Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Sa mosta na Adi danas. Sve ošišano i Čuperak na glavi :)
89ca7cd8b9953f712842650c1dd93f39.jpg


Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
 
Da nema ovih 5 identičnih razvaljenih ormara, bilo bi neuporedivo bolje. Ova poslednja slika je sasvim pristojna niže zgrade, biće ok fasade ako ispoštuju render, uklapa se visinski sa starim delom grada prekoputa. A ovo iza... go užas
 
ima neka tajna veza.....beton hala ozgora i planinski masiv iznad vode......


Београд је жртва силовања, са трајним ожиљцима.
Овако нехумано се гради и живи само кад се мора, као у Хонг Конгу, где просто нема простора или негде где много људи нема први стан. Код нас је резултат корупције система, похлепе и бахатости. Нас је мало и смањујемо се као нација, не морамо себи ово да радимо.

Потребно је драстично опорезовати власништво над више од два стана и овај балон би се издувао преко ноћи. Цене би се унормалиле, а оваква насеља никад не би ни настала.
 
Грађани Србије, као и Кине, улажу у некретнине зато што немају у шта друго. Кажњавање улагања у некретнине неће донети ништа осим што ће се држава краткорочно овајдити за неке паре којима може да поткупљује бабе и деде

Малтене сваки развијени и импресивни град на Западу је развијен помоћу људске похлепе и жеље да профитирају, разлика је само у томе што је јавни сектор био компетентан за посао који је добио и каналисао је раст на начин који је смисленији и естетски привлачинији (додуше, како који - има сијасет примера катастрофалног раста чак и по земљама за пример). Нама првенствено треба стратегија развоја берзе и тржишта капитала како би грађани са вишком новца могли исти да улажу у капитал домаћих компанија зарад даљег раста и приватних инвестиција а затим и механизми контроле над запосленима у јавном сектору који би лично одговарали за своје злочине уместо да своју кривицу колективизују и, чак и кад буду кажњени, цех пребацују на пореске обвезнике.

Највећи грех БНВ-а оваквог какав је остаје локација. Да је овако нешто изграђено иза 72. блока или у Борчи би чак било и напредно за Београд а свакако неки просек који се тренутно гради по Европи за периферију
 
Управо су најкапиталистичкија друштва она са највећим порезом на имовину и на први поглед, сумануто високим порезом на наследну непокреетну имовину од 50%. (Јапан, Енглеска, САД делимично, у свим европским државама порези на други стан су много већи...)
Само таква пореска политика доводи до развоја тржишне економије јер у таквом пореском систему склањање капитала у некретнине и испијање кафе по цели дан док лова капље просто није могуће.

Ово што ми имамо је савршен систем за генерисање даљег социјалног раслојавања и суштински економског поробљавања свих људи који нису имали почетни капитал од стране оних којих су криминалом и/или корупцијом стигли до истог.

Тако да да - БНВ је директна последица антинародне пореске политике. Баће себи поклонили наше земљиште, покраденим парама направили себи зграде а онда мешетаре тржиштем некретнина на темељу малог пореза великим криминалцима и стано-господарима.
 
склањање капитала у Х и испијање кафе по цели дан док лова капље

То и јесте капиталистичка тржишна економија. Улагачи (инвеститори) у капитализму имају улогу економских планера и бирају у шта ће бити уложени ресурси (као централни планери у комунизму). Само што они чине са својим новцем, преузимају ризик (ако је стварно тржишна економија) и то раде на основу висине цена. Јер цене сигнализирају за чим је велика тражња а она је одраз жеље или потребе. Да ли ће новац бити уложен у компанију која изнајмљује фотошоп људима за месечну претплату, компанију која пере прозоре за паре или у стан који пружа склониште подстанарима за паре је суштински небитно. Капиталиста је ризиковао и уложио новац и, ако је добро изабрао, биће награђен и "капаће" му паре у џеп од инвестиције док он седи и испија кафу. Било у Кнез Михајловој или на јахти на Азурној обали. Ако је погрешно уложио изгубиће паре.

Проблем са тржиштем некретнина у Србији је проблем који настаје са сваким добром у које се улаже не због употребне тражње већ ради спекулативне препродаје. Било да су у питање луковице лала или станови, када људи купују не зато што им то објективно треба или зато што желе да имају већ зато што очекују да ће касније моћи скупље да препродају онда се ствара мехур, тј. "лажна тражња". Односно, тражња која постоји само као претпоставка да ће цене расти заувек. Како то никад није случај пре или касније дође до пуцања мехура и одређене корекције.

Ако Србија икада уђе у Шенген то ће се 100% десити из простог разлога што ће сви људи схватити да им се више исплати да оду у једну Шпанију и тамо јефтиније купе стан него да живе драстично лошије у прескупом стану у Београду.
 
Ko god je napravi ovaj render nove pijace u životu nije bio ni na jednoj beogradskoj pijaci - odnosi se pre svega na broj ljudi. O letećem zelenilu na krovu koje buja iako ga niko ne održava neću da govorim, taj greenwashing smo pokrili 700 puta već

Tragično je što mi je arhitektura ove pijace lepša nego 95% zgrada u kojima prodaju stanove. Radije bih ovde živeo
1699785229973.png
 
Vrh