Staklena_Wool_nica » 09 May 2016 10:02 pm[/url]":eglvdq41]Necu da vam kvarim zurku, ali da se osvrnem na par slika tog BIG projekta koje je Dosen postavio.
Pogresan se dojam ostavlja kad vidite taj “napredan” projekat usvojen jos pre godinu i po dana u NYC (hoce li?) i taj tu pored Save. Elem, ja gotovo da nista od toga sa crteza nisam videla, cak ni mogucnost tog zelenog i ispunjenog BIG projekta. Postojale su neke manje travnate povrsine duz Batterya, ali koliko se secam tu su bili kao neki provmajski uranci, carsavi i okretao se hulahop. Mozda jos par stabljicica, proredjenih duz setalista. Bazeni poplocani drvetom, pa da bude sve prirodno? Cak se ne secam gde bi oni to crveno dzbunje sa slika mogli da posade, sve je nekako bilo vec sveze izbetonirano. Mozda nisam dovoljno pesacila da sve vidim. Mozda im i bude tako zarko zeleno i crveno kad svi budu vozili elektricne automobile. Ali tolike sume izmedju zgrada u NYC? Preterase ga sa nerealnoscu. East Side nema sanse da pozeleni taman da FDR vaskrsne. Tek je ta strana "obale" jako uzana, da tu ima dovoljno mesta samo dvoje da se mimoidju. OK videla sam ispod FDR-a da su picanili i preuredjivali Midtown Ferry Stanicu i izgleda mnogo cistije, nema onog “mirisa” kad se ne okupate par meseci i kad nemate gde u toalet. Ali zelenilo? Ne. Jednostavno ne moze tu ni da raste pored tako ogromnog saobracaja. Tu samo raste beton. Farbaju oni. Bolje im je da se oslone na Central Park i High Line i da jedu sargarepu.
http://www.rebuildbydesign.org/project/ ... -proposal/
Za sada evo kakve sam ja sume i prirodu videla dok sam setala po Battery parku, pa neka neko nastavi da idealizuje druge, a svojem da se smeje (to je taj pogled prema New Jersey-u):
Savska promenada je slicnija onoj na Waterfront-u, u Torontu sto se tice lokacije. Tamo ima bastica sa leptirovima i tamo moze da se tera bicikl. Samo sto je dosadno. Lizes sladoled ako nisi na djijeti i gledas kako jedre deciji camcici sa daljinskim upravljacem po manjem bazencicu. Zato je tu postavljen bezvezni Westin Hotel, a mi dobijamo strastveniji i elitniji W i Regis. Ne bi ovi nasi hoteli gradili bas bilo gde. Izabrali su oni interesantu destinaciju, a to je i jedan razloga sto ja imam veru da ce ovo biti dobar poduhvat i razlog za slavlje.