Dzigi Bau
Advanced
- Učlanjen(a)
- 25.05.2018.
- Pohvaljen
- 12.088
Како ме је једном избезумила кад сам се у магли ноћу враћао из града и прошао поред ње.
Како ме је једном избезумила кад сам се у магли ноћу враћао из града и прошао поред ње.
Мали цивилизацијски искорак. Не ради се о покушају мењања историје већ о симболичном чину. Сад нека и овако разбијена сведочи о лику и делу обојице - Маршала са једне и гневног суграђанина са друге.
К моему великому сажаленију, тачно ти је ово још како (уз ситне додатке, типа Македонци, Черногорци... опет Серби).Све ово данас се дешава скоро искључиво зато што смо уз Русе једини европски народ који начинио свеобухватни отклон од злочиначког, примитивног, диктаторског режима комунистичке идеологије...
О каквој "гомили Брозових статуа" говорите? У Београду их, Богу хвала, нема, осим у кругу Музеја Југославије, једна статуа и једно попрсје. Друга је ствар што би тај музеј оданде требало изместити, као и гробове којима ту место није, и читаво имање вратити потомцима изворних власника, од којих је отето после 1945.Па ето, починиоцу се показало да је лако ов здробити него рушити бронзане Брозове идоле (тотеме, кипове)
Апсолутно сам сагласан да је Броз део наше историје, и да га треба добрано зафиксирати по музејима јер период његове владавине итекако је оставио печат. Што треба адекватно да буде представљено. Ипак је прошло скоро па пола века и многе свари могу да се оцене хладне главе.
Па ипак, гомилу Брозових статуа, попрсја и сличних вајарских достигнућа ваљало би системски скупити, документовати, фотографисати, и - претопити. Бронзу централизовано чувати и давати уметницима за будуће радове.