Šta je novo?

Spomenici

Идеја је добра али интерпретација је очајна. Чему тако сурови буквализам? Тотално је без везе.

Фонтана која свира и пева, стрела која говори... Шта је следеће? Споменик Стефану Немањи, у виду самообнављајућег копља с брадом, које се сваки пут изнова лансира као ракета у свемир, кад посетилац споменика притисне дугме? :fijasko:

... него, срећом, имамо и лепих вести:

Књига друга БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА добила је свој ИСБН и ЦИП из Народне библиотеке Србије!

Још једном најсрдачније хвала свима који су је подржали и помогли! Ваша имена, уважени пријатељи, такође су у књизи.

22728736_10214603520906086_5275143262706483627_n.jpg

И са штампаром се све договорих. Рукопис ћу му коначно послати одмах по завршетку Сајма књига. До тога часа још ће бити могућно допунити списак заинтересованих да помогну БЕОГРАДСКИ СПОМЕНАРНИК и обезбеде свој примерак…

Такође, још једном најлепше молим оне преостале који су исказали подршку књизи, а још нису дали свој најављени прилог, да то учине што пре... Хвала!

Баш то. Требало је смислити бољу и дубљу симболику за (прекинути па настављени) узлет, од графичке ознаке за раст цене акција на берзи. Да је лако - није, али у томе је баш суштина. Можда за градски споменик треба оглашавати отворен конкурс, без временског рока, па, кад се појави добро решење, то је то.

Pantograf je na drugoj temi lepo napisao da je bolje napraviti konkurs bez vremenskih ograničenja, pa kad se pojavi dostojno rešenje - idemo radimo, gradimo.

Ovaj konkurs jednostavno nije dao rezultate i treba ga zatvoriti bez izabranog rešenja.

Pritom se ja apsolutno slažem sa svime što je u teoriji napisano u odbranu spomenika, ali ne vidim u praksi ništa od toga. Pošto sam prvo video predlog, a onda pročitao saopštenja, osećaj je bio veliko razočaranje. Da sam prvo pročitao saopštenje pa onda video predlog, strefila bi me srčka.

I moj prvi utisak je da je spomenik suvise banalan. Mada vidim po komentarima da je vecina za klasicnu bistu. Mislim da smo jos banalnije drustvo.

Ma bre usvojeno he ovo rešenje jer "niti smrdi niti miriše". Kad stavite bistu, figuru to je simbol čoveka. Čoveka koji je ubijen dok je bio premijer! Da ne idem dalje, pašće teške reči...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486912#p486912:28xx6y3q je napisao(la):
razgradjevinar » 24 Oct 2017 12:07 pm[/url]":28xx6y3q]sledeci je spomenik u obliku govneta uz ozvucenje "karlobag, ogulin, virovitica"
Za desetu godišnjicu osnivanja Partije mogli bi da se ugledaju na severnokorejski spomenik osnivanja Radničke partije Koreje. S tim da bi umesto uzvišenog čekića, srpa i naliv-pera trebalo napravidi da uvis gledaju pendrek, lopata i zarđala kašika.

Mislim da imamo srece sto ce Djindjic uopste dobiti spomenik.
S obzirom ko je na vlasti i sta je sve pricao o pokojnom premijeru, dobro je da nismo dobili spomenik Zvezdanu Jovanovicu.
Resenje je naravno, blago receno ocaj, al opet kad je i Srbljanovicka umesana u sve ovo sta da ocekujemo?
Zna li neko kada ce poceti strucna lica da se bave bilo kojim projektom u gradu ili cemo zaista postati grad sendvica?

Zaista spomenik lici na:
b42e88c339dc0584cf3c982290b5e0d4.jpg

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486934#p486934:3amzmd2j je napisao(la):
tragac » Tue Oct 24, 2017 2:00 pm[/url]":3amzmd2j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=486912#p486912:3amzmd2j je napisao(la):
razgradjevinar » 24 Oct 2017 12:07 pm[/url]":3amzmd2j]sledeci je spomenik u obliku govneta uz ozvucenje "karlobag, ogulin, virovitica"
Za desetu godišnjicu osnivanja Partije mogli bi da se ugledaju na severnokorejski spomenik osnivanja Radničke partije Koreje. S tim da bi umesto uzvišenog čekića, srpa i naliv-pera trebalo napravidi da uvis gledaju pendrek, lopata i zarđala kašika.
Ali da pijedestal obavezno bude od stiropora !

Mislim da znam gde je umetnik dobio inspiraciju

Мним да политичарима у принципу не треба дизати споменике.

Иначе, Ђинђић заправо већ има споменик у Београду... Истина, у затвореном је простору (Нова странка, Теразије), али је од несвакидашњег материјала - претопљених кашика и виљушака. Урадио Бобан Илић 2006.

iKn6KFA.jpg

Представници Нове странке су у више наврата покушавали добити дозволу за постављање споменика негде напољу, али је нису добили...

Симболика је - смањење трошкова израде, јер је изливање у бронзи врло скупо. Зато вајари у неким случајевима користе алтернативне материјале, и комбинације лакше им доступне.

Тако је, на пример, и др Владимир Јокановић, по основној струци максилофацијални хирург, у неким случајевима испрва израђивао нека попрсја у порцелану, јер му је тај материјал и иначе био при руци. Тако му је, например, попрсје Душка Радовића, које се данас налази у просторијама ЦИК, Теразије 26, и остало тако у порцелану, па су ме они тамо, кад сам ишла да га фотографишем, упозорили да га не смем дирати, да се не би случајно померило, пало и разбило.

Ima i još jedan kod mene u fioci , doduše ne spomenik nego moj crtež :) Ovaj moj je iz 2004-e.
I da dodam, meni je interesant ovaj rad od viljušaka i kašika (iako što reče Dule, materijal bi više priličio Šekiju) :)

ZvezdarkaVracaric":1pvkd5ft je napisao(la):
Симболика је - смањење трошкова израде, јер је изливање у бронзи врло скупо. Зато вајари у неким случајевима користе алтернативне материјале, и комбинације лакше им доступне.

Тако је, на пример, и др Владимир Јокановић, по основној струци максилофацијални хирург, у неким случајевима испрва израђивао нека попрсја у порцелану, јер му је тај материјал и иначе био при руци. Тако му је, например, попрсје Душка Радовића, које се данас налази у просторијама ЦИК, Теразије 26, и остало тако у порцелану, па су ме они тамо, кад сам ишла да га фотографишем, упозорили да га не смем дирати, да се не би случајно померило, пало и разбило.
Jasno mi je to za smanjenje troškova, ali ako je samo to u pitanju onda nema potrebe isticati escajg, već ga je trebalo skroz istopiti.
Vezu između smanjenja troškove izrade i Đinđića vidim, ali ne vidim svrhu tolikog isticanja viĺjuški.
Razumem ja da je to umetnička vizija, ali ipak mislim da je potrebna bolja veza.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Posle medjusobno uvredljivih postova obrisao sam niz postova koji su se ticali price o tome da li spomenik treba ili ne treba postavljati. Svaki post u tom pravcu ce biti obrisan mozemo diskutovati o estetici usvojenog resenja koje je pokrenulo celu pricu.

Što se predloga tiče: svi su očajni.

Izdvajam crtež gospodina @Earthmoving kojim je pokazao nesumnjivi talenat oponašanja prirode. Ali, kako to nije predlog za spomenik, moju impresiju zanemarite.

Da li je usvojeno rešenje na snazi ili se još uvek dvoume? Nisam upućena pa zato pitam.
Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Vrh