Šta je novo?

Spomenici

Hvala na pojašnjenju. Na ovoj novosadskoj zgradi skulptura lepo deluje, ali mi na Igumanovoj palati nekako ne leži, iako je lepa.
 
Скулптура одлично пасује. Претпостављам да део на који је постављена има своју функцију, рецимо боља стабилност или потребе осветљења.

Надам се да ће Новосађани пратити пример из Београда.
 
nadam se i ja pogotovo sto je iz celog kompleksa iseljen radio novi sad koji je tu bio smesten prilicno dugo...
 
“Сима Игуманов са сирочићима”... Радујем се свакоме споменику, новом. Но, нарочито сам сретна кад се овако, неки споменик, давно постављен па уклоњен врати на своје место. У Књизи првој БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА сврстала сам је била у рубрику Нестале (уништене) скулптуре, с надом да ће се једнога дана ипак вратити. И ево, најзад, Богу хвала, дође и тај час. Приљежним трудом вреднога и даровитог скулптора Зорана Кузмановића, из уништене скулптуре, којој је недостајало скоро 50%, поново израђена. Оригинална скулптурна композиција дело је Лојзета Долинара из 1936. Група стојећих фигура у бронзи представља Симу Андрејевића Игуманова, његовог прерано преминулог сина Манојла, двојицу ђака и једно сироче. Из идеолошких, острашћених разлога, уклонили су је били и уништили припадници нове комунистичке власти, верујући да историја почиње од њих, и да из ње треба уклонити све што се њима не допада. Но, срећом, ма колико то неки покушавали, историја се не да избрисати. И ево нам је опет, поносно и стамено, на врху Палате.


179030293_10225491524659375_6178228876924140737_n.jpg
 
Mnogo mi je drago što je skulptura, posle toliko vremena, vraćena na svoje mesto.
Uživo, gledano sa Terazijskog trotoara, izgleda daleko lepše nego na starim fotografijama.

E, sad, hajde da ne robijemo "istini koju svi znaju", a nigde dokazana. Posle uništavanja skulpture, nesumljivo varvarskog čina, sa zgrade nije skidan i do dan danas je ostao natpis:
"Задужбина
Симе Андрејевића Игуманова
Призренца"
A znamo da je nakon uklanjanja na to mesto postavljena - velika svetleća reklama, isto kao i na većini zgrada na Terazijama.

Tako su pričali i za fontanu na Terazijama, pa se ispostavilo da je plan za njeno uklanjanje - zbog saobraćaja, postojao još pre II svetskog rata. Tako su pričali i za kamene grbove na stubovima Brankovog mosta, pa se ispostavilo da su uklonjeni čak 13 godina nakon dolaska komunista na vlast i tri godine nakon što je novi most izgrađen. Pa Sima Igumanov je živeo i umro u 19. veku...



Nadam se da će sledeća na redu da bude obnova Viktorovićeve palate.
I konačno da vrate one kružne rešetke oko stabala, kao u Parizu.
 
inace lojze dolinar je bio odlican skulptor u peridu pre kao i posle drugog svetskog rata....mnogo lepih skulptura i reljefa je ostavio iza sebe...od karadjordjevica do broza od biblijskih likova do radnicke klase ....
 
Vučiću uručen zahtjev da kineski predsjednik dobije bistu u Beogradu

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predali su zvanični zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Beograd dobije bistu predsjednika Kine Si Đinpinga kako bi se Srbija na dostojan i simboličan način odužila narodu Kine i njihovom lideru na velikoj pomoći i doprinosu u borbi protiv koronavirusa.

Sugerisano je da bi bilo najbolje da bista bude postavljena u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, nedaleko od Ambasade Kine. U obrazloženju se ističe da je razlog inicijative za podizanja biste predsjedniku Kine taj što je ova prijateljske zemlja od početka epidemije bila uz Srbiju.

- Kina je poslala delegaciju lekara na samom početku epidemije u Srbiju, a iz socijalističke Kine nabavljene su dve trećine vakcina protiv korona virusa kojima su vakcinisani naši građani - navedeno je u obrazloženju.

Inicijatori su naglasili da su Kinezi bili najbrojniji inostrani gosti u Srbiji prije epidemije, a da će "bista samo proširiti interesovanje građana ove prijateljske zemlje za posjetu Srbiji".

NKPJ i SKOJ su predali pismo i Vladi Srbije i gradonačelniku Beograda sa istim zahtjevom.



izvor: Avaz

izvor fotke: Vučko
 
Već postavljeno, na temi o Tvrđavi :)
Inače, rad je pozitivan primer istraživanja preko interneta i praćenja foruma...
 
Хех, шта сам све којегде постављао, па то после постављано опет по дес' пута.

То јест'.
 
Zar nisu bili ukradeni pa nedavno ponovo vraćeni?
 
I pusti ptičice, gde nestadoše palme?
:wink:
 
Јуче; ни мени фигура и лице споменика нису довољно изражајни и упечатљиви:



















Рекао бих да се Град и Држава наруџбинама одужују уметницима који су их подржали у одређеним одлукама као чланови комисија:

....................................................

Обнова и враћање на место овог споменика су ми донели истинску радост; слажем се да је бетонско постоље могло да се боље обради:

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845478#p845478:2zctcxm6 je napisao(la):
solecar » Уто Апр 27, 2021 11:34 pm[/url]":2zctcxm6]NKPJ i SKOJ su predali pismo i Vladi Srbije i gradonačelniku Beograda sa istim zahtjevom.
Па, нека се обрате органима Југославије, коју носе у имену, и нека у њој постављају споменике коме и чему год желе, и шире своје култове личности.

У Србији је, што се мене тиче, недопуство градити споменике било ком домаћем или страном политичару активном током протеклих 7 деценија.

Имамо коректне односе с Кином, али то није разлог за подизање споменика њиховом председнику. Море је кинеских историјских личности којима се може подићи споменик, ако се већ жели, а Кинези нам не би били ништа мање захвални.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=847934#p847934:1pqm9ouw je napisao(la):
Вожд » 07 May 2021 07:37 pm[/url]":1pqm9ouw]
file.php
У дворишту обданишта у Петра Коњовића улици на Канаревом брду.
Чека да се накупи довољно споменика за други том Књиге прве БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА.
 
Мислим да је Панчево, база 72. бригаде за специјалне операције.
 
Vrh