[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=466273#p466273:z4pvjaua je napisao(la):
Zuma » Sre Jul 19, 2017 3:46 am[/url]":z4pvjaua]
Ovo je katastrofalno loše iz svih mogućih aspekata izvedeno.
Prvo konstruktivno, gde su i onako ne baš izdržljiv deking pričvrstiti za drvenu potkonstrukciju koja će vremenom od vlage i vrućine da istruli. Drvena građa nalazi se u "kanalu" koji nema odvod, pa ce posle svake kise ili poplave plivati u vodi i vlazi, a time i prilično brzo istruliti. Ne znam o čemu su razmišljali kad su to planirali. Inace, ovo nije jedino mesto gde je drvo korišćeno kao potkonstrukcija za deking. Nije mi jasan taj amaterski pristup pri razradi detalja ili samo nemaju iskustva u ovom poslu.
Zatim funkcionalno, gde će o ovu lajsnu svi redom da se sapliću. U javnim prostorima predviđenim za masovno korišćenje, apsolutno se mora ispoštovati pravilnik obaveznih tehničkih mera, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, starijim osobama i deci. U ovom slucaju posebno su ugroženi slabovidi. I ovo nije prvi slučaj da taj pravilnik nije ispoštovan što je apsolutno nedopustivo, posebno ako se nešto gradi od nule!
Vizuelni aspekt: Ne znam da li tu treba bilo sta da se obrazlaže. Jasno se vidi da detalj spoja stepenica i šetališta, odnosno dekinga i granitnih ploča nije uzet u obzir i razrađen, pa su na licu mesta improvizovali i skrpili ovo nesrećno rešenje koje bode oči. Može biti da je razlog za nepoklapanje visinskih kota sleganje gornjeg nivoa promenade, mada sumnjam, jer bi u tom slučaju granitne kocke bile niže u odnosu na deking.
Bez obzira na sve, ovo bi trebalo da je jednostavno za planiranje. Dve visinske kote završne obrade (završna obrada dekinga i završna obrada šetališta) i dve visinske kote grubih radova, definišu spoj i ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Naravno, postoji i tolerancija u gruboj gradnji. Obično je ona do 1cm, ali prilično sam siguran da ovde nije problem u toleranciji već u lošem planiranju i izvođenju.
A ako su već naplavili ovakvu grešku u spoju, mislim da bi bolje bilo da su to rešili nekim sistemskim i izdrzljivijim detaljem. Pada mi na pamet štampani beton ili ovi kamenčići ispod ograde saliveni u beton, kojima bi se jasno razdvojile dve funkcionalne celine - stepenice i šetalište.
Zuma hvala za slike!