Majstore,
ljudi koji mesečno plate 200.000 EUR poreza i
ljudi koji mesečno plate 2000 EUR poreza i
ljudi koji mesečno plate 200 EUR poreza
IMAJU ISTA PRAVA u demokratskom društvu.
Znaš zašto?
Zato što postoji gomila ljudi skromnih primanja koja crnči svakog meseca za crkavicu da bi tebi OBEZBEDILI USLOVE da zaradiš novac od kojeg plaćaš toliki porez.
Nisi ti čardak ni na nebu ni na zemlji da serkiš pare... ti si deo sistema, kao i svi ostali. I imaš ista prava kao i svi ostali.
Porez je OBAVEZA. I regulisanje te obaveze ti ne daje više prava u odnosu na druge.
Ovo su elementarne stvari koji svaki građanin mora da zna.
Hajde malo osvrni se na svet oko sebe pre nego počneš da kukaš kako ti je biciklistična staza preuska!
Biće bolje svima, a tebi će sigurno obezbediti da zaradiš još više para i platiš još veći porez svojoj zemlji!
Od svega sto sam napisao, uhvatio si se za ono sto nije bio ni cilj niti tema.
Nigde nisam napisao da ja imam veca ili manja prava od drugih ili da mene neko treba da provede sa rotacijom. Pricam o visini globe u ovoj drzavi i odnosu drzave/grada prema nama, gradjanima. Napisao sam JA misleci na nas, gradjane Beograda. Da sam napisao mi, ti bi se verovatno zalio kako ti placas vise ili manje ili sta god da bi iskopao, jer si se uhvatio pogresne reci.
Svakako, sebe i porodicu smatram uzornim gradjanima, koji placaju redovno sve dazbine drzavi i smatram da ne dobijam tretman kakav zasluzujem. Sad ces verovatno naci nekoga ko radi na crno da "prehrani porodicu" i ne placa porez i kako sam ja rekao da on nema prava da zivi, jer ti znas unapred sta ja mislim.
Pored toga sto si se uhvatio za deo koji nisi razumeo, ozbiljno si me i uvredio, jer ne znam po cemu ti zakljucujes da gomila ljudi "crnči svakog meseca za crkavicu" da bi meni "OBEZBEDILI USLOVE" da zaradim novac.
Npr. neko ko ima 2000 eur platu, 1300 eur plati dazbine na platu (firma plati). Od plate plati porez na imovinu, porez na registraciju kola, pusaci vise od pola cene cigara daju drzavi za akcizu, sto je i za kafu, alkoholna pica i gorivo. Na sve ostalo sto kupis, platices 20% PDV ili 32% ako je uzvozna roba za koju se placa carina. Naravno, ne ide sve to sto se plati u istu kutiju, ali ide na neki nacin drzavi.
Takodje, oboje radimo za strane kompanije i niko "ne crnci za nas", vec sami zaradjujemo svoje plate.
A sto se teme tice, pusti me tih glupih prica da se osvrnem oko sebe... Zato sto deca u Keniji nemaju da jedu, ja ne smem da se bunim i trazim svoja prava. Pa ovde je puno njih kenjalo i bilo tuzno sto nam u Galeriju ne dolazi Lui Viton, a sto deca Demokratske Republike Kongo imaju crvice u stomaku od prljave vode koju piju, to nista...
P.S.
@Fankmaster, u pravu si da sam lose srocio i verovatno je trebalo da napisem "koliko placamo poreza...", ali bi onda neko opet napisao "pa koliko to poreza..." i zato sam napisao pribliznu cifru. A slazem se sa
@Perkan da prava imamo podjednako, nego to uopste nije napisano u tom kontekstu. A to da mislim da prava imamo podjednako je upravo ono gde se protivim sirenju lokala na setaliste. Verujem da svaki lokal Galerije zaradjuje stotinama puta vise od mene, ali to ne znaci da ima pravo da nam svima oduzima prostor namenjen za setnju i rekreaciju.