Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

IMG_6063.jpeg

Na jednom delu neće biti trotoara nego će morati da se pređe na šetalište.
Tako je! Zbog toga, između ostalog, im je prvobitni zahtev za građevinsku dozvolu bio odbačen - trotoar je manji od 1,5 m a treba da bude od 2 do 8 m, a samo izuzetno 1,5 m (a oni ni toliko nisu uspeli da obezbede). I ne samo to - Nova ulica, koja treba da spoji Karađorđevu i Beograd na vodi, uveliko se gradi bez ikakve dozvole - toliko o navodno "nultoj toleranciji za nelegalnu gradnju".
1761602459620.png

I ne samo da se radovi izvode bez građevinske dozvole (što je krivično delo, kako za investitora - Grad Beograd, tako i za izvođača radova), problem je i što se radovi izvode u koridorima elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture (1 kV, 10 kV, 110 kV vodovi + telekom), što dodatno pojačava rizik od izvođenja radova bez dozvole. Da smo pravna država (kao što nismo), usledila bi hitna reakcija građevinske inspekcije: obustava radova, zatvaranje gradilišta, krivične prijave.

А могли су ту национални стадион да направе нпр.

Tako je! Zbog toga, između ostalog, im je prvobitni zahtev za građevinsku dozvolu bio odbačen - trotoar je manji od 1,5 m a treba da bude od 2 do 8 m, a samo izuzetno 1,5 m (a oni ni toliko nisu uspeli da obezbede).
Sa obe strane je potrebna sirina 2-8 m ili je dovoljno sa jedne strane da bude 8m?

Sa obe strane je potrebna sirina 2-8 m ili je dovoljno sa jedne strane da bude 8m?
Ne vidim da su za ovu ulicu SAO 9 (САО 9) planirani obostrani trotoari, ali vidim da je planirano podužno parkiranje - pa verovatno otud ovakva dimenzija ulice - što je neko gore primetio (da je preširoko za jednu traku).
Ovo je izvod iz odbačaja zahteva za građevinsku:

IMG_5777.jpeg

Baš me čudi što već nemamo nekoliko ratarda da blokiraju ulicu i postave transparent "Ne damo park!"

btw... kako bi lepo bilo da ostane prikazana spratnost ovih zgrada...
1761729025169.png

ali po svoj prilici alava st*** će da metne 20spratnu monstruoznost na ovom mestu... :(

Nikad nisam čuo da neko uživo u redovnom normalnom životu taj park zove Svetonikolskim. Svi ga zovu Bristol. Tu sam studirao, tako smo ga svi uvek zvali. Malo mi to sve baca na opštu klerikalizaciju koju SNS sprovodi

Nikoljski (Svetonikolski) park ili Park Svetog Nikole je predratni naziv i kontam da ga koriste samo u PR svrhe da zvuči "staaaaroooo". Na sajtu "Navodnog Beograda" svuda se navodi kao Park Bristol, ali konačnu odluku o imenu ima Skupština grada, pa me ne bi čudilo da Gangula progura da se to i formalno preimenuje.

@Perkan

Neće tu ići 20 spratova. Prostorni plan propisuje nisku spratnost u Savamali. Sve zgrade će biti kao Emerald. Ja više strahujem da tu ne ostane Savanova sa onim suženim delom promenade, sve se nešto nadam da će se taj deo srediti kad se izgrade zgrade i most i da zato samo na tom mestu stoji behaton, a ne granit.

@Igormartin

Taj članak u Financial Timesu nije PR, jer se pominju i kritike na Alabarovo poslovanje kako u Srbiji i Egiptu, tako i u UAE. N1 je objavio deo prevedenog teksta (za one koji nemaju pretplatu za FT):

Alabar ima neku gotovo iritantnu slatkorečivost u svojim nastupima, ali tu u suštini ima i neke iskrenosti koju poštujem - ne krije da je pre svega biznismen koji želi da zaradi novac. U ovakvim jednačinama uvek mi je veći problem na strani države i gde ona postavlja granice. Investitori će uvek gledati sebe, čak i onda kada kao rade nešto za zajednicu.

Nikad nisam čuo da neko uživo u redovnom normalnom životu taj park zove Svetonikolskim. Svi ga zovu Bristol. Tu sam studirao, tako smo ga svi uvek zvali. Malo mi to sve baca na opštu klerikalizaciju koju SNS sprovodi
Одувек је био Светониколски парк. То што већина не познаје свој град, а још мање они који у њега долазе и студирају и надевају имена како им је згодно је друга ствар.

Vrh