Šta je novo?

Spomenici

ZvezdarkaVracaric":lubqvny2 je napisao(la):
Дело Ђорђа Јовановића, постављена на зграду тадашњег Министарства финансија 1938.
После 2. св. рата, круна је замењена бакљом.

није то та. његова је ова:
Djordje_Jovanovic_-_Velika_Srbija.png

и зове се Велика Србија

Somi303":lubqvny2 je napisao(la):
Јел сад читава?

јесте, налази нам се на личним картама и на згради Владе

И једно и друго је дело Ђорђа Јовановића.

Како сам већ написала, ова је постављена на зграду 1938, и до данас је тамо, с већ поменутом изменом.

Налази се, али и даље је ту бакља, а не круна.

Zvezdarka je upravu fotografija koju sam postvio je iz ateljea u umjetnika iz novina ilustrovani list za godinu 1927

Мислим да је погрешно што је стављена бакља уместо круне. Још кад сам добио личну гледам и питам се шта ће кип слободе на њој :/

direktor":392hgzq4 je napisao(la):
Pa kruna je uklonjena zbog raskida sa ideologijom

U stvari - zbog pobede ideoloije, ali jasno je na šta si mislio.

Ako ćemo cepidlačiti, nije reč o pobedi ideologije, jer je pobedila ideologiju.

Dakle, došlo je do smene ideologija i samim tim i wihovih simbola.

Ja znam kakvo je uređenje bilo pre rata, znam da je bila proglašena pa potom ukinuta diktatura i da su se na izborima kandidovale razne partije, ali ne znam da je postojala jedna ideologija... Kapitalizam, nasledna monarhija, nameništvo, višestranački izbori ... to nisu ideologije.

nego šta su?

Pa i kapitalizam je ideologija.

Kapitalizam je valjda ekonomski sistem zasnovan na privarnom vlasnistvu kapitala
Drzavno uredjenje je , republika ,monarhija ,arstokratija , diktatura itd

Не знам само која је "идеологија" учинила да на споменику Исидору Папоу стоји урезано Изидор... :o

1531799_10205446595868683_2720205391359117258_n.jpg

...
данас сам, иначе, пешке (од Булевара, код Општине Звездара) ишла до ВМА, и натраг, уз кошаву, која је понегде претила да ме однесе, али сам се, као увек, о свему с њом пријатељски споразумела. И захвална сам јој на руменим образима.

Пошто је био Јевреј лако је могуће да је баш Изидор.

и капитализам и монархизам и републиканизам и фашизам и комунизам и сви остали изам-и су идеологије, јер су друштвено-економско-политичка уређења у које неко верује и за које се неко бори

Aha, i Rik iz Kazablanke (Hemfri Bogrart) se proglasio da pripada nacionalnosti "Alkoholizam"...

rasho62":gneya26b je napisao(la):
Пошто је био Јевреј лако је могуће да је баш Изидор.
У српском језику, такозвана источна варијанта је - Исидор. Изидор је тзв. "западна варијанта". Име Исидор је грчког порекла, и значи "дар богиње Изиде/Исиде".
Дакле, иако се ради само о варијантама, логично би било да овде код нас, пошто је тако уобичајено, а поготово што је увек и свуда раније за др Папоа било Исидор, па и у самим његовим чланцима, а, коначно, и на његовом гробу, тако буде и на споменику.

Исидор је био и Иса Барух, један од тројице браће, Јевреја.
Бисте су им у истоименој ОШ:
1969321_10205447352367595_5660543286509449442_n.jpg

Poprsje je u nesrazmjeri sa postoljem koje je fino uglacano da ima ogledalo efekat

direktor":imix8m5w je napisao(la):
Poprsje je u nesrazmjeri sa postoljem koje je fino uglacano da ima ogledalo efekat
Да, заиста су овде баш претерали с тим, иначе не ретким обичајем, да је постоље превелико у односу на само попрсје.

Da li imate website na kome moze detaljnije da se vidi vas rad?

Galeks":194szp58 je napisao(la):
Da li imate website na kome moze detaljnije da se vidi vas rad?
Немам, али овде сам раније остављала неке од линкова где се види нешто од мога рада, а и у потпису ми је веза к емисији "Ниво 23" у којој сам гостовала. Постоје емисије "Све боје живота", за које сам радила прилоге из историје Београда, али ја их још увек нисам стигла прибавити.
Ево линка до мог блога: http://beogradska.blog.rs/
И кратка биобиблиографија:
Рођена 1961. године у Београду. Објавила књиге поезије: „Зеница душе“ (Сфаирос, 1997), „Уместо молитве“ (Књижевно друштво „Свети Сава“, 1999), „А Београд чезне“ (Удружење писаца „Поета“, 2011), и романе „Поздрав из црне рупе“, (Сфаирос, 2000), „Повратак кошаве у Београд“, („Мали Немо“, 2009), „Командант и Маргита“ („Мали Немо“, 2010) и „Београд из Димензије Икс“ (Удружење писаца „Поета“, 2011).
Роман „Поздрав из црне рупе“ је 2008. године имао друго издање у издавачкој кући „Мали Немо“.
Објављивала је песме и приповетке у часописима „Свеске“, „Књижевна реч“, „Наш траг“, „Савременик“,
„Звоно“... Освојила прву награду на књижевном конкурсу „Кочићевим сатиричним пером“, 2013. год. за приповетку „Витез од последње шансе“.

Vrh