Umbundu.Логично би било да је на српском ипортугалском, у част борбе против колонијализма анголског народа.
Португалски је службени језик, поред њега признат статус националног језика имају и језици из банту групе: киконго, лунда, умбудну, кимбунду, гангуела и квањама. Процењује се да је португалски матерњи језик за око 39% популације, док га говори 71% према попису из 2014. Према истом попису 23% говори умбунду, док преостали говоре остале банту језике као што су: киконго, кимбунду, чокве... Велики проценат популације говори 2 или више језика.
Три највеће етничке групе у Анголи говоре банту језицима и то су Овимбунду који чине 37 %, Мбунду 25 % и Баконго 13 %. Остале етничке групе укључују Чокве (или Лунда), Гангуела, Амбо, Хереро, Ксидунга. Такође има и мешаних раса (Европљани и Африканци) који чине 2 % становништва и око 1 % белаца, већином етнички Португалци.
Истражујући споменике и остале скулптуре за своје књиге, у литератури сам наишла и на ову. Али кад сам пошла и да је нађем и забележим на терену, не пронађох је, премда сам темељно препешачила и Блок 45, и друге по Новом Београду.