Šta je novo?

Spomenici

Мали цивилизацијски искорак. Не ради се о покушају мењања историје већ о симболичном чину. Сад нека и овако разбијена сведочи о лику и делу обојице - Маршала са једне и гневног суграђанина са друге.
 
Meni je ovo uništavanje table isto kao i rušenje spomenika kraljeva... Ni jedni ni drugi ne zaslužuju da budu pamćeni po dobrom, ali moramo da pamtimo istoriju i da čuvamo spomenike.

PS Ako neko misli da su cvetale ruže pre komunista, neka razmisli šta bi uradio sa političarima i drugim lopovima da sad dobije apsolutnu vlast, pa možda shvati kako su se komunisti desili.
 
Да ли су Немци требали да сачувају нацистичке споменике? Није да су злодела истог ранга али нећу сад да улазим у форумашку игру бројки. Злочинац је злочинац.
Одавно излизани аргумент памћења је бесмислен. По том принципу сваки мурал рецимо Младића је ствар обележавања историје и у том смислу не треба га прекречити.

Неки људи просто не заслужују споменик а њихове ликове и дела треба презентовати искључиво у музејима страдања и сличним комплекасима историјских траума, никако у позитивним контекстима паркова или тргова.

А овај конкретни злочинац је остварио вољу својe нестале отаџбине АУ и срушио можда и најважнији савремени српски споменик а то је Његошева заветна црква на Ловћену. С тога, ово је мали, недовољни али адекватан симболични чин.

Стављање у раван тог бандита са српским краљевима је чиста патологија и даље нећу да дискутујем о овоме.
 
Poslednja izmena:
Mural Mladića je nešto što je nastalo sad, van vremena kad je bio aktuelan, te ne može imati nikakvu istorijsku vrednost. Naprotiv, njegovo uklanjanje odmah po nastanku jeste nešto što ostaje za istoriju iz ovog sad vremena.

Što se tiče tvog stava prema Titu, objektivno nije nešto gori vladar od bilo kog apsolutističkog evropskog vladara, a svakako ne možeš da ga porediš sa genocidnim ubicama miliona kakvi su se s vremena na vreme javljali u Evropi.
Takođe, ideja da je Tito sam nešto uradio je izuzetno naivna, kao i ideja da je Hitler nešto sam uradio. Zato Nemačka ima poseban odnos prema tom periodu u obrazovanju, jer psihopata bez podrške naroda je samo psihijatrijski slučaj. Mi naravno mislimo da je naš narod nepogrešiv, ali eto desio mu se alavi Kralj Aleksandar, izdajnički Tito, tupavi Milošević ili ovaj sad psihopata. Zato će i nastaviti da se dešava ista priča, dok god smo mi "nebeski narod". I to sad tu ideju propagiraš, jer hajde sad, nakon što je prošlo 40 godina i nakon što je umro od starosti da kažemo kako je za sve Tito kriv, a mi eto sad ćemo da ispravljamo...
 
Spomenik komunističkom diktatoru, ili davanje imena ulicama po njemu u principu je neprihvatljivo; ovom, konkretnom, u prilog ide što je bio vrhovni komandant u Drugom svetskom ratu, i to najvećeg pokreta otpora u Evropi, još - našeg pokreta. Ali je odgovoran za masovne zločine posle rata i za uvođenje represivnog i diktatorskog režima. Nema smisla demonstrirati protiv Vučića, sa setom i nostalgijom za vremenom Leke Rankovića i Draže Markovića.

A ova ploča ipak treba da ostane, jer, zasadio je to drvo, jbg - sadili su ih i veći zlikovci, to je bila naša ekipa tada. Da je sreće da su umesto toga sadili krtolu, ali nisu.
 
Da dodam na ovo gore, kao pripadnik generacije koja se skidala njegove slike iz učionica i pizdela zato što se svugde turaju Slobine - ovako nešto ne bi palo na pamet nekome ko je stvarno stradao od tog režima. Ne zbog straha ili nečega drugog, nego se - ne bi ni setio toga, glupo je i jadno. Ej - razbiti ploča na kojoj piše ko je zasadio to konkretno drvo u parku, a pored svakog stabla stoji ista takva ploča. Nema više fotografija u svakoj kancelariji i učionici, nema više bisti i parola, nema više straha da se kaže šta se misli, nove generacije ga znaju kao samo još jednu istorijsku ličnost i brkaju periode kada je država bila Jugoslavija a kada Srbija, fali još samo HE Đerdap da popusti pa da ne ostane neki bitan trag te vlasti, društvo propalo, ubistva na dnevnom nivou, droga na sve strane a državni vrh profitira, naoružane kriminalne bande haraju, korupcija na nivou naplate gradskog prevoza, falsifikatori lažnih diploma na vlasti... ali nekoj anonimnoj frustiranoj kukavici koja se nije ni rodlila kada je dotični vladao, je prioritet da u pola noći razbija ploču u parku na kojoj piše - ko je zasadio drvo.... pa da je isekao motorkom i uklonio to drvo koje je dotični zasadio, taj besmisleni čin bi makar ostavio neki trag, pa promenio bi makar jednu stvar koja je ostala iza Tita... ovako - samo bedan i neuspešan pokušaj brisanja imena ličnosti iz istorije od strane nekog frustriranog marginalca koji veze nema sa životom.
 
