vradovic":ehstcv5v je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734418#p734418 je napisao(la):
Beki » 02 May 2020 11:19 pm[/url]":ehstcv5v]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734326#p734326 je napisao(la):
vradovic » Sub Maj 02, 2020 7:41 pm[/url]":ehstcv5v]Ako bude dovoljno zelenila Savski trg postaje centar grada. Jos tu kad dodje metro onda ce i prirodno biti epicentar svih dogadjaja.
Trg i Knez ce polako da zamru.
Zasto imam neki osecaj kao da prizeljkujes da se ovo desi, da ne kazem da imas i neke informacije da je cilj da se ovako nesto forsira? I koji li su motivi iza toga...
Iskreno voleo bi da to bude centar a da se gornji deo zove "staro gradsko jezgro".
Mislim da je ispala dobra ideja da se tu napravi veliki kruzni plato. Tu ce izgleda biti glavno metro ukrstanje tako da prakticno govoreci hteli mi to ili ne Savski Trg ce posle ovog renoviranja postati novi centar grada. Veliki lep renovirani centar ispred stare zeleznicke stanice. Time je nas vise-decenijski san spustanja na reke dosao u konacnu zavrsnicu! Naravno dok se metro ne zavrsi nece biti toliko iskoriscen taj deo grada i pri tome morace ponovo da prekopavaju!
Odlicno izgleda ovaj novi Savski trg mada je ovo sve i dalje "sivilo". Po meni bas mora puno zelenila da se doda da se naprvi da bude lepo. Takodje umesto kaldrme pored sina ja bi pre tu stavio travu al ok.
Opet ja da sam se pitao i ove zgrade na samom trgu bi srusio sve kompletno i napravio ispocetka ili naplacivati neku taksu za "poruznjavanje grada".
Nisam stručnjak niti za urbanizam, niti za psihologiju masa.
Pa ipak, mišljenja sam da to što će na savskom trgu biti ukrštanje 2 metro linije njega nece i ne može učiniti nekim "centrom grada" u bilo kom smislu.
Čak šta više, trg u vreme "one" i onoliko države, gde je putnicki železnički saobraćaj bio intezivan i bitan i uz autobusku stanicu (koja takodje 'leti' odavde) nije bio "centar" već mesto odakle je većini bio cilj što pre "uteći".
Uostalom zar Zeleni venac nije odličan primer? Jedno od najvećih presedackih čvorišta koje po broju ljudi ne zaostaje za Trgom Republike, koje fizički jeste centar, a opet je nešto što niti mi stanovnici ovog grada, niti turisti doživljavaju kao prostor gde bi se zadržavali, što verujem da se slažeš nešto što zovemo centar grada (ili gradski centar) mora biti...
muzej, galerija, pozorišna scena (recimo nekadašnji bioskop partizan), prodavnica autentičnih suvenira...
Bili bi samo korak KA stvaranju neke vrste "centra"...
Čini mi se da često zaboravljamo da grad treba posmatrati kao 'ziv organizam', te da bez obzira koliko mi želeli da brzo i hibridno nešto postane 'bitno' moramo prihvatiti da je za to ipak potrebno vreme, jer su u pitanju procesi a ne odluka ili dekret.
I da dodam samo, iako nije direktno tema.
Projekat BnV po mom mišljenju ni na koji način ne pomaže Savskom trgu da postane 'novi centar', već naprotiv, svojim urbanizmom, svojom namenom radi upravo suprotno.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk