[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600762#p600762:1y7nwm5f je napisao(la):
spatiotecte » 08 Feb 2019 10:10 am[/url]":1y7nwm5f]
Ok shvatam ideju i princip ali zašto svesno žrtvovati mogući uspeh na konkursu radi nekog inata i davanja lekcije žiriju ako je postojala realna šansa za osvajanje nagrade?
Par meseci mukotrpnog rada pada u vodu zbog ideala a sitnica vas je možda delila od nagrade.
Vreme provedeno na tom rado je dragoceno a i na kraju je rezultat bitan. Taj rezultat ste mogli da dobijete ali falilo je ono malo sto ste svesno izbegli a to je da udjete u okvire konkursa.
Kapu dole na rad ali ne mogu podrzati svesno pucanje sebi u nogu radi nekog ideala.
Šteta je sto ste potrošili toliku energiju i trud a da na kraju niste ništa osvojili. Ja bi bio frustriran da sam bio toliko blizu uspeha... jer vas rad je zaslužio neku od nagrada a lošiji su uzeli vaše mesto.
Po meni konkurs u ovakvim uslovima sluzi upravo za davanje lekcije ziriju, no to je samo moje licno misljenje.
Ima nekoliko mogucih pristupa koje smo videli kod kolega sa foruma.
1. Prihvatiti uslove, ucestvovati : FT1P
Pravila su tu da bi se postovala, bila ona losa ili dobra, projekat se mora u njih uklopiti.
@Utopist i @Saurus su se posteno drzali ovog nacela, napravili projekat u zadatim okvirima, predali sve potrebne crteze i dokumentaciju. Jednom recju ispostovali konkurs od pocetka do kraja. I ostali u neobranom grozdju jer
pravila nisu ispostovana od strane organizatora: nije vrednovan kvalitet vec podobnost a osnovni zahtevi konkursa su pogazeni.
Najbolji dokaz je to sto je moj rad uopste prihvacen za razmatranje a trebalo je da bude eliminisan jos pre prikazivanja ziriju. Naime pravilnik konkursa jasno navodi sta sve treba da se preda - planovi u razlicitim razmerama, preseci itd - a ja sam predao jedan jedini pano sa jednom slikom. I tekstuelno obrazlozenje. Nista vise. Recept za automatsku eliminaciju, ali nikom nista, eto mog rada medju ostalima.
Gorak je ukus nepravde.
2. Prihvatiti uslove, ne ucestvovati : Zbun
U ovoj se nezgodnoj situaciji nasao @dr.c. Svesrdno je prihvatio uslove konkursa, iako mu neki nisu bas godili, poceo da projektuje, dosao do lepog resenja, a onda se zemlja otvorila. Pravila su promenjena u hodu. Sustinski. Sve se preokrenulo. Projekat vise nije imao smisla. Vera u postenje organizatora vise nije imala smisla. Zadatak se promenio, rok ostao isti, vreme oskudno.
Neverica, paraliza, odustajanje.
E moj doktore, svi mi ovde odavno znamo da
pravila kroji onaj koji igru vodi, onako kako mu odgovara. Oni koji igru igraju, nek im je sa srecom.
To nas dovodi do treceg pristupa.
3. Ne prihvatiti uslove, ne ucestvovati : šipak
Vecina domace struke i nas kolega @spatiotecte opredelili su se za
bojkot, sto i te kako ima smisla.
Nije ovo prvi politicko-propagandni konkurs u Beogradu, bilo ih je sijaset: Slavija, trgovi...
Uvek ista prica, sarena laza i unapred definisano osrednje resenje.
Porazno, nema sta, ko bi svesno ucestvovao u maskaradi gde je nagrada nerviranje i bes za postenog ucesnika a moralna dobit za organizatora koji moze da se hvali kako struka podrzava njegovu inicijativu, jer je eto rado ucestvovala.
Zaista, bolje je drzati se po strani, samostalno projektovati grad i svoje radove objavljivati mimo reklamnih poduhvata uprave, kao sto radimo vec godinama na ovom forumu.
Otkud onda da se desi da ljudi svesni svega ovoga ipak predaju rad na konkurs?
4. Ne prihvatiti uslove, ucestvovati : Boc!
Stvar je u tome da je bojkot
eticki najbolje resenje za pojedinca, ali gradskoj nazovi upravi ni malo ne smeta, cak im odgovara jer ne moraju ama bas da se obaziru na pristojnost. Najvise bi im odgovaralo da imaju 5-6 podobnih radova, kao sa pozvanim autorima za konkurs za Nemanjin spomenik, pa da medju njima biraju. Konkurs ostaje otvoren, svako moze da ucestvuje, niko ne moze da se zali, a debata je ogranicena uskim kadrom polaznih nacela konkursa.
Zato treba
razbiti taj tesni kavez i otvoriti oci ziriju i organizatorima. To jest
ubosti u oko.
Da li ce ziri spoznati ogranicenost konkursnih nacela? Tesko.
Da li ce ziri prepoznati genijalno resenje van tih nacela? Tesko.
Da li ce prepoznati siri potencijal lokacije, u prostoru i vremenu? Tesko.
Ali ce zato videti, jasno videti, da postoje ljudi koji imaju zelje, volje, energije i zivaca da se bore za kvalitet. Za lepsi grad. Za slobodu maste.
Ljudi koji vole Beograd i koji ga nece potpuno prepustiti parazitima koji ne znaju da naprave a umeju da uniste.
Ljudi sa obrazom.