Najzad. Znači pritisak je urodio plodom. I to je nažalost izgleda jedini jezik koji se ovde razume.
Prva i osnovna stvar. Ovde nema ništa privremeno iako privremena dozvola ističe do kraja avgusta. Pod plaštom privremenog pokaznog objekta provučena je klasična kafana sa trajnim uređenjenjem čitavog ovog dela obale reke i onog dela Savamale koje se neće rušiti. I još je to uređenje uglavnom u funkciji tobože privremene kafane (igralište za decu njenih posetilaca, parking za njih, i zauzimanje dela obaloutvrde za potrebe kafane). Tako su zaobišli bilo kakvu raspravu i sve procedure o tome šta to ovde, privremeno ili trajno, ustvari treba da bude.
Ne samo da se ništa ne ruši nego im nije dosta kafanskih stolova, pa se šire na drugu stranu šetališta. To vam je lepa indicija šta će uglavnom biti uzvodno od starog Savskog mosta, na privatnom delu obalskih placeva, tj dalje od prvih deset metara (što je ista širina kao i ovde, pa se zaista pravi 3 kilometra manje-više ISTE ovakve obale).
Nema ništa od nasipanja i nove obaloutvrde kao što bi po njihovom planu trebalo da bude.
Prodor o kome sam pričao, od Geozavoda do obale, ustvari služi da bi Abar mogao da odšeta direktno do svog broda, budući da se nastavlja na pristan. Čak pod istim uglom pod kojim dolazi od Geozavoda.
Kome bi drugom OVDE služio pristan kad nema ni stanova ni drugih objekata sa puno ljudi? Ako se sećate moje priče o tome šta je zajednička nit, interes i centralni sadržaj koji povezuje sve rekonstrukcije u Savamali (Abarov Geozavod i marketing BNV-a).
Koliko mogu da procenim, drugi, napušteni kolosek se ne uklanja. Tako da ima još manje mesta od ovih 14m.
Problem sa ovom dodatnom terasom je, prvo, što će biti kao na Zemunskom keju gde kelneri stalno pretrčavaju ulicu noseći ono što je naručeno. Ovde će da seku i najprometniju biciklističku stazu u gradu, i šetalište. Neki će bogami da završe u bolnici. Ovo je potpuno suludo. Onaj ko je to projektovao nema blagu predstavu kakav je ovde promet. I drugo, ovde SMRDI. Bio sam pored vode. Tu je glavni izliv kanalizacije i zaista se oseća. Bukvalno sam video žuta govna kako polako izlaze iz kanala. Projektant ovde NIJE ni bio.
Moram da kažem i šta mi se dopada.
Zelena površina označena sa Garden Park ( I ) će biti lep dodatak.
Takođe, lepo je što su nizvodno od Savanove proširili šetalište. Ovde je zaista bilo usko. Nažalost, na račun zelenila, a istovremeno je sada biciklistička staza u sred proširenog šetališta? Pa ovde će gomila dece i biciklista da se unesreći pretrčavajući sa jedne na drugu stranu. I ne samo deca. I odrasli ljudi moraju da prelaze se jedne strane šetališta na drugu. A stariji još i ne vide dobro, a sa biciklima im sluh ionako ne pomaže, čak i da je dobar, kao što nije. Zašto ovako? Znam da bez rušenja obalskih baraka i uklanjanja pruge ovde nema dobrog rešenja, ali je ipak moglo malo bolje (iako podržavam proširenje staze za pešake).