Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

U Bratislavi je taj pojas uz reku uredjen sa dosta zelenila, i jako je prijatno za šetnju. Iako mi BGH2O promenada deluje šira (osim u delu kod Savanove), nije toliko zelena kao u Bratislavi ali ima svoje pozitivne strane (više nivoa, itd). Možda mi je stilski “nova” promenada u Varšavi malo prikladnija za poredjenje, u smislu izvedbe.

evo i nastavka price o Bratislavi
02226.jpg
11206.jpg
E2ae-4 45 upd 17.jpg

https://jtre.sk/en/news/eurovea_city_ha ... esidential

Ево најављене репортаже из јуна 2017. из Братиславе:

Kao što sam i obećao evo moje reportaže od prošle nedelje. Unapred se izvinjavam na dužini posta i količini slika, jer ne volim ovoliko da davim. Ljudi sa slabim srcem nek' pripreme maramice, jer dok se mi drndamo sa ovim čudom, evo šta su naši prijatelji u Bratislavi uradili na projektu koji ima zapanjujući broj sličnosti (položaj u odnosu na centar i tvrđavu, mostovi, veličina reke, železnica, vizure...):

Promenada kreće nakon fantastično rekonstruisanog zelenog pešačko-biciklističko-tramvajskog mosta (zvuči poznato?):
DSC_0544.JPG

Nakon tog mosta sledi novi lučni beli most (zvuči poznato?):
DSC_0545.JPG

Promenada ima tri nivoa (zapravo tri staze), a ovo je srednji nvo:
DSC_0546.JPG

Zatim idemo na donji nivo (nema j____ih ograda) a inače je vodostaj bio izrazito nizak, tako je i poslednja 4. staza bila dostupna:
DSC_0551.JPG

Idemo opet na srednji nivo, gde dominiraju blage padine za omiljenu dečju zabavu:
DSC_0556.JPG

Naravno preduslov za to je fantastično održavana trava:
DSC_0557.JPG

Oni takođe imaju terase ali one ne prekidaju druge nivoe:
DSC_0560.JPG

Idemo na gornji (komercijalni) nivo:
DSC_0563.JPG

Pogled unazad na zamak i atmosferu sa ugostiteljskim objektima:
DSC_0565.JPG

Pogled na jednu od terasa:
DSC_0568.JPG

Kome se učinilo da je video cica-macu?
DSC_0569.JPG

Sledi nastavak...

Na kraju promenade je patrljak železnice koja dalazi iz industrijske zone sa rafinerijom u pozadini:
DSC_0572.JPG

Da li možda pored novog belog, još jedan železnički stari most u pozadini i par splavova zvuči poznato?
DSC_0574.JPG

Pogled unazad sa poslednje terase na promenadu KORISNE širine preko 50 metara po MERI ČOVEKA:
DSC_0576.JPG

Objekti su niski, kulturni, dopadljivi, stambeno-poslovni, vidimo da se suši i veš:
DSC_0577.JPG

Na kraju promenade je trg ispred zgrade opere-baleta (mislim da je zgrada starijeg datuma):
DSC_0579.JPG

A iza svih tih objekata zapravo se krije ogroman tržni centar Eurovea:
DSC_0585.JPG

Komercijalno-ugostiteljski sadržaji su jako kulturno uklopljeni a tržni centar je sakriven i nigde ne dominira:
DSC_0590.JPG

Ko bi rekao da odmah ispod svega toga je ovakav raj:
DSC_0592.JPG

I to raj koji se aktivno koristi i čak ima puno hladovine:
DSC_0594.JPG

Tako da.... Beograde plači:
DSC_0617.JPG

Na drugoj (Petržalka) strani opet poznati prizor (a opet 100x kulturnije):
DSC_0621.JPG

I za kraj, stara promenada gde pristaju turistički brodovi (opet poznato?) i sa novim UFO mostom koji dominira gradom:
DSC_0623.JPG

Goje, koliko se ja sjecam, Homer je obesmislio tvoju reportazu i kukanje na BW.
Tako da ne razumijem kako te nije sramota da posle 4 godine opet izbacujes te slike i opet predstavljas Bratislavu kao nesto fantasticno...

a ne.. ne.. ne.. koje razbacivanje javnim prostorom.i ti negovani travnjaci gde neko moze da se izlezava umesto da sedi u kaficu.. blam... trebalo je da su zgrade na pet metara od reke da stanari sa prozora i terasa mogu da pecaju u reci... i kakve su to udzerice od 5-6 spratova.. treba bar 20-30 spratova po meri savremenog coveka.(sve je sarkazam)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462818#p462818:3u7kipoc je napisao(la):
Homer Jay » Sub Jul 01, 2017 6:55 pm[/url]":3u7kipoc]Izvini GOJE, ali preradio sam ti poruku tako da izgleda kako bi prosečan srpski čitalac prokomentarisao tvoje fotografije da su napravljene u Beogradu, a ne u Bratislavi :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462772#p462772:3u7kipoc je napisao(la):
Prosečan srpski komentator » 01 Jul 2017 09:59 pm[/url]":3u7kipoc]Na kraju promenade su i***** ostavili patrljak železnice koja dalazi iz industrijske zone sa rafinerijom koja i dalje truje našu decu. Staza je naravno uska i ograđena i ne daj Bože da naiđeš biciklom brzinom većom od kretanja puža, jer posledice mogu biti fatalne. Naravno, debili nemaju nameru da sklone ove splavove odavde.

