Bojim se da se ovde fundamentalno ne razume pojam Elite u našem slučaju.
Elita nije ni vlast ni opozicija, niti tajkuni sa bogatim novčanicima.
Sve je to prolazno... danas su ti, sutra su tu neki drugi.
Ta nakaradnja elita, kako je vi shvatate, maksimalno štetno što može da uradi je da nešto ukrade ili da forsira rijalitije na kojima pravi pare.
Ja u pojmu elite vidim nešto sasvim drugo, a u našem slučaju, na žalost, daleko opasnije, malignije...
Elita je grupacija koja određuje sistem vrednosti u društvu.
I veoma bitno, određuju kulturnu politiku. Elita usmerava društvo u određenom pravcu, ne preko novca, nego preko ustanovljenja sistema vrednosti po kojima se društvo ravna.
Kada govorimo o celoj ovoj temi spomenika, mi imamo, u suštini, i kada se sklone svi slojevi politikanstva, strančarenja i ostalih budalaština, sukob NACIONALNE i ANACIONALNE komponente našeg društva.
Anacionalna komponenta je ta Elita u mojoj definiciji.
Ona ja nastavljač tradicija prethodnog komunističkog režima, deca komunizma koja više nisu Srbi. Oni su u najboljem slučaju Jugosloveni, a u najgorem "građani sveta" šta god to značiko. , Svim silama teže da ponište tradicinalno srpstvo u nama.
Zato su nam arheološka nalazišta slabo istražena ili neistražena.
Zato nam profesore isteruju sa fakulteta (Janković, Ković itd).
Zato nismo ni imali spomenik Nemanji u poslednjih 70 godina.
Zato nemamo muzej genocida i do dan danas recimo ne možemo da napravimo muzej stradanja u Jasenovcu ili drugim gubilištima.
Zato NINovu nagradu može da dobije samo pisac koji je u vinklu sa evropskim vrednostima.
Zato latinica dominira.
Lista je preduga da bi se ovde navodila.
Ova Elita je svuda - fakulteti, pozorišta, film, političke stranke, nevladine organizacije, ministarstva, mediji, instituti....
Ozbiljnim novcem barataju, uglavnom iz stranih donacija.
I njima, antisrbima, desi se spomenik Stefanu Nemanji, visok 30 metara, usred Beograda.
I onda dobiješ ovu histeriju koju smo dobili, sa svim pobočnim spinovanjima tipa mač, krst, šlem, Sauron itd.
A suština je da ne mogu da podnesu da su Srbi podigni spomenik.
Manite se tajkuna, rijalitija i populizma.
To su plitke, prateće manifestacije problema.
I sve je to manje više lako rešivo, uz malo političke volje.
Pravi problem je ovo gore.
Jer, taj rak je metastazirao u svim porama društva, uključujući i glave velikog broja ljudi kod nas.
A to se ne leči ni lako ni brzo