Šta je novo?

Skyline Belgrade [Stambeno poslovni kompleks | 100 000kvm]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877664#p877664:jm20kr2v je napisao(la):
Дошљак » 05 Sep 2021 01:26 pm[/url]":jm20kr2v]Мени ова Скајлајн кула мало квари визуру Кнеза Милоша гледано од Лондона. Пре је њом доминирала купола зграде владе. Можда су могли да "обрну редослед објеката", да највиша кула буде у Сарајевсој, а до Кнеза Милоша овај анекс какав је у Сарајевској. Но шта је ту је.
Али свакако је Скајлајнова кула неупоредиво лепша од БнВ куле.
Meni je ova vizura jedna od omiljenijih:
20210903_170807.jpg
 
Гледао сам пре неки дан и стичем утисак да је позиција ове куле на јако лепом месту за визуру Београда генерално, делује ми као да би испуњава традиционални принцип у развоју Београда са високим зградама на брдима / истуреним местима без да блокирају погледе

Штета што Клинички центар и БГД на води то нарушавају
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877561#p877561:1mr0mm08 je napisao(la):
trialin » 05 Sep 2021 10:45[/url]":1mr0mm08]Zasenice BG kulu zato sto je na visem terenu..
Pa kad su u stanju da i nešto tako prosto (bez raznoraznih egzibicija oko izgleda), kao što je izgradnja kule, omaše.
 
Jos koliko spratova je ostalo da se uradi , tj kada se moze ocekivati zavrsetak betonske konstrukcije?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=879633#p879633:355p7t3o je napisao(la):
Pegasus » Нед Сеп 12, 2021 6:16 pm[/url]":355p7t3o]Jos koliko spratova je ostalo da se uradi , tj kada se moze ocekivati zavrsetak betonske konstrukcije?

IMG-20210913-183755.jpg


Остало је још 6 спратова. До почетка новембра је готово.
 
Kao autsajdera zanima me da li postoje neka pravila ili propisi koji određuju ugradnju ovih prozora koji se otvaraju? Ili je odluka da idu samo fiksni stakleni paneli na investitoru, projektantu, tržištu...
 
Uhhh, ja evo već ovako rano mogu da kažem da će ovo biti najlepša zgrada (ne znam kako da je nazovem, a da se ne potegne opet tema razlika između oblakodera, neboder, višespratnica, itd) u Beogradu, tako da će West 65 malo držati tu titulu. Ova fasada je prelepa, svaka čast, čak onako malo simbolična bela u Beogradu.
 
Добром утиску о солитеру Скајлајн доприносе истакнута локација на самој ивици једне од најважнијих улица, близу главне градске трансверзале и саобраћајног чвора, међусобни утицај с мањим солитером поред, и бели хоризонтални и вертикални елементи на фасади.
Без увучених делова фасада би била монотона и зграда имала изглед обичног, вертикалног ваљка. Три (тренутно два) засебна, блиско постављена заобљена солитера дају утисак вертикалности, прозрачности и динамичности које не би имао један масивни, правоугаони блок. Њихове различите намене се огледају у различитим фасадама и заједно с различитом висином и обимом доприносе разноликости и динамици у изгледу, што поглед све време вуче с једне на другу. Белина хоризонталних обруча делује прочишћујуће и додатно истиче групу од околине.


Солитер Вест 65 изгледа добро из неких углова због динамике два смакнута, различита и као прилепљена дела. Фронтално из даљине је незанимљив, као веома висока и танка - значи, непропорционална - правоугана грађевина.
Изблиза се види да је пројекат старији, или да материјали нису најбоље изабрани - квалитет и боја стакла и металних рамова. Истина, њихов изглед зависи и од временских услова, колико светлости се одбија о њих, па по ведром и лепом дану могу да изгледају веома добро.

