Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Дакле, N1 ботује за режум качећи рендере дизајна пејзажног уређења које нема везе са оним што се усваја за цели мастерплан.

На рендерима се лепо види детаљност партера а у позадини генерички неразрађени стамбени објекти.

Kako sad "N1 botuje", majka mu stara!? Čitate li vi te tekstove koje linkujete ili samo gledate slike? Lepo piše u tekstu da su preko državne agencije Tanjug pušteni renderi, i da se nigde nijednom rečju ne pominje visoka cena koja će se platiti za izgradnju tih parkova i šetališta (a to je rušenje Sajma), niti se pominje da će na njegovom mestu biti izgrađene mahom stambene kule:

sajam.png

I to je tek deo teksta, dalje se navodi i da nema odgovora na jedno od ključnih pitanja - a to je otuđenje zemljišta sajma u krajnje netransparentnom procesu, direktnim dilom sa stranim investitorom.

Kako sad "N1 botuje", majka mu stara!? Čitate li vi te tekstove koje linkujete ili samo gledate slike?
Ботује. Ботује баш зато што људи не читају него гледају слике. А каче слике које доводе у заблуду. Амбијенти који су приказани не одговарају реалности.

Архитектура у овом проширењу тумора мора да буде много гора него у оригиналу да би била егал (или гора), из простог разлога што је ово проширење даље од центра града и стога је стандард квалитета архитектуре за њега ипак нижи. Исто као и за нпр. Ерпорт сити, чији је квалитет архитектуре прихватљив за (де факто) периферију на којој се налази али би у центру био срамота. Овај део је ипак даљи од центра града, не види се са Теразијске терасе, није у првом плану визуре града итд. и да је цео БНВ изграђен толико далеко од историјског центра био би далеко мањи проблем, чак и са актуелним ормарима. Неке новобеоградске хрушчовке би биле скандалозне да су изграђене поред Калемегдана, овако су прикладне за локацију где су

( не, не кажем да је ово прихватљиво, већ да морају много више да заружне да би био већи архитектонски скандал од Висте и сличних будалаштина)

Ko ne čita taj je Ćaci.
Istina, ali i Ćaci ima pravo glasa kao i neĆaci.

Ne znači nužno da N1 botuje za BnV, ali Delija ima poentu, na brzo skrolovanje vest deluje afirmativno. AV je uspeo da unese potpunu zabunu u medijski prostor, ko je za šta, ko je protiv čega. Sve više je potrebno udubiti se u vesti, a čak i neĆaci nemaju baš uvek vremena da čitaju sve pažljivo.

Ботују из нехата тј незнања јер не капирају да су објавили део визуалне пропаганде београда на води.

А пропаганда је јер се на рендерима виде 4х нижи објекти од онога што стоју у плану који се усваја без јавне расправе.

Sve i da je tako a nije 🙃

Zar misliš da prosečan čitalac analizira rendere kao mi na forumu i da na osnovu toga kreira svoj stav o projektu koji se pritom realizuje skoro celu deceniju uz sav prateći kriminal i podvale.

Sve i da je tako a nije 🙃

Zar misliš da prosečan čitalac analizira rendere kao mi na forumu i da na osnovu toga kreira svoj stav o projektu koji se pritom realizuje skoro celu deceniju uz sav prateći kriminal i podvale.
Просечан читалац управо само на слике може и да реагује. Чак и они који нису просек а имају додира са браншом, односно пројектима пре свега реагују на слике, дакле на рендере. Апсолутна већина људи не уме да чита ни пројекат, посебно не урбанистички а да не причам о скраћеницама, којекакви ПГР-пви, ПДР-ови, тедеијеви.

Оно, не волим да се позивам на струку, али мислим да знам на шта људи реагују када су у питању архитектура и та, Србину непозната наука, Ур-ба-ни-зам.

Čini mi se da su malo unapredili arhitekturu zgrada, ovo je mnogo prijatnije za oko iako opet previsoko.

Malo zapažanje sa moje strane - već mesečak dana skoro svako veče se spustim do BW da prošetamo pas i ja. Najviše se vrtim između Sole, Libera i Skale, parkić je lepo uređen, možda jedini prostor sa velikim travnjakom na BnV otkako su kod Magnolije krenuli sa pripremama za vrtić. Zgrade deluju relativno skladno jer ima dosta prostora između i dizajn i kombinacija boja su makar meni lepi, minus demit fasada koja od početka izgleda kao da će da se sruši. LED osvetljenje plus loše izvedena fasada baš loše izgleda.

