Pošto došlo ono doba godine kada je vodostaj minimalan, išao sam da vidim kako sada izgleda najniži deo obaloutvrde, pa evo male foto reportaže (od pre par dana, kad je stvarno bio minimalan).
Čuvena rupa postepeno, i sama od sebe, postaje sve lepša i lepša. Reka je polako uobličava u savršeni ovalni oblik malog peščanog "zaliva".
Pogledajte prilog 24
Samo fali ležaljka i štap za pecanje.
Pogledajte prilog 23
Dok rečna erozija tla deluje korisno da malo uobliči ono što su ljudi prosto napustili polu završeno, erozija zbog površinske vode preti da odnese pesak ispod betonskih profila na bočnoj strani Promenade.
Pogledajte prilog 21
Drugi problem koji postaje vidljiv je činjenica da je nožica nasipa (zbog manje cene i radova izvan vode) na previše visokoj nadmorskoj visini, daleko većoj od nožice Nemačke obaloutvrde u nastavku. To znači da će leti, kad ima najviše šetača, uglavnom biti izvan vode i nožica i sloj zemlje iz nju. A to znači da će tu početi da raste korov, barsko bilje i zabokrečina koja se hvata pri maloj vodi i u žbunju. Takođe, hvata se i postaje vidljivo svo đubre koje će se ovde nagomilavati zbog plitke vode, rastinja i ravnog terena uz samo nožicu. Sve će to delovati jako neuredno i smrdljivo, i sve bi bilo daleko lepše da je nožica dublja (pa time i voda iz obaloutvrdu). To se već polako počinje dešavati što vidite po bujnom zelenilu pored nožice u nastavku obaloutvrde.
Pogledajte prilog 22
Velika nadmorska visina zaštitnog dela nasipa od kamena i šljunkovitog peska funkcioniše kao neki češalj koji u plitkoj vodi zaustavlja otpatke, pa će ovaj deo pri malim letnjim vodostajima izgledati kao deponija. Zaista šteta što nožica nije dublje, tako da je uz kamene ploče obaloutvrde samo voda. To sad izgleda ovako.
Pogledajte prilog 20
Pogledajte prilog 19
Pogledajte prilog 18
Pogledajte prilog 17
Pogledajte prilog 12
Pogledajte prilog 10
Još jedna zanimljivost koja se sada lepo može videti je koliko su mnogo nasuli Savu, odnosno suzili njen tok da bi dobili još malo građevinskog zemljišta, u odnosu na kosu ravan stare Nemačke obaloutvrde. Besan sam na samoga sebe koliko sam vremena potrošio na crtanje i ilustrovanje idiotske rasprave sa STF-om oko tobožnjeg "čuvanja regulacione linije obaloutvrde" umesto da sam ga prosto odmah otkačio pošto je stvar bolno očigledna svakome ko želi da je vidi i ne pravi se lud.
Pogledajte prilog 16
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Dosta davno sam slao slike da je voda na dva mesta već duboko potkopala i podvukla se ispod nožice. To je sada popravljeno na sledeći način. Neko je zabio nekoliko metalnih šipki u zemlju tik pored nožice, tako da drže novi beton da ga voda ne odvuče. I zatim je istresao jedna po kolica puna betona na oba mesta. I to je to.
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Postoje i druge stvari koje se ne mogu videti odozgo. Ima li na ovoj slici nešto neobično?
Pogledajte prilog 5
Neki kreativni migrant, ili neko od domaćih, brzo je shvatio sve potencijale ovog prostora. Lep zaklon za one nisu u poziciji da biraju.
Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 14
To je i rečna samoposluga sa puno ribe za doručak.
Pogledajte prilog 13
Na starom delu obalutvrde kroz vodu se nazire dno, odnosno visina nanosa koji je Sava do sada nabacala na nju. Čisto da ostane zabeleženo da je vrh rečnog nanosa ovde na nekih 20 cm ispod trenutnog vodostaja, odnosu da ivica nanosa odgovara vodostaju Save od nekih 140 cm.
Pogledajte prilog 4
Broj ljudi ispod nove Promenade je bio veći od onoga na njoj. Naravno, pecaroša koje - srečom posredno - privlači kanalizacija.
Pogledajte prilog 1
Pošto je ovo dnevni rezultat. Oko 50 kila ribe.