kempinski u bivsu kliniku, four seasons na neizgradjenu parcelu, apple store i vuitton u zgradu stanice i bice to novi centar grada... mislim, ne kazem da je realno ali smesno je sada podvlaciti crtu i donositi sud o posecenosti savskog trga i njegovom potencijalu. potpuno je ocigledno da trg sad nije nikakav centar i da to toga nece doci dok se u celosti ne izgradi beograd na vodi. tek kad to sve to bude gotovo (a sa time i razni prateci radovi na fasadama, rekonstrukcijama ulica, izgradnji, saobracaju) imacemo neku realniju sliku na cemu smo.
jedna druga stvar jeste prilicno sigurna - da bi savski trg imao ikakvu sansu morala je da se izmesti zeleznicka i autobuska stanica. ja licno sam bila protiv toga, ali samo zato sto su bile bitnije te funkcije u centru grada (posebno zeleznicka stanica) pa i po cenu da se savski trg u nekoj meri zrtvuje. jer cinjenica je da su te stanice pravile od celog tog trga mesto za izbegavanje. jeste tamo bila guzva, ali samo silom prilika, nesto kao aerodrom - uvek guzva ali tamo si samo ako moras. tek sad se stvaraju uslovi da ljudi na savski trg idu i kad nisu prinudjeni, znaci neki osnovni preduslovi da bi trg uopste imao sansu da bude taj famozni centar grada.