Šta je novo?

Spomenici

Извињавам се због грешке, претходни пост је требао бити постављен на теми о Славији.
 
Screenshot (2885).png
 
Јуче, 29. маја у библиотеци "Милутин Бојић" одржано је представљање Књиге треће БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА - Фасадна скулптура у Београду.
Топло се захваљујем Библиотеци на гостопримству, као и Смиљани Попов, која је одлично водила промоцију, затим списатељици Ани Атанасковић и историчарки уметности Бранки Ђорђевић Наканиши, које су лепо и надахнуто говориле на промоцији, као и драгој, пажљивој публици, укључујући и мачку Радмилу, становницу и чуварку библиотеке.
На овој вези може се погледати како је то изгледало:

Ову књигу објавила сам била још крајем 2019. године, али, ево, тек јуче се коначно стекоше околности да је представимо промоцијом.
 

Prilozi

  • 443aad70-f897-4ddc-b580-50c7c7fa7ac4.jpg
    443aad70-f897-4ddc-b580-50c7c7fa7ac4.jpg
    223,1 KB · Pregleda: 12
 
"Autor zgrade je ruski emigrantski arhitekta Roman Verihovski, "...
Морам признати да изгубим вољу за даље читање било којег текста или чланка кад наиђем на овакву грешку, чак и да је она, у мање лошем случају, тек штампарска. Архитекта, и руски емигрант није ни Вериховски, нити Верховски, како често греше, него зове се, именом и презименом: Роман ВЕРХОВСКОЈ.
 
 
 
И шта је тешко да се овај шут покупи? Сви камиони су на градилиштима малог метроа?
 
Или то је оно пребацивање надлежности: ко одговара за споеменик а ко за териотрију около. Па онда прави кажу, није то више на споемнику, није наше, а ови што су за теориторију, кажу, па то је од споменика отпало то је њихово.
 
Možda su nadležni ovi iz rezidencije Kraljevog kruga, ali su zauzeti trenutno. Ako pak nisu oni, onda je sigurno u nadležnosti Ministarstva za nenadležnost. ;)
 
 
Опет неки аутор чланка који није добро упознат с материјом. Није тачно да Михајло Пупин нема ама баш ниједан споменик у Београду Штавише, има их 6. Истина, они јесу слабо видљиви, и не толико доступни, јер само један од тих 6 је на сасвим јавном месту, испред зграде ЕПС у Проте Матеје улици, али ипак постоје, у кругу разних установа и могу се погледати. Сви су пописани у мојој Књизи првој БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА. Такође, све су то попрсја. Дакле, може се рећи да Пупин уистину нема један монументални, споменик, достојан његовим заслугама, нарочито заслугама за Србе, много већим и конкретнијим него што их има Никола Тесла, с укупно 15 већих и мањих споменика у Београду. Пупин свакако заслужује један уистину озбиљан споменик у овоме граду, и догод се такав не појави, ја нећу правити други том Књиге прве, премда се од ње (2016) у граду појавило већ довољно нових споменика.
 
Па ено БнВ слободног простора, тамо је његов другар Вилсон добио булевар могу обојица, ено Булевар са њиговим именом тамо исто места колико волиш
 
Uradjeno je rešenje za spomenik Pupinu
Lokacije 2 su bile u opticaju prva kod etf sa druge strane ulaza da simetrija bude sa teslom
Druga opcija je bila ispred zgrade lole koja je trebala postati zgrada etf
 
Чланак из Политике из фебруара 2020.године


НАШИ ВЕЛИКАНИ

Споменик који недостаје

Субота, 08.02.2020. у 20:09, Милош Лазић
Михајло Пупин, велики научник и патриота, деценијама није постојао у уџбеницима и нашем колективном сећању, постао је најсрамније заборављена личност у српској националној историји – време је да вратимо дуг
 
Vrh