Elem moj utisak, a i zašto i idem tamo da prošetam, jeste da je ceo taj potez kao grad duhova, i preko dana i preko noći. Možda je 15-20% stanova useljeno, isto toliko i lokala. Restorani Kakadu, TT bistro i neki Rich Garden su konstantno prazni, Kakadu još nekako, ali ova druga dva su konstantno prazni a cene paprene. Takođe i lokal ferdinand Knedli je prazan. Zašto ovo pišem - pa i na ovom renderu vidim gomilu restorana i lokala, i pitam se da li je uopšte moguće ostvariti toliki promet ljudi da cene rente budu isplative. Sole, Libera i Skala su završene pre oko 2 godine, i prosto mi je neverovatno koliko malo ljudi cirkuliše u udarnim terminima (jutro vikendom, petak uveče, vikend uveče). Ne znam da li su precenili potrebu za poslovnim prostorima a i broj ljudi koji su spremni da plate kapućino 600 dinara. Moguće da računaju da kad se usele svi stanovi da će biti dovoljno ljudi da zadovolje potrebe zakupaca, ali se opet postavlja pitanje zašto su te zgrade pretežno prazne čak i nakon 2 godine od završetka. Pogotovo što su se ove zgrade prodavale po relativno nižim cenama kad se uporedi sa ostatkom BnV. Možda su Maj i Jun takvi da nema ljudi, mada sam ja navikao da je tad najviše ljudi napolju.

Ovo stvarno deluje kao istina, ali može li biti tužnije kada ovaj prosek smatramo unapređenjem?
Slažem se, pogotovo za zgrade ka reci. Npr zgrada Terase su po meni pun pogodak što se tiče arhitekture, ali onda su to uništili što su dodali još 3 takve koje su nabrekle na jedno 3-4 puta veće gabarite.

Zgrada Magnolija je po meni je neki standard kako su trebale da izgledaju zgrade koje nisu ekskluziva, tj šablon prosečne fasade. Možda sam pristrasan prema Magnoliji jer mi tu živi tazbina, ali je zgrada odlično urađena kako unutra tako i spolja. No ozbirom da se sve proda što izgrade, a država ih sponzoriše i daje odrešene ruke, oni nemaju neki podsticaj da podignu kvalitet rešenja. Kad uzmemo u obzir da bi i šupu od lima vrv prodali, dobro je i da imamo ovaj napredak u vidu zaobljenijih kontura zgrade, niža spratnost itd. Od koga je dobro je...

Evo da jos jednom izrazim protivljenje projektu BW i svemu vezanom za njega:
Ovde u videu je i moj komentar, koji ce mozda biti i obrisan, pa evo ga ovde:
Evo koliko BW misli o gradjanima, nama obicnim smrtnicima. U subotu sam krenuo biciklom sa detetom u sedistu i posto je zatvorena biciklisticka staza zbog radova na obaloutvrdi, morali smo bulevarom, a onda ispod Gazele radovi, sto se vidi na 2:12. Prometnim bulevarom, ljudi sa decom su primorani da voze kolovozom. Da ne kazem da je to koridor kojim prolaze ljudi sa decom koja voze bicikle, pa je samim tim zabranjeno da ovuda i prodju. Posle 10 godina radova, dosli smo do toga da su biciklisti odvojeni od reke skroz od sajma, do ispred Brankovog mosta. Supruga i ja ovom gradu i Srbiji ostavljamo svakog meseca ozmedju 3500 i 4000 eur raznih poreza, trebalo bi da imamo malo veca prava.Pored toga sto su uklonjene klupe, ono sto se odavno desava je, uzurpiranje setalista od strane ugostitelja. Na 6:08 se vidi koliko su ugostiteljski objekti usli u setaliste i suzili ga. Do skoro je to bila pesacko-biciklisticka staza, zvanicno je i dalje, samo je za bicikliste postala beskorisna, pa niko vise ne ide tuda.Ono na sta sam godinama upozoravao nam se sad desava. Oduzima se obala obicnim gradjanima i daje ugostiteljima koji ugoscavaju ljude sa dubokim dzepom.

Supruga i ja ovom gradu i Srbiji ostavljamo svakog meseca ozmedju 3500 i 4000 eur raznih poreza, trebalo bi da imamo malo veca pravaM
Majstore,

ljudi koji mesečno plate 200.000 EUR poreza i
ljudi koji mesečno plate 2000 EUR poreza i
ljudi koji mesečno plate 200 EUR poreza

IMAJU ISTA PRAVA u demokratskom društvu.

Znaš zašto?

Zato što postoji gomila ljudi skromnih primanja koja crnči svakog meseca za crkavicu da bi tebi OBEZBEDILI USLOVE da zaradiš novac od kojeg plaćaš toliki porez.
Nisi ti čardak ni na nebu ni na zemlji da serkiš pare... ti si deo sistema, kao i svi ostali. I imaš ista prava kao i svi ostali.

Porez je OBAVEZA. I regulisanje te obaveze ti ne daje više prava u odnosu na druge.

Ovo su elementarne stvari koji svaki građanin mora da zna.
Hajde malo osvrni se na svet oko sebe pre nego počneš da kukaš kako ti je biciklistična staza preuska!
Biće bolje svima, a tebi će sigurno obezbediti da zaradiš još više para i platiš još veći porez svojoj zemlji!

Vrh