da daje golove (što svi gledaju), nego da otvara prostor, da pravi blokove. I taj čovek dobija najveće batine, giraju ga, laktaju, štipaju, vuku, oni bezobrazniji nabijaju mu prst u dupe. Većinu stvari suduje ne sviraju. Ali, ako je protivnički pivot dobar, onda je kao golman sam na vetrometini. Svi gledaju Karabatića kako skače i šutira, a niko kako mu se otvara prostor za taj šut. Naši odbrambeni igrači to ne smeju da dozvole, oni mroa da ga guraju, da mu nedozvolajvaju da se dobro pozicionira, da ne može da se kreće, itd. A to se ne vidi, osim trenera i nas igrača
Da se vratim košarci, gde je dosta potcenjen na primer igrač koji pravi blokove. Ko zna da napravi dobar blok. Dobri šuteri realizuju trojke sa procentom 30-40. Ako je sam i ima vremena da se namesti procenat je veći, ako mu neko smeta onda je manji. Neko nije precizan samo ako mu je čovek pored njega. to dobro znamo iz basketa iza zgrade. Taj prostor obezbedjuje igrač koji pravi blokove. Ko vodi tu statistiku? Američki komentatori na to obraćaju pažnju, ali naši baš i ne.
U futbalu to bi na primer bilo ono kretanje bez lopte, koji publici izgleda kao trčanje bez cilja, ali tako se oslobađa prostor gde neko drugi može da utrči, pozicionira se da se ne može pustiti pas, itd.
Mene ove stvari fasciniraju, ali teško se vide u TV prenosu. Košarka je naš nacionalni sport, trebalo bi sportski novinari da budu malo bolje edukovani i da poznaju igru.