Dakle golubovi jesu dosta problematični, ja planiram da stavim pored prozora (gde su one rešetke od hodnika) one iglice, inače vidim da ću ih se teško osloboditi. Na sam sims kod prozora sam kupio nešto providnošto se namaže, ali nikako da nađem vremena da to i namažem pa da kažem da li radi...
Generalno, ja sam relativno nov stanovnik i kada sam tražio stanove gledao sam samo od 70a do 45 i u 45 završio. Novogradnja na NBG mi je bila preskupa, a usput mi je bila neprihvatljiva i zbog samog uređenja tih zgrada - nisam navikao da živim negde gde su zgrade zgurane kao u centru, jednostavno tražio sam skoro isljučivo stari blok. 70a i 44 skoro da nisam ni našao u ponudi veći stan. Sada mi terasa gleda na zelenilo, ne postoji nova zgrada gde bih to dobio sličan pogled (možda trešnjih cvet, ali nemam baš 2500-3000 po kvadratu da to razmatram). SunCity mi je generalno tamo i ponajbolja novogradnja, ali na užasnoj lokaciji (za to što ja tražim), tako da je nismo razmatrali. Kome ne smeta lokacija smatram da je bila još i najbolja kupovina, pošto je bilo jeftinije od A Bloka, Savaade.
Ulaz naravno nije savršen, ali generalno (bar naš) se čisti i nije nikakva katastrofa. Podrum ove zgrade nemaju, tako da nema smrada iz njega.
Toplotna izolacija ok sa novim prozorima, mada ja ipak planiram da sa stanarima odradimo i spolnji zid novu izolaciju - sada već ima više zgrada koje su to odradile, a fakat je i vreme posle preko 40 godina. generalno samo te sobe mogu biti problematične, dok je zapravo veći deo soba sa samo jednim spoljinim zidom tako da je više nego toplo zimi.
Zvučna izolacija nije kao što se tvrdi (da se ništa ne čuje), čuju se komšije iznad ispod, naravo kada su glasniji ili puste muziku. Ostatak vremena ne. Ipak, kako sam živeo i u novogradnji, mogu da ocenim da je manje, ali na kraju se sve svodi na to kakav ti je komšiluk. Avioni nisu nikakav problem, slično se čuju skoro u celim blokovima, ne preleću oni preko 45. već preko ledina.
Zidovi, ja nisam želeo da sečem baš kako radi veliki deo kada renoviraju, probio sam jedna vrata, a kupatilo proširio na račun hodnika (pošto oko njega nisu noseći zidovi, mada jesu betonski kao i svuda). I ovo sam odradio sa projektom arhitekte svakako, mada svejedno meni, kada je komšija u prizemlju isekao pola zida, a ja iznad
Pričao sam sa više ljudi, generalno je većina stava da su zgrade tako pravljene da mogu da podnesu (naročito zbog male visine) intrvencije i na nosecim zidovima, ali nisam hteo time da se bavim (osim ovih vrata).
Prodavnice, ne znam da li neko želi da živi u ulazu u kom je direktno prodavnica, ali ja imam 200m do velikog MAxija, a sumnjam da postoji ulaz kome je prodavnica na više od 300m maks. Da ne pričamo da u zanatskom i Enjubu ima sve ostalo što može da ti padne na pamet.
Jedan dodatni minus je što je fakat (bar 45.) na samom kraju grada, tako da jeste dalje od svega i traba nešto više vremena. Ipak, sve mi je to neuporedivo sa gužvama i vremenom putovanja u drugim (pri)gradskim naseljima.