Šta je novo?

Savski nasip - nelegalna gradnja na levoj obali Save

Sve rečne i ostrvske obale su uzurpirane

Jedino ovo Savsko ,,parče,, zbog jake polit.-finas. moči pojedinaca , pri uzurpaciji su angažovali i stručno lice
Čak i čuvena Ada medjica sa sojenicama je haotična, bez ikakvog plana i reda (bio i video)

Deo tradicionalne Beogradske kulture jeste povremeno življenje na reci
a to je grubo ispušteno iz svih urbaanističkih planova na svim nadležnim nivoima
bez i trunke želje i volje, da se taj deo reguliše, promeni ili unapredi

Zainteresovanost, stručnost, obziri .... su isti kao kad je uklonjena Teraziska fontana
Nelegalna gradnja na levoj obali Save... zrno u moru peska po onoj narodnoj došli divlji i isterali pitome

Besmisleno je dizati glamu samo za ovaj deo leve obale Save a zanemariti sve ostale obale
Uraditi planove zona rečnih obala gde jesu dozvoljene sojenice, uvesti bar min. ifrastrukturu idr.

U blagodetima regulisanja i uredjenja
ne samo da bi uživali korisnici i posetioci
nego bi se dodatno dopunio i Bg budjet :wink:

da ne idem dalje u tiradu, ali ovde imamo obalu koja je aktivno koriscena (nasip, niko naravno ije ulazio u siblje na obali) dok nisu dosli divlji i proterali pitome, za razilku od velikog dela drugih obala koje su dalje od veceg dela urbane populacije ili manje dostupne, pa su jos ranije "zauzete",ali uglavnom od par rekreativaca kojima su bile dovoljne male kucice i koji nisu dovozili mesalice sa betonom do istih i pravili terene za basket.
Koriscenje obala bi svakako trebalo dozvoliti, ali vrlo selektivno i ograniceno, a ovde je jednostavno primer najbahatijeg delovanja i zauzimanja prostora koji se javno koristio od mnogo vece populacije od onih koji su sada zaseli tamo. Da ne pricamo koji je ovde potencijal bio napraviti park prirode nadomak centra grada sa stazama i mogucnoscu za setnju, gledanje ptica, rekreativno pecanje, itd.
Da nije tesko dovesti mesalicu za beton na Veliko ratno ostrvo i napraviti parking, ne sumnjam da bi u zadnjih 4-5 godina i tamo niklo slicno naselje..

DusanBG":2gclyqzd je napisao(la):
....Da nije tesko dovesti mesalicu za beton na Veliko ratno ostrvo i napraviti parking, ne sumnjam da bi u zadnjih 4-5 godina i tamo niklo slicno naselje..

Postoji i tamo vikend naselje ima lepa staza koja ide obodom ostrva
a objekti kada je zelenilo manje mogu se videti i od ,,Juge,,

Urbanističkim planom uplanirati zone za privremene objekte pa ce biti vajde svakojake svima
a ovako sve ide na bahatost i finas. (zlo)moć pojedinaca

Znam da ima naselje, poslednjih par godina se jasno vidi sa keja kod juge, kao i one oranice koje se vide sa foto snimaka. Ali ponovo, radi se o nekoliko sojenica, a desna obala Save je sada ogradjena sa tablama zabranjen prolaz, sve sojenice su izlivene sa betonskim osnovama, od cigala, o kucama da ne pricamo itd. na parkinzima desetine automobila. I na VRO se zalazem da se nista ne radi dok se ne dosegne siri konsenzus sta da se radi sa ovakvom oazom, bas zato sto je nastala tek u poslednjem veku (ranije samo polje).

Uglavnom, stanje neuporedivo.

A gadno je i meni...

Stanje na nasipu juce redovno, cepaju i kamioni i automobili...

normalno, dolazi lepo vreme i treba srediti kuće i okućnice, orezati ograde, zanoviti travu......

Kopati kanale za vodu ili za šta već.

Ozbiljno. Juče kad sam se vraćao sa (kolegama) biciklistima preko nasipa (iz pravca Surčina), blizu mesta gde se sastaju nasip i onaj put za Surčin (koji prolazi pored gazdinstva 7. Juli), jedan rovokopač i trojica muškaraca su pored putića koji vodi ka Savi kopali kanal (širine pola metra, slična je i dubina bila).

Danas me je zvao prijatelj sa nasipa, vozio je bicikl i kaze da je opet seceno drvece, na samom pocetku, verujem bez ikakvih dozvola.

Tako ce da seku, seku i guraju sojenice i kuce dok ne ostane nijedno drvo. A onda im se vise nece dolaziti, posto vise nece izgledati kao parku u gradu i ostavice za sobom pustos i ponekog vikenasa.... I unisten naspip usput.

A da, u medjuvremnu ce dozvoli legalizaciju posto tu ljudi zive "vekovima" i osuditi verovatno cin onoga ko je sadio topole uz nasipe i stavio zabranu prolaska vozila.

