Kakvih sad spoljnih razloga? Moderno je lepo tamo gde pripada, u ovom okruženju ne pripada. Staviš lepu babu u izbor za najboljeg arhitektu - baba jeste lepa, ali ne pripada okruženju. Ovde je problem ni to što je moderno nije urađeno kako treba. Ovde jedino moderno su minimalističke linije i jednostavnost u zelenilu, i to bi bilo okej da je negde gde se uklapa. Problem nastaje kada je stil zgrade GŽS potpuno drugačiji, kada je stil zgrada oko trga isto tako skroz drugačiji. Nijedno od navedenog nije u modernom stilu pa tako nije trebalo ni trg. To što je spomenik pomeren nema veze sa time da bude mehanički simetrično. Ovde i ne treba simetričnost, nego balans, i tu nema ništa od toga. Jasno je da ne može da bude simetrično, počevši od Nemanjine koja ne udara normalno na GŽS. Iz toga razloga onda treba ići na balans, a s obzirom da je spomenik toliko glomazan i ogroman, on, pored zgrade GŽS treba da bude centar balansa. Čim je pomeren u stranu, ode sve u propast. Ako zaklanja zgradu/ulaz, onda je vrlo jasno da spomenik te veličina tu ne pripada. Dalje, opet zelenilo, tu nema niti balansa niti simetričnosti. Ako je spomenik centar, onda prateći osu u odnosu na njega, sa leve i desne strane treba da se javljaju isti ili slični oblici travnjaka. Toga nema uopšte, a da ne pričam o tome da se pravi oblik polukruga ili čega god, ravne linije svuda, a onda tamo gde treba da se završava travnjak, tu se linije travnjaka prekidaju i uvlače/izvlače. Zatim taj plato koji nema nikakvu svrhu, barem za sada, a onda je još iz nekog misterioznog razloga podignut. Posle toga ulaz u tu cenu stanicu, jer pazi 21. vek, polako se približavamo potpuno autonomnim vozilima, a ne umemo da dizajnirano suptilan i sakriven ulaz. Meni je potpuno nebitno "čiji" je spomenik, "čiji" je trg, mani me politike i ne uvlači je u moje komentare. Trg je mogao daleko bolje da bude dizajniran i urađen, ali očigledno nije. Barem u mojim očima.