file.php

Donji deo obaloutvrde je potpuno neuređen. Stepenište je zaraslo, a od ograde ne može da se siđe i da se ima direktan kontakt sa rekom. A i kada bi moglo, gazili bismo po blatu i mulju. O, zar je toliko teško nabaviti par kubika granita i poploačti to lepo kao u svim normalnim evropskim gradovima. Ovo samo u Beogradu može.

file.php

Zašto je ova donja staza ovako uska i kozja, kao da niko ne želi da ima kontakt sa rekom!? Tu se jedva dva čoveka mogu mimoići, a o biciklu i da ne govorimo. I kako su i***** zamislili da se niz ovo masivno kameno stepenište silazi biciklom ili u kolicima. Misli li neko u ovoj zemlji na stare, invalide i majke sa decom??? I mogli su umesto ovog sivog grobljanskog kamena da stave nešto svetlije, vedrije. I možda neku fontanu ili nešto slično. Ovako je monotono kao u Bukureštu 80-ih.

file.php

I opet su nasadili krmače jednu do druge, kao da će neko da umre ako se popne iznad petog sprata. I važno je da ova seljanka koja se verovatno juče doselila iz svoje zabiti u Beograd suši veš na terasi! Sutra će da je zastakli, pa će još i klimu da nakači. Naravno, ništa bez bašti kafića u prizemlju, ruke bi im otpale da stave dečje igralište.

file.php

Kada će više da srede ovaj trg? Nigde česme, hlada, sve sivo, betonsko, hladno. Fali drveća, a i lepo bi na sredini trga legao neki spomenik nekom srpskom junaku, npr. Miloš Obilić kako kolje Murata. Svakakvi Vorholi i ostali p*deri imaju spomenike po Beogradu, a za one koji su nas kroz istoriju zadužili nema mesta :bash: I zgrada baleta izgleda već odvratno sa ovim staklima iz 90-ih. Bio bi red da tu fasadu srede da se bolje uklopi u okolinu. Centru dolikuju neoklasične ili barkone fasade, a ovo reflektujuće staklo postavlja se samo još u Beogradu i periferiji Kigalija.

file.php

Još jedan tržni centar, iako od svih ostalih u gradu već ne može da se diše. Kapitalistička mašinerija za izvlačenje para se ne zaustavlja. Kraj reke su morali da stave gigantski šoping mol ili kako već sada moderno zovu ta s*anja. Pritom naziv centra nije ispisan srpskim pismom i na srpskom jeziku. Tu je, da se ja pitam, trebalo napraviti jedan lep muzej.

file.php

Kafedžije se šire. Sve je načičkano ovim baštama. U Parizu stave sto i dve stolice ispred kafea, a ovde kod nas u Beogradu te bašte izgledaju kao kuće na trotoaru. I naravno, ti onda pogled na reku plati kafom od 250 dinara. I muka mi je više od nafurane ekipe koja se skuplja po takvim mestima, ispijaju espreso i ceđenu dok kuckaju svoje mobilne...

file.php

Još jedna livada i raj za krpelje. Na travi je ukupno četvoro ljudi - ČETVORO! I to neke glupe male hipsterke koje verovatno misle da je sedenje na travi više "trendi" od sedenja na klupi, pa se tripuju da su nekom Londonu i da su kul. Fali tu sadržaja da to malo oživi, mogla je tu fina fontana neka da čučne ili sporstki teren. I ovi reflektori kada noću upeku, em što odvraćaju ljude od sedenja na travi, em što škode retkim vrstama ptica koje su nekada nastanjivale naše priobalje dok ih zla ljudska pohlepa da urbanizuje svaki milimetar prostora nije oterala u, nadam se, neko bolje i humanije mesto.

file.php

Ovakve žute fleke po travnjacima se mogu videti još samo u Beogradu. Čitav civilizovani svet već uveliko zaliva svoje parkove, a samo mi gledamo u nebo i molimo Boga da nam pošalje kišu.. I TO NA DVA METRA OD REKE!!! Do avgusta će, sa ovakvim održavanjem, sve to izgledati kao afrička savana. A i našu seljanu mrzi da ide po stazama, već moraju da gaze po travi kao u selendri iz koje su došli u Beograd. Pa se onda sve to ugazi i ni na šta ne liči.

file.php

Tako da.... Beograde plači :violina:

file.php

Na drugoj (novobeogradskoj) strani opet su dovukli neki brod kafanu.

file.php

I za kraj, stara promenada koja se raspada dok se sva lova upumpava u novu, i gde pristaju retki turistički brodovi koji se odvaže da dolaze u Beograd, a čiji putnici verovatno glavom bez obzira trče nazad u svoje plovilo čim kroče na tlo ove naše neuređene kasabe. U pozadini možete videti i novi most po čijoj ceni su relano mogla da se naprave tri normalna mosta ili par škola i bolnica. Važno je da smo mi dobili još jedan "simbol" :roll:

file.php

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832633#p832633:tc0neuru je napisao(la):
Gambi » 18 Mar 2021 09:26 pm[/url]":tc0neuru]Goje, koliko se ja sjecam, Homer je obesmislio tvoju reportazu i kukanje na BW.
Tako da ne razumijem kako te nije sramota da posle 4 godine opet izbacujes te slike i opet predstavljas Bratislavu kao nesto fantasticno...
Ja samo mogu da budem ponosan što sam dao inspiraciju takvom umetniku. A ko umetnost ne razume, teško njemu.