Veratno seku oko one dve nove kuce/zgrade na samom pocetku, koje su u sivoj fazi jedna do druge.

Neverovatno je koliko niko ne reaguje, svako jutro kamioni sa gradjevinskim materijalom unistavaju nasip. Redovno pratim razvoj situacije sa prozora.

Како да реагује када је један од нелегалних градитеља председник државе? И када овлашћени министар каже да му не пада напамет да руши дивље објекте на овом месту.

Mi smo se do sada hvalli kako imamo neverovatno veliko bogatsvo u tekućoj i vodi za piće.

Posle Užica i najava da se slično može dgoditi u drugim mestima, sve se plašim da će nam i to bogatstvo upropsatiti zbog sitnih privilegija besnih i bahatih.

Ne znam koje ce sledece mesto na isti nacin da okupiraju, jer ovo nikako nije usamljen slucaj, zida se po Nacinalnim parkovima, otimaju se nasipi, kopaju septicke jame pored reni bunara, postavlaju hidrocentrale bez dozvola na mestima gde se ljudi snabdevaju vodom za pice... Nema kazjnjavanja, naprtotiv, nude se olaksice u vidu rata, snizenih cena... Sve se to aminuje uvek istom recenicom, zamislite sta bi bilo kada bi sve kaznili?
Sa bi bilo ? Imali bi uredjeniju drzavu, koja bi mozda imal neku sansu, ovako nemamo nista.

Kraljevo ce biti u problemu zbog divlje gradnje ,Uzice smo vec imali ,Kursevac je sledeci , A evo izgleda da ce i bg Inace magistar ministar , je rekao da nece moci da se legalizuju objekti na vodozahvatima nedavno ,sad cemo vidjeti kako ce se stvar razvijati
Da se ja pitam sutra bih poslao svu mogucu opretivu bagera svih javnih preduzeca koliko objektata toliko bagera i kamiona da se niko nezali zasto moju prvu

Ide lepo vreme, nadam se da cu sakupte volje da pokusam nesto da organizujem oko nasipa. Ideja je da sto vise ljudi nekako obavestim, da postoje ljudi koji se ne mire sa time da im neki lopov iz Cacka odredjuje da li ce imati ili nemati nasip za setnju i rekreaciju, slobodan za sve, sa pristupom reci u celom delu nasipa ili cemo se povinovati zeljama lopova a pritom i provincijalaca, pa im dozvoliti da legalizuju i ovaj skandalozni lopovluk. Naravno svako od vas je i vise nego dobrodosao da pomogne u sirenju price o nasipu, onoga sto smo imali, sta gubimo i sta nikada necemo imati ako im se ovo dozvoli.
Ne mogu da procenim u ovoj sveopstoj apatiji, koliko je realno da se okupi stotinak ljudi koji bi se setali nasipom u grupi i npr. na takav nacin blokirali kretanje vozilima po nasipu, kada bi bilo 200-300 ljudi koji se krecu korak po korak , ovi sa kolima ne bi mogli da dodju do vikendica, istog trenutka kad se pojave kola mogli bi da zovemo policiju da se pojavio bahati vozac na nasipu i da posalju patrolu, ako ih pozove 10 ljudi odjednom, verujem da to ipak moze da predtavlja neki pritisak. Nemam nikakvu pametniju ideju kako spreciti da se ovo legalizuje.

Можда би овакав тихи протест-шетња допринело да се о овом проблему мало више скрене пажња грађанству и властима, а и самим овим бахатим који имају ту те кућерке, кућице, куће, кућерине,...

Nemam nikakvu pametniju ideju kako spreciti da se ovo legalizuje.
sprečiti ili ne, činjenica je da nece biti uklanjanja
ne legalizovano- formalno ne postoje pa od nj. nikakva vajda

Sve BG oblae su prekrivene raznim objetima
kako ne postoji pozitivna regultiva, plan , tipologija ....
samo se pospešuje bahatost i otimačina za ,,privilegovane,,
što BG obalu obalu pretvara u lonac za povracanje

Oduvek se živelo na gradskim obalama reka
i samo regulativnom stilskom urbanizacijom možemo doci do lepote
kao na primeru Holandskih kanala

Pozitivnom regulacijom svi gradani ce pod jendakim uslovima moci po želji da sidju do obale

Apsolutno podržavam, nema smisla da samo pišemo ovde i ništa ne preduzmemo.

Od komšije iz bloka pado predsednika Srbije svi koji imaju dovoljno debeo obraz uzurpiraju i uništavaju ovu zemlju. Skoro sam kanuom išao Dunavom uz levu obalu od Jojkićevog kanala pa na gore. Obala je obeležena kojekakvim tablama o privatnoj svojini. Ko je prvi skupio hrabrost je lupio tablu i zabo kočiće. Nekad se mislim da li su moji roditelji mene upropastili time što me nisu učili da budem ološ.

Vrh