Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Malo veći zum kraja uređene obaloutvrde i zemljanog dela, odnosno dela koji je sada propao (otprlike srednji deo desne polovine slike).

 
Interesantno istraživanje by Zuma gde se vidi taj neizgrađeni deo obaloutvrde iako je

baš tu PIM imao radionice za plovnu mehanizaciju, brodove, barže, šlepove, samohotke,...

Mogao je taj deo da uradi preko vikenda o svom trošku da ih je neko samo zamolio, ali ...
 
Ne znam da li je bilo...

Ministarstvo_prostora_FB_olympic_city.jpg

Map of Belgrade from the 1980s, showing planned urban developments (Ministarstvo Prostora/FB)
 
Da se nadovežem na neke prethodne postove.Male reke se ulivaju u velike,pa se tako u Savu uliva mnogo vode,podzemen i nadzemne,sa velikog dela teritorije Beograda.Sa svim posledicama koje protok vode znači.
Nekadašnji Mokroluški potok (reka !) teče cevima ispod auto-puta i uliva se kod mostarske petlje.Ceo kraj se i zove "Mostar" jer je ranije preko Mokroluškog potoka bio most,na putu za Čukaricu.
I Nemanjna ulica je nekadašnje rečno korito.Tamo se kroz cevi ili ko zna kako sliva voda sa vrhova Vračara i verovatno dela Zvezdare.To je jedan od razloga što skver Slavija nema podzemne pešačke prolaze.A i temelji zgrade železničke stanice jedva odolevaju vodi.Ovo je nezvanično,svojevremeno mi je to ispričao prijatelj,građevinski inženjer,zaposlen na Prokopu.
U to ime,puno sreće vrednim neimarima Beograda na vodi u njihovoj namer da pobede sile prirode.
 
Zar na mostaru ne bi istoimena kafana pa od tuda naziv
Samo u bg mozes da budes i u londonu i u mostaru
 
Znate sta, nije tek tako samo radi fore i atraktivnosti u onom prvom predstavljenom planu bilo predvidjeno probijanje par kanala kroz SA.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493844#p493844:2o1c9ldl je napisao(la):
direktor » 19 Nov 2017, 12:46[/url]":2o1c9ldl]Zar na mostaru ne bi istoimena kafana pa od tuda naziv
Samo u bg mozes da budes i u londonu i u mostaru

Evo mosta koji je kumovao imenu kraja, a kafana je došla kasnije.
 
Strasno je to sto su angazovali dosta firmi iz Srbije kako bi podigli gradjevinsku industriju a to samo poskupljuje radove jer ovo im je neka vrsta prakse koje nisu imali pa sad konstantno brljaju sa radovima sto oko pomeranja obaloutvrde, sto okko ovog zatrpavanja ovog podzemnog vodotoka.
 
Ne zaboravi da su radovi na šetalištu između Savskog i Brankovog mosta stali zbog neredovne isplate domaćoj firmi koja je radila taj deo. Dakle, nije krivica samo firmi iz Srbije, već i organizatora ovog projekta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493782#p493782:1v8lne2o je napisao(la):
Zuma » 19 Нов 2017 12:45 am[/url]":1v8lne2o]I još sam (možda) pronašao i nešto drugo što sam takođe dugo tražio. Bilo kakav trag Vračarskog potoka koji je sa Slavije tekao niz Nemanjinu ulicu (6). Mora da su ga zakopali još veoma davno pošto izgleda nigde nije ucrtan. Verovatno pre pravljenja železničke stanice (zna li neko kad je regulisana Nemanjina ulica?)

Ево једне информације и од мене у вези са потоком у Немањиној, мислим да је поуздана.

Елем, пре пар година сам радио у Касационом суду у Немањиној. Бивше колеге тврде да се поток налази испод Немањине и да
су им подрумске просторије једном приликом биле потпуно поплављене, скоро до врха. Узрок не знају, могуће да је био висок
водостај Саве, па поток није могао да се улива него се вода враћала и пунила први празан простор.
 