Кула Београд је технички, грађевински и архитектонски најсложенија и најизазовнија. Материјали очигледно најбољи, локација најтежа, различите намене - хотел, станови, видиковац, угоститељство, веза с тржним центром. Има занимљиву текстуру због различите величине стаклених плоча, допадају ми се избочине које праве балкони на угловима па није потпуно глатка, врх јој је заобљен, основни облик динамичан. Мислим да би боље изгледала заротирана за 45 степени. Све у свему, по много чему нова грађевина у Србији, обележје архитектонског уласка у 21.век за Београд.
 
Na koju zgradu su u obavezi da stave kameni grb sa srušene zgrade MUP - a?
 
Почели су радови на другој фази ревитализације парка "Лепи изглед"

ЈКП „Зеленило-Београд“ започело је радове 22.09.2021. године, на другој фази ревитализације парка „Лепи изглед“ који се налази у близини Мостарске петље.

Површина на којој се изводе радови износи 13 246 м2. Парк је подељен на неколико функционалних целина. Спортски терени са припадајућим стазама и зеленим површинама обухватиће површину од 7 490 м2, парк за псе 992 м, а дечје игралиште са простором за миран одмор простираће се на површини од 4. 764 м2.

Део парка са спортским садржајима састојаће се од терена за баскет и теретане на отвореном. У делу површине поред терена за баскет формираће се зид висине 45цм, на коме ће бити постављене храстове лајсне за седење.

Теретана на отвореном заузимаће површину од 151 м2. Предвиђено је постављање шест реквизита за фитнес погодних за вежбање различитих група мишића.

Парк за псе ће бити ограђен металном оградом ради већег комфора љубимаца и њихових власника. Састојаће се од травнате површине и површине са подлогом од мешавине шљунка и зеолита, намењена за хигијену љубимаца. На простору парка за псе биће постављено шест клупа са наслоном и седам ђубријера од којих су четири намењене за отпад љубимаца. Биће уграђено шест реквизита дресуру паса.

На делу где је планирана изградња дечјег игралишта и простора за миран одмор биће извршена санација свих чврстих застора уз измене које обезбеђују приступ садржајима особама са инвалидитетом. Матрица површине ће бити нешто измењена у односу на постојеће стање, тако да је на делу старог игралишта предвиђен плато за миран одмор, а на месту постојећег кошаркашког терена биће изграђено ново дечје игралиште. Остатак површине старог дечјег игралишта постаје травњак.

LEP_IZGLED__2.jpg


Плато за миран одмор биће формиран тако да омогући простор за столове за шах и биће одвојен зеленом површином од приступне стазе. Биће постављена три метална шах-стола са клупама. Застор на овом платоу биће од комбинација асфалта и гранитних плоча.

Дечје игралиште биће опремљено реквизитима за све узрасте. Малишанима ће на располагању бити девет савремених реквизита, и то: две њихалице, две клацкалице од којих је једна за децу са посебним потребама, две љуљашке, једна вртешка-љуљашка за децу са посебним потребама и два комбинована реквизита за децу. Сви реквизити су постављени на гуменој подлози црвене боје.

Пешачке стазе у парку су већином са завршним застором од ситнозрног асфалт бетона, оивичене гранитним ивичним тракама. Потпорни зидови ће бити обложени фрезованом гранитном коцком. Степеништа ће бити од гранитног масива са подестима обложеним гранитним плочама.

Ободна стаза која се пружа око читавог парка ће такође бити комплетно обновљена. Површина ове интервенције је 2.085м2. Завршна обрада ободне стазе биће израђена у комбинацији асфалт бетона са белим бетонским плочама у виду бордуре. Прикључна стаза ка степеништу које води ка Мостарској петљи је предвиђена са застором од гранитних плоча и са гранитном ивичном траком.

Од мобилијара у парку планирано је постављање укупно 25 нових ђубријера, од чега су три са додатком за љубимце. Предвиђено је постављање 20 клупа са наслоном, шест клупа без наслона, као и клупе од храстових гредица на бетонским зидовима.

На прилазима игралишту налазиће се две информативне табле са информацијама о начину коришћења реквизита, док ће само игралиште бити ограђено металном оградом ради веће безбедности корисника.