I to je ok, ali to nema nikakve veze sa tim sto ti posle 4 godine postavljas istu reportazu i ponovo zastupas iste stavove kako je ovo bolje od BW kao da Homer to uopste nije obesmislio.

Zamisli čovek ima stav i nije ga promenio četiri godine..ccc

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832655#p832655:20o0enxc je napisao(la):
TheGray » Čet Mar 18, 2021 4:10 pm[/url]":20o0enxc]Zamisli čovek ima stav i nije ga promenio četiri godine..ccc
Jel ti trolujes? Nije problem u stavu. Nego u tome da neko posle 4 godine ponovo pokusava da progura ove slike iz Bratislave kao nesto zbog cega beogradjani trebaju da placu, iako je Homer u svom postu pokazao koliko to uopste nema smisla. Sto je vrlo neukusno. Sta tu nije jasno?

Pa nije mi jasna tvoja frustracija, a još manje poenta tvog pisanija. Šta ti uopšte zastupaš/braniš, Beograd i njegove građane ili projekat BW? Ako brineš o ovom prvom onda se bar udostoji da građane Beograda pišeš velikim slovom i ne nazivaš ih plačljivcima.

Trolovao ili ne ovo je dobar projekat i nasi bi mogli da prepisu i da posle napravljenog novog mosta ovaj stari pretvore u isto.E sad da li ima mesta za novi most ili su ga ubile zgrade pored mosta ... U svakom slucaju ako ima mesta eto resenja za sve i svima zapusena usta a ako ne autogol kao kuća i dzabe ponavljanje sta se time dobija bla,bla,bla nema nikakvog efekta kod Beogradjana.

Goje iako se to nekima ne sviđa ja ću da opet ponovim dve slike ovog jako lošeg projekta u Bratislavi

bfd80c410ab1c7f9a86ce9e4647c844d.jpg

f96fea62350c5d1401d6db36dce7bb7e.jpg

i opet ću za jedno 4 godine..:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Homerov post je zaista epohalan.i sve sto je napisao stoji

Isto tako zamišljam da kad bi zamenili projekte, tj kad bi se BnV gradio u Bratislavi a Eurovea u Beogradu, na forumu bi se pluvala Beogradska Eurovea a Bratislavski BnV bi se hvalio na sva zvona i bio bi primer kako treba graditi.

Uvek je zelenija trava kod suseda.
Čudan smo mi narod.

Nije zelenija, samo je ima u većoj količini. :)
Spontani komentar Bulbulderac ali i potvrda da nam se uvek više svidja kako je kod drugih naroda u odnosu na kako je kod nas.

Meni će se uvek više sviđati naša trava, samo da je ima. Ali sjbse jovanjicu... čekaj ne pričamo o toj travi nego onoj u BnV-u... gde je beše ta zelena trava?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832681#p832681:qivs5ofd je napisao(la):
Bulbulderac17 » Pet Mar 19, 2021 12:44 am[/url]":qivs5ofd]Goje iako se to nekima ne sviđa ja ću da opet ponovim dve slike ovog jako lošeg projekta u Bratislavi

f96fea62350c5d1401d6db36dce7bb7e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imamo i mi u Srbiji ovo, u NS :D

strand-beach.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832686#p832686:nzuyu2zk je napisao(la):
spatiotecte » 18 Mar 2021 11:58 pm[/url]":nzuyu2zk]
Isto tako zamišljam da kad bi zamenili projekte, tj kad bi se BnV gradio u Bratislavi a Eurovea u Beogradu, na forumu bi se pluvala Beogradska Eurovea a Bratislavski BnV bi se hvalio na sva zvona i bio bi primer kako treba graditi.
A ja sam baš siguran da ne bi bilo tako, nego bi rekli da je odvratno da je nekome palo na pamet da napravi zid socijalnim stambenim blokom ispred Bratislave, i kako je kod nas lepše uređen kej sa pojasom od 50m zelenila, i zgradama koje ne uništavaju urbanu matricu Beograda.

U svakom slucaju pozitivno je sto u Bratislavi ima 50-tak metara sirine za setace,medjutim postavlja se pitanje da li se uopste moglo i smelo graditi blize reci zbog nagiba terena,visokog vodostaja koji plavi donji nivo itd
DSC_0576.JPG

Kritican sam preme BNV zbog sifonjera, ali porediti ovo u Bratisalavi sa setalistem u BNV je stvarno zlonamerno. A i fasade nisu nista bolje.

Vrh