Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Majstori demagogije, i oni i ovi njihovi botaničari i korisni id..ti po mrežama.

Doveli društvo do rasprave o tome trebaju li nam muzeji...

Sutradan će da nas dovedu do rasprave da li nam trebaju škole i fakulteti.

Evo može i onaj Institut za materijale prekoputa sajma da se isteruje. Šta će kome taj institut, ja bih to isto na doboš i zidaj lepo kule pune precenjenih polupraznih stanova.

Београд првенствено има проблем са тим што су музеји премали и непотребно фрагментисани по целом граду а и сам приступ презентацији поставке је поприлично застарео. Велика већина музеја просто и није занимљива за посетити јер се своди на пар соба у коме је презентовано неколико експоната у витринама, са минималном едукативном вредношћу

Али то није аргумент против музеја већ је аргумент против државног односа према култури. Иста логика (што би улагали кад се не користи) се примењује и за јавни превоз и за железницу и све остало што треба да има ширу друштвену функцију без непосредног генерисања профита за политичаре и њихову родбину / кумове.

Да једна власт озбиљно направи тематско укрупњивање београдских музеја и уложи 2,3 милијарде евра у њих по актуелним светским стандардима људи би итекако појурили да их посећују. На крају крајева, тај тренд је био приметан и са Народним музејем и МСУ упркос томе што је у питању била само реконструкција.

При чему и економски гледано, Београд ако жели да привлачи туристе мора нешто и да им понуди и презентује своје наслеђе на атрактиван начин. Ниједан туриста неће да дође у Београд ради тржног центра, то има и кући.

Novi muzeji Nikole Tesle i Prirodnjacki ce da budu najveci aduti turisticke ponude Beograda, prvi jer je jedinstven u svetu, a turisti to znaju da cene, drugi zbog lepog projekta i odlicne lokacije na Uscu. Klasicni muzeji nisu previse zanimljivi novim generacijama, a i budimo iskreni arheolosko blago sa nasih prostora je skromno u poredjenju sa velikim muzejima Italije, Austrije, Nemacke a da ne spominjemo Rusiju, Francusku i Englesku koje su skupljale svoje eksponate sirom sveta.

Ne bih se slozio da nemamo sta da ponudimo, Vinca je samo jedan primer a ima ih jos, samo treba malo uloziti u muzeje i modernizovati ih
Zamisli da je Telekom dao 150tEUR nekom muzeju za modernizaciju i digitalizaciju umesto sto je dao jednoj vasarskoj pevaljci?
E tu je glavni problem

Novi muzeji Nikole Tesle i Prirodnjacki ce da budu najveci aduti turisticke ponude Beograda, prvi jer je jedinstven u svetu, a turisti to znaju da cene, drugi zbog lepog projekta i odlicne lokacije na Uscu. Klasicni muzeji nisu previse zanimljivi novim generacijama, a i budimo iskreni arheolosko blago sa nasih prostora je skromno u poredjenju sa velikim muzejima Italije, Austrije, Nemacke a da ne spominjemo Rusiju, Francusku i Englesku koje su skupljale svoje eksponate sirom sveta.
Ти музеји су промашаји по питању локација. Могао бих детаљније о томе али мислим да нема потребе.
Ударне локације у центру града на потезу Калемегдан - Храм које су морале бити сачуване за музеје (К дистрикт, ТЦ Рајићева, Париска-крива зграда, рушевина Српског краља, Прогрес-бивши Себастиан, Декијев плац на Славији, 3 краља, Митићева рупа) али су жртвоване зарад профита.

Ти музеји су промашаји по питању локација. Могао бих детаљније о томе али мислим да нема потребе.
Ударне локације у центру града на потезу Калемегдан - Храм које су морале бити сачуване за музеје (К дистрикт, ТЦ Рајићева, Париска-крива зграда, рушевина Српског краља, Прогрес-бивши Себастиан, Декијев плац на Славији, 3 краља, Митићева рупа) али су жртвоване зарад профита.
Ovo bi važilo da je Beograd grad veličine Čačka ili Sombora :)

Muzej NT jeste promašaj po pitanju lokacije, ali ni njegova idealna lokacija (Marina Dorćol) nije blizu poteza Kalemegdan-Hram. Prirodnjački mi je ok i logično da bude bilzu neke prirode, a ne u centru, a uz Filharmoniju, MSU i još neki muzej (npr. Brodarstva/Nautike) mogao bi da čini lepu celinu.
Na konkretnom potezu, kad se doda planirana Gradska galerija na Trgu, novi gradski muzej u Resavskoj, navijam da se jednog dana u dvorove prebaci narodni muzej i to je, po meni više nego dovoljno kulturnog sadržaja.

Ne slazem se ali dobro postujem tvoj stav.

Upravo tako!

Мислиш да је боље да по целом граду имамо паркинге за туристичке аутобусе, или би било боље да им је све у пешачкој раздаљености, а да аутобусима оду до Земуна, Куће цвећа, Белог двора, Авале и Винче?

Muzej NT jeste promašaj po pitanju lokacije, ali ni njegova idealna lokacija (Marina Dorćol) nije blizu poteza Kalemegdan-Hram. Prirodnjački mi je ok i logično da bude bilzu neke prirode, a ne u centru, a uz Filharmoniju, MSU i još neki muzej (npr. Brodarstva/Nautike) mogao bi da čini lepu celinu.
Na konkretnom potezu, kad se doda planirana Gradska galerija na Trgu, novi gradski muzej u Resavskoj, navijam da se jednog dana u dvorove prebaci narodni muzej i to je, po meni više nego dovoljno kulturnog sadržaja.
Тај крак ка Дорћолу је као нека врста попречног продужетка, низ Скадарлију, до Музеја науке и технике, а у наставку и до Теслиног музеја где је требао да буде.
Локација природњачког музеја на Ушћу је погрешна из разлога што се жртвује природа, тј. парк. Можда би најбоље место за природњачки музеј био урбанистички завод, због близине Јевремовца, кад је бивши Беко већ протраћен за фенси станове.

Локација природњачког музеја на Ушћу је погрешна из разлога што се жртвује природа, тј. парк
Možda grešim, ali ja imam utisak da se park ne žrtvuje, nego da dobija na finkciji. Za to drvieće što su planirali da poseku bi mogli "Sadišu" da iskoriste konačko. Ako su to čudo uopšte nabavili, a nisu iznajmili samo za slikanje.
A kad smo kod "krakova" - ja mislim da bi trebao i krak na drugu stranu da postoji, preko Kosančićevog venca, pešačkog mosta kod Beton hale do Nbg i ove grupe muzeja koje sam spominjao.

Sve to da posadimo u ovo malo prirode sto je ostalo?
Ajde da ne preterujemo sad. Ne pričam o urbanizaciji parkova, nego o gradnji par objekata od javnog značaja utopljenih u zelenilo, koji bi zauzimali zanemarljiv deo ukupne površine parka.

Vrh