Обнова травних површина у парку биће извршена након завршетка грађевинских радова.

Предвиђени рок за завршетак радова је 31.12.2021. године.

На самом крају Улице Кнеза Милоша, у непосредној близини садашњег парка некада се налазила кафана „Лепи изглед“. Ову кафану су углавном посећивали виноградари из оближњих крајева. Виногради су се тада простирали по ободима београдских узвишења, која су данас густо изграђени делови града. Пре једног и по века, то су били делови београдске периферије која је била позната по занатлијама и кафани "Лепи изглед". Поред кафане налазила се и бакалница на којој су била насликана три кључа и изнад њих круна. Сматра се да је због тога читав крај, између Мостара и Железничке станице, понео назив „Три кључа“.

izvor: Zelenilo Beograd
 
nisam se ranije javljao ovde, imao sam baš velika očekivanja za ovaj projekat i radovao se kada sam video da su renderi napredovali u odnosu na one rugobe koje su predlagane u početku

meni se lično baš dopala prva kula, fasada podseća na Central Garden.. a kako za sada ide poslovna izgleda da će mi i ona ispuniti očekivanja
pogled niz Kneza Miloša izgleda sve lepši, pogotovu će dobro izgledati noću iz tog ugla kada se uključe svetla u kuli, a i prilaz sa suprotne strane je sada zanimljiviji

kada se samo setim komentara na ovom i Skyscrapercity forumu pre 10,15 godina kada je gradnja ovakvih kula bila misaona imenica.. tada su svi vapili za nekom valjkastom kulom da razbije dosadu kocki, a sada dok se u najveće realizuje bilo je dosta skeptičnih da urpavo taj valjkasti oblik ne bude monoton što je možda i dobar pokazatelj da se mrdnulo sa te tačke u kojoj smo bili
 
Mogli su ovaj parking da samo okrenu da bude gore po obodu ka Sarajevskoj (gore iznad košarkaškog terena, tj. do njega) sa istim brojem parking mesta, a da tu sredinu uklope u park.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=885177#p885177:em4rtlrn je napisao(la):
Piccolo » Čet Sep 30, 2021 5:51 pm[/url]":em4rtlrn]Mogli su ovaj parking da samo okrenu da bude gore po obodu ka Sarajevskoj (gore iznad košarkaškog terena, tj. do njega) sa istim brojem parking mesta, a da tu sredinu uklope u park.
Slažem se da bi to bilo lepše, jer parking ne bi delio park na dva dela ali ipak mislim da je to preskup poduhvat za ono što bi se dobilo kao krajnji rezultat. Zamena mesta površine pod parkingom i travnate površine, košta fino, a eto čisto da bi bilo malo lepše. Najpre bi na ovom forumu skočilo 90% ljudi (verovatno i opravdano) i komentarisalo kako peru pare prepravljanjem parka i parkinga umesto da se sređuju neke neophodnije stvari po gradu.
 
Staru ulicu koja je sticajem okolnosti pretvorena u parking je trebalo ukinuti i park kompletirati.
 
Da je parking ulica vidi se kada se tu parkira. Još uvek je jasno vidljiv kolovoz i delimično se parkira na kolovoz a delimično na trotoar. Sada kada je zgrada pred završavanjem i imaće svoj parking ovo ostaje kao nepotrebno privremeno rešenje. Međutim kao i svako privremeno rešenje preživeće. Pogotovo što se pored nalazi zgrada Jugoleka koja čeka svoju sudbinu. To će sigurno biti zgrada sa nedostajućim parking prostorom, ali to više nije priča o Skajlajnu.
 
Pa neće Parking servis da se odrekne lakih prihoda i uzurpacije javne površine uz investiciju od par kilograma farbe.
 
Današnje slike:

Skyline_01.jpg

Skyline_02.jpg
 

Prilozi

  • Skyline_04.jpg
    Skyline_04.jpg
    436,5 KB · Pregleda: 1.185
Vrh