[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=786108#p786108:3cfczpvq je napisao(la):
Прле » 22 Oct 2020 09:08 am[/url]":3cfczpvq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=785936#p785936:3cfczpvq je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » Сре Окт 21, 2020 9:13 pm[/url]":3cfczpvq]
А небитне јесу - то сам јасно доказала и показала једноставним питањем: Да ли можете било коју историјску личност или догађај везати за њих? - Не можете. Тачка....
Не, није јасно. Прво, истурени пост није могао да буде без догађаја, то што ми (тренутно) не знамо не значи да никога није било. Ви сте, сигуран сам, у свом раду скупљања информације моралу да прегледате на стотине докумената углавном на српском језику и углавном из београдских архива, јер већина споменика у Београду и није толико старо. Убеђен сам да сте изгубили године, и потрошили значајна средства док је трајао процес прикупљања и обраде материјала о споменивима. Мислим да није тешко представити колико кошта и траје истраживање туђих избора и у туђим земљама истраживање о тврђави о који имамо мало наших, српских података?
Друго, дуга историја места - зар није довољно разлог њеног чувања?
Треће, хоћемо ли рушити Маглић, Голубац, Ужице тј те исте тврђаве које су контролисале трговачке путеве јер су безначајне?
Жао ми је што то морам рећи, али шта ћу кад је и то чињеница, нема бољег начина: Ваш став је типичан за лаика, који у суштини не разуме научни историографски приступ...
То је, иначе, овде (и не само овде) али, на жалост, присутан, комплексан феномен, који захтева озбиљније и другачије место за анализу.
Немате представу шта то уопште значи - историјски извор, шта значи литература, шта су и како се примењују методи научне историографије.
Самим тим, износите неаргументоване, наивне, ("како мали Перица замишља" историографију) претпоставке и мишљења ("историја места", и слично), речју, износите сасвим паушалне и непрецизне представе, без иједне чврсте и јасне тачке... Налик ходу по магли...
А онда, замењујете тезе, поредећи Жрнов с другим тврђавама, за које важе неке другачије чињенице, а да нисте одговорили адекватно ни на један мој аргуменат.
Али опет, имате смелости да покушате Ваш став наметнути као једнак историографском научном ставу, заснованом на историографским истраживањима...
Знајући како ради тај механизам, немам неких илузија да ћете изменити приступ. Но, моја је дужност увек да реагујем, и да се даље борим, јер, неко ће, негде, једнога дана, ипак осетити потребу да поради на себи и макне се с првобитних положаја.
Ништа што радимо није узалуд...
Уосталом, као што рекох, истина је истина, и неће јој шкодити ништа...
Према томе, такође, наравно, ја нисам (ето још једне погрешне перцепције) "изгубила године" . Напротив - са својим истраживањима, само се више обогаћујем и сазнајем много тога. И, радујем се сваком новом послу, а Богу хвала, има их још много.