76171b4cad33ea28742c2ba9e3432de0.jpg
68d6b11ce310c2a1a14b3fd1a388efa5.jpg


id*** ko je odobrio ovo resenja za levo skretanje ka BASu je napravio svaki dan jedan mali kolaps jer vozaci skrecu iz krajnje desne trake i tako blokiraju prolaz ka NBGD

55e7a508f7882b04258b2526ace36408.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Da, to je baš loše rešenje. Trebali su odmah da naprave kružni tok na tom mestu. Ovako će tu biti velikih zagušenja bespotrebno. Napravili su novi široki bulevar u koji trenutno može da se uđe samo preko Novog Beograda ili ovog neprirodnog skretanja ulevo, preko još uvek vidljive pune linije:

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493933#p493933:3mfwyqu8 je napisao(la):
Bukira » 19 Nov 2017 05:17 pm[/url]":3mfwyqu8]Da, to je baš loše rešenje. Trebali su odmah da naprave kružni tok na tom mestu. Ovako će tu biti velikih zagušenja bespotrebno. Napravili su novi široki bulevar u koji trenutno može da se uđe samo preko Novog Beograda ili ovog neprirodnog skretanja ulevo, preko još uvek vidljive pune linije:

file.php
Prave ulicu ispod mosta, a onda postoji tehnička mogućnost da se zabrani prelaz preko pune linije na ovom mestu zato će postojati dve pristupne ulice BNVu, po jedna za svaki smer kretanja. Onda se može ulaziti u njega preko bivšeg Autobuskog parkinga Lastine stanice pa ispod mosta. A sa pravom raskrsnicim ili kružnim tokom će čekati dok se ne napravi novi most pošto se onda ionako sav ovaj prostor ponovo menja.
 
... a u toku gradnje, naravno, raskrsnice više godina uopšte neće biti, jer neće biti ni mosta, pa tako ni puta ka Novom Beogradu.
 
Šta ređaju ove autobuse po tom novom bulevaru, ako se ovako nastavi kolovoz ima da izgleda ko rov za godinu dana.
 
Znaci na zadnja 3 sprata vidimo kako ce zgrade izgledati jer se sad pojavio nov detalj a to su one bele horizontalne linije izmedju spratova. Upravo te linije prete da ove zgrade na kraju podsecaju na Antaliju, takav mi osecaj u ovom trenutku no aj da sacekamo mozda je to samo trenutni osecaj tj. nadam se.
 
Ne znam da li je bila. Savski trg (visoka rezolucija).

SAVSKI_TRG.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493767#p493767:2wms4009 je napisao(la):
Zuma » 19 Нов 2017 12:19 am[/url]":2wms4009]Eureka! Pogledajte šta sam pronašao:

Odron na obali se nalazi nešto nešto malo uzvodno od linije koja prolazi osom ulice Miloša Pocerca.


A pogledajte šta se na ovoj staroj mapi takođe nalazi nešto malo uzvodno od linije koja prolazi osom ulice Miloša Pocerca:
Свака част на овом урбаном истраживању. Плусчина. Скидам капу :sesir: :sesir: :sesir:
 
Koliko se sećam, pa tu je na biciklističkoj stazi i bio neki limeni mostić...
 
U pravu si. Uvek sam ga izbegavao jer je bio udubljen i pitao se čemu taj mostić tu.

Mislim da su bila dva na tom delu između dve obaloutvrde.
 
Tako je, dva na jako kratkom rastojanju.
Biciklisti su uvek gledali da taj deo što brže prođu, znalo je da smrdi...
 
I to je upravo deo između dve nekada uređene obale.

Rupa se otvorila tačno na mestu ovog prvog većeg drveta (gledao sam timeline na Google Earthu), a mislim da je baš tu bio mostić, kao i kod ovog drugog većeg drveta.

 
Vrh