Све ово данас се дешава скоро искључиво зато што смо уз Русе једини европски народ који није начинио свеобухватни отклон од злочиначког, примитивног, диктаторског режима комунистичке идеологије па тако имамо улице, споменике и натписе посвећене бандиту, издајнику у масовном убици,

Зато данас имамо суштински исти једнопартијски систем са култом личностии где књижица отвара сва врата. А оно што ми је најперверзније је то да имамо "опозицију" и опозицију у виду тобоже грађанске елите која се жали на корупцију, одлазак образованих, недостатак медијских слобода, насиље, култ личности а брани или отворено подржава Титов диктаторски режим који је владао на идентичним основама али још гори за масовна убиства или протеривања целокупне интелектуалне елите, свеопшту пљачку и културни геноцид од којег се никада нећемо опоравити.

Тако да не могу а да не укажем на сву иронију којом нас на дневном нивоу бомбардује "пристојна Србија" која је против насиља тако што баштини вредности најнасилнијег режима који нам је икада био наметнут.

И на крају, само постојање његових споменика је насиље над свим нормалним грађанима Србије и свим његовим жртвама и њиховим потомцима а којих има на милионе.
 
Poslednja izmena:
Све ово данас се дешава скоро искључиво зато што смо уз Русе једини европски народ који начинио свеобухватни отклон од злочиначког, примитивног, диктаторског режима комунистичке идеологије...
К моему великому сажаленију, тачно ти је ово још како (уз ситне додатке, типа Македонци, Черногорци... опет Серби).
 
A možda je i do naroda, a ne do uticaja paranormalnih sila iz grobnice? 😉
 
На крају, Броз је ипак наше наслеђе, свиђало се то нама или не. Глупо је сад брисати споменике томе из острашћености. Ова плоча ипак није толико идолопоклоничка као сви други његови споменици.
 
Па ето, починиоцу се показало да је лако ов здробити него рушити бронзане Брозове идоле (тотеме, кипове)

Апсолутно сам сагласан да је Броз део наше историје, и да га треба добрано зафиксирати по музејима јер период његове владавине итекако је оставио печат. Што треба адекватно да буде представљено. Ипак је прошло скоро па пола века и многе свари могу да се оцене хладне главе.

Па ипак, гомилу Брозових статуа, попрсја и сличних вајарских достигнућа ваљало би системски скупити, документовати, фотографисати, и - претопити. Бронзу централизовано чувати и давати уметницима за будуће радове.
 
Па ето, починиоцу се показало да је лако ов здробити него рушити бронзане Брозове идоле (тотеме, кипове)

Апсолутно сам сагласан да је Броз део наше историје, и да га треба добрано зафиксирати по музејима јер период његове владавине итекако је оставио печат. Што треба адекватно да буде представљено. Ипак је прошло скоро па пола века и многе свари могу да се оцене хладне главе.

Па ипак, гомилу Брозових статуа, попрсја и сличних вајарских достигнућа ваљало би системски скупити, документовати, фотографисати, и - претопити. Бронзу централизовано чувати и давати уметницима за будуће радове.
О каквој "гомили Брозових статуа" говорите? У Београду их, Богу хвала, нема, осим у кругу Музеја Југославије, једна статуа и једно попрсје. Друга је ствар што би тај музеј оданде требало изместити, као и гробове којима ту место није, и читаво имање вратити потомцима изворних власника, од којих је отето после 1945.
 
Ako ćemo pravo, maltene čitav Senjak i Topčidersko brdo bi trebalo iseliti, a vile koje koriste bogataši, političari, ambasade i diplomate, vratiti vlasnicima. Kao i škole i muzeje koji koriste iste.
 
0CEE747D-F853-4D3A-8CCA-6626A83840B4.jpeg
7427E3A6-58CB-467A-B99E-8A3E7E2CC386.jpeg
57456B29-6904-4E37-AEE1-EEBC8DEE06D2.jpeg
BAA99569-8650-4DEB-B128-30C084966E92.jpeg
E6CF2798-E81C-47F7-8E9B-4514E3550BCA.jpeg
 

Одлука о подизању споменика Томи Здравковићу у Скадарлији


Скупштина Града Београда усвојила је данас Одлуку о подизању споменика истакнутом песнику, композитору и певачу Томиславу Томи Здравковићу.

Такође је усвојено и Решење о образовању одбора за подизање споменика, који је предвиђен да буде постављен у Скадарској улици у српској престоници.

 
Могли би и да донесу одлуку и томе да у скадарлији буду само кафане староградског типа, а не и стриптиз барови, фенси кафићи и барови.
 
Vrh